Майчинството счетоводно - 95

• 45 380
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
При непрекъснат болничен,само първите три дни на първия се заплащат от работодателя,като трябва да ги получите със следващата ви заплата.Тоест януари.Нямате ли фиш за тогава?

# 121
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!

В болничен съм от краят на декември 2022, който продължава все още (така ще и занапред до раждането).

Забелязах в справките на НОИ, че от 39 работни дни, те са изплатили 33.

Като обяснение на това запитване, ми казаха, че първите 3 дни се плащат от осигурителя (т.е. работодателя), но това ли е случаят и с непрекъснат болничен? Тоест за всеки издаден болничен лист (един път в месеца), първите 3 дни се поемат от работодателя?

И ако е така, кога се получават от работодателя заплащането за тези дни - веднъж месечено или на друг период (ако имате информация)?

Благодаря.

Напишете конкретните периоди на на болничните листове, защото така само гадаем.

# 122
  • Пловдив
Здравейте, бременна съм и заради напреднала възраст аз и докторът смятаме, че трябва да изляза в болнични до термина, живот и здраве. Но се опасявам дали ще мога да се справя финансово, затова се интересувам как се изчислява плащането в такъв случай. Редовно съм осигурявана от 13г като учител в учебното заведение.

# 123
Здравейте, бременна съм и заради напреднала възраст аз и докторът смятаме, че трябва да изляза в болнични до термина, живот и здраве. Но се опасявам дали ще мога да се справя финансово, затова се интересувам как се изчислява плащането в такъв случай. Редовно съм осигурявана от 13г като учител в учебното заведение.

Ще получавате приблизително, колкото Ви е нетното възнаграждение (но осреднено на база предходните 18 месеца). Ако имате точна информация за брутен / нетен осигурителен доход може да се изчисли съвсем точно. Така е ориентировъчно.

# 124
Здравейте!
Аз съм във втората година на майчиснтвото. Искам да започна работа при нов работодател. Как става това? Четох, че трябва да се разбрем по взаимно или ако той откаже трябва да си подам стандартно преизвестие и да си го отработя? Всъщност мога ли да подам преизвестие и да не го отработвам буквално, а да си продължа с отпуска по майчиство?

Последна редакция: чт, 09 мар 2023, 12:44 от Ivona01

# 125
Здравейте!
Аз съм във втората година на майчиснтвото. Искам да започна работа при нов работодател. Как става това? Четох, че трябва да се разбрем по взаимно или ако той откаже трябва да си подам стандартно преизвестие и да си го отработя? Всъщност мога ли да подам преизвестие и да не го отработвам буквално, а да си продължа с отпуска по майчиство?

Можете да не прекратявате настоящия трудов договор и да сключите втори трудов договор, ако новият Ви работодател е склонен. Така на първото място ще си получавате пълното обезщетение за гледане на дете, а на второто ще си работите.
Можете да пуснете предизвестие и до неговото изтичане да ползвате отпуск за гледане на детето.
След това при новия работодател имате право да подадете декларация, за да получавате 1/2 от майчинството, докато детето навърши 2 години.

# 126
Здравейте!

Можете да не прекратявате настоящия трудов договор и да сключите втори трудов договор, ако новият Ви работодател е склонен. Така на първото място ще си получавате пълното обезщетение за гледане на дете, а на второто ще си работите.
Можете да пуснете предизвестие и до неговото изтичане да ползвате отпуск за гледане на детето.
След това при новия работодател имате право да подадете декларация, за да получавате 1/2 от майчинството, докато детето навърши 2 години.
Благодаря за отговора!

Тоест пак се позовавам на стандаетните членове от КТ, чл. 325 и чл. 326?

# 127
Чл.326 ал.1 е с предизвестие, отправено от работника.
Може и по взаимно съгласие, да - чл.325 ал.1т.1

# 128
Здравейте,както бях писала по-рано имам 7 месеца стаж от предходната година и поради здравословни причини само това ми е стажа. Искам да започна да учи Висше и да работя за дете, но ми трябват още 5 месеца стаж нали така ,за да имам 12 месеца за да взимам майчинство. Като студентка не ми се води никакъв стаж ,а и предполагам трябва да съм на трудов договор за да взимам майчинство. Предполагам ще трябва да оставя висшето за следващата или по-следващата година за съжаление..  Поправете ме ,ако греша. И нали тези 12 месеца стаж не трябва да са в период от 18 месеца преди термина?

# 129
Здравейте,както бях писала по-рано имам 7 месеца стаж от предходната година и поради здравословни причини само това ми е стажа. Искам да започна да учи Висше и да работя за дете, но ми трябват още 5 месеца стаж нали така ,за да имам 12 месеца за да взимам майчинство. Като студентка не ми се води никакъв стаж ,а и предполагам трябва да съм на трудов договор за да взимам майчинство. Предполагам ще трябва да оставя висшето за следващата или по-следващата година за съжаление..  Поправете ме ,ако греша. И нали тези 12 месеца стаж не трябва да са в период от 18 месеца преди термина?

12м стаж общо откакто сте започнали да работите, не е нужно да са точно преди термин. Трябва да имате трудов договор и да ви осигуряват за майчинство, за да може да ползвате такова - размерът се определя от осигурителния стаж. Има хубав калкулатор споделен и е доста детайлен, ако симулирате месеците и знаете думите, лесно ще си видите прогрозната сума.

Ако сте студент редовно обучение и нямате договор мисля, че имаше друга помощ, която се изплащаше на две части и е около 3000лв. Вижте в мненията по-назад, мисля, че някой беше споменал този казус. Мое лично мнение е, че е по-добре да имате стаж 5м и да имате майчинство за 2г.

# 130
  • София, България
Здравейте, имам един въпрос, на който се надявам да намеря отговор тук:
Задължително ли е да се ползва 45-дневния болничен преди раждането?
И ако не - после отразява ли се на майчинството и как се започва майчинството след това? 🙄
Има ли някой сблъсквал се с такъв казус?

# 131
Здравейте, имам един въпрос, на който се надявам да намеря отговор тук:
Задължително ли е да се ползва 45-дневния болничен преди раждането?
И ако не - после отразява ли се на майчинството и как се започва майчинството след това? 🙄
Има ли някой сблъсквал се с такъв казус?

Не си длъжна да го ползваш, аз ползвах 30 дни,  не се отразява по никакъв начин, просото излизаш по-късно в болничен. Единственото, което има значение е датата на термин. Ако родиш по-рано или преносиш майчинството се наглася спрямо термина, независимо колко дни болничен си ползвала преди него. Реално дните, които не ползваш ги губиш като почивни, но си взимаш заплатата и не седиш сама с корема си вкъщи

# 132
  • София, България
Много благодаря!

Аз съм ползвала майчинство, но преди това си ползвах и 45 дневния. Simple Smile Сега вече ми е ясно ❤

# 133

12м стаж общо откакто сте започнали да работите, не е нужно да са точно преди термин. Трябва да имате трудов договор и да ви осигуряват за майчинство, за да може да ползвате такова - размерът се определя от осигурителния стаж. Има хубав калкулатор споделен и е доста детайлен, ако симулирате месеците и знаете думите, лесно ще си видите прогрозната сума.

Ако сте студент редовно обучение и нямате договор мисля, че имаше друга помощ, която се изплащаше на две части и е около 3000лв. Вижте в мненията по-назад, мисля, че някой беше споменал този казус. Мое лично мнение е, че е по-добре да имате стаж 5м и да имате майчинство за 2г.
Благодаря за отговора! Не ни ли осигуряват за майчинство на всяка работа с трудов договор?

# 134
Здравейте и аз имам един въпрос, който не съм сигурна, че е за тук, но ще пробвам. В майчинство съм, тъкмо започвам втората година, след няколко месеца обаче съпруга ми започва работа в Германия (вероятно постоянна, зависи как потръгне) с детето искаме да го придружим. Какво се случва с моето майчинство след адресна регистрация в чужбина? Не смятам да напускам работа в България, харесвам си я, за една година всичко може да се случи. Ще съм благодарна за всякакви съвети

Общи условия

Активация на акаунт