Майчинството счетоводно - 95

• 44 543
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте. Имам въпрос относно 45 дневния болничен преди раждане. Имам 2 работодателя- в Пловдив и в Пазарджик. Представила съм съответно по 1 болнични на всеки от АГ. Изплащането ще бъде отделно от двамата работодатели ли или една обща сума?

# 241
Здравейте, 45-дневния болничен преди раждане води ли се за осигурителен стаж?

# 242
  • София-Младост
Да, признава се за трудов и осигурителен стаж.

# 243
Здравейте! Имам въпрос,малко по-специфичен от останалите тук. Безработна съм от 19.02.2023г.,на 02.03.2023г. съм се регистрирала на борсата и ще получавам обезщетение за безработна 4 месеца върху минимума.Питането е следното: Тъй като имам някои основателни причини да мисля,че е настъпила бременност и да съм бременна,но не е потвърдена все още от лекар,питането ми е свързано с дилема как да постъпя? Да търся опция да бъда назначена някъде фиктивно за периода на бременността си,като си поема разходите по осигуровките или сама да се осигурявам за ОЗМ за възможният период? Искам да поясня,че годините назад над 24 месеца имам нужният осигурителен доход и стаж и съм работила на трудов договор. По ред причини,лични,се наложи да прекратя трудовата си дейност 02 месец и сега се намирам в изключително сложна за мен ситуация. Моля за съвет! Моля без нападки съвсем културно,детето е желано,но идва недотам планувано и изненадващо,затова искам да бъда от рано да бъда подготвена за евентуалните си възможности. Надявам се да бъда разбрана правилно! Благодаря предварително на отзовалите се! Бъдете здрави!

# 244
Здравейте. Имам болничен от педиатър издаден от 30.01 до 04.04.
За месец март все още няма запис. Обикновено се появява седмица преди 1 число следващия месец. Има ли някакъв проблем?
Предварително благодаря!

# 245
И аз с подобен на последния въпрос.
Кога и какво да очаквам като превод?

# 246
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Имам въпрос,малко по-специфичен от останалите тук. Безработна съм от 19.02.2023г.,на 02.03.2023г. съм се регистрирала на борсата и ще получавам обезщетение за безработна 4 месеца върху минимума.Питането е следното: Тъй като имам някои основателни причини да мисля,че е настъпила бременност и да съм бременна,но не е потвърдена все още от лекар,питането ми е свързано с дилема как да постъпя? Да търся опция да бъда назначена някъде фиктивно за периода на бременността си,като си поема разходите по осигуровките или сама да се осигурявам за ОЗМ за възможният период? Искам да поясня,че годините назад над 24 месеца имам нужният осигурителен доход и стаж и съм работила на трудов договор. По ред причини,лични,се наложи да прекратя трудовата си дейност 02 месец и сега се намирам в изключително сложна за мен ситуация. Моля за съвет! Моля без нападки съвсем културно,детето е желано,но идва недотам планувано и изненадващо,затова искам да бъда от рано да бъда подготвена за евентуалните си възможности. Надявам се да бъда разбрана правилно! Благодаря предварително на отзовалите се! Бъдете здрави!

Намери къде да се водиш фиктивно на трудов договор.Не можеш сама да се осигуряваш за ОЗМ, освен ако не си направиш фирма или регистрация в булстат като свободна професия и доказваш, че имаш дейност.Съответно ще има неща за подаване всеки месец, за което е препоръчително да се ползва счетоводител.

SlanteNSt, няма повод за притеснение.Ще се появят данните, щом вече веднъж е подадено от януари.

meri.d.3, твоите документи са входирани на 27.03.2023.До 10 работни дни след тази дата трябва да имаш превод.

# 247
  • Sofia
Правилно ли разбирам, че за втората година майчинство трябва да подам Приложение 7 - Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст на основание чл. 53 от КСО?

Първата година майчинство ми изтича на 30.04. Мога ли да подам заявлението за втората година сега, края на март? Идеята ми е да не се получи дупка с обезщетенията.

# 248
  • София-Младост
Да и на двата въпроса

# 249
Здравейте, имам въпрос относно изчисляване на болничните за гледане на дете след навършване на 2 години на детето. Доколкото разбирам, се взимат 18 месеца назад, като 12 от тях са втора година майчинство. Това означава, че осигурителният доход е много нисък през тези 12 месеца и това ще се отрази доста върху сумата на болничния в негативен аспект. Предполагам, че това се отнася и за обещетението за безработица, ако се стигне дотам. Правилно ли съм разбрала?

# 250
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам въпрос относно изчисляване на болничните за гледане на дете след навършване на 2 години на детето. Доколкото разбирам, се взимат 18 месеца назад, като 12 от тях са втора година майчинство. Това означава, че осигурителният доход е много нисък през тези 12 месеца и това ще се отрази доста върху сумата на болничния в негативен аспект. Предполагам, че това се отнася и за обещетението за безработица, ако се стигне дотам. Правилно ли съм разбрала?

Да, за периода в отпуск за гледане на дете, се взема МРЗ, която е била действаща към този момент.

# 251
  • Видин
Здравейте, дали някой знае какъв е срокът за изплащане на еднократна помощ за живородено дете? Ако въпросът не е по темата се извинявам.

# 252
Здравейте, мами счетоводителки! Опитвам се да си подам данъчната декларация и моля за малко помощ. Всичките ми обстоятелства са попълнени с изключение на доходи от граждански договор (три почивни дни, в които работих допълнително за основния ми работодател и за които подписах граждански договор). Кое от всичките приложения е за такъв тип доход?
а) Прил. 3 доходи от друга стопанска дейност
б) Прил. 6 доходи от други източници
в) Прил. 2 И доходи от друга стопанска дейност по чл. 29А от ЗДДФЛ
г) Нито едно от тези, ами друго!

А, б, в или г? Попълвам Декларация чл. 50 ЗЗДФЛ.

# 253
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Приложение 3 е за гражданските договори.

# 254
Приложение 3 е за гражданските договори.
Много благодаря, Пантерка! Hug

Общи условия

Активация на акаунт