Майчинството счетоводно - 95

• 44 520
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
  • Sofia
Само да си сверя часовника.
Това подчертаното нали е променено?

# 256
Здравейте! Имам въпрос,малко по-специфичен от останалите тук. Безработна съм от 19.02.2023г.,на 02.03.2023г. съм се регистрирала на борсата и ще получавам обезщетение за безработна 4 месеца върху минимума.Питането е следното: Тъй като имам някои основателни причини да мисля,че е настъпила бременност и да съм бременна,но не е потвърдена все още от лекар,питането ми е свързано с дилема как да постъпя? Да търся опция да бъда назначена някъде фиктивно за периода на бременността си,като си поема разходите по осигуровките или сама да се осигурявам за ОЗМ за възможният период? Искам да поясня,че годините назад над 24 месеца имам нужният осигурителен доход и стаж и съм работила на трудов договор. По ред причини,лични,се наложи да прекратя трудовата си дейност 02 месец и сега се намирам в изключително сложна за мен ситуация. Моля за съвет! Моля без нападки съвсем културно,детето е желано,но идва недотам планувано и изненадващо,затова искам да бъда от рано да бъда подготвена за евентуалните си възможности. Надявам се да бъда разбрана правилно! Благодаря предварително на отзовалите се! Бъдете здрави!
Здравейте,  аз никога не съм била на трудов договор и си плащам сама осигуровките,  без да имам фирма или каквото и да било... след като родих, подадох документи за майчински и детски надбавки.  И сега ги получавам.  Само 250 лв.на месец..
Може би е най-добре да си намерите фиктивна работа,  ако имате такава възможност.  Пожелавам ви лека и безпроблемна бременност и едно хубаво пухкаво бебче накрая.

# 257

Не разбирам… С четвърто дете само шест месеца след раждане ли е отпускът или след навършване на годинка?

# 258
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Не знам от къде и кога е цитиран този цитат, но ето как изглежда законът от 2015г насам:

Чл. 164. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) След използване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпускът по ал. 1 със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) През време на отпуск по предходните алинеи на майката (осиновителката) или на лицето, което е поело отглеждането на детето, се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Времето, през което се ползува отпускът, се признава за трудов стаж.
(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) В случаите, когато не се ползува отпуск по ал. 1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване.

# 259
  • Sofia

Не разбирам… С четвърто дете само шест месеца след раждане ли е отпускът или след навършване на годинка?
Доколкото разбирам преди 2015г. за четвърто и следващо дете, отпускът за гледане на дете до 2г (след навършена годинка) е бил само 6 месеца. Намирам на няколко места такава информация. Но в КТ не фигурира или поне аз не го намирам. Тълкувам си, че са го променили и сега е 1г, като при първите три.

# 260
  • София-Младост
Здравейте, дали някой знае какъв е срокът за изплащане на еднократна помощ за живородено дете? Ако въпросът не е по темата се извинявам.
Няма определен срок, ако не бъркам. ОБикновено ги изплащат на следваия месец, когато и помощите за деца.

Brin de muguet
ДА, така беше.

# 261
Здравейте. В момента съм в тридесетдневен болничен заради рискова бременност. Той изтича на 28-ми април (петък). Трябва ли задължително следващият болничен да е от събота или може да е от понеделник? Ако е с прекъсване, т.е. от понеделник, ще ми се отрази ли негативно на майчинството? Също така, ако е с прекъсване, следващият болничен за четиринадесет дни ли трябва да бъде или за тридесет?
И още нещо: понеже няма да ми стигнат 180 календарни дни, ако е с такова прекъсване ново броене на дните ли започва?
Благодаря ви!

# 262
  • София-Младост
Почивните дни няма да го прекъснат, но е най-добре, когато отидете в понеделник, да ви го пуснат от събота. За колко дни ще каже лекаря. Няма да започне ново броене на 180 дни. То така може цяла година да се изкара в болничен;)

# 263
Благодаря! А защо е по-добре да е без прекъсване? Аз мислех да не си хабя тези два календарни дни.

# 264
  • София
Здравейте,
От декември съм на нова работа постоянен ТД с 6 м. изпитателен срок в полза на работодателя. Наскоро разбрах, че съм бременна. Смятам да кажа в фирмата, но след като ме запишат официално на ЖК и ми издадат документ, който официално да представя в фирмата. В този случай закона по някакъв начин пази ли ме след като предоставя този документ или предвид, че съм в изпитателен срок нямам никакви плюсове за мен. Реално 6 м. ще направя през юни, но не смятам да си мълча до тогава.

# 265
  • Sofia
В изпитателен срок нямаш защита. Работодателят може да те освободи по негово усмотрение.

# 266
  • София-Младост
Благодаря! А защо е по-добре да е без прекъсване? Аз мислех да не си хабя тези два календарни дни.
Защото така е редно, когато се издава продължение.

# 267
Здравейте!
В момента работя и съм бременна в 6ти месец.

Имам останали 8 дни платен отпуск от 2022г. + 5- 6 дни от тази година (не съм ползвала отпуск).
Ще работя до 13. 04. и след това приключвам работа.
Ако изляза в болничен от 18. 04. след празниците, до кога ще мога да си ползвам платените дни отпуск от 2022г ?
Ще ги изгубя ли, ако се върна на работа през 2025г и искам да ги ползвам тогава?

Или да опитам да ги ползвам сега от 18. 04. и да взема болничен чак през май?

# 268
  • София-Младост
Не се губят, може да ги ползвате, когата се върнете от майчинство

# 269
Здравейте! Въпросът ми е при изчисление на дохода за 12 месеца назад за получаване на детски надбавки влиза ли сумата от получаваното майчинство 355 лв за дете до 2г възраст, което се получава при връщане на майката на работа?

Общи условия

Активация на акаунт