Майчинството счетоводно - 95

• 44 502
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте, днес, гледайки фиша си случайно забелязах, че не фигурират осигуровки към фонд ОЗМ. Има само: ТЗПБ, здравна вноска НЗОК, фонд Пенсии и фонд ДЗПО и лично вноска ДОО. Питането ми, е не е ли задължен работодателя да ми внася вноски към този фонд?

# 271
  • София-Младост
Длъжен е, малко вероятно е да не ви се внасят.

Крем112, не.

# 272
  • София
Имам, за момента малко теоритичен въпрос.

Четох, че при застъпчащи се майчинства, първата година на второто майчинство се изчислява на база дохода последните 24 месеца и се сравнява със сумата, която е получавала майката за първата година на първото майчинство и се изплаща това, което е по-високо като сума. Не намирам информация обаче как се изчислява, ако майката е пуснала трета година майчинство (която е неплатена и всъщност се води неплатен оптпуск) и през тази трета година роди второто дете. Как се изчислява в този случай второто майчинство?

Имам едно предположение, че ще се смята просто дохода 24 месеца назад, като тоя път няма да се сравнява с първото майчинство, но искам да знам дали е така. И ако е така дали за месеците с нулев доход, ще се взема МРЗ, за да се изчисли майчинството или ще се вземе 0?

# 273
  • Варна
Здравейте,
От декември съм на нова работа постоянен ТД с 6 м. изпитателен срок в полза на работодателя. Наскоро разбрах, че съм бременна. Смятам да кажа в фирмата, но след като ме запишат официално на ЖК и ми издадат документ, който официално да представя в фирмата. В този случай закона по някакъв начин пази ли ме след като предоставя този документ или предвид, че съм в изпитателен срок нямам никакви плюсове за мен. Реално 6 м. ще направя през юни, но не смятам да си мълча до тогава.

Не казвай, докато не минеш на постоянен и тогава пак писмено по имейл с документ от доктор го уведоми.
С първото ми дете ме махнаха, хем знаеха, че ще правим опит и им казах още след положителният тест, защото вдигах тежко. Махнаха ме точно месец преди да направя 6м съвсем целенасочено.
На сегашната ми работа вече имам 6м, но пак няма да казвам, докато не получа документ. Не искам да се прецакам за втори път.

# 274
Здравейте. В 45 дневен дневен болничен съм от 3 март до 17 април. Работодателят ми е представил болничния и предполагам за месец март ще го платят тази седмица, защото в системата на НОИ вече е със статус изплатен. Кога ще бъде изплатена останалата част от болничния, които са в април? Началото на май месец или през април, след като изтекат дните на болничния? Благодаря ви, момичета

# 275
  • Варна
Здравейте, един въпрос от мен, 45 дневния и другите два болнични като майчинството ли ги плащат (а именно да не са под МРЗ) или като болничен?
В ранна бременност съм, но назад във времето имам 1г на 4часа на мрз, сега вече 6м съм на мрз и следователно в момента болничния ми е смешен и се надявам са мога да работя до последно и тогава да е не по-малко от МРЗ, не ми е първо майчинство, но не помня 😂

# 276
  • В полите на Пирин планина
Имам, за момента малко теоритичен въпрос.

Четох, че при застъпчащи се майчинства, първата година на второто майчинство се изчислява на база дохода последните 24 месеца и се сравнява със сумата, която е получавала майката за първата година на първото майчинство и се изплаща това, което е по-високо като сума. Не намирам информация обаче как се изчислява, ако майката е пуснала трета година майчинство (която е неплатена и всъщност се води неплатен оптпуск) и през тази трета година роди второто дете. Как се изчислява в този случай второто майчинство?

Имам едно предположение, че ще се смята просто дохода 24 месеца назад, като тоя път няма да се сравнява с първото майчинство, но искам да знам дали е така. И ако е така дали за месеците с нулев доход, ще се взема МРЗ, за да се изчисли майчинството или ще се вземе 0?

"Трета година" няма.
За времето в неплатен отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст ще се взема МРЗ, която е действала към съответния момент. Бъдещите обезщетения ще се изчисляват по общия ред.

Здравейте. В 45 дневен дневен болничен съм от 3 март до 17 април. Работодателят ми е представил болничния и предполагам за месец март ще го платят тази седмица, защото в системата на НОИ вече е със статус изплатен. Кога ще бъде изплатена останалата част от болничния, които са в април? Началото на май месец или през април, след като изтекат дните на болничния? Благодаря ви, момичета

След изтичане на БЛ ще изплатят частта за април.

Здравейте, един въпрос от мен, 45 дневния и другите два болнични като майчинството ли ги плащат (а именно да не са под МРЗ) или като болничен?
В ранна бременност съм, но назад във времето имам 1г на 4часа на мрз, сега вече 6м съм на мрз и следователно в момента болничния ми е смешен и се надявам са мога да работя до последно и тогава да е не по-малко от МРЗ, не ми е първо майчинство, но не помня 😂

Обезщетението за бременност и раждане не може да е по-малко от МРЗ.

# 277
  • София
Здравейте,
От декември съм на нова работа постоянен ТД с 6 м. изпитателен срок в полза на работодателя. Наскоро разбрах, че съм бременна. Смятам да кажа в фирмата, но след като ме запишат официално на ЖК и ми издадат документ, който официално да представя в фирмата. В този случай закона по някакъв начин пази ли ме след като предоставя този документ или предвид, че съм в изпитателен срок нямам никакви плюсове за мен. Реално 6 м. ще направя през юни, но не смятам да си мълча до тогава.

Не казвай, докато не минеш на постоянен и тогава пак писмено по имейл с документ от доктор го уведоми.
С първото ми дете ме махнаха, хем знаеха, че ще правим опит и им казах още след положителният тест, защото вдигах тежко. Махнаха ме точно месец преди да направя 6м съвсем целенасочено.
На сегашната ми работа вече имам 6м, но пак няма да казвам, докато не получа документ. Не искам да се прецакам за втори път.

Няма как тъй като ще ми проличи. Ако всичко е наред към края на април ще съм в 12 г.с., това означава да чакам до юни за да кажа, което е доста време и ще ми проличи. А и няма как да си скрия корема.....
Обмислям всякакви варианти и ще видя каво ще реша...

# 278

Wonder_woman__ , много е относително това с проличаването. Има огромен процент да не ви личи. На мен до към 19-20 г.с. не ми личеше. А тогава ще е топло може да експериментирате с дрехи. Фактор е и гаденето и общото състояние разбира се, което няма как да се скрие. Успех

# 279
Аз също съм в 21 г.с. и не мисля, че се разбира. Ако ходите с по-свободни неописващи ви дрехи според мен два месеца няма да се вижда. Ако ви попитат винаги може да кажете, че просто сте наддала на кг поради стрес и тн. Вече в 7-ми месец смятам, че на повечето сериозно им личи, независимо колко слаби са си природно.

Има много коректни работодатели, които не биха махнали служител на такава база, но рискът остава така у служителя. Ако имате съмнение, че може да сте от страната на прецаканите, просто си изчакайте 6-ия месец. Ако сте ползвали отпуск или болничен през този период, то изпитателния се удължава с тези дни. 🙂

# 280
Предварително се извинявам, ако този въпрос в разискван вече, но не ми е ясно кои доходи се взимат предвид, когато се изчислява майчинството. Бонусите, които са осчетоводени биват ли калкулирани или е само основната заплата по трудов договор? Благодаря ви предварително.

# 281
  • В полите на Пирин планина
Предварително се извинявам, ако този въпрос в разискван вече, но не ми е ясно кои доходи се взимат предвид, когато се изчислява майчинството. Бонусите, които са осчетоводени биват ли калкулирани или е само основната заплата по трудов договор? Благодаря ви предварително.

И бонусите, ако върху тях са платени осигуровки.

# 282
Здравейте ! Бременна сън в 5ти месец и излезнах в болничен . Първият ми е издаден от АГ на 17.03 ,след което ЛКК комисия го удължи за още 30 дена. След справка с ПИК в НОИ виждам ,че болничният от ЛКК комисията не е въведен все още от лекаря в електронната система на НОИ (от работодателя също,но те ще ги въведат в понеделник ) .  След разговор с регистратурата на медицинския център където минах ЛКК ми потвърдиха ,че е подаден към НОИ. Въпросите ми са - седем дневния срок за подаване на БЛ от лекаря са работни или календарни дни ? И ще има ли проблем работодателя да въведе БЛ ,ако все още не е пратен от лекаря?

# 283
  • Пловдив
Като болничен се изчислява, не като майчинство. Този болничен е дълъг 135 дни и чак около третия месец на детето взех за първи път майчинство, колкото МРЗ. Преди това взимах по 500 лв, защото съм осигурявана на минималната работна заплата. Абсолютно всички колежки бяха така. Това си е болничен.

# 284
Здравейте, в 45 дневен болничен преди термин съм от 04.03. болничния е издаден на 09.03., доколкото се ориентирах справка с ПИК фигурира в НОИ. Кога мога да очаквам превод, не мога да се свържа по телефона с НОИ? Уж по календар майчинството се изплаща на 04.04.
Също така, работодателя ми е заплатил за март само 2 работни дни - 1ви и 2ри март, защото 3ти е национален празник. Да, обаче стандартно когато има национални празници, те не се удържат от заплатата на служителя. Каква е логиката тук…

Общи условия

Активация на акаунт