Майчинството счетоводно - 95

• 44 490
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
Здравейте, един въпрос от мен, 45 дневния и другите два болнични като майчинството ли ги плащат (а именно да не са под МРЗ) или като болничен?
В ранна бременност съм, но назад във времето имам 1г на 4часа на мрз, сега вече 6м съм на мрз и следователно в момента болничния ми е смешен и се надявам са мога да работя до последно и тогава да е не по-малко от МРЗ, не ми е първо майчинство, но не помня 😂
Като болничен се изчислява, не като майчинство. Този болничен е дълъг 135 дни и чак около третия месец на детето взех за първи път майчинство, колкото МРЗ. Преди това взимах по 500 лв, защото съм осигурявана на минималната работна заплата. Абсолютно всички колежки бяха така. Това си е болничен.

Ох, ужас, имах надежди някакви...

# 286
  • В полите на Пирин планина
Здравейте ! Бременна сън в 5ти месец и излезнах в болничен . Първият ми е издаден от АГ на 17.03 ,след което ЛКК комисия го удължи за още 30 дена. След справка с ПИК в НОИ виждам ,че болничният от ЛКК комисията не е въведен все още от лекаря в електронната система на НОИ (от работодателя също,но те ще ги въведат в понеделник ) .  След разговор с регистратурата на медицинския център където минах ЛКК ми потвърдиха ,че е подаден към НОИ. Въпросите ми са - седем дневния срок за подаване на БЛ от лекаря са работни или календарни дни ? И ще има ли проблем работодателя да въведе БЛ ,ако все още не е пратен от лекаря?

Календарни дни са. Щом са Ви казали, че са го подали, няма да има проблем.

Здравейте, един въпрос от мен, 45 дневния и другите два болнични като майчинството ли ги плащат (а именно да не са под МРЗ) или като болничен?
В ранна бременност съм, но назад във времето имам 1г на 4часа на мрз, сега вече 6м съм на мрз и следователно в момента болничния ми е смешен и се надявам са мога да работя до последно и тогава да е не по-малко от МРЗ, не ми е първо майчинство, но не помня 😂
Като болничен се изчислява, не като майчинство. Този болничен е дълъг 135 дни и чак около третия месец на детето взех за първи път майчинство, колкото МРЗ. Преди това взимах по 500 лв, защото съм осигурявана на минималната работна заплата. Абсолютно всички колежки бяха така. Това си е болничен.

Не е вярно. Не подвеждайте жената.

Обезщетението се нарича: парични обезщетения при бременност и раждане, които се изплащат за срок до 410 дни; в тези дни са включени и 135-те дни преди термин.

Копирам директно от сайта на НОИ:

Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 – 5 от Кодекса за социално осигуряване. При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане за следващо дете през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето. Когато лицето е осигурено на повече от едно основание, общият размер на дневното парично обезщетение не може да бъде по-малък от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

(чл. 41 и чл. 49 от КСО и чл. 31-35 от НПОПДОО)

Здравейте, в 45 дневен болничен преди термин съм от 04.03. болничния е издаден на 09.03., доколкото се ориентирах справка с ПИК фигурира в НОИ. Кога мога да очаквам превод, не мога да се свържа по телефона с НОИ? Уж по календар майчинството се изплаща на 04.04.
Също така, работодателя ми е заплатил за март само 2 работни дни - 1ви и 2ри март, защото 3ти е национален празник. Да, обаче стандартно когато има национални празници, те не се удържат от заплатата на служителя. Каква е логиката тук…

Срокът за подаването му в НОИ от работодателя е 10.04. Не бързайте за плащането... Simple Smile
Работодателят не плаща нищо по този БЛ.
Плаща само, ако сте работили на 01.03. и 02.03. За почивните дни не плаща.

# 287
  • София, България
И аз с въпрос по повод 45-дневния, този период от 45 дни и онзи от 42 дни след раждането включени ли са в 180те дни годишно? Или са отделно от тях?

# 288
Може ли 45 дневен болничен да бъде издаден няколко дни преди началната дата?

# 289
# 290
Здравейте,

По време на майчинството, работодателят плаща ли някакви осигуровки за лицето?

Благодаря

# 291
Плаща здравни осигуровки

# 292
Колко време след подаването на БЛ от лекаря към НОИ мога да го видя в системата с ПИК ?

# 293
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Колко време след подаването на БЛ от лекаря към НОИ мога да го видя в системата с ПИК ?

Лекарите/Здравните заведения имат срок от 7 дни за подаване.

# 294
  • София-Младост
Имам, за момента малко теоритичен въпрос.

Четох, че при застъпчащи се майчинства, първата година на второто майчинство се изчислява на база дохода последните 24 месеца и се сравнява със сумата, която е получавала майката за първата година на първото майчинство и се изплаща това, което е по-високо като сума. Не намирам информация обаче как се изчислява, ако майката е пуснала трета година майчинство (която е неплатена и всъщност се води неплатен оптпуск) и през тази трета година роди второто дете. Как се изчислява в този случай второто майчинство?

Имам едно предположение, че ще се смята просто дохода 24 месеца назад, като тоя път няма да се сравнява с първото майчинство, но искам да знам дали е така. И ако е така дали за месеците с нулев доход, ще се взема МРЗ, за да се изчисли майчинството или ще се вземе 0?
Няма такава трета година майчинство. И затова сравнение не се прави, изчислява се по общия ред. По принцип месеците с 0 доход са тези, през които сте ползвали неплатен отпуск. Те се смятат на база МРЗ. Така или иначе изчисленото обезщетение не може да е под МРЗ.
И аз с въпрос по повод 45-дневния, този период от 45 дни и онзи от 42 дни след раждането включени ли са в 180те дни годишно? Или са отделно от тях?
Отделно са.

# 295
Здравейте, само на мен ли калкулатора за изчисляване на майчинство не ми смята нищо и ми дава само минималната заплата?

# 296
Здравейте,правя си справка в НОИ за евентуалният размер на майчинството,но коя сума се гледа?
Брутно или Нетно ТВ?

# 297
Здравейте, от кога точно започва втората година майчинство?
Терминът ми беше на 13.05, но раждането на 20.04.2022 г. След болничните обезщетението за първата ми година започна на 09.08.2022 г. - от тази дата ли броя една година или?
Извинявам се за глупавия въпрос, но вече доста се обърках, а счетоводството тотално отказват да ми съдейтват Simple Smile Благодаря предварително!

# 298
  • София
Здравейте,правя си справка в НОИ за евентуалният размер на майчинството,но коя сума се гледа?
Брутно или Нетно ТВ?

Нетното.

Здравейте, от кога точно започва втората година майчинство?
Терминът ми беше на 13.05, но раждането на 20.04.2022 г. След болничните обезщетението за първата ми година започна на 09.08.2022 г. - от тази дата ли броя една година или?
Извинявам се за глупавия въпрос, но вече доста се обърках, а счетоводството тотално отказват да ми съдейтват Simple Smile Благодаря предварително!

От датата на раждане на детето. Т.е. 20.04.

# 299
Следващата  седмица  ми свърша периода на БЛ (135 дни), включващ трите БЛ-45 дни преди раждането, този от родилното и последния от педиатъра.
Следва да подам съответното приложение  за първа година майчинство, нали?
Директно  на работодателя ли да изпратя попълненото приложение и кой номер трябва  да е ?
Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт