Майчинството счетоводно - 95

• 44 488
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
  • София-Младост
Следващата  седмица  ми свърша периода на БЛ (135 дни), включващ трите БЛ-45 дни преди раждането, този от родилното и последния от педиатъра.
Следва да подам съответното приложение  за първа година майчинство, нали?
Директно  на работодателя ли да изпратя попълненото приложение и кой номер трябва  да е ?
Благодаря предварително.
На когото сте дали болничните, на него и това приложение 2:
https://www.noi.bg/wp-content/uploads/pril2_2022.doc

# 301
Здравейте,
На ръка ли се попълва обстоятелството - болничен преди раждане на породено дете при подаване на декларации 7 и 8, заедно с 45 дневния болничен към работодател? Липсва в изброените. От Нои ми казаха на ръка, но малко странно ми звучи, затова питам и тук.

# 302
  • София-Младост
Здравейте,
На ръка ли се попълва обстоятелството - болничен преди раждане на породено дете при подаване на декларации 7 и 8, заедно с 45 дневния болничен към работодател? Липсва в изброените. От Нои ми казаха на ръка, но малко странно ми звучи, затова питам и тук.
Щом от НОИ са ви казали, допишете го.

# 303
По време на неплатената отпуска 11 месеца след втората година майчинство (6 месеца + 5 от бащата) натрупва ли се платена отпуска? И в какъв размер - може би 18 дни? И работодателят има ли право да не даде съгласие да се вземе цялата платена отпуска накуп (близо 3 месеца от трите години)? Благодаря.

# 304
Здравейте! Бях писала тук да питам колко дни платен отпуск ще ми се полагат, при положение, че терминът ми е края на септември, и вие ми отговорихте 15.
Вчера говорих със счетоводството и от там ми казват, че ми се полагат всички 20 дни и мога да си ги ползвам. Това малко ме обърква, да не си изгърмя рано 15те дни и накрая да ми кажат, че повече нямам.. Какво ви е мнението по въпроса?

# 305
Здравейте, до колкото разбирам при преносване болничен трябва да се вземе от проследяващия лекар. Какво се случва ако болничният не може да се издаде в първия ден от преносването (ако не успея да се свържа с лекаря) и по какъв начин се издава като не се знае за колко дни ще е? Благодаря предварително.

# 306
Здравейте! Бях писала тук да питам колко дни платен отпуск ще ми се полагат, при положение, че терминът ми е края на септември, и вие ми отговорихте 15.
Вчера говорих със счетоводството и от там ми казват, че ми се полагат всички 20 дни и мога да си ги ползвам. Това малко ме обърква, да не си изгърмя рано 15те дни и накрая да ми кажат, че повече нямам.. Какво ви е мнението по въпроса?

Ако годишният ви отпуск е 20 дни общо, то съответно 20дни/12 месеца= 1.66 на месец. 9х1.66=14.94 (15 дни).
Ако използвате отпуска си предварително и напуснете (което е ясно, че бъдейки в майчинство няма да стане), то рискът е в работодателя и няма да може да ви ги стопира от последната заплата. Ако решите да не използвате всички дни, оставащите (5дни) ще ви се натрупат за като се върнете след майчинство.
Повечето жени предпочитат да си пазят отпуската преди майчинство, за да могат да я пуснат след 1или 2-рата година майчинство. Тогава ще сте натрупали и от периода на майчинство и ако сте само една година, ще имате поне още месец и малко време с детето си.

# 307
  • София, България

Имате 20 за една година, което е по 1.66 дни на месец. 9 месеца х 1.66 прави 15.
Те може да ви позволят да си вземете отпуска напред, НО ако след майчинството директно напуснете ще им дължите средствата за тези 3 месеца отпуск. Simple Smile

# 308
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Имате 20 за една година, което е по 1.66 дни на месец. 9 месеца х 1.66 прави 15.
Те може да ви позволят да си вземете отпуска напред, НО ако след майчинството директно напуснете ще им дължите средствата за тези 3 месеца отпуск. Simple Smile

Моля?!?!
Вие усещате ли какви глупости пишете?
Престанете да подвеждате хората!
Нищо няма да има да плаща, ако напусне след майчинството.По време на майчинство също се трупа отпуск.

Да, полагат ти се 20 дни платен годишен отпуск и щом работодателя е ок, може да ги вземеш предварително.Ти си решаваш.

# 309
Много ви благодаря, момичета! Разбрх каква е логиката. Мерси, че ми разяснихте, че и през майчинството се трупа отпуск, не го знаех.

# 310
  • София-Младост
Здравейте, до колкото разбирам при преносване болничен трябва да се вземе от проследяващия лекар. Какво се случва ако болничният не може да се издаде в първия ден от преносването (ако не успея да се свържа с лекаря) и по какъв начин се издава като не се знае за колко дни ще е? Благодаря предварително.
Този болничен ще си го поискате след като ст е родила. Тогава само ще се знаят дните н апреносване. Няма проблем да е издаден по-късно за "стар" период. Т.е. преносвате края на април, болничния АГ ще го издаде през май.

# 311
  • Варна
Здравейте! От 29.03 вече съм в т.нар. "втора година майчинство". При проверка с ПИК на НОИ, забелязах нещо, което ми се стори странно -> в графата "статус на документа" пише изплатен, а той е за периода 29.03.2023-04.04.2024г. Според вас, техническа грешка ли е , или има някакъв проблем?

# 312
  • В полите на Пирин планина
Pepity007, проверете дали вчера не сте получили плащане за периода 29.03.-31.03.2023

# 313
  • Варна
Pepity007, проверете дали вчера не сте получили плащане за периода 29.03.-31.03.2023
Не съм получавала нищо. Графата "статус на плащането" ->. В момента се обработва

# 314
  • В полите на Пирин планина
Щом предстои плащане, няма проблем си мисля аз. 👍

Общи условия

Активация на акаунт