Майчинството счетоводно - 95

• 44 435
  • 739
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте отново, пристигам с два въпроса. 1. Преди около месец си пуснах он лайно заявлението за еднократна помощ при раждане. Въпросът ми е- мога ли да проверя някъде кога ще се извърши плащането?
2. Мога ли да проверя он лайн на какъв адрес се води синът ми? При изписването  попълних адреса на бащата, но ми казаха, че в случай че нямаме брак, детето автоматично приема адреса на майката.
Благодаря Ви отново. Изключително сте полезни Flowers Hibiscus

# 316
Здравейте,
Имам две деца с разлика по-малка от 2 години (от дата на раждане на първото до дата на раждане на второто). Работих на 2 ТД. Въпросите ми са:
1) Защо среднодневното ми обезщетение, умножено по броя дни не прави изплатената сума? (и в двата случая за двете деца получавам среднодневно повече от посоченото като разделя изплатената сума на броя дни, съответно около 95 и 85 лева)
2) Не би ли следвало среднодневното ми обезщетение да е еднакво предвид застъпването на двете майчинства?

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 14:48 от konvihrog0n

# 317
  • В полите на Пирин планина
Здравейте отново, пристигам с два въпроса. 1. Преди около месец си пуснах он лайно заявлението за еднократна помощ при раждане. Въпросът ми е- мога ли да проверя някъде кога ще се извърши плащането?
2. Мога ли да проверя он лайн на какъв адрес се води синът ми? При изписването  попълних адреса на бащата, но ми казаха, че в случай че нямаме брак, детето автоматично приема адреса на майката.
Благодаря Ви отново. Изключително сте полезни Flowers Hibiscus

1.  Не, няма къде.
2. В Общината се подава заявление за настоящ адрес

konvihrog0n
, от този скрийншот нищо не схващам.

1. Щом имате 2 договора, то се определя общ осигурителен доход и се изплаща обезщетение пропорционално, според това кой на колко часа е. По двете правоотношения отделно, в зависимост кога са подадени БЛ/декларациите в НОИ от съответния работодател.
2. Би следвало, ако това по-благоприятно за Вас.

# 318
Здравейте, не знам дали е във вашата сфера, но да питам колко дни болнични се полагат за гледане на дете до 18г? Личният лекар каза 30. Обадих се в НОИ, казаха 60 работни дни. Навсякъде срещам различна информация - 40, 45 дни.

# 319
Konvihrogon, Вие сте прекъснала първото майчинство като сте се върнала в болничен, нали? Доколкото съм говорила с НОИ, ако нямате прекъсване на първото майчинство, автоматично с второто породено дете взимате колкото с първото за 1вата година. Ако се прекъсне, се преизчислява. Подайте жалба въз основа на текста за породени. Трябва да сте била в отпуск за отглеждане на дете до 2 години при излизане във втория 45-дневен според тълкуванието ми на КСО.

# 320
HappyHeartbeat, да, прекъснах отпуска за отглеждане на дете през втората година с болничен. След това се върнах в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. за 10 дни и след тях излязох в 45-дневен.
А знаете ли защо и през двете години като разделя изплатеното обезщетение на броя дни, за които е изплатено НЕ получавам даденото среднодневно обезщетение в таблицата на НОИ. Така не мога да разбера аз ли бъркам нещо в изчисленията или наистина имам повод да подам жалба.

# 321
  • София-Младост
Здравейте, не знам дали е във вашата сфера, но да питам колко дни болнични се полагат за гледане на дете до 18г? Личният лекар каза 30. Обадих се в НОИ, казаха 60 работни дни. Навсякъде срещам различна информация - 40, 45 дни.
Сега, ограничение в брой дни болничен не би следвало да има, ако въпросът е колко се изплащат, то отг. е тук:
КСО
Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
1. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болен член на семейството над 18-годишна възраст - на всеки осигурен до 10 календарни дни през една календарна година;
2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3-5;

konvihrog0n
Така направена снимката от сайта, за мен не е ясно кой болничен за какво е, за кой месец и т.н. Наистина дните по обезщетението, не дават полученото, което сигурно има обяснение.
Най-лесно е да пуснете запитване, или жалба до НОИ, през сайта им.
За застъпването, не пречи да подадете също жалба и се надявам да споделите тук техния отговор.

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 06:11 от Ала-Бала

# 322
Здравейте,

Предстои ми живот и здраве другия месец да предоставя документ пред работодател.
Доколкото четох може още с влизането в 12г.с и записване на женска консултация, но моя АГ не може да ме приеме точно тогава и ще трябва да изчакам до първата ми ФМ, а именно в 13+6 г.с.

В интернет видях че се прилага тази бланка
Скрит текст:
и отделно амбулаторен лист от АГ, правилно ли съм разбрала?

Също и се препоръчва да се входира в счетоводството, но мен ме притеснява, че сме малка фирма, един счет и е вероятно да не го направят като установят състоянието ми.
Мога ли да направя по две копия (съответно по две  от декларацията и Амбулаторния лист) и да поискам подпис на всички тях от директора и счетоводството, като единия сет да остане за мен?

# 323
Здравейте,

Предстои ми живот и здраве другия месец да предоставя документ пред работодател.
Доколкото четох може още с влизането в 12г.с и записване на женска консултация, но моя АГ не може да ме приеме точно тогава и ще трябва да изчакам до първата ми ФМ, а именно в 13+6 г.с.

В интернет видях че се прилага тази бланка
Скрит текст:
и отделно амбулаторен лист от АГ, правилно ли съм разбрала?

Също и се препоръчва да се входира в счетоводството, но мен ме притеснява, че сме малка фирма, един счет и е вероятно да не го направят като установят състоянието ми.
Мога ли да направя по две копия (съответно по две  от декларацията и Амбулаторния лист) и да поискам подпис на всички тях от директора и счетоводството, като единия сет да остане за мен?
Аз подадох в 2 екземпляра (един за мен и един за работодателя) това уведомление и амбулаторен лист от преглед при проследяващия лекар. Сложиха входящ номер на уведомлението и ми го върнаха с подпис и печат на фирмата.

# 324
Благодаря, дано и при мен стане безпроблемно.
Не знам как да мине най-безболезнено.
Жената, която слага входящи номера на документациите от много години се мъчи да забременее, но все не става и сега когато аз кажа, че е факт при мен, се притеснявам да не се обърнат нещата срещу мен и да ме нарочат….

Нов въпрос:
Момичета, интересувам се вярно ли е че след като си бременна и работодател е запознат с това е длъжен да те освобождава (без да се взима ден от платения год.отпуск(20) за прегледи в работно време?

Последна редакция: пн, 10 апр 2023, 10:11 от alethea

# 325
Привет на всички!
Преди известно време бях писала относно майчинството и по-конкретно затова дали ще взимам, защото откакто се е родил синът ми не работя (поне не официално). Имам въпросните 12 месеца осигурителен стаж и от 2-3 седмици съм назначена във фирмата на съпруга ми. Една позната от НОИ , обаче , ми беше казала (понеже се допитах до нея ще имам ли право на майчинство ми каза , че щом имам тези 12 месеца и ще бъда назначена ще получавам, НО не трябвало да излизам в болничен преди 45 дневния болничен преди раждането )
Та въпросът ми е има ли такова нещо наистина , ако случайно се наложи да излезна в болничен преди този 45 дневния ще има ли някакви последствия за майчинството?
Причината евентуално поради , която може да се наложи е престои в болница заради контракции.
Моля , ако някой знае да сподели.

# 326
mims.nikolevaa, естествено, че може да излизате в болничен, още повече, че има конкретна причина.

# 327
Само да вметна, че болничният не е задължителен при престой в болница. Аз бях поискала платен отпуск, понеже в моят случай бе по-добре така откъм финансова гледна точка.

# 328
А отпуската ако се вземе след края на майчинството заплаща ли се?

# 329
А отпуската ако се вземе след края на майчинството заплаща ли се?

Естествено.

Само да вметна, че болничният не е задължителен при престой в болница. Аз бях поискала платен отпуск, понеже в моят случай бе по-добре така откъм финансова гледна точка.

Обаче в конкретния случай не е логично, защото трябва мъжът ѝ да ѝ я плаща тая отпуска... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт