Майчинството счетоводно - 95

• 44 389
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
Привет! Може ли да не изляза изобщо в майчинство и да не подавам никакви документи никъде, а да продължа да си работя?

# 406
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте , имам въпрос относно служителка назначена по заместване с 6м. изпитателен срок , който вече е изтекъл и договора е постоянен , какво се случва , ако забременее и през това време титуляра се завърне ? Има ли вариант да ѝ бъде прекъснато майчинството ?
И също след изтичане на майчинството ѝ, тоест , когато детето навърши 2 г. , има ли право да отиде в БТ при положение , че бъде освободена от работа , тъй като според нея щом е по заместване няма това право ?
Благодаря !

Договорът на служителката не е постоянен, а срочен, щом е по заместване.
Щом титулярът се върне на работа, този договор се прекратява без значение дали заместникът е в болничен/майчинство и т.н.
Лицето, чийто договор е прекратен има право на обезщетение от БТ стига да отговаря на условията за стаж.

# 407
Здравейте имам 2 въпроса :
1 . Болничният ми лист от ЛКК приключва в ден събота и съответно в ден неделя трябва да започне продължението по новия БЛ. Тъй като понеделник (първи май ) е почивен ден ще бъде ли проблем да ми се пусне БЛ във вторник със задна дата ?
2. По този повод продължение на БЛ от ЛКК комисия може ли да бъде започнат от неработен ден ?

# 408
Jolly, няма проблем да е със задна дата и щом е продължение не е от значение работен или почивен.

# 409
Момичета, здравейте! Терминът ми е ноември месец
От ноември месец2022г. съм на работа, но по заместване. Преди това имам само 6 месеца трудов стаж. Говорих с шефката и тя каза, че най-добре ще бъде от сега да съм в болничен. Чета в интернет, но нищо не разбирам… Другия ден излизам болничен докато родя. Та преди да изляза в болничен ли трябва да имам 12месеца стаж или докато родя. Защото сега имам 11месеца, но ако и болничния се води, докато родя ще имам 18/19 месеца трудов стаж. Много ще съм благодарна ако някой в наясно с нещата да ми обясни.

# 410
Привет!
Имам дете на 1г и 2м и днес влязох в сайта на НАП за данъчна декларация да подавам.От 21/12/21г съм била в  45 -болничен преди,след раждане и след това майчинство,но имам подадени данни от работодател за доходи по трудови правоотношения и се обърках.Правилни ли е?
Де факто  декември 2021г последно съм била на работа,а декларацията е за 2022г.
И другият ми въпрос е по повод това ,че очаквам второ дете по-късно през годината ,докато съм още в майчинство с първото:какво се случва в този случай -излиза ли се в 45-дневен и последващи болнични ?
Разликата между децата ако всичко е Ок,трябва да е 1ги 7м
Благодаря предварително!

# 411
От ноември месец2022г. съм на работа, но по заместване. Преди това имам само 6 месеца трудов стаж. Говорих с шефката и тя каза, че най-добре ще бъде от сега да съм в болничен. Чета в интернет, но нищо не разбирам… Другия ден излизам болничен докато родя. Та преди да изляза в болничен ли трябва да имам 12месеца стаж или докато родя. Защото сега имам 11месеца, но ако и болничния се води, докато родя ще имам 18/19 месеца трудов стаж. Много ще съм благодарна ако някой в наясно с нещата да ми обясни.

Здравей,  в официалните страници пише, че трябва да имаш 12месеча трудов стаж преди 1вия болничен лист. Така че консултирай се с някой счетоводител.

# 412
И ако нямаш 12-месечен теудов стаж, какво? Доколкото знам пак ще си получаваш майчинство, само, че след като станат 12 месеца.

# 413
  • Бургас
По чл. 157, ал. 2 КТ за отсъствие за прегледи на бременна работничка има ли ограничение сумарно в дните? Пише 20 дни за лечение инвитро, но за прегледи при бременностб не виждам ограничение.

# 414
Мисля че за прегледи в работно време няма ограничение.
Стига преди това работодателя да е уведомен писмено, че има бременна служителка в еди кой си месец.

# 415
  • Бургас
Мисля че за прегледи в работно време няма ограничение.
Стига преди това работодателя да е уведомен писмено, че има бременна служителка в еди кой си месец.
знае, че сме след инвитро и ще бъде уведомен след прегледа с документ за бременност предполагам ако всичко е наред.

# 416
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Имаш право платен болничен щом имам 6 месеца трудов стаж.За 45-дневния и последващите болнични ще ти трябва 12 месеца, а дотогава ще ги направиш.
Времето в болничен също се признава за стаж.
За договорите по заместване говоря малко по-напред - виж и това.

# 417
  • София-Младост
Привет!
Имам дете на 1г и 2м и днес влязох в сайта на НАП за данъчна декларация да подавам.От 21/12/21г съм била в  45 -болничен преди,след раждане и след това майчинство,но имам подадени данни от работодател за доходи по трудови правоотношения и се обърках.Правилни ли е?
Де факто  декември 2021г последно съм била на работа,а декларацията е за 2022г.
И другият ми въпрос е по повод това ,че очаквам второ дете по-късно през годината ,докато съм още в майчинство с първото:какво се случва в този случай -излиза ли се в 45-дневен и последващи болнични ?
Разликата между децата ако всичко е Ок,трябва да е 1ги 7м
Благодаря предварително!
Заплатата за м.12,2021 сте поличула през 2022, затова и този доход влиз атам и е подаден от работодателя.
Сега сте в майчинство за първото, когато дойде време започвате 45 дневен за второто, подавате декл. и за 50% от обезетението за първото, докато стане на 2 г.

# 418
Здравейте, днес разбрах, че съм бременна в 6та седмица. Безработна съм от една година. Имам въпрос относно майчинството, пак ли е две години? Нали се гледа да имаш 12месеца трудов стаж, които може да са разпокъсани. Колко е сега майчинсвото на месец при моят случай? Благодаря

# 419
  • Варна
Здравейте, днес разбрах, че съм бременна в 6та седмица. Безработна съм от една година. Имам въпрос относно майчинството, пак ли е две години? Нали се гледа да имаш 12месеца трудов стаж, които може да са разпокъсани. Колко е сега майчинсвото на месец при моят случай? Благодаря

100лв за една година, освен, ако не започнеш работа. Тогава ще си на 90 процента от осигуровките за последните 18месеца, но не по-малко от МРЗ за страната, втората година при всички случай е 710лв

Общи условия

Активация на акаунт