Майчинството счетоводно - 95

• 44 396
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте, днес разбрах, че съм бременна в 6та седмица. Безработна съм от една година. Имам въпрос относно майчинството, пак ли е две години? Нали се гледа да имаш 12месеца трудов стаж, които може да са разпокъсани. Колко е сега майчинсвото на месец при моят случай? Благодаря

100лв за една година, освен, ако не започнеш работа. Тогава ще си на 90 процента от осигуровките за последните 18месеца, но не по-малко от МРЗ за страната, втората година при всички случай е 710лв

Благодаря

# 421
  • София-Младост
Здравейте, днес разбрах, че съм бременна в 6та седмица. Безработна съм от една година. Имам въпрос относно майчинството, пак ли е две години? Нали се гледа да имаш 12месеца трудов стаж, които може да са разпокъсани. Колко е сега майчинсвото на месец при моят случай? Благодаря

100лв за една година, освен, ако не започнеш работа. Тогава ще си на 90 процента от осигуровките за последните 18месеца, но не по-малко от МРЗ за страната, втората година при всички случай е 710лв
Ох, 90 % от осигуровките-абсолютно невярно.
И за тези 100 лв (не съм проверявала дали наистина са толкова) има доходен критерии. Втора година обезщетение, само за осигурени лица за риска Общо заболяване и майчинство.

# 422
Здравейте!
В болничен съм (от 4 м преди 45 дневния) и ще продължа до раждането така поради естеството на работата ми. Осигурявана съм на максималния осигурителен праг през последните 24 м. Знам, че реално болничният не позволява напускане на страната, а може да ми се наложи (не по медицински причини) и не бих искала да нарушавам тази рестрикция. Бихте ли могли да ми помогнете с информация, ако прекъсна болничния за максимум 15 дни (за което време си взема платен отпуск), това прекъсване дали и как ще се отрази на обезщетението ми за бременност и раждане след това?

Благодаря предварително!

# 423
Здравейте, имам следния въпрос:
На 24 март ми започна 45 дневния болничен преди датата на термина ,( която дата беше 8 май), но бебето се роди преждевременно на 30март. Въпросът ми е остатъкът от тези 45 дни преди термин губи ли се или може някак да се натрупа и ползва(защото това е близо цял месец)?

# 424
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, имам следния въпрос:
На 24 март ми започна 45 дневния болничен преди датата на термина ,( която дата беше 8 май), но бебето се роди преждевременно на 30март. Въпросът ми е остатъкът от тези 45 дни преди термин губи ли се или може някак да се натрупа и ползва(защото това е близо цял месец)?
Не, не се губят.Ще се изравнят с болничния от педиатъра, след този от болницата за раждането.

# 425
Благодаря!

# 426
Здравейте! Смених си постоянния адрес и съответно личната карта. В 45-дневен болничен съм преди раждане. Дали трябвяла да уведомя НОИ за тази промяна?…

# 427
Здравейте! Смених си постоянния адрес и съответно личната карта. В 45-дневен болничен съм преди раждане. Дали трябвяла да уведомя НОИ за тази промяна?…
Няма нужда.

# 428
  • София-Младост
Mrs. Sixty
Няма да се отрази негативно.

# 429
А това наистина ли е вярно, че не може в болничен да се излиза извън страната?

# 430
А това наистина ли е вярно, че не може в болничен да се излиза извън страната?

То за можене, може, не те спират на границата. Но мисля, че дните, които не си в бг не се заплащат. Все пак болничните не са за почивка в чужда страна, а за да не ходиш на работа поради заболяване/усложнена бременност.

# 431
Да, разбирам, благодаря.
Така или иначе няма да ми се налага, но все пак да попитам, стана ми интересно.

# 432
На всеки болничен лист има "Режим на лечение", където се слага отметка и се вижда.

# 433
Здравейте, в болничен след раждане съм от 10.04 до 21.05. За април месец ми го платиха в четвъртък, частта за май месец в началото на май ли да очаквам плащане или трябва да изтече болничният и тогава ще го платят? Благодаря ви!

# 434
Частта на май най-рано 5 работни дни след 21 май.

Общи условия

Активация на акаунт