Майчинството счетоводно - 95

• 44 418
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте,момичета аз съм в 9г.с и Аг ми издаде болничен за 14 дни поради прокървяване.
Издаден ми е тази седмица предоставих го на работодателя, но сега се сетих,че препописахме допълнителна характеристика и длъжностите ни от 3 месеца са променени,а аз си казах старата длъжност както ме водеха,просто на момента не се сетих, а и повече мислех за самия преглед .
Дали според вас ще има проблем,ако трябва да го изискам от работодателя и другата седмица да го нося за редакция или след като фирма,еик и всичко друго е точно няма да е проблем

# 436
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Няма да е проблем за изплащането.Следващият болничен си кажете точната длъжност.

# 437
Няма да е проблем за изплащането.Следващият болничен си кажете точната длъжност.

Благодаря много за отговора Simple Smile

# 438
Здравейте, планувам забременяване. Имам натрупан официално законен с трудов договор 4г трудов стаж, но в последните 5г не съм работила на трудов договор. Стажа ми е между 2014г и 2018г. Опитах да намеря лесно разбираема информация, но всичко счетоводно ми е много сложно. Та имам нужда някой просто да ми обясни тези неща:
1 - За да имам право на болничен по време на бременност е ясно, че трябва да съм на трудов договор макар и фиктивен при някой приятел с фирма, но в случая, че 5г назад не съм имала договор полага ли ми се болничен по време на бременност? (Имам предвид Болничен по лекарска преценка, който е различен от този, който е 45 дни преди раждането)
2 - Ако започна работа с договор, но се наложи да използвам такъв болничен по лекарска преценка по време на бременността, то самата фирма какви разходи би имала?  ( съответно ако е фиктивен договор при някой приятел с фирма и трябва да си ги плащам аз искам да знам какъв би ми бил разхода).
3 - Относно майчинството до колкото разбрах не би трябвало да имам проблеми, тъй като имам минималния стаж от 12 месеца.
Благодаря на всеки, който би ми отговорил и извинете ако нещо някъде е обяснено по групите … просто счетоводството с всичките му термини и дълги изречения ми е трудно за асимилиране. 🤷🏻♀🤷🏻♀🤷🏻♀

# 439
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Болничен то се дава, ако АГ прецени - ние няма как да кажем.
Имаш право и на обикновен болничен, ако имаш нужда.Той ще ти се изплати от НОИ, защото имаш нужния стаж.
Осигуровките зависят от заплатата, на която ще те осигуряват.В момента общо разходите върху МРЗ са около 322лв месечно за лице, което не е в болничен.Когато лицето вземе за първи път болничен, плаща всички осигуровки за първите 3 дни, после се дължат само здравни осигуровки.
Ако болничните са непрекъснати, се дължат само здравни осигуровки, около 30-40 лв месечно.
Здравни осигуровки се плащат всеки месец и през цялото майчинство.

# 440
Тоест дори в болничен по бременност по преценка на лекаря моят работодател заплаща тези 300+ лв всеки месец + здравните, който са около 30лв?

# 441
Не , Пантера ви е написала - при непрекъснат болничен се дължи само здравно , 30-40 лв. на месец .

# 442
  • Бургас
В момента съм в начална бременност и съм във втория си болничен от ЛЛ, който свършва днес. Мислех от днес директно да взимам продължение от гинеколога вече с лкк. Въпросът ми е, ако се договоря с работодател да ми се вдигне заплатата или поне осигуряването (за да имам по-висока база за смятане на продължителните болнични без прекъсване за общо заболяване поради рискова бременност) колко дни трябва да работя? Понеже пишеше, че при продължителен болничен се взима осигурителния доход от последния месец, в който има работени поне 10 дни. Та въпросът е 10 дни ли да работя, за да се актуализира, цял месец плътно ли да работя, или директно от сега да си продължавам болничния без актуализиране на заплатата? Кое е най-изгодно за мен?

# 443
Таничка, болничният за общо заболяване се смята на база 18 месеца назад.

# 444
  • София-Младост
Няма никакъв смисъл от това вдигане на заплата.

# 445
  • Бургас
Той се смята на база 18 месеца назад, но за месеците без работни дни се взима за база осигуряването в последния месец преди излизането в продължителен болничен, в който има работени минимум 10 дни.
Не знам дали се разбира какво питам.
Примерно терминът ми е по нова година. В 45-дневен болничен ще изляза средата на ноември. От сега както съм в болничен непрекъснат до средата на ноември са 7 месеца, за които при изчисляване на майчинството ще се вземе осигурителния доход от последния работен месец.

# 446
Здравейте !

Терминът ми беше на 18.06.2022г, но родих на 27.06.2022г.

В сайта на НОИ ми изписва, че съм в майчинство до датата на термина ми ? Така ли се процедира, след като преносиш ? Трябва ли да направят корекция ?

# 447
Здравейте, днес не трябваше ли да бъде изплатено майчинството или затова, че вчера беше почивен ден ще го изплатят вече в четвъртък? В сайта на НОИ ми изписва в момента се обработва 🤷🏼♀

# 448
Здравейте, какъв документ се предоставя на работодателя за наличие на бременност и всеки гинеколог ли може да го издаде?

# 449
  • София-Младост
Той се смята на база 18 месеца назад, но за месеците без работни дни се взима за база осигуряването в последния месец преди излизането в продължителен болничен, в който има работени минимум 10 дни.
Не знам дали се разбира какво питам.
Примерно терминът ми е по нова година. В 45-дневен болничен ще изляза средата на ноември. От сега както съм в болничен непрекъснат до средата на ноември са 7 месеца, за които при изчисляване на майчинството ще се вземе осигурителния доход от последния работен месец.
Бъркаш, за месеците в болничен, се взима сумата от която е изчислено самото обезщетение.

Това с предходен работен месец(и 10 отработени дни) е  за платен отпуск.
Здравейте, какъв документ се предоставя на работодателя за наличие на бременност и всеки гинеколог ли може да го издаде?

Амбулаторен лист, някаква бележка от АГ.
Здравейте, днес не трябваше ли да бъде изплатено майчинството или затова, че вчера беше почивен ден ще го изплатят вече в четвъртък? В сайта на НОИ ми изписва в момента се обработва 🤷🏼♀
В четвъртък ще има плащания, днес - не.

she.wolf
Точно така е. Термина е водещ. Вие си имате отделен болничен за тези дни на преносване.

Общи условия

Активация на акаунт