Майчинството счетоводно - 95

• 44 430
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, момичета! Дали мога да си проверя издадените болнични с ПИК на НАП?
С ПИК на НАП мога да проверя прогнозните обезщетения за бременност и раждане в сайта на НОИ, но нещо не ми се получава с болничните …
Ако не, дали някъде другаде могат да се проверят?
Благодаря

# 451
  • Бургас
Ала-Бала, много ти благодаря. Значи няма никакъв смисъл от вдигане на осигуряването за 1мес.

Здравейте, момичета! Дали мога да си проверя издадените болнични с ПИК на НАП?
С ПИК на НАП мога да проверя прогнозните обезщетения за бременност и раждане в сайта на НОИ, но нещо не ми се получава с болничните …
Ако не, дали някъде другаде могат да се проверят?
Благодаря
Можеш да си провериш всички подадени болнични. Има графа "Справка по ЕГН за постъпили данни от издадени болнични листове в Електронния регистър на болничните листове"

# 452
Може да се проверят болничните, но с ПИК за НОИ. С този за НАП не съм сигурна, че ще се получи.
ПИК за НОИ може да се издаде и електронно, не е задължително да се ходи на място.

# 453
Здравейте,аз имам издаден болничен на 24-04,влизам в Ной с Пик и виждам,че от лечебното заведение е качен или изпратен не знам точно на 27-04,дали ще се вижда като го потвърди работодателя ми дала съм му го но доколкото знам има още време и надали го е качил,

# 454
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Sunnypom, за да следиш подаването на болничните ти трябва ПИК от НОИ.С този от НАП не става.

Anito_m, в първи пост има линк къде да проверяваш за подаване от работодател.Срокът за тях и лечебните заведения няма нищо общо.

# 455
Здравейте, от доста време ме мъчи нещо. Назначена съм на срочен договор, който изтича на 31.07.2023г. Терминът ми е на 10.07.2023г. Следователно бебо ще е роден вече при изтичане на договора и ще съм предоставила втория болничен на работодател. Какво се случва с майчинството след 31.07.2023г? Ще ми го прекъснат ли?

# 456
Sunnypom, за да следиш подаването на болничните ти трябва ПИК от НОИ.С този от НАП не става.

Anito_m, в първи пост има линк къде да проверяваш за подаване от работодател.Срокът за тях и лечебните заведения няма нищо общо.

Благодаря,видях го за жалост не ми се отваря

# 457
Здравейте имам запитване отностно изчисляването на първата година от майчинството.Вече съм в 45 дневен болничен преди термин (11.06)Като се очаква да родя до края на месеца.След това доколкото четох пак се издават болнични от болницата и личния лекар ,които са близо 3 месеца.
Мен ме осигуряваха 17 месеца на минималната и 7 имам на 900.Това значи ли ,че през тези 3 месеца докато съм болничен няма да ми е фиксирано месечно майчинство ,а ще е като при стандартните болнични ще се определя дневно и според работните дни.А след това? Доколкото четох не може да е под минималната работна заплата ?

# 458
  • София-Младост
Обезщетението за бременост и раждане се изчислява веднъж и не се променя, говоря за дневното. След това се изплаща само за работните дни през месеца.

# 459
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Обезщетението за бременост и раждане се изчислява веднъж и не се променя, говоря за дневното. След това се изплаща само за работните дни през месеца.

Това е напълно вярно.
Единствено обезщетението се променя, ако лицето получава обезщетение равно на МРЗ.

# 460
а при положение ,че съм била осугурявана на минималната работна заплата ,това ще рече ,че болничния(тези дни от болницата и личния лекар) ще е 90% от минималната работна .Майчинството не е ли фиксирана сума,която не се влияе на работните дни в месеца.И тази сума не може да е по-малка от МРЗ не е ли така?

# 461
PL.Ivanova, на 700 бруто и 900 бруто ли сте осигурявана? Понеже това е доста малко, силно е вероятно да взимате МРЗ - 780 лв чисто през първата година. В такъв случай то ще е фиксирано. Ако случайно Ви изчислят дневно обезщетение над МРЗ, то всеки месец ще взимате според броя работни дни. Но според мен с тези ниски осигуровки ще сте на МРЗ.

# 462
Да 17 месеца съм осигурявана на МРЗ и последните 7 на 900 бруто .

# 463
Според калкулатора на КиК ще взимате 780 лв първата година.
Грубата проверка (не се изчислява точно така, но е ориентировъчно) - (17х700+7х900)/24х90%=682.50
Т.е. според внесените осигуровки бихте получавала около тази сума. Обаче понеже майчинството за 1ва година не може да е по-малко от 780, ще получавате по-високото.
По принцип се изчислява през броя работни дни в месеца и дневно обезщетение, но в случая е видно, че осигуровките са минимални и няма смисъл да се навлиза в подробности.

# 464
Благодаря 🍀

Общи условия

Активация на акаунт