Майчинството счетоводно - 95

• 44 514
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
Без да съм специалист, не мисля, че е правилно. Някой е допуснал грешка и трябва да я коригира. Провери си в счетоводството, какво са подали

# 586
  • Sofia
И аз мисля, че е грешка. Не съм си прекъсвала майчинството.
Вече им изпратих мейл, но точно днес едва ли някой ще ми отговори. Ако и утре не ми отговорят, ще отида на място.

Но се чудех дали не е свързано със срока, който имат за подаване на декларацията (нали беше 10-то число в месеца след подаването на заявлението). И ако техният срок прескочи написаната дата в заявлението, какво се случва с тези дни - изгубени ли се водят или ги изплащат със задна дата, независимо кога работодателя е предал декларацията в НОИ? Не знам дали се изразих достатъчно ясно.

# 587
Alaskata, ти като си в платен отпуск или болничен,  получаваш ли и заплата за същите дни?
На мен ми е много разбираем текстът. Майчинството след 6-тия месец може да се прехвърли на бащата. Ако не е прехвърлено, може да се ползва част или целия отпуск от 2 месеца от бащата. Плаща се от НОИ, не от работодател и няма логика работодателят да плати за същите дни отсъствие, освен ако няма специална социална политика, насърчаваща децата във фирмата или колективен трудов договор.
Относно размера - да, справедливо би било всички отпуски, не само този, но и втората година майчинство да са според осигурителния принос на човека, само че заради такива като вашата приятелка, които правят схеми да се осигуряват само няколко месеца на по-висока сума, за да взимат по-дълъг период обезщетение, държавното обществено осигуряване е на минус и дофинансирано от другаде.
Имайте предвид, че не е задължително бащата да взима допълнителния отпуск от 2 месеца, но до преди да го въведат миналата година, единствената опция беше неплатен, така че това е доста добра подкрепа в отглеждането на деца.

Ами евала, че разбираш текста:) Аз като редактор и писател не успях. Имаш заложби да работиш в някоя институция или в правото1😄. Мерси за отделененото време. И ако може още нещо да попитам: А ако бащата е ползвал непосредствено след раждането на детето отпуск, който се полага прш бащинство плюс допълнително 2 седмици (уговорка просто межуд него и шефа), всичко това трябва ли да се извади от тези 2тамесеца, които се полагат?

# 588
  • Sofia
Идвам с проблем.
В началото на април (до 7-ми) дадох на работодателя Заявление-Декларация за втората година майчинство (отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на основание чл.53 от КСО), която трябваше да е от 01.05.2023г. Отпускът ми по майчинство за първата година беше до 30-ти април вкл. Пак погледнах какво съм написала в декларацията и съм посочила правилната дата : "Заявявам желанието си да ми бъде изплащано парично обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст считано от 01.05.2023г."

Направих справка в сайта на НОИ и видях, че всъщност декларацията е с дата от 16.05.2023г. (а не от 01.05.2023г.) и съответно за месец май ще ми бъде изплатено обезщетение само за втората половина на месеца !

Това нормално ли е или има някакава грешка? Да разбирам ли, че няма да получа обезщетение за първите две седмици за май? Двете декларации не би ли трабвало да се следват една след друга без прекъсване или дупки?
Скрит текст:
Току-що ми отговориха...
"Сбора от трите болнични е 135 дни – толкова, колкото трябва да бъде.
След тези дни следват 275 дни по декларация
От 14.08.2022 до 15.05.2023
Ще пиша на НОИ да проверят къде е проблема."
Astonished
WTF!?!
Защо 15-ти май? Майчинството ми за първата година приключи на 30-ти април, вижда се и от справката в НОИ (от 14.08.2022г до 30.04.2023г).
Възможно ли да е грешка в НОИ? На мен не ми се вярва - там си пише, че декларацията е до 30-ти април.

# 589
Втората година е до 2рия рожден ден на детето. Да не би от там да идва разликата?

# 590
Brin, счетоводството нещо са сбъркали според мен. Дори чисто хипотетично те да са прави, кога ти свършва първата година, защо тогава не са подали, че е до 15.05, а са подали, както е видно, до 30.04.

# 591
  • Sofia
Втората година е до 2рия рожден ден на детето. Да не би от там да идва разликата?
Нямам идея затова питам.
Нормално ли е да има такава "дупка" от две седмици в обезщетенията?
Сега декларацията е с дати 16.05.2023г-14.04.2024г, което прави 11 месеца, а не 12м.

Редактирам се :
Колко е размера на обезщетенията за втората година майчинство? 710 лв или?

Последна редакция: ср, 24 май 2023, 17:02 от Brin de muguet

# 592
710 е втората година, да.

От моя опит дупка има само между извършването на самите плащания заради срока до 10то число на месеца следващ подаването на документите. Забавяне в плащането заради това. Иначе в периода дупки няма. При мен първата година свърши на 07.03, втората започна от 08.03 и беше до 10.03 тази година т.е. до рождения ден на детето включително.

Нямам идея затова питам.
Нормално ли е да има такава "дупка" от две седмици в обезщетенията?
Сега декларацията е с дати 16.05.2023г-14.04.2024г, което прави 11 месеца, а не 12м.

Редактирам се :
Колко е размера на обезщетенията за втората година майчинство? 710 лв или?

# 593
  • Sofia
Ето поредния отговор :
"Към момента не си изгубила нищо, тъй като обезщетенията се изплащат след, като приключи месеца.
Т.е. обезщетението за май ще се изплати в началото на юни 2023.
НОИ са подготвили плащане към теб в размер на 390лв (за май). Толкова колкото трябва да бъде за пълен месец."

Направо ще се гръмна!

# 594
О.о

От миналата година април е 710, а преди това от октомври 2021 го вдигнаха на 650. Нещо в счетоводството на фирмата или не са наясно или нарочно го правят. Свържете се с НОИ и ако трябва да направят проверка, но според мен има някаква огромна грешка от счетоводството на фирмата. Би трябвало щом първата година е до 30.04, втората да започне от 01.05. Нищо че детето се е родило по-рано. Това не бърка нищо защото първата година е 410 дни - 45 дни преди раждане до термин и 365 до термина следващата година.  Защо от 15.05 са решили да е датата не знам. Дано се включи някой по-вещ с материала. Обаче наистина се свържете с НОИ и ако имате снимки/ копие на документите за втората година попълнени от Вас им ги пратете. По трудния начин научих, че каквото и да подавам като документи във фирмата трябва да имам копие в някакъв вид.

Ето поредния отговор :
"Към момента не си изгубила нищо, тъй като обезщетенията се изплащат след, като приключи месеца.
Т.е. обезщетението за май ще се изплати в началото на юни 2023.
НОИ са подготвили плащане към теб в размер на 390лв (за май). Толкова колкото трябва да бъде за пълен месец."

Направо ще се гръмна!

# 595
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Обезщетението за втората година е 710лв.
Такава "дупка" не трябва да има, освен ако не си била на работа/платен отпуск/болничен.Счетоводството да си оправят подадените данни.НОИ в случая няма какво да направи.

# 596
  • Sofia
Имам копие от втората декларация. Но не вярвам грешката да е в НОИ.
Все пак явно ще трябва и до там да се разкарвам, пфу!

# 597
Не е от НОИ грешката, това е сигурно, но може би могат да направят проверка във фирмата. Да се изясни кой е спал там и да се оправят нещата. За това казах и на НОИ да се пише. Има голямо несъответствие, което ще стане ясно и като видят копието на декларацията. Мисля, че може онлайн да се подаде запитване и да се прикачи файл/снимка на декларацията, без да се налага ходене на място.

# 598
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
НОИ освен да пратят писмо на работодателя да си оправят грешката, друго няма да направят.А, това ще стане доста бавно.Затова казвам директно да си я оправят, не да чакат и да губят време.

# 599
  • Sofia
Мисля, че разбрах къде е проблемът.

Майчинството първата година е общо 410 дни. Три болнични за 135 дена общо + остатък до 410 дни (275 дни).
 Болничен №1 по принцип е 45 дена преди термин и до раждане. Болничен №2 е 42 дена и болничен №3 е изравнителен до 135 дни.

Моят боничен №1 трябваше да бъде от 16.03.2022г до 29.04.2023г. (45-дневен боничен преди термин). Но аз излезнах в болничен от 01.04.2022г., защото исках да си изработя целия месец март 2022г. Следователно моят болничен се получи 29 дена, а не 45 както е по принцип. Тези 16 дена (от 16.03. до 31.03.) влизат в изчисляването на тези 410 дни и са част от тях. Независимо, че аз не съм ги ползвала като болничен. Просто аз се отказах от възможността да ги ползвам като болничен, но по закон те се смятат в 410-те дни.

135 дена броено от 16.03.2022  са до 28.07.2022г – това, ако бях използвала болничния още от 16-ти март! И остатъка (275 д.) до 410 дни е до 30.04.2023г.

В моят случай обаче, аз излезнах в болничен №1 от 01.04.2022г, тоест 16 дена по-късно. Сдърпахме се със сестрата, която ми издаде третия болничен, защото се опитвах да й обясня как стоят нещата, а тя ми се скара аз ли ще й обяснявам как се смятат дните. И я оставих. Сега обаче се вгледах и видях, че трите ми болнични са общо за 135 дена! А не би трябвало да е така, защото първият ми болничен вместо 45-дена е само 29 (с 16 дена по-малко). Тя ми е сметнала 135 дена от 01.04., вместо от 16.03 ! И следователно 135 дни свършват на 13.08.2022, вместо на 28.07.2022г. И оттам остатъка от 275 дни до 410 отива чак на 15.05.2024г.

Някаква идея може ли да се оправи тази бакия? До НОИ ли трябва да ходя или да при сестрата? Или е загубена кауза?

Последна редакция: чт, 25 май 2023, 01:42 от Brin de muguet

Общи условия

Активация на акаунт