Майчинството счетоводно - 95

• 44 393
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
За ЕИК съм съгласна, все пак дружеството се идентифицира с него.То все  пак е задължителен реквизит на която и да е служебна бележка.Не виждам смисъл да го споменавам.
Трудова книжка (или копие) нашите клиенти, както и аз никога не сме представяли.Не бих дала без изрично писмено искане.

# 646
  • Sofia
За ЕИК съм съгласна, все пак дружеството се идентифицира с него.То все  пак е задължителен реквизит на която и да е служебна бележка.Не виждам смисъл да го споменавам.
Трудова книжка (или копие) нашите клиенти, както и аз никога не сме представяли.Не бих дала без изрично писмено искане.

Наредбата го изисква и директорките си търсят копието на трудовата книжка :
"За работещ родител по трудово или
 служебно правоотношение към датата на
 съответното класиране и родител в отпуск
 за отглеждане на дете - подписана от работодателя служебна бележка, която съдържа изх. № и ЕИК /на хартиен носител или като електронно подписан документ с квалифициран електронен подпис/, с приложени копия от трудова или служебна книжка /лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения/. "
https://sofia.obshtini.bg/doc/5247734
Ще откажат записване, ако не се представи и копието на трудовата книжка, която съответно трябва да е актуализирана, за да съвпада с информацията в служебната бележка.

# 647
Да, явно за София е така...

# 648
Здравейте. Искам да попитам понеже съм нова мама и не съм наясно. Майчинството варира ли според работните дни в месеца през първата година(ако не е минималното) както болничния  или  е фиксирано. Защото взимах болничен 800-900лв, а сега майчинството, което са ми изчислили е 800лв, а уж трябва да е по-високо от болничния. А месеца имаше почивни дни и дали се дължи на това.

Последна редакция: чт, 01 юни 2023, 17:52 от Vanesssaa

# 649
Здравейте, много ще съм благодарна ало някой може да отговори на въпроса ми.

Бременна съм в 4 месец, от 14 май съм в болничен до края на бременността. Детска учителка съм, работа в детска градина от ноември месец. Преди да започна работа там имам около 6 месеца трудов стаж. Въпросът ми е как се изчислява каква сума болничен ще получавам - 80% от сегашна ми заплата или се гледа 12месеца назад?

# 650
Здравейте, много ще съм благодарна ало някой може да отговори на въпроса ми.

Бременна съм в 4 месец, от 14 май съм в болничен до края на бременността. Детска учителка съм, работа в детска градина от ноември месец. Преди да започна работа там имам около 6 месеца трудов стаж. Въпросът ми е как се изчислява каква сума болничен ще получавам - 80% от сегашна ми заплата или се гледа 12месеца назад?

Не, гледат се доходът от предходните 18 месеца.Месеците без осигуряване са на база МРЗ за периода.

# 651
Плащат се само работните дни.

# 652
Плащат се само работните дни.

Тоест според броя на работните дни в месеца се определя сумата, която ще получа

# 653
Имаш изчислена сума на ден. Тази сума се умножава по работните дни.

# 654
  • Велико Търново
Моля за информация!
Прекратих трудово правоотношение по взаимно съгласие след общо 2г и 5м отпуск (разждане+бременност, отглеждане на дете до 2г, платен отпуск 2м и остатъка неплатен). На документа за прекратяване на ТПО, работодателя е отбелязал 8 дни отпуск да ми бъдат изплатени. Аз си мислех, че съм използвала целият ми платен отпуск. Тези 8 дни дали са натрупани от последните ми 5м неплатен отпуск за отглеждане на дете?

# 655
А болничният до колко дни се изплаща? Чета в интернет, че 10 дни след като е подаде в НОИ, вярно ли е? В болничен съм от 22 май(30дни), болничния го дадох на работодателя  на 25 май. Или се изплаща, когато минат 30 дни?

# 656
  • София-Младост
Здравейте. Искам да попитам понеже съм нова мама и не съм наясно. Майчинството варира ли според работните дни в месеца през първата година(ако не е минималното) както болничния  или  е фиксирано. Защото взимах болничен 800-900лв, а сега майчинството, което са ми изчислили е 800лв, а уж трябва да е по-високо от болничния. А месеца имаше почивни дни и дали се дължи на това.
Обезщетението за бременост и раждане варира. Изчислява се дневно обезщетение и то се умножава по броя наработните дни за соътветния месец.
А болничният до колко дни се изплаща? Чета в интернет, че 10 дни след като е подаде в НОИ, вярно ли е? В болничен съм от 22 май(30дни), болничния го дадох на работодателя  на 25 май. Или се изплаща, когато минат 30 дни?
Важно е кога работодателя го е подал, неговия краен срок е 10.06. От тогава се броят 10 РАБОТНИ дни и следва изплащане, ако всичко е наред.
С ПИК може да се види всичко.

skk007
Възможно е, периода се признава за стаж и затова.

# 657
  • Велико Търново
Ала-бала, благодаря! Първо питах тук, за да не взема да се изложа, ако питам бившия вече работодател. Периода е признат за трудов стаж, според трудовата книжка.

# 658
Аз имам въпрос относно болничните. Тъй като от 1 година съм безработна, фиктивно ще се назнача на работа. Имам 8г трудов стаж преди това на минимална заплата. Сега ако ме осигуряват на 1000лв, колко ще взема болничен след 1 или 2 месеца? Осигуровките на месец колко ще ми струват, за да се водя на работа? Някой дали може да ми помогне с този казус? Дали си заслужава да съм на 1000лв или на минимална. Майчинството евентуално колко ще ми бъде?

# 659
  • София-Младост
Не си заслужава да се осигурявате на нещо различно от МРЗ във ваши случай.
Обезщетението за бременост и раждане не може да е под МРЗ.
Обезщетението з аотглеждане на дете до 2 г. възраст е с фиксиран размер, за момента 780лв.

Общи условия

Активация на акаунт