Пубертетът при момчетата - тема 13

• 40 288
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Бих сменила подхода - скандалите за оценки никога не са имали желания ефект при моя тийн. В 5-ти клас се озова в ново училище и то точно в пика на ковид и онлайн обучението. Без да се усетя, се оказа, че го е ударил на ваканция и в един момент започнаха да летят едни 2-ки, 3-ки и 4-ки, които ме изненадаха много неприятно. Хванах го и да ме лъже няколко пъти. Първата ми реакция беше да започна с караниците, наказанията и назидателните лекции - резултатът беше изнервено и тревожно дете, чиято мотивация да учи клонеше към нулата. Беше пропуснал много материал и не знаеше как да го навакса, а заради моето отношение не смееше и да поиска помощ.
Видях, че няма да стане така и обърнах палачинката - седнах да уча с него, обяснявах каквото мога /за каквото не можех, го карах да се включва в онлайн консултациите на учителите/, седях до него в часовете, ръчках го да взима участие и така успя да поправи няколко от ниските оценки. Малко по малко започна да изплува, навакса материала и оттогава нещата вървят. Но поне в нашия случай приятелският подход и помощта, макар и малко натрапена в началото, се оказаха правилният ход. Вече не се карам за оценки, той чак се изненадва, защото повечето му съученици явно се притесняват да носят нещо различно от 6 вкъщи. Както ДХ3 казва - по-важно е децата да са здрави и спокойни, отколкото да ги превърнем в невротични отличници.

# 106
Всичко това съм го правила и все още го правя,но сякаш мързелът му е в повече.Още му се играе навън и на телефона,тренира и футбол и не осъзнава колко важно е да има висок успех,за да е подготвен за следващата година за кандидатстване.Учи в ПМГ и искам да остане в тази гимназия ,тъй като е най-доброто училище в града.Ще се опитам да не го притискам, наистина не е станало кой знае какво ☺️ Благодаря Ви!

# 107
  • В заешката дупка
Ако беше мой син, аз бих поговорила с него за тази конкретна случка. Кое точно го е накарало да се разплаче и разтрепери. Как се чувства, какво го притеснява и тревожи? Въобще какво му се върти в главата. Опитай се да го предразположиш и накараш той да говори, ти само слушаш и показваш разбиране без да даваш наставления или да отправяш упреци. От там насетне зависи от това какво той ще ти каже.

# 108
  • София
В тази възраст малко момчета осъзнават колко е важно ученето и кандидатстването. Моят синковец например си живееше с мисълта, че дали ще има 6-ци или 3-ки, 100% ще влезе в училището, в което иска. Чак след като видя, че не е приет осъзна, че тези неща не стават без да се положи труд. Да, влезе в добро училище, защото все пак резултатите му на НВО бяха добри, но не и в това, в което си представяше, че ще влезе. Според мен, обаче това беше добър урок за него, защото сега се старае много повече и учи много по-сериозно, тъй като разбра, че без труд, няма как да стигне там, където иска.

# 109
  • София
Всичко това съм го правила и все още го правя,но сякаш мързелът му е в повече.Още му се играе навън и на телефона,тренира и футбол и не осъзнава колко важно е да има висок успех,за да е подготвен за следващата година за кандидатстване.Учи в ПМГ и искам да остане в тази гимназия ,тъй като е най-доброто училище в града.Ще се опитам да не го притискам, наистина не е станало кой знае какво ☺️ Благодаря Ви!

Всички момчета ги мързи точно на тази възраст. Всичко им се струва безмислено и маловажно, освен личните интереси. Поговорете си кои предмети са важни за кандидатсването му, какви са му плановете и интересите. И помагайте и дръжте на оценките и знанията по тези предмети. Винаги съм казвала на децата ми, че човек няма как да е на топ ниво по всичко. Да, супер непритен е сблъсъка с тийн мързела и отричането, но да си признаем честно и ние не сме на 100 % винаги на ниво.

# 110
Много са ми странни родители, които изискват от децата да не им "носят" оценки по- ниски от 5. Сякаш нямат право на грешки, пропуски и т.н. Разбирам съвсем друго е, ако системно получават 2 и 3...тук вече е различно( мързел, не учене),но че донесъл една или две 4-ки, чудо голямо!
Според мен интереса, знанията и здравето са най-важни, не оценките( изключвам разбира се, предстоящо кандидатстване, дипломиране...)
В достатъчно динамично и стресирано време живеем, за да ги настъпваме постоянно с оценките. Днес прекалено много се изисква от децата ни, от всякъде, даже ми прави впечатление, че се очаква да мислят и реагират като възрастни хора. Къде е безгрижното детство? Сякаш не сме носили 2ки, 3ки..и 4ки.Всички сме пораснали и сме станали хора!
Ох, в движение пиша, дано правилно съм се изразила и ме разберете!
Хубав ден!🌷🌷🌷

# 111
Моят е88-и клас и му предстоят матури.Не си дава грам зор.Примирила съм се.Той сам трябва да се мотивира, и да му се карам полза никаква.В крайна сметка те са отделни индивиди и с някои неща не бива да ги притискаме прекалено, за да няма обратен ефект.

# 112

Аз съм в същото положение като твоето и нито учене заедно, нито препитване помагат. Не му пука и толкова. В чужбина съм, но по българската система, ако сменя оценките, на 4 се радваме, ако получи. 5 и 6 са непостижими неща. То е борба да се напишат домашните, въобще да е разбрал, какви са домашните. На 12 г. е. Никакви разговори за бъдещи планове не помагат, дори заплахата от смяна на училище, която е реална и не по наше желание, не успява да го вдъхнови.

# 113
  • Пловдив
И аз се чудя за предстоящите матури...в 10-ти дали трябва поне няколко урока да вземе или не...Thinking

# 114
  • София
И аз се чудя за предстоящите матури...в 10-ти дали трябва поне няколко урока да вземе или не...Thinking
Това не са матури, а НВО като след 4-ти клас. Доколкото виждам нито им влизат в дипломата, нито имат някакво значение.

# 115
Всички сме правили грешки като родители, важното да ги признаваме пред себе си и детето и да се помъчим да се променим към по-добро. Ние също имаме своите родителски грехове с първото дете, учехме се в крачка как да бъдем родители на труден тийнейджър и на моменти положението в къщи беше брутално зле. Постепенно напипахме верния тон с детето и нещата тръгнаха.
С уговорката, че децата са различни, подходите към тях трябва да са индивидуални и че универсален и единствено верен начин на възпитание няма, ще споделя кое проработи при нас. Първо - пълна честност с детето, директно говорене защо сме притеснени, защо оценките са важни, а кои точно са важни, кога точно са важни. Да помислим честно  важни ли са оценките наистина и не натискаме ли прекалено понякога. Разговор, не монолог. Тоест да изслушаме детето, да говорим с него. Без обвинения и категоризиране.  Трябва да разберем заради мързел ли е всичко, нежелание ли, не може ли, не иска ли. Конфликт с учител, или нужда от допълнителна помощ? Трябва да имаме силата да се извиним, да признаем слабостите си пред детето. Ако искаме честност - даваме честност. Един разговор не оправя нещата, промяната в поведението ни трябва да е истинска, продължителна. Заплахи и ултиматуми само вредят, и то много. И трябва да приемем спокойно истината за детето - колко може и какво иска. Учене насила при скромни възможности води до диагнози. Ако детето има потенциал, леко натискане в правилната посока ще е нещо положително, но трябва и мотивация от вътре, не само отвън.

# 116
  • Пловдив
Това не са матури, а НВО като след 4-ти клас. Доколкото виждам нито им влизат в дипломата, нито имат някакво значение.
Е, хубу...все така как се казва.
Как няма да им влиза в дипломата?

# 117
  • София
Е, хубу...все така как се казва.
Как няма да им влиза в дипломата?

И моят тийн е в 10ти клас. Решили сме да видим какво може да изкара с училищна подготовка. И да видим на каква база стъпваме за 12 клас.

И аз знам, че никъде не влиза.

# 118
  • София
Един въпрос от мен - ако след 12-ти клас ще се кандидатства с изпит по математика в даден университет, има ли значение каква ще е оценката от матурата по БЕЛ? И изобщо тази оценка влияе ли по някакъв начин при кандидатстване, ако ще се кандидатства с изпит по математика?

# 119
  • София
Не влиза в дипломата, затова и има нагласа изобщо да отпадне. Вече зависи от училището на какво държат. В училището на сина ми ни казаха на родителска среща, че за годината ще им напишат толкова, колкото изкарат на външното оценяване по български. Но и тази диплома до 10-ти клас също няма значение, освен ако не се кандидатства в някои чужди университети, в които искат оценките след 8-ми клас. Иначе дипломата за средно е с оценките само от 11-ти и 12-ти клас. За първа година учи синът ми по българската система и това е, което прочетох. Може и да бъркам, но и не се вълнувам толкова от оценки, защото при прехода след 10 години във френската система нямам големи очаквания за постижения по някои предмети.

Общи условия

Активация на акаунт