Пубертетът при момчетата - тема 13

• 40 295
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Не веднъж съм казвала, че най-голямото предизвикателство пред мен като родител, е да приема, че децата не са мен, не мислят като мен и нямат същите амбиции като мен на тяхната възраст. Не съм спечелила битката със себе си все още, но вървя в правилната посока.
В тази връзка, и двамата не са отлични ученици, не четат книги, възприемат информацията по различен начин от мен. Това не означава, че са глупави, провалени и т.н.
И аз мен е много важно да са спокойни и да не се страхуват да кажат каквото и да е вкъщи. Не се карам за оценки, но се опитвам да ги накарам да положат усилия и да се справят близо до върха на възможностите си към момента.

За голяма моя изненада, десетокласникът сам реши да се яви и на четирите НВО-та, едва ли ще е с отлични резултати само от училищна подготовка, но не е важно.

# 121
Благодаря за насоките, полезно ми беше да прочета и други гледни точки.Правя си заключение,че това положение е заради възрастта,в която е сина ми.Също,че не трябва да го сравнявам с дъщеря ми, която е отличничка!

# 122
  • София
Благодаря за насоките, полезно ми беше да прочета и други гледни точки.Правя си заключение,че това положение е заради възрастта,в която е сина ми.Също,че не трябва да го сравнявам с дъщеря ми, която е отличничка!
Аз само не разбрах от първия ти пост това "ме удари в главата" дали се отнася за сина или реакцията му? Т.е. ударил ли те е?
Иначе хора има се стресират и са тревожни и без да ги притиска някой вкъщи за оценки. А пък някои ги притискат и пак не им пука. Хубаво е децата да имат добри оценки, но бележкарството никога не ми е харесвало, да не говорим в наши дни, защото винаги някой ще се заяде, или детето ще се притесни, една четворка не е драма изобщо. Даже и двойка не е драма, проблем е ако се затъва по някакъв предмет, но и тогава се вижда причината и се търси решение.

# 123
Оценките, мисля че като точки от матура/НВО след 10 клас, са вписани в дипломата на детето ми от 10 клас - за завършен първи етап на гимназиално образование. Друг е въпросът, че не служат за нищо.

# 124
  • София
Всичко това съм го правила и все още го правя,но сякаш мързелът му е в повече.Още му се играе навън и на телефона,тренира и футбол и не осъзнава колко важно е да има висок успех,за да е подготвен за следващата година за кандидатстване.Учи в ПМГ и искам да остане в тази гимназия ,тъй като е най-доброто училище в града.Ще се опитам да не го притискам, наистина не е станало кой знае какво ☺️ Благодаря Ви!
Почти всички ги мързи и им се играе Smile Моят син е 7-ми клас и също учи в МГ, иска да си остане там. Едва тази година започна да вдява, че за целта трябва да положи сериозни усилия. И пак не му се вярваше съвсем докато директорът не им показа минималните балове за прием от миналата година.
Със сигурност и в училище започнат да им говорят за изпитите като станат 7-ми клас, децата също се надъхват едно друго.

# 125
Аз само не разбрах от първия ти пост това "ме удари в главата" дали се отнася за сина или реакцията му? Т.е. ударил ли те е?
Иначе хора има се стресират и са тревожни и без да ги притиска някой вкъщи за оценки. А пък някои ги притискат и пак не им пука. Хубаво е децата да имат добри оценки, но бележкарството никога не ми е харесвало, да не говорим в наши дни, защото винаги някой ще се заяде, или детето ще се притесни, една четворка не е драма изобщо. Даже и двойка не е драма, проблем е ако се затъва по някакъв предмет, но и тогава се вижда причината и се търси решение.
Не, не,не ме е ударил, просто се стъписах от поведението му,от чопленето на кожичките,от истинския и дълбок плач,с който влезе вкъщи.Тогава,а и след като прочетох коментарите Ви,се усетих,че бъркам някъде и то много сериозно.Той е прекрасно,възпитано и много кротко дете,и също имаше отлични оценки,но явно периода на пубертета ще има леки сътресения.

# 126
  • София
Не, не,не ме е ударил, просто се стъписах от поведението му,от чопленето на кожичките,от истинския и дълбок плач,с който влезе вкъщи.Тогава,а и след като прочетох коментарите Ви,се усетих,че бъркам някъде и то много сериозно.Той е прекрасно,възпитано и много кротко дете,и също имаше отлични оценки,но явно периода на пубертета ще има леки сътресения.
Добрите деца често са тревожни, но това не е непременно нечия вина. Въпросът е, че ако е с високо ниво на тревожност не е лошо да получи помощ от специалист, например с когнитивно-поведенческа терапия, за да се научи как да тушира стреса и тревожността, които с хормоналния бум могат да ескалират до много неприятни и за него, и за другите нива. Друга тема е колко добри специалисти има у нас, но все пак го следете и говорете с него повече за това как се чувства.

# 127
И моят хубостник до 4клас беше даже на таблото на отличниците в училище 😂
От пети, лека-полека започна да занижава нивото.Понеже ни добро, ни лошо помагат, реших да го оставя да е спокоен.Аз , разбира се, говоря с него,но не го пресирам.
Днес бяхме. а ендокринолог заради ръста.159,5 см. и 51кг на 13г и 5 м.Идеален за възрастта и вече
влиза в скалата, която лекарката предвиди за него в края на растежа.Малко над долната граница е, но я достигна Simple Smile
Пусна ни куп контролни изследвания, плюс вит Д и някакво специфично, костна плътност, за да изстиска организмът на макс за възрастта ако се наложи.По нейни изчисления ще е около 170см висок със сигурност.
Но защо го пиша- преглежда го и за белези на пубертет на половите органи и каза, че е пубертет 3 към 4 степен и вече си е завършвн като мъж почти.
Ясно  защо не му се учи и е все опозиция, защо все се уговаряме и не спазва уговорките.Пубер та дрънка .😂

# 128
  • Русе
Дипломата за завършен първи гимназиален етап служи единствено за шофьорските курсове Simple Smile. Големият, като първи набор с новата програма, трябваше да държи НВО, но Ковида спаси положението. Вече студент, никой за нищо не е гледал въпросната диплома. Дипломата за средно вече друга бира. Кандидатства с Математика и оценката от матурата по БЕЛ никой не я е гледал. Да не казвам, че и дипломата не му гледаха, защото го приеха въз основа на приемния му изпит.
Всичко изучавано от 8 до 12-ти клас е вписано в дипломата и приложението. Не мога да покажа снимки, че е в Университета. Май... Не е у дома със сигурност.

Мдааа, най- ми е трудно, че тия деца хич не са от мен. Особено големия. Малкото е по-дейно и това спасява положението с него, но с големия определено ми е зор. Вече не гоня оценки. Малкото набляга на БЕЛ и Математика, заради матурите, а всичко останали предмети са за обща култура и знания. Едва ли ще му е жизнено важно как се размножават митохондриите и мога да приема, че е изкарал на този урок тройка. Но има уроци, които държа да се знаят и разбират, и те го знаят.
Снощи на вечеря обсъждахме двамата Симеоновци в  историята. Първият, за моя радост, го знаеше, но втория даже не го беше чувал.

# 129
  • Пловдив
Вписва се, да...
А не се гледа, ако има приемен изпит...ако е само прием по диплома ще гледат и още как Simple Smile Някъде дори и с изпит гледат една поне от дипломата. Имам предвид с приемен + оценката по матем. например. Та вреанти има...а докато нашите идат в 12-ти кой знае какво ще приемат.

# 130
Дипломата за завършен първи гимназиален етап ще има значение за тези, които упражнят правото си да не продължат във втори гимназиален етап. Останалите не виждам да са се трогнали, дори моят синковец нямаше да ходи на тези НВО, но накрая любопитството му надделя и се яви Joy

# 131
  • Бургас
Учи в ПМГ и искам да остане в тази гимназия ,тъй като е най-доброто училище в града.

А той какво иска?
В нашия град направиха някакво много елитно училище за компютърни технологии. Ама топ-а на елита. Родителите се побъркаха от болни амбиции да натискат децата си там. Няколко години сред откриването на училището статистиката е много тъжна. Повече от 30 деца от различни класове са напуснали училището и са се преместили в други училища, защото не издържаха на амбициите на учители, родители и директорка.
ПМГ на теория е хубаво училище, но вече времената са други. Вече не ти трябва шестица на изпита по математика за да влезеш в университет.
Образованието наистина е много важно, но не и когато е насила.

# 132
Учи в ПМГ и искам да остане в тази гимназия ,тъй като е най-доброто училище в града.

А той какво иска?
В нашия град направиха някакво много елитно училище за компютърни технологии. Ама топ-а на елита. Родителите се побъркаха от болни амбиции да натискат децата си там. Няколко години сред откриването на училището статистиката е много тъжна. Повече от 30 деца от различни класове са напуснали училището и са се преместили в други училища, защото не издържаха на амбициите на учители, родители и директорка.
ПМГ на теория е хубаво училище, но вече времената са други. Вече не ти трябва шестица на изпита по математика за да влезеш в университет.
Образованието наистина е много важно, но не и когато е насила.
Още нищо не иска,мисли си,че има време.

# 133
  • София
Синът ми тази година започна все да повторя - "все тая". На моменти мисля, че вече не се усеща колко неподходящо става. Казва го за абсолютно всякакви ситуации.
За ученето- за мен е важно да полага усилия, да виждам, че има старание. Тази година страхотно се бунтува, че учи абсолютно излишни неща и често избухва, че ще забрани училището. Опитвам се да го успокоявам. Още повече, че всички тези конкретни имена на видове организми наистина не виждам смисъл да се учат.
ДХ3, хубав преглед сте направили. С моят са връстници, синът ми е - 13г. 9 месеца.
Има ли някой на тази възраст да чака още постоянен кучешки зъб. Чакам, чакам- не расте.  Има зародиш, но седи дупка.

# 134
Ортодонт гледал ли го е? Синчето на 13.03. ще слага брекети.Няма търпение вече Simple Smile)) Новото е, че не иска да си носи очилата, а са нови и сам си ги избра, харесваше се доскоро с очила.Много се караме и за това.

Общи условия

Активация на акаунт