С какво ви дразнят майките?

• 42 982
  • 699
  •   1
Отговори
# 600
Не разбрах - майката е поискала парите за всички тези ремонти - на покрива, на банята, на другия апартамент,  - или просто е казала "ние нямаме възможност, аки ти толкова много искаш, плащай, но без промяна в собствеността." Че нещо се обърках. В началото останах с впечатлението, че се търси начин да се вземат парите от там, а не да се влагат външни суми в общи ремонти, и съответно съветите ми бяха в друга посока.

# 601
...
Именно, че искам да се уредят нещата, така че отговорността за тяхното безхаберие да не ме застигне. ...
Имаш нещо винаги ще имаш някаква отговорсност , но какво от това ? Не можеш да се подсигуриш срещу всичко, живота тече, нещата се изменят , задачките изникват ... винаги динамика Simple Smile
Ако не ти се занимава им зарежи четвъртинката.
Абе все пак да провери при адвокат какви са и задълженията като съсобственик. Да не се окаже, че този дето живее в имота, след време има право да претендира за пълен собственик, защото го потдържа, а тя го е оставила на произвола да се руши(някъде съм срещала нещо подобно, но не съм сигурна точно)....
И какво толкова много ще загуби? То не става дума за цяло супер трупер нещо си . Става дума за някакъв дял. Струва ли си времето и нервите ?

# 602
  • София
Не искам да ходя сама, за да не ме обвини, че съм го окрала. Предпочитам да е по законен ред, за да няма "ама тя влиза тайно, ама нещо си". Вече всичко мога да очаквам и по-добре адвоката да ходи и да се разправя с документи, с каквото трябва. Аз съм отворена към доброволна подялба, ако имат варианти и искат да ги обсъдим - насреща съм. Иначе здравословната дистанция е ясна, то друго няма как да е вече.
Тук не е зле да действаш на принципа "с твоите камъни по твоята глава". Правиш много често срещана грешка - ама той да не каже нещо. Като каже едно, ти кажи три. Като те обвини в тайно ходене, ти го обвини в криене на ключа и едностранно ползване на жилището. Нека и той се оправдава. Важното е да има писмени доказателства, че го уведомяваш.
Като вица: - Докторе, наборите се хвалят, че оправят жените си по няколко пъти на нощ, а на мен и веднъж ми е трудно. - Ами хвали се и ти.

# 603
Не знам дали сте поглеждали цените на имотите в момента. Една четвърт от един многостаен ап си е сума.
Заслужава си, разбира се, и 5000 да вземе, си заслужава - защото си е нейно, защото е криза...

# 604
Ами да обяви частта си за продан тогава. Всички пари не си струват разиспията на живота да трепери да не я овътрят нещо и с колко и да и играят нон стоп по нервите . Пък и ако се разделят може да имат по-добри отношения . Чисти сметки ...

# 605
За мен повече се печели в подобни казуси с дипломация, нооооо...
Всеки сам си " преценя".
Един семеен съвет с предложения, аргументи, обсъждане на вариантите , пък после, ако няма съгласие, война. Медиация , ако трябва.

# 606
Една четвърт от апартамент за половин милион е 60-65 хиляди евро. Има право върху този дял, иска си ги, така и така не са в добри отношения с останалата част от семейството - нормално е да си ги получи или да получи равностоен дял в друг имот, което ми се струва по-реалистично. Пак да кажа, това е в случай, че се търси начин да вземе парите и да прекрати проблемите около съвместната собственост.

# 607
EmmaT тя май не смее съвсем да се изпокара с тях , като в същност предпази себе си и обяви нейните части за продан . Не знам как става това, но някой адвокат ще го знае.
Доколкото виждам е , че се опитва вълка сит и агнето цяло, но като гледам картинката с тази си предпазливост и бягане от конфликти им дава възможност да се оставят по инерцията и да я държат на нокти и каквото пусне Simple Smile
Тя трябва да се реши какво и е по-скъпо. В крайна сметка тя си си е най-скъпа ако успее да го види.

# 608
То, ако трето лице купува тази една четвърт , после трябва да се дели с брата и майката. Има агенции, изкупуват такива части, но на занижени цени.

# 609
Тя ако ги обяви и се появи агенция на хоризонта , онези ще се размърдат и ще и предложат замяна. Я цялата вила срещу четвъртинката на собственото им жилище , я нещо друго. Тогава само  ще минат на нотар.

# 610
  • София

Аз сега съм се замислила за щерката, че жилището е на мъжа й, купено преди брака.
Да настоявам ли да я включи в ипотеката и да са СИО или да изчакам известно време? Защото факт - предстоят сериозни ремонти, вярно че той е с голямата заплата, обаче и тя ще дава, винаги съм я учила така.

Честит зет - като мед да е!
Много лошо си я учила винаги да дава.
Аз не бих я съветвала да се изплаща чужда ипотека от преди брака. Той си е направил сметката,  има имот, поканил я е - да се оправя.
Бих дала съвет тя да си изтегли заем, да  купи нещо малко, нейно. Да е сигурна, че има къде да отиде ако се развалят отношенията. А ако всичко е наред - пак да има нещо свое.

# 611
0

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 00:04 от Анонимен

# 612
Аз се озадачих от човешката наглост и лакомия - значи два апартамента и вила , работещи хора, пък   се чудят как да си усложняват живота, защото това без баня, без печка и без пералня какво е ?! Права си Шери,  спри кранчето и им гледай сеира.

# 613
  • София
Честит зет - като мед да е!
Много лошо си я учила винаги да дава.
Аз не бих я съветвала да се изплаща чужда ипотека от преди брака. Той си е направил сметката,  има имот, поканил я е - да се оправя.
Бих дала съвет тя да си изтегли заем, да  купи нещо малко, нейно. Да е сигурна, че има къде да отиде ако се развалят отношенията. А ако всичко е наред - пак да има нещо свое.
Жилището е отпреди 1 година, през април 2022 г. го купи, т.е. тегли ипотека и част в брой. Тогава вече живееха заедно, отначало под наем.
Въпросът е доколко да дава пари, защото жилището не е ремонтирано и си има нужда. Като сложиш плочки, после няма как да ги вземеш обратно. И други такива неща, ясно ви е.
Превъртам наум вариантите, защото моята ситуация пък обратната - от страната на имащия жилище. ММ колкото и да е ремонтирал (а то изобщо не е много), не е дал еквивалента на половин жилище. Много го е яд за което, но да е направил нещо по въпроса.

# 614
Значи както предполагах - ти натискаш за ремонти, на тях не им е спешно, а и нямат пари за това. Според мен подхождаш грешно и по-добре да решиш дали ще вземаш пари от тях или ще им даваш, и оттам нататък да действаш според това решение.

Общи условия

Активация на акаунт