С какво ви дразнят майките?

• 43 084
  • 699
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Брат ми винаги е бил предпочитаното дете и са му тикали в ръцете.
Скрит текст:
Аз съм си вървяла и продължавам да си вървя трънливия път сама. Много са случките, които са ме докарали до това да имам такова отношение. Брат ми можа да направи помен на баща ни без наше знание (на майка ни, леля ни и мое), но сега трябвало да участва в моята идея за подарък, за който отделих цяла събота да го избираме, търсим, обикаляме и не знам си какво. От понеделник до петък съм на работа от 9 до 18. Вечерите съм на лекции, уча вечерна магистратура, редовно. Съботите и неделите също имам лекции. В обедната си почивка ходя на фитнес. Графикът ми е като на войник, за да успея да смогвам. И не се оплаквам от това, а съм щастлива от резултатите си. Ама накрая да дойдеш и да ми плюеш на всичките усилия да измисля идея, да я реализирам, както казва Лютиче да ти хвърли Х пари и айде... ми не става така. Здрав и прав мъж на 40 може и сам да се постарае да купи нещо на леля си. Не е нужно майка ни да адвокатства. Сама не разбира, че с нейната намеса влошава нещата.

Много ме е наранявала в последните 3 години, откакто се разведоха с баща ми аз поех всичко около нея. Тя не можеше елементарни неща да свърши сама за себе си. Брат ми не я търсеше, тя му звънеше да го чуе, той не вдигаше и по цяла седмица не връща обаждане, не пише, нищо. Беше болна от ковид, той дори не разбра, защото не си вдигна телефона. Аз съм търчала за лекарства, провизии и какво ли не докато беше в карантина.

Водила съм я по лекари, изследвания, организирах ѝ рожден ден, когато тя имаше юбилей, приготвих цялата храна сама за всички гости, поръчах торта, платих половината от сумата за рд, отделно подаръци и всичко... накрая не получих едно "благодаря". През цялото време се оплакваше, че менюто не било ок, как сме щели да ядем това... за цял ден приготовления от моя страна тя успя да изпече една баница и това беше. От пазаруване и влачене на торби, до сервиране... всичко аз. И накрая пак не било такова дето трябвало...
С времето се натрупват тези неща и вече като свърши някоя глупост направо ме взривява.

За подаръка ако е искала да го включва, то да беше преди да е купен, да се уговорим кой с какви средства участва и да идва да го избираме заедно. А не такива всичко купено, готово и ден преди празника "ама ти искаш ли да участваш" ... ами защо не го пита преди 2 седмици, като ходихме да купуваме? На всичкото отгоре му казала сума, която не е релевантна. Тоест аз давам 2 пъти повече... дори не ми е за парите, ако дойде при мен и каже, че няма пари няма и да му искам, ще подарим нещо заедно. Ама не такива истории...
Точно за това говорех. Тук вината е на родителите. А и писва все да си изтривалка.

# 421
Шер, съчувствам ти за влошените отношения. Но мисля, че на тия години вече трябва да си приела, че човек е такъв, какъвто е и да не очакваш да изпълнява някакви твои изисквания, особено близките ни хора. Не очаквай майка ти да признае, че е предпочитала другия. Приеми, че това е нейна слабост. Приеми и че и брат ти е такъв - добър, лош - брат ти е. Не е задължително да го обичаш и приемаш и да ти е близък, но не се настървявай, не търси реванш за минали неща. Ти все едно се конкурираш с него пред майка ти?
А за майка ти - направила си всичко това, защото си я обичала, защото така си го чувствала. Не търси възвращаемост на тези действия - за грижи и подарък, както и ние родителите не трябва да търсим това от децата, което сме направили и да искаме да се връща. Бъди в мир със себе си и ще бъдеш в мир и с близките ти. Тези мисли си мисля аз за моите близки и ги споделям тук, може на някой да му се сторят "негови".

Последна редакция: чт, 08 юни 2023, 13:27 от ornelam

# 422
Ами да скъсва с цялото си семейство и няма да се ядосва ли Simple Smile

Няма да промени никога майка си. Да я върти на ръжен и майката да трепери да не би да сподели и предложи нещо и на другото си дете...? Ами и на мен да ми искат това, няма как да стане.

# 423
Баш съм на 30.

Не ми тежи да ходя и да избирам подарък. Аз щях и с майка ми и без нея пак да го купя и да го избера. Само, че в удобно за мен време, а не да си редя програмата така че да сме двете. Когато организираш нещо с друг, все пак се съобразяваш да сте заедно в момента на покупка.

И в един момент излиза, че някой на готово получава идея, готов продукт, а старание 0. Ами не е честно. Аз с отворено сърце много неща правих, но виждам единствено неглижиране. А този, който се държи тъпо с всички, накрая е издиган на пиедестал.
Но уроците се учат докато си жив, без значение на 30,40 или 100.

Аз спирам да правя вече каквото и да е. Почвам и аз като брат ми. Да ми звънят и да не вдигам, да си се интересувам само от себе си да не търся никого, да не общувам.

Б2022, другото дете не е. 40 годишен мъж е. Да беше казала майка ми в началото айде да се съберем всички. Сетила се ден преди празника. Не става така.

Орнела, така е. Аз от много години съм самостоятелна, излязох от вкъщи рано, ден нямам без работа и 1 път не съм поискала помощ или пари от родното си семейство за този период. Научила съм се да разчитам на себе си и на това, с което разполагам. Изгладувала съм си последната такса в бакалавъра, още помня как в хладилника ни светеше само лампата, а с мм ходехме на работа с по 1 кутия ориз, изпечен само с лук и консерва домати от 1 лв. И така до първа заплата (сменяхме работи към тоя момент). И тогава майка ми нито се интересуваше, нито нищо. Това го пиша, за да разберете, че аз от майка ми и брат ми нито помощ искам за нещо, нито разчитам на тях. На 20 г не съм искала, на 30 ли ще искам. Единствено се надявах майка ми да е малко благодарна за това, което правех за нея, че не остана на улицата след развода и че се грижех за нея, защото смятах, че има нужда от помощ. Тя не е длъжна да отвръща с благодарност. Всеки отвръща с каквото прецени, а изводите са за мен.

# 424
Аз пък мисля, че Шери е права.
От единия усилията, за другия само плодовете на усилията и лесното.
Ай нема нужда.
И отгоре на това някви хора ти говорят колко си лоша и как трябва да си широко скроена - е колко по-широко скроена да е, да пръска ресурси, време и усилия, а другия наготово, все едно му е длъжна с нещо.
Ми не, не е длъжна с нищо.
Като ще е така бих отрязала и майка си, другия път сама да се оправя и организира каквото реши, ама без мен.

# 425
  • Враца
Лютиче, понякога, когато познаваш до болка човека насреща, както и неговата реакция в дадена ситуация, е най-добре да замълчиш и да преглътнеш. Това може да спести много сълзи, изхабени нерви и вдигнато кръвно. В същото време отговарянето и изразяванетона мнение не би помогнало за "отваряне на очите" на човека.
Години наред с майка ми сме като барут и запалена клечка кибрит, сложени на едно място. Обаче от има-няма 3-4 години все по-често се улавям, че мислено махам с ръка и си казвам "няма смисъл, какво съм постигнала до сега с реакциите си, та очаквам да го постигна сега", и замлъквам в точния момент. Не защото нямам какво да кажа, не защото не съм права, не защото не ми е обидно, а просто от безсилие и поради липса на излишна енергия, която да влагам повече в такива страсти.
Не се чувствам по-добре, но не се чувствам и по-зле. Просто узрявам и приемам фактите.

# 426
Мисля, че е излишно да пиша и грешно ме разбирате.

Братът бил на 40... ами сестрата е на 30.

Шери, сама себе си товариш, не ти е верен подхода. Дай си сметка какво искаш, какро правиш и какво ще се получи.

Помогнла си на майка си след развода... не е ли това най-нормалното и хубаво нещо? Каква точно благодарност очакваш от нея...? ей такива неща. Ти си млада, здрава, с хубава връзка. Тя е в друга позиция.

# 427
  • София
Ами да скъсва с цялото си семейство и няма да се ядосва ли Simple Smile

Скрит текст:
Няма да промени никога майка си. Да я върти на ръжен и майката да трепери да не би да сподели и предложи нещо и на другото си дете...? Ами и на мен да ми искат това, няма как да стане.

Много намалява ядосването, когато има дистанция от дразнителя.

# 428
Мисля, че е излишно да пиша и грешно ме разбирате.

Братът бил на 40... ами сестрата е на 30.

Шери, сама себе си товариш, не ти е верен подхода. Дай си сметка какво искаш, какро правиш и какво ще се получи.

Помогнла си на майка си след развода... не е ли това най-нормалното и хубаво нещо? Каква точно благодарност очакваш от нея...? ей такива неща. Ти си млада, здрава, с хубава връзка. Тя е в друга позиция.

За мен подобно изказване е изключително токсично.
Шери е абсолютно права. Другите хора просто постоянно се възползват от нея и това е грешнотоНе мога да разбера защо се нормализира и оправдава лошото поведение.

# 429
Дистанция - да. И любезни отношения. А не - ще правим нещо заедно, ама аз после ще ти натяквам, защото пак ме предаде и включи и брат ми.

Аз си казвам моето мнение, каква токсикология от случайни хора из форум Simple Smile

# 430
  • София
Защо любезни отношения?

# 431
Б2022, майка ми ни третира като деца понякога. Като я влача по лекари, търся квартири и върша неща, не съм дете. Ама като стане въпрос за брат ми, ей деца сте.

Аз дете не съм. Майка ми се държи сякаш сме. Искала да сме заедно, да сме не знам си какво. Няма как, защото на тези години не е и нужно. Всеки си е създал свой начин на живот. Опитвах много пъти да организирам празнични вечери за Гергьовден, великден. Брат ми дори не идваше. Аз пазарувам, правя, майка ми готви. Много пъти опитвах да създам някаква атмосфера. Насила не се получава.

Миленака е права. Аз имах много сериозен период с отдалечаване от родното ми семейство и беше доста добре. От 2020 когато се разделиха майка ми и баща ми, почнах да й обръщам внимание и да я подкрепям, че беше много тежка ситуацията. Обаче в един момент границата се премина.

# 432
Е, каквито искате. На мен ми е по-добре с любезни Simple Smile И не ми тежи наистина нищо. По-голяма съм, минала съм през всякакви роднински изненади и при мен това работи супер. И към мен всички са също мн. любезни и учтиви.

Имала съм период с години да не се чувам с близки роднини. След това всичко потръгна екстра. Ама не съм се разправяла с тях, пък да искам да се променят, пък да стъпват на пръсти да не ме ядосат. Понеже разбрах, че няма да стане и за какво да се тормозя?

# 433
  • София
Значи би трябвало да ти е ясно, че това, което работи при теб, може да не работи при други. На мен например, едни насила любезни отношения, ми тежат.

# 434
Ами да, нека  те намерят своя начин. С нерви и натякване кога и какво се е получило?

Пълен игнор означава наистина никакви контакти. Дори без добър ден. Не всеки е готов на това.

Общи условия

Активация на акаунт