Паническо разстройство - 57

• 41 966
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
А тревожността не може ли да мине без лекарства ,например като вече спрях да се страхувам от атаките са ми много леки ,даже от две седмици не съм имала .Но това сърцебиене ,сухота в устата и будене през нощта си стои. Изписаха ми тритико за преди сън и още му се чудя.
Аз бих си пила Тритикото. Поне за две-три седмици ( ако е изписано в дозата за сън, а не в тази за антидепресант, защото там е различно ).
Самата аз съм много против безразборното пиене на лекарства но , когато имах подобни оплаквания, пих Атаракс ( другото , което ми предложиха беше Тритикото) докато си върна нормалния ритъм на сън.
Безсънието е най- големият бич на нервната система.
А и човек развива навици не само на поведение, а и на състояние. Ние се учим не само на дейности , а и в какви състояние да пребиваваме. Което означава, че колкото повече повтаряме едно поведение, толкова по- стабилно мозъкът го заучава и после го прилага. И така се получава един затворен кръг от заучено безсъние, тревожност , повишаване на кортизола+ отново заученото безсъние= тревожност...
Не лекия  ми опит плюс дипломата ми по клинична психология ме научиха, че минимумът грижа , която сме длъжни да направим за себе си, е да се наспиваме.

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 23:00 от Serendipity*

# 181
Такааааа.......след поредната безсънна нощ и ПА след ПА (отдавна не е било така ужасяващо) се връщам от болницата. Нищо ми няма, пореден специалист ми казва да си оправям нервите, психиката и тревожността. Следва психиатър и така. Работя и с психотерапевт, но отскоро, още няма резултат.

# 182
Някой да има проблем със задух и приемате ли нещо? Минах и през кардиолог и пулмолог, нищо няма.Ама много ме мъчи от няколко дни.

# 183
  • София
Някой знае ли има ли нещо такова като пик на действие на АД през деня, имам предвид след като се натрупа и започне да действа, например, ако се приема сутрин, да те "вдига" в самия ден след 2-3-4 часа или няма такова нещо?
Такааааа.......след поредната безсънна нощ и ПА след ПА (отдавна не е било така ужасяващо) се връщам от болницата. Нищо ми няма, пореден специалист ми казва да си оправям нервите, психиката и тревожността. Следва психиатър и така. Работя и с психотерапевт, но отскоро, още няма резултат.
Съжалявам, че се чувстваш така, моите най-гадни ПА са се случвали точно през нощта. С психотерапевта прилагате ли някакви техники за справяне или само си говорите?
Няма лошо да се консултираш с психиатър да ти назначи терапия и да прецениш дали да започнеш.
Лично за себе си разбрах, че не се ли чувствам физически добре, нямам сили и желание да се боря с алтернативни методи, опитвам и се отказвам. Явно ще си остана на вълна искам си вълшебното хапче, а съм много За алтернативни методи.

Sea483, усещала съм задух все едно някой ми е седнал на гърдите, но го свързвам с проблемите в гърба, тип някакъв спазъм, ти как го усещаш точно ?

# 184
Някой знае ли има ли нещо такова като пик на действие на АД през деня, имам предвид след като се натрупа и започне да действа, например, ако се приема сутрин, да те "вдига" в самия ден след 2-3-4 часа или няма такова нещо?
Съжалявам, че се чувстваш така, моите най-гадни ПА са се случвали точно през нощта. С психотерапевта прилагате ли някакви техники за справяне или само си говорите?
Няма лошо да се консултираш с психиатър да ти назначи терапия и да прецениш дали да започнеш.
Лично за себе си разбрах, че не се ли чувствам физически добре, нямам сили и желание да се боря с алтернативни методи, опитвам и се отказвам. Явно ще си остана на вълна искам си вълшебното хапче, а съм много За алтернативни методи.

Sea483, усещала съм задух все едно някой ми е седнал на гърдите, но го свързвам с проблемите в гърба, тип някакъв спазъм, ти как го усещаш точно ?
Даже не съм сигурна как да го обясня.Точно над гърдите, по средата.Някак си не мога да си поема достатъчно въздух и усещам някакво напрежение там.По принцип имам вечерно време и нещо като хрипове,свирене.Обаче никой не открива проблем.

# 185
vencho82, започнахме да прилагаме и техники, но е още твърде, твърде  рано. С психиатър ще се консултирам, защото вече не се издържа.
Sea483, аз бях така тази нощ- задух и болки по средата на гърдите. Изписа ми успокоително и бетаблокер заради висок пулс.

# 186
  • София
Sea483, нещо снимка правиха ли ти, да не би да не си се доизлекувала, ако си карала някой вирус? Такива хрипове остатъчни съм имала след дълга хрема като слиза надолу тип задна хрема и също от препушване ми се е случвало да ме стяга и като прерязване,спазъм и все едно поемам въздух , но някак ме спира нещо.
Анонимен, стискам палци бързо да подейства и психотерапията, сподели като посетиш и психиатър какво ти е казал и изписал

# 187
  • София
Анонимен, слава Богу, че нищо ти няма. Но самият факт, че се мъчиш вече не е добре. Защо така е станало имаш ли поне предположение? Поне при мен напоследък има някаква пряка връзка...
Венчо, нали уж АД работят след натрупване и след това вече е постоянно действието.
Задух точно не съм имала досега. Поне това още не ме връхлетяло...но съм имала проблем с поемането на въздух докрай. Някак дишам плитко и не ми достига въздух. Опитвам и не мога дълбоко. Това е също крайно неприятно.
Днес сутринта ми беше много болезнено ставането...

# 188
Sea483, нещо снимка правиха ли ти, да не би да не си се доизлекувала, ако си карала някой вирус? Такива хрипове остатъчни съм имала след дълга хрема като слиза надолу тип задна хрема и също от препушване ми се е случвало да ме стяга и като прерязване,спазъм и все едно поемам въздух , но някак ме спира нещо.
Анонимен, стискам палци бързо да подейства и психотерапията, сподели като посетиш и психиатър какво ти е казал и изписал
Вчера правих снимка на бял дроб и излиза чист.Иначе миналата година карах ковид и от тогава го имам този проблем.Но появяваше се, изчезваше.Дълго време го нямаше. И на мен не знам задна хрема или какво е, но ми се стичат храчки от носа в гърлото от една година и никой лекар не открива причина. То не е и като да се опитват да я открият де.

# 189
Спрете се с тия психотерапевти, психолози и т.н. , това са глупости и пари на вятъра! Там няма лечение! Същия ефект би имала една котка...

# 190
  • София
Георги, мисля, че  котката/куче/папагал/хамстер дори за някои хора ще даде по- добър резултат, както и неща като пътуване, практикуване на хоби, слушане на подходяща музика и подобни.

# 191
  • София
Може при някои хора да дава ефект психотерапията, не пречи да се пробва. Аз се "лекувам" с две котки вкъщи, но и това не ми дава ефект, освен че като изпадна в ревяща истерия, горките реагират много и се втурват да ме душат, мяукат и т.н, накрая ще се депресират и те

# 192
Здравейте,
първо искам да се извиня, че се включвам, сигурно много неподготвен, като цяло прегледах от тук от там предните издания на темата. Никога не съм имал такива симптоми и състояния. Действително кошмарно! Това което ме доведе тук е, че имам моменти като замъгляване в мозъка, хронична умора, трудно ставане сутрин, стомашни проблеми, трудности понякога при концентрация, моменти на дразнене отшум и светлина и прочие подобни, далеч не толкова брутални като паник атаки, тоест живее се (горе долу). Последните години се опитвам да променя начина на живот: по-здравсловен, по-истинска храна, движение и т.н. Мога да кажа, че имам някакакъв частичен успех: ям само домашен хляб, но не много; повече зеленолистни; почти спрян алкохол, но някакси отвреме на време състоянията се повтарят. Относно храните преди седмици ми направи силно впечатление едни видеа на американски биохимик Кати Райд, която "лекува" децата си, болни от аутизъм, чрез специална диета, несъдържаща преработени храни (по-конкретно храни без добавено MSG (мононатриев глутамат) и храни без естествено образувано MSG, което се освобождава от химическите вериги на протеините в процеса на тяхната обработка) Та въпросът ми е, какво мислите за това? Дали има връзка със състоянията на мозъка? Някой друг проучвал ли е информацията?

въпросните клипове:

по-краткото 9-10 минути (интересно е, че е скрито, но го бях буукнал)
https://www.youtube.com/watch?v=nNCIuNJc1oY

и второто по-дълго около час и 20 мин:
https://www.youtube.com/watch?v=C3Se_2pCjMA&t=1513s

п.с. Като цяло ми звучи налудничаво, но се опитвам да пробвам за по-дълъг период от време да не консумирам такъв тип храни и да видя, дали ще ми повлияее.
Пак моля да бъда извинен, ако се включвам ни в клин, ни в ръкав!

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 16:22 от Димитър555

# 193
Анонимен, слава Богу, че нищо ти няма. Но самият факт, че се мъчиш вече не е добре. Защо така е станало имаш ли поне предположение? Поне при мен напоследък има някаква пряка връзка...
Скрит текст:
Венчо, нали уж АД работят след натрупване и след това вече е постоянно действието.
Задух точно не съм имала досега. Поне това още не ме връхлетяло...но съм имала проблем с поемането на въздух докрай. Някак дишам плитко и не ми достига въздух. Опитвам и не мога дълбоко. Това е също крайно неприятно.
Днес сутринта ми беше много болезнено ставането...
Аз съм със силна хипохондрия и преболедувах ковид, всичко се омаза. Не знам какво е, но физическият дискомфорт е ужасен.

# 194
Здравейте,
първо искам да се извиня, че се включвам, сигурно много неподготвен, като цяло прегледах от тук от там предните издания на темата. Никога не съм имал такива симптоми и състояния. Действително кошмарно! Това което ме доведе тук е, че имам моменти като замъгляване в мозъка, хронична умора, трудно ставане сутрин, стомашни проблеми, трудности понякога при концентрация, моменти на дразнене отшум и светлина и прочие подобни, далеч не толкова брутални като паник атаки, тоест живее се (горе долу). Последните години се опитвам да променя начина на живот: по-здравсловен, по-истинска храна, движение и т.н. Мога да кажа, че имам някакакъв частичен успех: ям само домашен хляб, но не много; повече зеленолистни; почти спрян алкохол, но някакси отвреме на време състоянията се повтарят. Относно храните преди седмици ми направи силно впечатление едни видеа на американски биохимик Кати Райд, която "лекува" децата си, болни от аутизъм, чрез специална диета, несъдържаща преработени храни (по-конкретно храни без добавено MSG (мононатриев глутамат) и храни без естествено образувано MSG, което се освобождава от химическите вериги на протеините в процеса на тяхната обработка) Та въпросът ми е, какво мислите за това? Дали има връзка със състоянията на мозъка? Някой друг проучвал ли е информацията?

въпросните клипове:

по-краткото 9-10 минути (интересно е, че е скрито, но го бях буукнал)
https://www.youtube.com/watch?v=nNCIuNJc1oY

и второто по-дълго около час и 20 мин:
https://www.youtube.com/watch?v=C3Se_2pCjMA&t=1513s

п.с. Като цяло ми звучи налудничаво, но се опитвам да пробвам за по-дълъг период от време да не консумирам такъв тип храни и да видя, дали ще ми повлияее.
Пак моля да бъда извинен, ако се включвам ни в клин, ни в ръкав!
Напротив, много е правилно. Принципно много от химиите умишлено се прикриват като потенциални вредни ефекти. Навремето Монсанто, после BASF и т.н. до момента. В процеса на работата ми знам доста неща, които се добавят в храните в ЕС, и изследванията , показващи, че предизвикват много болести. За съжаление обаче ще ме разбият, ако кажа каквото и да е. Както и да е, съвета ми е да не ядете луканка от магазина и соеви продукти на първо място.

Относно мононатриевия глутамат - сам по себе си не е вреден, обаче в комбинация с определени видове протеини и въглехидрати е наистина голям проблем. При Аутизма е много специфично и често се изхожда от принципа на "втория мозък" , т.е. стомаха. Има косвени проучвания, че ефективните диети подобряват драматично артритни проблеми при аутисти (така изследват), но и самото състояние.

Положението при химията с храните е такова, каквото е било със захарта през 50-те, но без тези добавки рязко ще намалеем на 4 милиарда от глад.

Общи условия

Активация на акаунт