Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 200
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
  • Бургас
И сега има 50% отстъпка от данъка за основно жилище. За всички следващи отстъпка няма. Така че "луксът" е обложен.
Проблемът е в разходването на данъците, няма инфраструктура, защото някому е изгодно вместо да се направи едно нещо качествено и като хората, да се прави n на брой пъти, че да има кеш за всички на хранилката.
Няма как да си обясня факта, че една ремонтирана улица е в същото окаяно състояние година по-късно.
Да не забравяме, че освен данък сгради, общините събират безумни такси от строителите за всеки етап на строителството, които би следвало отново да отиват за инфраструктура.

# 61
Аз не ползвам отстъпката за основно жилище. Не смятам, че това, което плащам, е висок данък. Нямам против да го вдигнат. Но да, тук го има и проблемът как се изразходват тези пари и дали наистина отиват по предназначение.

# 62
Но не може средната българска да струва 10+ годишни заплати, а средната американска - 5. Няма как това да мотивира младите хора да искат да живеят, работят, купуват имоти, и създават семейства в България.

А колко струва една нова кола там и тук?  Явно може.
Е то затова не си купуват коли хората тук, я. Карат си старите трошки.
В БГ годишно се продават 25 хил. нови коли. И то над половината са фирмени баничарки. Но и лични да бяха, пак прави 1 на 300 човека си купува нова кола.
В Америка се продават 15 млн. годишно, при население 350 млн. тоест 1 на 23 си купува всяка година.

То като нямат пари за една кола хората, отде да имат за имоти?
Продължавам да си мисля, че има точно няколко десетки хиляди заможни хора, които си купуват по няколко имота, останалите се мъчат и за един да съберат пари. Остава да живеят под наем, но все пак трябва да имат високи доходи, ако ще могат да си позволят висок наем. Така че рентиерството някак не го виждам като добър бизнес тук. Може би в някои сегменти, както например Ази е намерила.

# 63
Скрит текст:
Но не може средната българска да струва 10+ годишни заплати, а средната американска - 5. Няма как това да мотивира младите хора да искат да живеят, работят, купуват имоти, и създават семейства в България.

А колко струва една нова кола там и тук?  Явно може.
Е то затова не си купуват коли хората тук, я. Карат си старите трошки.
В БГ годишно се продават 25 хил. нови коли. И то над половината са фирмени баничарки. Но и лични да бяха, пак прави 1 на 300 човека си купува нова кола.
В Америка се продават 15 млн. годишно, при население 350 млн. тоест 1 на 23 си купува всяка година.

То като нямат пари за една кола хората, отде да имат за имоти?
Продължавам да си мисля, че има точно няколко десетки хиляди заможни хора, които си купуват по няколко имота, останалите се мъчат и за един да съберат пари. Остава да живеят под наем, но все пак трябва да имат високи доходи, ако ще могат да си позволят висок наем. Така че рентиерството някак не го виждам като добър бизнес тук. Може би в някои сегменти, както например Ази е намерила.
Хайде стига с тази Америка и в кой щат какво и как било. Темата е за ситуацията в България.

# 64
Не мисля ,че е удачно да се сравнява  пазар с талашитени къщи в силно конкурентен пазар с пазар , в който има силно развита сива икономика и ниски данъци. Ако целта е да се предвиди пазара в Бг , може да се погледнем Чехия. Страна, в която имаше един от най-високите ръстове на цени в последните години ( в ЕС) и какво става сега с повишените лихви и висока инфлация.
За тези на които не им се чете, най-ниски нива на финансиране с ипотека от 20 години, най-нисък брой сделки от 10 години,старо строителство нагоре 3,4% за последното тримесечие, НС нагоре 11%, тоест пазара е замръзнал.
https://www.reuters.com/world/europe/czech-housing-market-froze- … -year-2023-02-22/

# 65
Цитат
И сега има 50% отстъпка от данъка за основно жилище
Чак сега разбирам.Ние вече си платихме данъците за тази година.Какво се прави,за да се използва отстъпка за основно жилище?

# 66
  • Sofia
Декларира се като основно жилище, заедно с данъчната декларация по чл.54. Но не съм сигурен, че реално излиза по-евтино, защото плащаш пък такса смет на 100%, която е по-голямата тежест.

Така, че нищо не печелиш Simple Smile

# 67
Не е вярно, има печалба. Случвало ми се е да плащам данък за апартамент с двама собственици, като на единия е основен, а на другия не и разликата се вижда.

# 68
Благодаря ви.Grinning Догодина ако се сетя,ще видя и това.

# 69
  • Sofia
Нямам представа каква е врътката при тях, но при мен лично данъка e 260лв и 208 такса смет. Като основно жилище плащам 130лв данък и 208лв смет, общо 338лв.

Ако не е основно и подам декларация по "Закон за местните данъци и такси, - чл. 71, т. 1 ЗМДТ", то ще платя 260лв за данък и 0лв за такса смет, общо 260лв.

Но при нея може да е друго положението.

# 70
  • Варна
Няма такова нещо като 0% такса смет. На мен са ми начислили тази такса за гол парцел, в който все още няма нито къща, нито партиди за ток и вода. Естествено никой не живее там и не се води на тамошния адрес. Ходих в данъчното да декларирам, че имотът не се ползва и да ми махнат таксата, но нямало такова нещо. Можело само да се намали с 30% и всяка година трябва са се подава декларация.

# 71
  • Sofia
Не, не така. В някои общини си привишават правомощията, но това е незаконно. Предполагам че идеята е че масово се лъже, за да не плащат.
Даже за друг град от общината искаха декларация и от домоуправителя, че наистина жилището е необитаемо за да не плаща изобщо такса смет.
Това с 30% са си го изсмукали да не казвам от къде.

# 72
  • Бургас
Всичко това може да се види от Наредбата за местните данъци и такси на съответната община.
В Бургас специално такса смет се намалява с определен процент на имот, който не се ползва. Това се прави с декларация в края на всяка година за следващата.
Декларирането, че жилището е основно, се прави или още с придобиването му, или впоследствие, ако имаш няколко имота. Нашият апартамент се води основен на мъжа ми, но не и на мен и моята част от данъка е по-висока.
Ако имаш само едно жилище, то автоматично ти се води основно. Поне в Бургас е така.

# 73
  • Варна
Сега прочетох наредбата за община Варна и излиза, че наистина са ме излъгали. В данъчното няма как да “викам управител”.  Какво следва да направя? Да говоря с адвокат?

# 74
Подай заявление. Ако ти откажат, мека да е писмено. Няма да посмеят

Общи условия

Активация на акаунт