Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 093
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
Тази тема заприлича на тюрлюгювеч. Очаквам да се включи пак Крис и да ни открехне с инвестиции в ДЦК.
Не, за днес си избирам друга от редовните си теми, сега с новина от 1-ви април, за съжаление не шега:

https://www.theguardian.com/australia-news/2023/apr/02/australia … ?CMP=share_btn_tw
Това понеже някой наскоро съжаляваше как не си бил купил къща в Австралия. Както се вика - внимавай какво си пожелаваш, че да не вземе да ти се случи.

Това става, когато лихвите вземат да се вдигат. Нито можеш да вържеш месечния си бюджет (защото заплатата не ти се е вдигнала толкова, колкото вноската по ипотеката), нито можеш да рефинансираш в друга банка. Остава ти да се надяваш, че "не е загуба ако не продам" както някои тук пишат, ако успееш да устискаш и да не продадеш докато цикъла не се обърне.

Точно това се наблюдава последната година по целият развит свят.

# 631
  • София
Така е наблюдава се , да. Но никой няма интерес това да продължи до безкрая. Или си мислим, че банките във Бг конкретно ще са супер доволни да се озоват с 1000 непродавеми имоти. Не мисля... Самия факт,че тук лихвите не вървят на горе все пак покзава, че има други интереси. Имам приятели във банковия сектор- още миналата година казаха, че хората, които си позволяват големи жилищни кредити са основно в ИТ сектора(поне при тях, със сигурност има и други - говорим за конкретни няколко банкови клона в София, после някой да не извади примера извън контекста, че в тази теми всеки чете между редовете Rolling Eyes).
Чета темата от няколко месеца и чак сега смогнах да изчета и да сложа своята "лепта" към нея. Чета, защото и ние като много други видяхме, че май поевтиняване на пазара няма да има,защото все не искаме да взимаме кредити и , защото в крайна сметка текущото жилище ни отесня Thinking. Но, уви, е твърде късно... Както и да го гледам имотите няма да поевтиняват, дори незнам дали с 10-15 % както уж се очакваше да почне... На мен текущите цени ми се виждат наистина безумни, но който е купил е купил Smiley Жилища по 200к евро и нагоре са абсолютно недостижими дори с нашия не лош доход. 20 години по 3000лв на месец на мен ми звучат плашещо. Може би и защото отивам към 40, ако някой е около 30 и има стабилен доход е едно,ама от едни години нататък не мисля, че просто си струва риска за такива суми. Още повече вече като имаш и деца Simple Smile
И пак се чудя какво ще стане с всичките тези много празни имоти в София, то интерес има и хора идват насам. Но постоянно се строи, навсякъде. Сега живея до площад Възраждане, всяка плюнка място е планирана за строеж Rolling Eyes Наскоро бях на гости на приятели в Кръстова вада, толкова много нови,празни блокове... и не само там, навсякъде между блоковете има кранове, кранове и строежи Rolling Eyes С което не казвам, че ей сега ще ги пуснат на безценица, даже хич не мисля така.
И последно и на мен ми дотегна от цялата тази боза с агенциите,които понякога се чудя чий интерес гледат освен собствения си и наистина някой от брокерите са нагли, груби,простеят(далче не само младите). Също така се чудя къде ги тези боркери,които работят под 3 процента. Направо ми пращайте някой такъв Satisfied Говорих с няколко, никой не работи под 3 процента, което на 300к лв е 9 к лв. Отделно още 10к за такси. Т.е за едно такова жилище освен парите за него, имаш 20к лв първоначален разход и после към 100к за ремонт Open Mouth Само на мен ли ми се вижда бая Grin И разбира се, ако брокера работи с мен и намери това, което искам супер, ама нещо не е така. Една мила брокерка скоро ме налаза(мила е жената наистина), да искаме явно нещо евтино, което може би вече не съществува на пазара, но тя от сутрин до вечер ме заливаше с потресаващи развалини Rolling Eyes Едвам я спрях в един момент. Казала съм ясно какво искам, ако няма на пазара това ок- бих се радвала да ми го каже в прав текст, а не само това виж, само онова и то такива неща. Беше ми безкрайно неприятно. И след всичките сблъсъци реших да зачета и темата, да видя настороенията така да се каже, но да, брокери, инвестиционното крю, апокалиптици Grin и все пак имаше и доста полезни за мен коментари! Relaxed

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 17:43 от chriss

# 632
Интересно ми е какво мислите по въпроса с това каква е възможността да се превърнем в една от онези страни, където хората масово живеят под наем.

В нашата народопсихология това е немислимо за средно 70% от хората над 30. Всеки иска свое жилище. Но според мен, ако цените така растат - ще стане именно това. Масово хората няма да купуват ( освен много богатите, които ще купуват именно, за да отдават) и почти всички ще живеят под наем.

Дай боже панелите да изкарат още поне 50 - 70 години, но повето от тях вече са на около 50 и не знам докъде ще стигне това. Новите сгради 😀 да ви кажа за тях не знам дали ще изкарат и 50 години. Имам чувството, че при първото по сериозно земетресение ще станат негодни. Няма да паднат, ама.. те са плачевни повечето.

# 633
Не разсъждаваш много резонно. Ние сме сред нациите си най-голяма собственост (86%), а ти се притесняваш да не идем на другата крайност. Няма как да се случи това. Има теории, че в София 35% от жилищата са празни. Ситуацията е подобна във всички градове и села. Няма как да знаем колко са, но със сигурност са много. Има демографска криза, има изтичане на мозъци, има главоломно застрояване. Панелите ще държат още дълги години, да не е приятно ако са неподдържани, но в тях може да се живее, а и със сигурност ще ги приведат в приличен вид. И за тухлата важи същото, това не са домати да ги сменяш през десет години. Аз лично не виждам никакъв риск в тази насока, дори риска е в обратна насока. Съотношението цена/наем го показва явно, защото пазара е наводнен от квартири.
А да си базираш мнението на земетресение… по-скоро на война бих заложил. Но ако недай си боже има земетресение, държавата ще принуди тези 35% свободни жилища да излязат на пазара. Гаранция.

# 634
Боже, веднъж да съм съглаласна с Гого.

Сделките си вървят. Малко инфо от първа ръка, на много близки хора. При тези цени, хората се осмеляват и не ползват брокери. Вече 3-ти човек, купува апартамент без брокер. Проверките се правят от нотариуси и адвокати. Излиза много по-евтино. Няма драма с набавянето на нужните документи и т.н.

# 635
Говорехме си скоро колко млади семейства, а и по възрастни могат да си позволят да купят тристаен който почва от 300 000 лв, а и с банка и с лихвите да връщат още повече. Какви заплати трябва да взимат, като сигурна до пенсионна работа няма. А като се направи сметка че трябва и деца или дете да гледат, да плащат за училища, дрехи, сметки, храна и т н, и за храна и са  бели хора трябва и почивки. Тук си говорите за цени все едно сте милионери и ги вадите за година. Дали живеете в реален свят? Питам се и за градове като Тел Авив, или Сингапур и други как купуват жилища по 20 000-25 000$ квадрата

# 636
  • София
И ние купихме малко жилище преди време без брокер! Ясно е, че може без, стига до обява да стигнеш и е в пъти по изгодно- адвоката взе 500лв само, нотариуса и другите такси са ясни. Около мен никой не купува, а познавам много хора по ред причини. Но повечето купиха последните години, предимно на кредит, но все пак на доста сносни цени. Както и по-горе казах ние пропуснахме момента.
Признавам си не схванах логиката Gogo1979- хем има много жилища купени, пък празни, пък има много за под наем Thinking и тогава кой би купил, особено на тези цени. Горе съм направила проста сметка за жилище около 200к евро, кой има за 20 години със сигурност по 3000лв всеки месец(със сигурност има, не ме разбирай погрешно, но не са твърде много хората).Едно е вноската да ти е колкото наема- да кажем 1000-1500лв, ама то е двойно. Да и под наем не е оферта да живееш. Или всъщност ще се живее в някакви ултра малки жилища,просто, защото са лесни за изплащене. Гарсониера да кажем- семейство с 1 дете ще оживее със сигурност и вноска 1000лв на месец за 20 години не би била такъв проблем SmileSmileSmile (не се заяждам, наистина, и говоря за кредит, сега ако някой е събрал пари да купува каквото иска Wink )
queenn и аз периодично се питам това...1/4 от хората в София живеят в панел и част от тях няма да имат възможност за нищо друго никога...Да, има хора с наследствени имоти, с голям бизнес и хора в ИТ сферата със заплати около и над 10к, ама те не са чак толкова много. А и както казах много хора си взеха и ще имат да изплащат години наред...И давам реален приемер мои близки- мъжа в ИТ със заплата над 6к, жената с такава около 1000. Или забравяме,че има твърде многото хора, които се борят за 100лв увеличение със заплати под 2000лв.....

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 22:45 от chriss

# 637
  • Варна
.....Да, има хора с наследствени имоти, с голям бизнес и хора в ИТ сферата със заплати около и над 10к, ама те не са чак толкова много......

Тъкмо мислех да отговоря на queenn как хората си позволяват да си купуват жилища по 300000 лв. И 3 милиона да струват, все тая, като голяма част от сделките реално са замени. Продаваш едно, купуваш друго. Хората имат различни жилищни нужди в различните периоди от своите животи. На 20+ ти е достатъчно спалня и кухня. На 30,40+ вече ти трябват още спални за децата. На 50,60+ пък не ти трябва един огромен апартамент, всяко поколение си иска самостоятелност.

Има адски много хора с наследствени имоти. Не познавам човек без такъв или който няма да наследи такъв/такива. Все пак сме на водещо място по брой имоти на глава от населението.
И съвсем не са малко хората от ИТ сектора или от други сектори със зааплати по 10к. Вие какво искате, всяка касиерка да може да си позволи тристаен в столичен център ли?

# 638
Живеенето под наем има много позитиви - напоследък клонят изцяло в полза на наема.
1) Цената е по - ниска от това да имаш кредит
2) лесно можеш да промениш локацията си, ако сменяш работа или дори града
3) ангажимента ( финансовият е по - малък). Нямаш кредит.
4) нямаш разходи по амортизация
5) при промяна на статута можеш да минеш от двустаен в тристаен и обратното 😄 ако гаджето те зареже.

# 639
Колкото предимства, толкова и недостатъци с наема. Да, повече гъвкавост и възможности , но пък и несигурност. Не знаеш в кой момент какво ще му хрумне на собственика. Отделно разправии с ремонти, ако се наложат и предпоставка за конфликти. За семейство с деца също не е много, защото човек усяда, избира училища, школи и т.н  и ако се наложи бързо да се премести, не се знае дали ще намери веднага същата локация при подобни условия. И накрая - какво правим като стигнем пенсионна възраст и жилището не е наше? Т.е как се плаща пазарен наем със средна за Бг пенсия? Колко пенсионера познавате, които плащат наем в София?

# 640
Къде има адски много хора с наследствени имоти, като 2/3 са дошли от провинцията и не могат да си позволят, други пък живеят в панелки, които един ден трябва да сменят, колко ИТ има стига все тях ги изтъквайте, не са много и те са си купили вече

# 641
  • Sofia
То хубаво продаваш стария и купуваш по-голям нов, но като продадеш двустайния за 120к евро и купиш тристайния за 200к евро, т.е. доплатиш още 160 хиляди лева, дадеш още минимум 100 хиляди за ремонт (вероятно тази сума е малка през 2023та) и още 20на хиляди за разходи по прехвърляне/комисион и то излезе, че дори доплащането ще е от порядъка на 280к лева.

# 642
Ако вземате 2000 лева заплата ( в София) защо бихте купили там?
При условие, че в друг град със същата залата можете да си купите жилище на между 30 и 50 % по - ниска цена.

# 643
  • Варна
Къде има адски много хора с наследствени имоти, като 2/3 са дошли от провинцията и не могат да си позволят, други пък живеят в панелки, които един ден трябва да сменят, колко ИТ има стига все тях ги изтъквайте, не са много и те са си купили вече
Много са ИТ-тата, само отворете джобса и вижте 90% от обявите са за ИТ. Половината ми приятели са ИТ. И не ги изтъквам, казах, че има и други високоплатени сектори. Дошлите от провинцията да не са без наследство? В някои областни градове цените на имотите гонят софийските. Малко ли хора са единствени деца, които наследяват по повече от едно жилище? Има също и земеделски земи. Малко ли новософиянци са си купили домовете с ниви? Най-различни хипотези.

# 644
Къде наследствени те идват млади, родителите могат да ги надживеят. Вие изкарахте Бг по богата от Франция, като приятели имате ит това не означава че всички са такива. 300-400 000 ги изкарвате  джобни пари. Да има хора позволяват си, но говорим за повечето

Общи условия

Активация на акаунт