Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 695
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Защо обсъждате само скъпи апартаменти в големите градове и в чужбина? Такива хубави и евтини къщи на село има. Там поскъпване на имотети няма. Rolling Eyes

Ще се радвам да покажеш някоя обява на селска къща която не е проект, къща в която да можеш да се събуеш и да влезеш да живееш. Не е нужно да е чак евтина.

Е, чак да се събуеш..., но, има много. Ето една, която ми попадна без много търсене, че нямам време сега:
https://selo.bg/%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0% … 0-8700-eur-1-9076

# 91
Последните ипотечни кредите, които направихме през февруари са с лихва 2,19%.
Май сме с най-ниските лихви в Европа.
Наистина, чудни неща стават. Лошото е, че лихвата е плаваща и като нищо може да се вдигне, както се вдигна в другите държави. Пред всяка централна банка има същата дилема: или да вдига лихвите още много, или да остави инфлацията да се вихри.
Е, може и като Ердоган да мислят, че с ниски лихви ще свалят инфлацията, видяхме го колко добре това работи досега.
Аз ако можех да тегля кредит за 20 години при 2% фиксирана лихва, веднага ипотекирам всички имоти - парите има къде да ги вложа на 5% и нагоре. Разликата я прибирам безрисково.
Но като ми вдигнат лихвата догодина на 7%... фиксирани няма на българския пазар.

# 92

Е, чак да се събуеш..., но, има много. Ето една, която ми попадна без много търсене, че нямам време сега:
https://selo.bg/%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0% … 0-8700-eur-1-9076

В този гредоред, на възраст поне половин век не мисля, че можеш не само да се събуеш, но и да живееш спокойно.

# 93
  • София

В този гредоред, на възраст поне половин век не мисля, че можеш не само да се събуеш, но и да живееш спокойно.

Със сигурност е по-безопасен от срадите в Турция, пострадали от земетресението.

# 94
Ние за да се събуем и да влезем да живеем в шест годишна къща на село, с не много голям двор, но пък озеленен, дадохме 230 000 евро. Селото е на 10 км. от града. Къщата не беше качена за продажба. Брокерката ни каза, че ще се продава след няколко месеца, когато е готово другото жилище на хората. Казвала съм и преди, в нашия район има една-две къщи качени в imot.bg.

# 95

Със сигурност е по-безопасен от срадите в Турция, пострадали от земетресението.
Има "малка" разлика между къща и блок,като в Турция.

Интересно е дали в Европа и САЩ има лошо качествени сгради с цел да гепят едни пари? В игрални филми често има такива лоши строители крадящи от материалите за строителство,но честен,смел и почтен полицай ги хваща и вкарва в затвора...Yum

# 96
# 97
мога ли аз да ви напиша за нашите апартаменти. Историята не е такава захаросана, както в статията, която си написал по-горе, обаче е напълно вярна Wink
Миналата година лятото продадохме едното мъничко жилище в Банишора за 50к евро. Сега в момента продадохме още едно за 70к евро. Разликата е 8 месеца. Миналата година го продадохме евтино, според мен. тази година е на актуална цена, даже би могло да се вземат още 3-4 к евро. Но не ми се занимава да чакам още.
Тъй "падат" цените и се "замразяват". Този, който е написал по-горната статия хич не ги чува петлите. Или му е платено да пише такива твърдения.

# 98
Да така е. Ние тук не вярваме на статистики, а на личните наблюдения и опит на отделни ЕЖК.

# 99
аз ЕЖК ли съм, или съм статистика Wink
Принципно ми е безразлично кой на какво вярва. Исках само да напиша какво се случва РЕАЛНО на пазара сега (нали темата е с такова заглавие)

# 100
Ти си средностатистическа ежк Grinning

# 101
Велико откровение от статията: "Bcъщнocт жилищaтa пpeдпaзвaт oт инфлaция caмo дoĸaтo цeнaтa им pacтe", oтбeлязвaт oт "Xoyмxийд".

Това и аз можех да го кажа, без да съм професионалист в областта.
Инак да, качиха се много последните 1-2 години, с по-бърз темп отколкото преди. Но ще се качват ли още? Доходите определено не растат с такъв темп, поне официалните (за черните не знам). Така че безкрайно качване няма как да има.
А кога ще почнат да падат? Според мен когато се качат лихвите. Ето брокерката по-горе писа, че все още се отпускат ипотеки с лихва 2 и нещо % - вярно, само начална, но типичният клиент едва ли си прави сметката какво ще прави като се качи. Гледам и тук масово хората мислят - е, голяма работа, ще се качи вноската със 100-200 лева. Да, ама не е 100-200. Ако лихвата стане от 2 на 6%, както е в другите държави, частта за лихва скача почти тройно. А първите години на ипотеката по-голямата част от вноската е за лихва.
Та въпросът е вероятно докога българите ще са щастливи да получават 0% за парите си, докато ги държат в банка. Ако ги преместят оттам в нещо по-умно, банките ще трябва да си плащат по-сериозно за привлечения ресурс, и съответно ще вдигнат лихвите до пазарни нива.

# 102
Всичко зависи кога си ги купил. Дори в момент на криза , цените по-скоро се успокояват , най-високите нива може и леко да се снижат , но драстично намаление на цените на жилищата в моя житейски опит - а не е малък, не се е случвало. Ние също искахме да купим жилище след като започна кризата 2008 г. Имаше жилища на които не можеха да изплащат кредита , но не бяха много и не повлияха особено. Имаше замразени проекти - който помни такъв беше на ул."Сан Стефано" , където продаваха на зелено за 3000 евро кв.м. Това беше и най-високата цена дотогава, която бях чувала. Завършиха го години след това . Брокерката ни казваше, че няма как фирмата , която е купила скъпо земята в момент на възход , да продава на загуба. Всъщност се задържаха  цените , най-скъпите жилища изчезнаха. Някои всъщност , които се смятаха за собственици на уникални имоти  се пробваха да ги продават на 2000 евро кв.м., това си беше средновисока цена преди кризата.Ние тогава се отказахме да купим в София , имахме къде да живем и купихме по стечение на обстоятелствата в Центъра на голям областен град. Това жилище в момента е на тройна цена. От два дни ми звънят кандидат-наематели, защото му правихме ремонт. Мъжът  ми също не беше много съгласен да инвестира в тухли, защото според него няма хора да наемат. Оказа се , че се намират и жилищата ни не остават без наематели. Жилище за живеене, каквото искахме, в София купихме през 2016 г. И да паднат цените , няма как да стигнат вече нивата оттогава. Освен апокалипсис да настане в икономиката, но тогава това да ни е дерта.  Има спирала в цените . Невинаги са нагоре , но са в някакъв ъпдейт спрямо и другите цени. Да не говоря, че помня и инфлацията от 90-те и на моите родители спетяванията им станаха торба хартии , а бяха за един апартамент по тогавашни цени. ММ пък инвестира в акции преди 2 г. може би и да не пиша на колко минуса е в момента. Всъщност в моменти на глобална криза е важно да имаш нещо- око да види , ръка да пипне. Всичко останало просто те слага в  насрещното течение на процесите и се молиш да не потънеш

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 17:49 от Анонимен

# 103
Но пък инфлацията не може да расте,а цената на жилищата да изостава от инфлацията...

# 104
Но пък инфлацията не може да расте,а цената на жилищата да изостава от инфлацията...

Това с инфлацията е много относително. Ей го и кашкавала уж трябва да е 30лв, ама се оказа, че от производителя излиза на 16лв, а до магазина е 32лв. Това е 100% инфлация ама на база спекула И явно картел закрилян от високите етажи на властта. Защо си мислите, че щом за кашкавала става, за тухлите няма да стане схема?

Общи условия

Активация на акаунт