Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 325
  • 738
  •   1
Отговори
# 75

Да не забравяме, че освен данък сгради, общините събират безумни такси от строителите за всеки етап на строителството, които би следвало отново да отиват за инфраструктура.

Таксите за строителсво хич не са безумни. Таксата от 10лв на м2 е от преди 15г и тя покрива разходи само за разглеждане на самите документи. По закон от тази такса общината няма право да взима за да оправи инфраструктурата в райнона.  Поради тази причина доста често изнудват инвеститорите да оправят инфраструктурата за тяхна сметка.

В нормалните страни, част от таксата отива за инфраструктура. За инфраструктурата отговаря общината и никой друг. Тя обикновенно се прави преди да изникнат новите сгради, а не след това (както е при нас). Има планиране и цялостна визия.
В нормалните страни няма как да получиш разрешение за строеж ако няма ток, вода, канал, път (цялостна инфраструктура) до имотата ти (говоря за строеж в населени места).

# 76
  • Бургас
Didi168, отиваш в отдел "Местни данъци и такси" в Община Варна, обясняваш ситуацията и подаваш декларация, в която обявяваш жилището като основно. Ще влезе в сила за следващата година. Едва ли е нарочно, по-скоро от недоглеждане се правят тези неща, или се правят на разсеяни.

# 77
Това не се ли прави с коригираща декларация 14? Тя се попълва при всяка придобивка на имот и се указва имотът какъв е за съответния собственик.

# 78
Ако придобивате имот и го запишете като постоянен адрес, не забравяйте да подадете и друга декларация да отпишете стария като основно жилище.
Аз така един път бях забравил и ме глобиха, защото ми се водели два имота като основно жилище. И ме накараха да си платя обратно намалението, което съм ползвал.
Мислех, че като се запишеш на нов постоянен адрес сами ще те махнат от стария, ама явно не им е толкова умна системата.

# 79
  • София, Bulgaria
Последните ипотечни кредите, които направихме през февруари са с лихва 2,19%.
Май сме с най-ниските лихви в Европа.

# 80
  • Варна
Didi168, отиваш в отдел "Местни данъци и такси" в Община Варна, обясняваш ситуацията и подаваш декларация, в която обявяваш жилището като основно. Ще влезе в сила за следващата година. Едва ли е нарочно, по-скоро от недоглеждане се правят тези неща, или се правят на разсеяни.
Аз си имам друго основно жилище, което ми е декларирано като такова и там данъкът ми е 50%, както си му е редът. Проблемът ми е, че за празен парцел ми начисляват такса БО.

# 81

А какво беше? Като влезем в еврозоната лихвите ще станат по-ниски. Е не влязохме, лихвите в Европа се вдигнаха, но у нас станахаоще по-ниски. Grinning
Предстоят интересни времена.

# 82
  • София
Защо обсъждате само скъпи апартаменти в големите градове и в чужбина? Такива хубави и евтини къщи на село има. Там поскъпване на имотети няма. Rolling Eyes

# 83
  • Бургас
Didi, изчетох и аз наредбата, няма такса БО за парцел. Срещни се с шефа на отдела, обясни ситуацията и попитай какво да подадеш, за да ти възстановят внесените пари. Много ми е интересно как е станало така, че са начислили такса за парцел.

# 84
не съм съвсем сигурна, но таксата да не се плаща за битови отпадъци за жилище, в което не се живее, мисля, че се подава само през ноември
не знам как е за парцел без сграда

# 85
Цитат
Лошото е, че аз съм голям работохолик. Опитала съм някакви алтернативи на инвестиции в имоти, не съм успяла. Затова държа на имотите, но вече подбирам какво и що.
И - когато се сдобия с около 30 апартамента, ще си наема човек на пълен работен ден, който да отговаря за ремонтите, да събира сметктие и да оглежда наемателите. И тогава ще спра да работя, или поне ще оставя офиса на самотек.
Дали?Работохолиците никога не спират да работят,но това не им пречи да се заричат.Ако не е тайна досега колко апартамента с инвестиционна цел си придобила?

# 86
Ами, не е лесно да гласувам голямо доверие на колегите, но пък не съм глупава и знам, че за да получа свобода, време за децата и за мен, трябва да се откажа от някои ангажименти. Полека-лека ми влиза под кожата, че не е необходимо всичко да бъде свършено перфектно на всяка цена. Опитвам се да не бъда най-перфектна във всичко, като делегирам дори по-креативните задачи на колежките. Та, ще видим. Може пък да се отуча от много работене Wink)!Все пак, миналото лято бяхме цялото на море, откъдето пак работех много, но поне дистанционно.
Wink Има надежда, работата не е съвсем обречена за мен, мисля си аз Wink

# 87
Защо обсъждате само скъпи апартаменти в големите градове и в чужбина? Такива хубави и евтини къщи на село има. Там поскъпване на имотети няма. Rolling Eyes

Ще се радвам да покажеш някоя обява на селска къща която не е проект, къща в която да можеш да се събуеш и да влезеш да живееш. Не е нужно да е чак евтина.

# 88
  • Sofia
Франция последно беше 1.9%, мисля, че имаше още 1-2 държави с по-ниски ипотечни кредити в Европа в момента, но да - от най-евтините са. Но това е пряко свързано с депозитите. Вдигнат ли ги - излитат лихвите.

# 89
  • В небето
Didi, изчетох и аз наредбата, няма такса БО за парцел. Срещни се с шефа на отдела, обясни ситуацията и попитай какво да подадеш, за да ти възстановят внесените пари. Много ми е интересно как е станало така, че са начислили такса за парцел.

Пускам ви мнението си от темата за такса сградна инсталация: https://bg-mam.ma/p/1516407/46023507
Tintina, ТБО се заплаща за недвижими имоти, независимо дали са застроени или не (вж. препратката).
Didi168, можете да подавате декларация за освобождаване на част от ТБО до общината по местонахождение на имота до 31 октомври предходната година. Пускам Ви връзка към сайта на Община Варна, откъдето можете да си свалите декларацията (Декларация по чл.71, т. 1 от ЗМДТ за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване).
Нека не Ви притеснява следното изречение накрая на декларацията: "Декларирам/е, че имота не е основно жилище и съм/сме съгласен/ни служители на общинска администрация да проверяват сметките ми/ни за потребление на вода и ток по партида". Никъде в закона няма изискване, когато става дума за освобождаване от ТБО за жилищен имот, той да е "основно жилище". Същото изречение присъства и в чл. 19в, ал. 1, изр. последно от Наредба на ОбС Варна за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Варна, което също не следва да Ви притеснява, предвид горното. Все си мислех, че нормотворчеството е средство за принуда от страна на "малките местни феодали", но тази разпоредба ме опроверга.
Didi168, учудвам се на благия Ви характер - отишла сте в общинската администрация, за да подадете декларация за освобождаване от ТБО, някой Ви е казал, че не можете (т.е. нямате право) и Вие сте се отказала. Освобождаването от ТБО е подчинено на регистрационен, не на разрешителен режим. За тази година, ако толкова се притеснявате, изпратете си декларацията за освобождаване от ТБО (имайте предвид, че тя се подава ежегодно, а не еднократно) чрез "Български пощи" с обратна разписка.

Общи условия

Активация на акаунт