Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 719
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
Ние за да се събуем и да влезем да живеем в шест годишна къща на село, с не много голям двор, но пък озеленен, дадохме 230 000 евро. Селото е на 10 км. от града. Къщата не беше качена за продажба. Брокерката ни каза, че ще се продава след няколко месеца, когато е готово другото жилище на хората. Казвала съм и преди, в нашия район има една-две къщи качени в imot.bg.

Точно това имам предвид, къща която не е проект ами си е готова къща е твърдо над 100к евро независимо от селото.

# 106
Но пък инфлацията не може да расте,а цената на жилищата да изостава от инфлацията...

Това с инфлацията е много относително. Ей го и кашкавала уж трябва да е 30лв, ама се оказа, че от производителя излиза на 16лв, а до магазина е 32лв. Това е 100% инфлация ама на база спекула И явно картел закрилян от високите етажи на властта. Защо си мислите, че щом за кашкавала става, за тухлите няма да стане схема?

И на 16 е инфлационен - преди 2 г. в магазините беше толкова , а и по-евтин. Аз всъщност още го купувам почти на тази цена от производител. Но това не означава , че не усещам инфлацията.

# 107
Ние за да се събуем и да влезем да живеем в шест годишна къща на село, с не много голям двор, но пък озеленен, дадохме 230 000 евро. Селото е на 10 км. от града. Къщата не беше качена за продажба. Брокерката ни каза, че ще се продава след няколко месеца, когато е готово другото жилище на хората. Казвала съм и преди, в нашия район има една-две къщи качени в imot.bg.

Точно това имам предвид, къща която не е проект ами си е готова къща е твърдо над 100к евро независимо от селото.
Без да се ровя по обяви – това не е възможно...

# 108

Без да се ровя по обяви – това не е възможно...
И да ровиш по обяви, пак ще ти изглежда невъзможно докато не отидеш и на огледи. Чак след 50-тина огледа ще започне да ти се струва възможно, не само, ами гарантирано като гравитацията.

Иди в строителната тема където няколко жени говорят какво са построили по селата и ги питай биха ли продали под 250к евро. Нашият пазар страда от остър дефицит на завършено строителство, на жилища готови за живеене.

# 109
Скрит текст:

В защита на твоята теза го споделям. Simple Smile

# 110
Нашият пазар страда от остър дефицит на завършено строителство, на жилища готови за живеене.

А защо е така? Гледам HGTV и там показват, че в САЩ има доста унифициран вкус и ако се направи определен интериор продажбата е сигурна. Освен това американците не си падат по ремонти и нямат визия за дизайн.  Затова са готови да плащат прескъпо за готово жилище.  У нас обаче всеки харесва различно и да направиш имот до ключ значи да поемеш риска огромен процент купувачи да не харесат направеното. А ако някой е съгласен да плаща скъпо иска да му е баш по вкуса. Да не говорим, че ние не си вярваме - при ремонтите няма никакъв контрол и никога не се знае как и с какви материали е ремонтирано. Затова масово се търси нещо за ремонт / довършване.

# 111
Ааа, знае се, знае се - за продажба ли е, то задължително с най-евтините материали и от бригада пияни цигани. Докато имотния сектор е тотално нерегулиран и най-голямата печатница за пари ще е така.
Малките играчи следват посоката на големите.
То не е само при къщите и апартаментите, в София е пълно с изоставени строежи, включително по бал центъра.

# 112
  • София

Е, чак да се събуеш..., но, има много. Ето една, която ми попадна без много търсене, че нямам време сега:
https://selo.bg/%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0% … 0-8700-eur-1-9076

В този гредоред, на възраст поне половин век не мисля, че можеш не само да се събуеш, но и да живееш спокойно.

Със сигурност е по-безопасен от срадите в Турция, пострадали от земетресението.
Има "малка" разлика между къща и блок,като в Турция.

Интересно е дали в Европа и САЩ има лошо качествени сгради с цел да гепят едни пари? В игрални филми често има такива лоши строители крадящи от материалите за строителство,но честен,смел и почтен полицай ги хваща и вкарва в затвора...Yum

Едва ли има. Но тези къщи на село и лошо качествените сгради с цел да гепят пари са съвсем различни бири.

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 20:10 от Zozy

# 113
Скрит текст:

В защита на твоята теза го споделям. Simple Smile
Тъй като и аз го играя това момента, също подкрепям. Имаме и стара масивна къща и парцел. Както и да се смята дали ще се ремонтира старата къща или ще се построи нова, сумата е над 100к Евро със сигурност и това е най-оптимистична, дори нереалистична сметка бих казала. Решихме да строим наново и ако финализираме на 150к Евро, ще съм повече от щастлива, като не гоним нито лукс, нито смарт технологии.

# 114
  • София

За нов строеж няма как да е по-малко, след като еста тухла четворка е хвръкнала от 40 ст. на 1.60. Другите материали и труда няма да коментирам. Но има съвсем прилични евтинии, в които след козметичен ремонт можеш са се събуеш и да влезеш.

# 115
  • Sofia
Ааа, знае се, знае се - за продажба ли е, то задължително с най-евтините материали и от бригада пияни цигани.
Това ми е болна тема - следя от години няколко професионални плочкаджии в САЩ и там с две дума нещата стоят така: Желателно е да наемеш лицензиран плочкаджия (а не някой незаконен имигрант на черно, иначе си в българската ситуация). Щом е лицензиран е задължен да спазва съответния американския стандарт. Ако се получи проблем - можеш да изискаш инспекция. Ако се докаже, че е грешен материал използван, неправилна технология на полагане и т.н.т. - лецнзирания майстор е длъжен да направи ремонта на ново 100% на негова сметка или ако друг лицензиран майстор поеме ремонта, да го заплати той.

Сами се сещате, че една баня там започва от 12-15к долара за труд, обаче масово се търсят хора на черно, които правят неща за 5-6-10к (което сравнено с типичните цени в България много високи) и резултата е плачевен.

Това, което ми липсва обаче в България е точно лицензираните плочкаджии, които да гарантират качество - така, че като искаш да платиш, поне да си сигурен какво ще получиш.

В момента ситуацията е такава, че всеки (собственик) с желание може да се научи и да си направи сам ремонта, като ще се справи в 90% от случаите по-добре от въпросните пияни цигани.

# 116
С интериорен дизайнер, който има доверена бригада и подписвате договор за контрол, не е ли сигурно. Със сигурност има и фирми, с които може да подпишете договор за ремонт и неустойки при лошо качество.

# 117
Aз забелязвам в момента задържане на цените , дори има лек спад!!
Следя няколко обяви Wink

# 118
Днес по новините казаха, че от 2024 поетапно ще въвеждат ограничения на автомобилите, които ще могат да влизат в центъра и разни зони, по възраст. И това нямаше да се случи, щото било политическо самоубийство, ама ето че става. Какво ще се случи сега? Хората ще разкарат стари автомобили, но много няма да могат да си позволят нови такива. Центъра ще се поопразни и гаражи/паркоместа по 50к евро ще се обезсмислят? Интересно. Какво следва? Вдигане на данъци за стари коли?

# 119
Днес по новините казаха, че от 2024 поетапно ще въвеждат ограничения на автомобилите, които ще могат да влизат в центъра и разни зони, по възраст. И това нямаше да се случи, щото било политическо самоубийство, ама ето че става. Какво ще се случи сега? Хората ще разкарат стари автомобили, но много няма да могат да си позволят нови такива. Центъра ще се поопразни и гаражи/паркоместа по 50к евро ще се обезсмислят? Интересно. Какво следва? Вдигане на данъци за стари коли?
Пак прибързани и погрешни заключения.

Общи условия

Активация на акаунт