Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 780
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
Аз не съм живяла в София никога, но какъв е този зор да се дават там толкова пари.. доколкото знам заплатите не са 5 пъти по - високи 😄 Разходите са тройни. За кореняци разбирам, но за хора, които могат да избират... защо София, а не друг по - нормален град..?

Доста хора дошли в София почват да си задават този въпрос, но едва след ипотеката, висене часове в задръствания, газене в кал, дишане на прахоляк и автомобилни газове итн. Много депресирани физиономии има по улиците. Дано да се променят нещата де.

# 436
Щото четат небивалици в бг мама и си мислят, че идват в рая.

Депресирани? Защо? Всеки има по 1-2 апартамента и е милионер. Какво повече да иска човек?

# 437
голям милионер. По Коледа седнахме с братвчеди на една кръчма на славянска и по едно време се усетих, че сме единствените българи вътре ???

# 438
  • Благоевград
Здравейте, и аз започвам да търся да купувам- двустаен поне, за мен си, подуене, редута, яворов, поне след 2010 строителство или пък поне с акт 15.
Свързах се с брокер и кредитен консултант + отделно говорих с моята си банка. От банката дават пари бол, всичко е точно според тях Grinning Според кредитния консултант се очаква чувствително повишаване на лихвите всеки момент, вече имало 1, но почти неусетно. Самоучастие 10% и 8 % за такси (брокер, данък, нотариус).
Мислех си да чакам по-добри времена, но те веднага се контрират сякаш с лихвите. Какво мислите за строителството преди 10г и сегашното, в София специлно? Дали има тренд към по-високо качество или обратното?

# 439
Здравейте, и аз започвам да търся да купувам- двустаен поне, за мен си, подуене, редута, яворов, поне след 2010 строителство или пък поне с акт 15.
Свързах се с брокер и кредитен консултант + отделно говорих с моята си банка. От банката дават пари бол, всичко е точно според тях Grinning Според кредитния консултант се очаква чувствително повишаване на лихвите всеки момент, вече имало 1, но почти неусетно. Самоучастие 10% и 8 % за такси (брокер, данък, нотариус).
Мислех си да чакам по-добри времена, но те веднага се контрират сякаш с лихвите. Какво мислите за строителството преди 10г и сегашното, в София специлно? Дали има тренд към по-високо качество или обратното?

И как от банката дават пари бол, след като все още не знаят какво ще купувате, защото не сте си избрала още нищо? Все пак банката ще е собственик докато си изплатите ипотеката и не им е все едно в какво ще налеят парите от заема който ще ви отпуснат.
Относно качеството трябва да се види конкретното жилище. И преди и сега има мърлячи и свестни изпълнители.

# 440
Аз първо продавам моя , за да търся друг. Иначе ми се струва рисковано-може да не се намери купувач толкова бързо на исканата от мен цена, сделката да пропадне и т.н . Когато парите са налични (по-голямата част) ми се струва по-лесно да се преговаря за цена , а и изобщо да се реагира, ако излезе нещо сносно.
Днес например излезе един апартамент-с 30 к по-ниска цена от пазарната. Но искали парите в кеш, веднага. Хем ме доядя, хем ми стана леко съмнително…

# 441
Ами прати го тук. Има много кешови купувачи.

За банките - от няколко места вече чувам, че от 1ви април ще има промени. Също започвали да вдигат лихви по депозити.
Някак си ми идва съмнително точно след изборите или точно покрай банковата криза на запад.
Нещо много лошо се случва с банките. Тея врели некипели, че банките били фрашкани с пари и добре капитализирани ги разправяйте на баба си.

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 15:40 от Gogo1979

# 442
Доста съмнително, че някой не може да чака за 30К месец-месец и нещо.

# 443
Защо да е странно . Може да иска да отиде на околосветско, да помогне на детето си, да му трябват за лечение. Причини да ти трябва спешно пари има много.

# 444
Преди известно време познати на ММ му бяха казали, че се чака да минат изборите и зимата, за да се вдигнат по-сериозно лихвите. Не съм го писала, защото е ЕЖК, ама виждам, че и от други места се чува. Ще видим, аз не виждам причина да се чака нещо си, за да се повишават лихвите, ама кой знае..

# 445
И да се повишат лихвите, няма да е толкова драстично според мен. Едва ли ще доведе до сериозен спад на цените, но поне задържане да има. Според мен повечето продавачи могат да чакат вечно , дори не държат толкова да продават , имат си и други варианти. Затова цените си стоят на едни нива, но не вярвам да има чак толкова много сделки в момента .

# 446
Лихвите ако се вдигнат, увеличението така или иначе те хваща, независимо дали си купила сега или после. Евентуално имаш някакъв (къс) период с фиксирана лихва, след това си на плаваща.
Така че пак ще те "контрират".
А кога ще се вдигнат лихвите - сами едва ли ще се вдигнат, особено по депозитите. Докато хората са хепи да си държат парите в банка на 0% лихва - защо им е на банките да ги вдигат? Но когато хората се усетят, че има и по-добри алтернативи - ще ги вдигнат, инак ще имат отлив на депозити.
Аз например пари в банка не държа от поне 6-7 години. Какъв е смисъла?

Относно качеството, сега слагат навсякъде по-хубави изолации, облицовки, довършителни работи по общите части, и т.н. Самото качество на конструкцията едва ли е различно, но фасадата е по-лъскава.

# 447
Все пак банката ще е собственик докато си изплатите ипотеката

Това често се пише и аз често възразявам - жилището не е на банката въпреки, че е ипотекирано. Просто към собствеността има и тежести, но само толкова. Иначе собственик е купувачът и може да ремонтира, отдава под наем или продава жилището, но заедно с тежестта.

# 448
  • Благоевград
Цитат
И как от банката дават пари бол, след като все още не знаят какво ще купувате, защото не сте си избрала още нищо? Все пак банката ще е собственик докато си изплатите ипотеката и не им е все едно в какво ще налеят парите от заема който ще ви отпуснат.
Относно качеството трябва да се види конкретното жилище. И преди и сега има мърлячи и свестни изпълнители.

Имам предвид, че на теория по доходите ми и според кредитната ми история, са съгласни да отпуснат таван доста добра сума, която е достатъчна за двустаен в добър квартал.
Исках първо да придобия идея как стават нещата и тогава да си избирам, затова поразпитах.

Друго интересно ми се стори, че за 30 години ипотечен е много по-изгодно, отколкото за 35 - между 30тата и 35 лихвата била огромна. Но това може би се знае, аз съм съвсем нова в тази материя.

Ще видм, мисля че и с Ковид се очакваха големи промени, пък нищо не се промени кой знае колко, нито с лихвите, нито с търсенето, поне така се представя от имотните "гурута". Или пък промяната още не ни е застигнала.

# 449
porcelain

еми действай и успех

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 17:25 от pinko

Общи условия

Активация на акаунт