Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 789
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
Друго интересно ми се стори, че за 30 години ипотечен е много по-изгодно, отколкото за 35 - между 30тата и 35 лихвата била огромна. Но това може би се знае, аз съм съвсем нова в тази материя.
Няма такова нещо.
Лихвата си е колкото си ти е по договор, като в БГ винаги плава и никой не знае колко ще е нито 30-та, нито 35-тата, нито 5-тата година или дори догодина. В исторически план последните 50 години например в САЩ (където има ипотеки с фиксирана лихва и хората ги предпочитат) е била между 2.5% и 17.5%. В България няма такава статистика, но в по-новата история е била да речем между 10% и 2.5% (сега).

На мен ми е интересно, че вече предлагат и 35-годишни ипотеки, доскоро макс беше 30. В Англия го направиха 40, а в Швеция има и 100-годишни ипотеки, защото заради високата цена на жилищата няма как хората да си ги позволят да ги изплатят за 30 години. Купуваш и внуците ти го изплащат.
И с колите е така - преди имаше лизинг 24-36-48 месеца, сега има 60 и 72. Няма да се учудя и там да измислят 84 или 96 месеца срок, че то и колите станаха скъпи. Абе - живот на кредит. И ако се качат лихвите, става мяу.

# 451
Аз лично не вярвам цените в БГ да паднат по причини, които съм писал и преди, но в доста държави цените падат на имотите, даже в Холандия цените вече са на долу между 15-20%, споменавам Нидерландия защото има тука едни да обясняват неща, забравяйки, че вече има доста хора, като мен, които работят за чужди фирми и обикалят доста из Европа и дето се казва могат да черпят инфо от извора Wink

# 452
Я кажи баба ти и дядо ти какви имоти имат - ниви, къщи, вили, апартамент. Дай да видим дали наистина не са добре или се стискат за внучето Simple Smile

Имат две къщи в села в Добруджа, с по 200 жителя и то на документи.. 😄 пенсия, минималната. Гледаха животни преди време, но в момента имат по 4 - 5 кокошки и това е. Сеят си в градинката, правят зимнина.. Дават ни при всяко ходене, това имат хората. Нямат апартаменти, земи и имоти. Живели са бедно, но достойно.

# 453
Със сигурност ако продадат едната къща ще си осигурят  добри старини. Но тя стой празна, за внуците… всеки си знае.

# 454
Колко мислиш струва тази къща?

# 455
А не ме разбрахте 😄 те нямат две къщи, едната баба си има нейна.. и другите баба и дядо си имат тяхна. Иначе колко струват.. в селото се продават къщите за около 4000 лева.

# 456
  • София
Аз не съм живяла в София никога, но какъв е този зор да се дават там толкова пари.. доколкото знам заплатите не са 5 пъти по - високи 😄 Разходите са тройни. За кореняци разбирам, но за хора, които могат да избират... защо София, а не друг по - нормален град..?
Просто е. Ако не знаеш защо се дават толкова пари, не ги даваш. Никога не съм смятал за правилно да правиш нещо само защото другите го правят. Всеки си носи глава на раменете. И си преценява. За да ги дават тия пари някои хора, много е вероятно да са си преценили. И може тяхната заплата да е наистина 5 пъти по-висока.

Аз пък обратното, не мога да си представя как хората плащат жилища и ипотеки извън София. Сигурно си има начин.

Имотите не са 5 пъти по-високи в София, в сравнение с други (големи) градове. Все пак точна статистика ще е интересно да се види. Вероятно е малко над 2 пъти. (примерно 900-1000Е в по-малък град, срещу 1800-2000Е в София)
Освен това, защо се сравнява пропорционално заплата към жилище, а не с разликата в заплатата "колко повече жилище" можеш да си позволиш.
Примерно ако на едното място вадиш 1000лв, на другото 2500, разликата е 1500. Тия 1500лв разлика са си 300 000лв ипотека. Сериозна работа.
А в София средната заплата е 2500. По другите градове май отива към 1000. Ако се чудиш откъде взимам числата. Разбира се, не претендирам за супер точност.

# 457
Много професии вече могат да се работят дистанционно, и то не само ИТ. И в кол-центровете може, например. Имам един приятел средно ниво мениджър в един от кол-центровете, вика доста хора ми се изнесоха по родните си градове - даваме им компютъра и слушалките и не им трябва да идват в офиса. Виждаме ги и без това директно на екрана какво правят и как работят.
Някакъв европейски език (+ английски) и базова компютърна грамостност и си на 2к. В София с тия 2к нищо няма да си купиш, а в Пловдив например:

В София, викат, поскъпнали жилищата защото поскъпнали бетона, тухлите, стоманата... а нима в Пловдив строят без бетон и без стомана?
Това, което е поскъпнало в София е въздуха - дори не земята, защото с един апартамент не получаваш земя, той е построен във въздуха на Н-тия етаж. Понеже всички се бутат в София, въздухът поскъпна. Но както е поскъпнал, така може и да спадне.
Ако, да речем, физическия компомент в един нов строеж е 800 евро/кв.м. то в София плащаш и 1200 въздух, а в Пловдив само 200 въздух. Ако цената тръгне да пада, по-малко вероятно е да паднат бетона и тухлите, отколкото въздуха, някак си по-спекулативен компонент от цената ми се вижда.

# 458
  • Пловдив
В Пловдив за последните 1-2г.цените на имотите скочиха двойно.
А заплатите не са мръднали. Предлагат се, все още, заплати от 800-900лв чисто, което е абсурд!
Въпросният комплекс сега се строи, на зелено е, а сградите са ужасно близо една до друга - не слънце, въздух нямат! Не знам кой ще се навре там.
Иначе в момента в Пловдив цените са по -скоро 1200-1400евро/кв.

# 459
Е, то и в София са прозорец срещу прозорец, ама не са 1200, а 2000+
Да не би повече стомана да слагат?

Инак сигурно и при вас са се вдигнали двойно за две години - като навсякъде, и като всичко друго. Нали и вие сте в Европа. Наскоро давах данни колко долари се напечатаха от 2020 насам, модераторът ги изтри (не знам какво му пречат), ето и колко евро се напомпиха - това е балансът на ЕЦБ за еврозоната:

Плътната синя линия до Февруари 2023 са реални данни, пунктираната след това са прогнозите им. Не вярвам да ги спазят, ама половината от тази ликвидност да изтеглят, ще има съответна корекция в цената на активите.

# 460
Графиката е много добра и показва точно какво се прави (трябва да се прави) при такива кризи - първо се наливат пари, но после се изтеглят. И това влияе на много неща, но конкретно за нашите имоти няма да повлияе толкова, защото ЕЦБ не е наливала евро в нас, понеже ние не сме в еврозоната и у нас ефектът е само косвен - привнесена инфлация от икономиките с налети пари.Освен това онези седемдесет милиарда депозити в банките са си там и няма да бъдат изтеглени, нито другите пари, с които банките ни са пълни, нито сивите недекларирани пари в "дюшеците".

# 461
Е, то и в София са прозорец срещу прозорец, ама не са 1200, а 2000+
Да не би повече стомана да слагат?

Инак сигурно и при вас са се вдигнали двойно за две години - като навсякъде, и като всичко друго. Нали и вие сте в Европа. Наскоро давах данни колко долари се напечатаха от 2020 насам, модераторът ги изтри (не знам какво му пречат), ето и колко евро се напомпиха - това е балансът на ЕЦБ за еврозоната:

Плътната синя линия до Февруари 2023 са реални данни, пунктираната след това са прогнозите им. Не вярвам да ги спазят, ама половината от тази ликвидност да изтеглят, ще има съответна корекция в цената на активите.

И аз забелязах, че се трият масово коментари.. Виждам, че искате основно брокерите да са ви виновни, но има световна икономика и ние сме също част от нея. Simple Smile

# 462
Признайте си вече че сте брокерка, че с тия суперлативи… 😎

# 463
Елементарно е....Напечатиха се и се изляха стотици милиарди по света и у нас,срещу които не стоят нито стоки, нито услуги, нито активи. В резултат на това ето ви и "инфлация", голяма,рязка и непредсказуема.
Или както казват янките -"това за което преди харчех пет цента, сега го купувам с един долар..."

# 464
Стотици милиарди да бяха, с мед да ги намажеш. Пробвай трилиони. На графиката за Еврозоната са в трилиони евро - виждаш балансът отива от 3.5 на 7. В САЩ още повече. Но и в Китай, и в Япония, и навсякъде печатаха.
Черна Станция вика, при нас не били наливали стимули. Ами вдигането на пенсиите, на мин. заплата, ами помощите за ток и газ, ами схемите 60/40, ами свалянето на ДДС, ами какво ли още нямаше. Пари за това откъде? Част напечатани, част взети назаем.
Цените на всичко се надуха, естествено - и на имотите включително.
Сега се заричат, че ще свалят инфлацията, ще изтеглят ликвидност - да видим. Ако наистина го направят - активите би трябвало да се върнат на по-нормални нива. Ако не го направят - инфлацията ще се вихри.

Общи условия

Активация на акаунт