Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 710
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
svetlozara98 и нотара самият той няма нищо общо с адвокат ? Пък и в измами участва ... и честен адвокат като сълза ще те спаси  ? 
bboiko ти колко пъти си се разправял с адвокат , който ти е нанесъл щета , защото е направил грешка? И той ти е заплатил обезщетение ?  Това , което можеш да направиш е да се разлютиш че не ти защитава интересите и да му снемеш мандата . Но да му платиш ! И после ако имаш много ресурс като нерви, време , пари и друг адвокат да се раъзправяш с него. Много успех ти пожелавам. Но ако не можеш да докажеш умишлена  злонамереност ...

# 541
  • София
Купували сме преди, сега търсим отново. Мога смело да заявя, че нивото при брокерите е по-зле от преди 7-8 години. Върнало се е на това от 2006-2008, когато всякаква измет ставаше брокер и т.н.  Пак е модерно. Пак се вадят лесни пари с пиене на кафета и айляк и т.н....

Т.нар. им услуга не включва нищо, само пречат и изнудват и двете страни. Това, което правят по една сделка не бих го оценил и на 1000 лева, дори по-ниско!
А те ни искат 2-3хххх лева за това, което търсим в момента... Angry

За 30000+ нито експетиза, нито отговорност, нито заинтересованост получаваме!
Ако това ми беше работа, щях да си скъсвам гъза от бачкане за всеки един клиент, да се чувства спокоен, специален. Да зная на изуст какво иска, дори по-добре от него. Няма да ви казвам какво получаваме...

Ако може да се избегне т.нар. услуга на брокерчетата, следва да се направи. Това са паразити, нищо повече.

P.S. Както винаги съм твърдял, с радост бих си платил, стига да получа нещо насреща!!! Но не може аз да съм учил 30 години, да бачкам и вечер и някаква кифла да иска да вземе повече пари от мен, за 30 мин. работа, след която не носи НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ. То не е и работа, де...

# 542
Купували сме преди, сега търсим отново. Мога смело да заявя, че нивото при брокерите е по-зле от преди 7-8 години. Върнало се е на това от 2006-2008, когато всякаква измет ставаше брокер и т.н.  Пак е модерно. Пак се вадят лесни пари с пиене на кафета и айляк и т.н....

Т.нар. им услуга не включва нищо, само пречат и изнудват и двете страни. Това, което правят по една сделка не бих го оценил и на 1000 лева, дори по-ниско!
А те ни искат 2-3хххх лева за това, което търсим в момента... Angry

За 30000+ нито експетиза, нито отговорност, нито заинтересованост получаваме!
Ако това ми беше работа, щях да си скъсвам гъза от бачкане за всеки един клиент, да се чувства спокоен, специален. Да зная на изуст какво иска, дори по-добре от него. Няма да ви казвам какво получаваме...

Ако може да се избегне т.нар. услуга на брокерчетата, следва да се направи. Това са паразити, нищо повече.

P.S. Както винаги съм твърдял, с радост бих си платил, стига да получа нещо насреща!!!

А как избирате брокера си? Интересно ми е, защото може би аз съм от онези 1%, които са доволни от тази услуга! Моят брокер освен, че си взе цялата комисионна, получи бакшиш, вино, обяд и бонбони!

Аз проучвах, чух се с няколко човека, посетих офисите на няколко агенции - докато не "усетя", че това е брокера, с когото искам да работя. Та, вие как избрирате вашите брокери?

Въпроса е към всички Simple Smile

# 543
Това, някой да плаща с радост едни 10 К лева без ДДС за услуга звучи малко като легенда. За такива пари, трябва да ти се обадят само, за да уточнят, кога е удобното за теб време да идеш да подпишеш договора и да преведеш парите... Това е повече от годишната заплата на половината българи.

Ако ми продаде имота с 20 000 отгоре, или ако ми намери имот с 20 000 под пазарната цена, с радост ще му платя десет хиляди да.
Имам брокер с който работя отдавна и ми е изкарал доооста парички.

# 544
  • София
Ако ми продаде имота с 20 000 отгоре, или ако ми намери имот с 20 000 под пазарната цена, с радост ще му платя десет хиляди да.
Имам брокер с който работя отдавна и ми е изкарал доооста парички.

Това е доста относително, над пазарната, под пазарната. Но ако сте сигурни в брокера си, вероятно може да се постигне нещо подобно, да.

# 545
Наех си брокер във Варна, живея в София, и му казах конкретен блок и конкретни апартаменти в него. Човека "изтормози" домоуправителя и съседите, намери собственици, които живеят в чужбина и ги убеди, че сега е момента да продават. Договори ми цената, която исках. Подготви всички документи, аз отидох да се подпиша и да пусна майсторите след това. Това се случи за 18 месеца. Платих му повече от 3% комисион.
В момента имота струва двойно.
Това е факт, вие си мислете, че е легенда.
Успех с търсенето!

# 546
Е как бе, нали си bestbuy Grinning

# 547
  • Бургас
Понеже към всички е въпросът:
1. Имах търсене в конкретен район, с конкретни блокове, етажи и вид на жилището. Написах писмо до всички брокерски агенции в Бургас какво търся и дебело подчертах да не ми се предлага нищо друго извън моето търсене.
Естествено, в първите няколко дни ме налазиха разни дебили, които не бяха прочели, или не бяха в състояние да разберат какво точно се изисква от тях. Да ми предложат каквото имали, нищо, че е в други райони и няма нищо общо с моето търсене. След седмица всички ме забравиха. С изключение на една госпожа, която месец-два, след като излезе търсене, отговарящо на моето, ми се обади да ми го предложи. Купих го. Заслужи си комисионата. Имам я предвид и за други подобни сделки.
2. Имам правило - продавам сама. Винаги. Няма брокер, който да знае преимуществата и недостатъците на това, което продавам, по-добре от мен. Единствено ако се затруднявам с логистиката - напр. продавам в друг град от този, в който живея, ще ползвам брокер - такъв, който съм ползвала преди и съм била доволна.
3. Отдавам под наем с брокер. Винаги. Обикновено препоръчан от близки и познати. Имам такава за всеки от градовете, в които имам имоти. Казвам си изискванията към кандидат-наемателите, те търсят, намират, правят огледи и т.н. Аз само им давам ключовете и не се занимавам. Брокерът винаги действа дисциплиниращо на кандидат-наемателите.

# 548
Понеже към всички е въпросът:
1. Имах търсене в конкретен район, с конкретни блокове, етажи и вид на жилището. Написах писмо до всички брокерски агенции в Бургас какво търся и дебело подчертах да не ми се предлага нищо друго извън моето търсене.
Естествено, в първите няколко дни ме налазиха разни дебили, които не бяха прочели, или не бяха в състояние да разберат какво точно се изисква от тях. Да ми предложат каквото имали, нищо, че е в други райони и няма нищо общо с моето търсене. След седмица всички ме забравиха. С изключение на една госпожа, която месец-два, след като излезе търсене, отговарящо на моето, ми се обади да ми го предложи. Купих го. Заслужи си комисионата. Имам я предвид и за други подобни сделки.
2. Имам правило - продавам сама. Винаги. Няма брокер, който да знае преимуществата и недостатъците на това, което продавам, по-добре от мен. Единствено ако се затруднявам с логистиката - напр. продавам в друг град от този, в който живея, ще ползвам брокер - такъв, който съм ползвала преди и съм била доволна.
3. Отдавам под наем с брокер. Винаги. Обикновено препоръчан от близки и познати. Имам такава за всеки от градовете, в които имам имоти. Казвам си изискванията към кандидат-наемателите, те търсят, намират, правят огледи и т.н. Аз само им давам ключовете и не се занимавам. Брокерът винаги действа дисциплиниращо на кандидат-наемателите.

Ето това е пример как не всички са еднакви. Като във всяка професия всъщност.. има и чотави. Благодаря за отговора!

Ще се радвам да чуя и отговорите на хората наричащи брокерите "напаст", "долни отрепки" и т. н.

# 549
Във постовете ми пиша, че брокер при продажба или за под наем  не ми е нужен. Но да наричам брокерите "долни отрепки" е липса на елементарно възпитание. Хора като всички нас, различни като всички нас. Когато преди години купувах жилище на сделката пред нотариус  брокерката ми дойде с най-официален тоалет и бутилка шампанско. И макар и съвсем малко смъкна надолу цената на жилището.Как можеш да не запомниш с добро този човек.
 А ето и пример с брокер с който не бих искала да работя.  Случая е от днес. Предпоследен етаж. Питам брокера по телефона за открита тераса на последния етаж. Отговаря ми, че откритата тераса обхваща  2-3 квадрата от едната стая. А на огледа установявам, че откритата тераса е над всички стаи. Загуби ми само времето.

# 550
Светлозара, няма какво да се дълбае. Ти си ги харесваш-купувай си, наемай си- каквото ти душа иска.
Други не ги харесват и това че тука има една самоотвержена защитничка няма да промени това. Човек оценява според собствения си натрупан опит.
Моя е негативен. Много ме дразни ако напишеш изрично “за частни лица” и примерно желание да не се препубликуват снимки-ще те изядат направо - защо не искаш, как не искаш…изобщо не се зачита ясно изявено желание на собственика, как да разчиташ на каквато и да било адекватност после, като една обява не може да изчете като хората.
Изключвам хипотеза покупка в друго населено място/държава, където изначално е различно.

# 551
  • Бургас
Аз и негативен опит имам, ама няма да навлизам в подробности. Припокрива се със споделеното преди мен. Липса на възпитание, лъжи, наглост, никаква ориентация за квартала, крадене на снимки и публикуване като техни и т.н.

# 552
Цитат
Брокерът винаги действа дисциплиниращо на кандидат-наемателите.
Няма такова нещо.Звучи като брокерско клише.Така казват самите брокери,но много добре знаят,че наемателите могат да си правят каквото си искат после.Както стана дума няколко пъти,тук няма регламент,няма 3 студени наема в банка,няма никакви санкции за неспазване на договор и т.н.Тук е диво и цари хаос,като в третият свят.В много страни сметките за ток,газ,вода са на името на наемателя.По закон!Ако иска да ги плаща.Него ще го гонят доставчиците.Дават го на колектор.Лихвите са убийствени.Плащат ли данъци бълг.брокери?Сигурно малцина.Коректни ли са,лицензирани ли са,обучени,компетентни?НЕ.Всеки дошъл,от коя да е точка на страната 20год.пикльо,ми обяснява на диалект за родният ми град.Опитва се,докато аз не взема думата.След известно време чак на мен ми идва в повече да им гледам замръзналите муцуни.Един ме пита къде живея.Казах на:по-хубаво място.Той:Сигурно в Младост. Open Mouth Призля ми.

# 553
Есента една брокерка ме води да видя апартамент в сградата на Артекс на Г. М. Димитров. Предложи да ме вземе и.... пусна навигация от кръговото на 4ти километър 🤣 до там.

# 554
Съжалявам ви. Как. Може 20-25г младежи от провинцията да разбират от имоти, камо ли от инвестиции.

Общи условия

Активация на акаунт