Юлска мама скубе коси - "Защо това дете не ще да спи!" - Родени Юли 2022 - тема 6

• 19 917
  • 812
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте и от мен. Празниците при нас бяха лудница, имахме баба на гости. И въпреки че имаше кой да се занимава с Тони, аз не излязох от кухнята и хич не си починах. За сметка на това козунакът ми тази година се получи уникален, изчезна още на 2рия ден. Чакам с нетърпение този уикенд, за да мога да поема глътка въздух.

Миналата нощ хич не спахме, някакъв неспиращ рев, успяхме да дремнем чак в 6 до 9. Сутринта се надявах да има някакъв напредък в зъбите, но не - кърваво червени и надути на горния венец, ама няма пробив все още. 2-3 дни кривя и днес беше ангелче… явно пак е в застой.

С новите умения пак сме горе долу до никъде - сяда сам ако се покатери по мен за височина, иначе сам от пода не. Изправя се прав 3 дена, сега пак спря. Тръгне ли да се изправя, почва да реве и се отказва. Все едно го е страх, ама чак пък толкова… не го насилвам.

Люлях го днес за първи път на люлка, беше доста ошашкан, бъзльо голям. Появи се едно момиченце, колкото него голямо, ами доста по-стегнато беше в тялото - и седеше както трябва на люлката, и се движеше много повече. Определено има накъде да върви и да заяква повече.

Продължава даването на играчки, опитва се да хваща две играчки в една ръка, вкарва кутийки една в друга. Боц, дай 5 са с променлив успех; чао, здрасти и пляскане не се умеят. Почнал е да вика и да се напъва много от радост, баща си всяка вечер така го посреща, с крясъци, запазени само за него.

Следващата седмица съм поръчала кухня с парчета, мисля да спирам пюретата вече. Надявам се всичко да е наред и да протече както трябва. Иначе давам ядки вече, фъстък и бадем са вкарани, трябва да измисля следващото.

За сиренето - ние винаги като купим каквото и да е, го слагаме в кутия със студена вода. Трайно е и по ни харесва. За него отделям по-малко парче, за 2-3 дни и пак студена вода. Като свърши зареждам ново и давам на следващия ден. Не ми се е разваляло досега.

Деси, бързо оздравяване на Алисчето, бъдете там където ти ще се чувстваш комфортно и спокойно.

Мис, оправяйте се и вие, дано Марти не лепне нищо от брат си.

Стана дълго, още щях да казвам, но забравих вече. Лека нощ Simple Smile

# 721
Хайде здравейте отново. Алекс днес е по-добре, не е вдигал температура от сутринта, вчера повърна веднъж, днес не е, има разстройство обаче. Цял ден си имаше настроение, но вечерта нещо го свали и само лежи. Вчера ходи със свекърва ми до личната и нищо за диарията не му е изписала, само изопринозин, авирон и тантум Верде спрей. Какво давата за разстройство на по-големите дечица? Имам някакъв спомен, че и авирона можеше да има разхлабващ ефект, но може и да се бъркам.

Благодарна съм, че свекърва ми дойде да ми помага, но снощи, след някои изказвания мислех да си я изпращам обратно. Толкова тъпо ми стана. Иначе както казах ми помага. Следи Алекс докато се занимавам с Марти. Понеже спи с него през нощта ми изпраща снимки по вайбър колко температура има, в колко часа е измерена и дала ли му е нещо. Готви, ходи до магазина, чисти. Марти все още плаче от нея, та за него не бих казала, че ми помага. Гледа я само от далече и като се приближи подлага долната устничка и започва да плаче.
Тази вечер се беше разбеснял, радва се, смя се. После го сложих при сортера с играчки на брат му и половин час се занимава да ги вади и разглежда. Heart

Да отбележа и малко новости при него. Днес видях 7-то зъбче, че е пробило. Подозирах го от няколко дни, но чак днес успях да проверя. Heart

Днес дадох за първи път риба и му хареса. Излапа си пюрето.
Тези дни въведох и телешко или по-точно говеждо, защото такова бях взела.
Реших да вкарам по-рано от предвиденото и кисело мляко, за да му разнообразя закуската като му давам с бисквитки, но той пък го хареса повече чисто. Целия подскача и иска още. Ще видя някакви други бисквитки да пробвам дали ще одобри за млякото. Иначе бисквитките му ги давам така да си  ги гризка в ръчичката и е много доволен.
Със закуската е греда. Попара не иска, кус кус взех на Хип най-дребния и него не го иска. Единствено царевичния грис с масло и сирене не е отказал напълно, но и от него хапва едва едва няколко лъжички. Не знам какво да му давам вече.

Разбра, че от чашата, която му купих от ДМ може да се пие вода, а не е само за игра. Поглъща някакво количество. В останалото време я използва да се къпе с нея. Голям кеф да бръмчи и плюе водата. Grinning

Успява вече от легнало положение да седне сам. Постоянно застава и в поза за лазене, но още не се сеща, че може да се придвижва. Клатушка се и се влачи, понякога и леко назад. Докато суче също трябва да е в тази поза, изобщо не се спира. Stuck Out Tongue Winking Eye

Тематично покрай Великден започна да имитира как правим на песничката "Чук чук яйчице" като с юмруче пляска една ръка в друга.
Правим "боц" и дава "пет". От онзи ден показва и колко голям ще порасне като вдига ръцете нагоре. Heart
От книжките с животните имитира как прави кучето - ба ба (бау бау, използва го и за баба), котката ма ма (мяу, както и мама), патето - па па, кравата - мммм. Показва и още нещо, но все още не съм разбрала какво е. Може би мечка, вълк ...нещо такова, защото е доста страшно ххаха. Grinning

Днес го питам "хайде ще сменяме ли памперса", а той започна да върти глава за не. Алекс винаги много му се смее и когато започне да я върти, че не иска да яде. На мен тогава не ми е чак толкова смешно, де.

АА, браво на Йоан. Аз или не съм разбрала или съм много зле с паметта (което 100% е така), че прави опити да се надига.
За съветите за пътуване не знам какви да дам. И ММ все се страхува да ходим с децата на по-дълъг път, а ако тръгнем на някъде и нещо стане ( примерно неспокойно дете, задръстване, разболяване) слушам "знаех си, че никъде не трябваше да ходим" хахаха. Joy

Моето момче понеже все още не лази мога да си позволя да не чистя всеки ден. Joy Иначе косата ми е навсякъде. Не помня кога се оправи този косопад след първото раждане. Confounded

Само аз ли не съм ходила за цитонамазка все още? Правех си планове като се затопли и таткото да гледа Марти на някоя обедна почивка, но все нещо изкача, а и Марти обикновено спи по това навреме и не ми е удобно.

АА, ще си го запиша това със сладкия картоф и кус куса, но първо трябва да си купя пюребран. Днес имаше риба по косата и цял ден мирише на риба.

Сирене аз обезболявам от предишния ден, като си нарязвам две бучици, колкото ще ми трябват за две хранения, т.е. имам си за два дни и през ден обезсолявам ново.

И Марти има сухи бузки от време на време и понеже четох, че може да е при никнене на зъбките, го свързвам с това.

Деси, бързо оздравяване на Алис.

Мира, браво и на твоето момче. Всички са толкова еднакви с изпълненията си, а в същото време толкова различни.

# 722
  • Замък сред облаците
Мис, направо вече си ходи покрай дивана сам даже Simple Smile държейки се с ръце де, като пиян залита😂 Днес вече лази и на 4 крака, гледам го от няколко дни опитва, ама нали сме на ламинат и плочки по-лесно си е войнишката.

Авирона разбива стомаси и на малки, и на големи. От него ще да го мъчи Алекс, мисля.

За чашата/бутилка на ДМ да ти кажа - хвърлих я. Не стига, че се олива, ами и случайно видях и откъснато парче от цукалото - а Йоан даже зъби няма. Купих бутилка/чаша на Нук на същия принцип, никакво оливане няма, освен ако не се изплюе докато пие, но нито веднъж не се е намокрил като с ДМската.

Момичета, зачела съм се днес в регресията на 10 месец, че Йоан тия нощи директно го оставяме да спи при нас, дори не се мъчим с кошарата, че към 1-2ч се събужда и изправя, ако е при нас, спим всички.
Та, за киселеенето, лошия сън, неяденето - пак са на етап развитие и регресия на умения, не се вторачвайте ❤

На болничките - бързо оздравяване!

# 723
  • София
За разстройство давам Ентерол и Смекта (и двете заедно си вървят, но не помня по колко на ден; сигурно в листовката пише). Последния път при стомашен вирус на Калин (буквално не спираше да излиза от всички дупки с извинение, ползвахме пак тези двете + Тазектан и добре се повлия. Винаги давам и едно сурово бобче, действа запичащо на по-леките случаи.
П.С  Изопринозин и Авирон не бих давала едновременно аз лично. Педиатърката ми е много против две имуно стимулиращи неща едновременно.

# 724
Деси на мен като цяло не ми изглежда много адекватно това, което е изписала. И защо не е изписала нищо за диарията ми е чудно, но като не съм ходила аз да питам на място, сега ще се чудя.
Свекърва ми му е сварила оризова вода и му слага в чая, иначе няма да се навие да пие.

АА, с бутилката той се олива, защото не гълта водата, а я изплюва нарочно, разбрал е, че е много забавно. Иначе и той е разширил дупката, защото си вкарва пръста навътре. Когато я купих ми беше трудно да разбера как изобщо пуска вода това.

# 725
Тазектан съм давала за разстройство аз, добре се повлия. Не можеш ли да звъннеш на ЛЛ да потвърди лечение? Изопринозин и Авирон в комбинация ми звучи доста тежка артилерия. Иначе навсякъде чета за болни с повръщане и диария, и малки, и големи, явно това е на мода сега.

АА, внимавайте със спането при вас, най-трудно отучващите навици се създават баш в регресии. Справка - заспиването на ръце с люлеене в 4ти месец, май повечето минават през тоя път 😀

# 726
  • Замък сред облаците
Ние досега не сме имали драми с регресиите, на всички ни е комфортно, та ще видим къде ще му излезе краят Simple Smile

# 727
А ние не сме усетили регресии изобщо, чат-пат нещо е по-крива, но до като сравня таблиците и е минало. Но спи на спалнята до нас - факт. Заспива само така, после на първото нощно събуждане след като се унесе пак мога да я сложа в кошарата, но някак на сутринта пак е при нас, явно нощем ставам и кърмя в просъница. Та това ще е навик, с който тепърва ще се борим. На ръце не заспива, просто защото гони 12кг и хич не е лека.

Тази сутрин й наравих "прекрасна" закуска - прословутото сирене, дето го чакаме 3 дни вече, го сложих, ама в плодова каша. Тя по принцип е за следобед, недоглеждане от моя страна. Та сладка каша със сирене...не я одобри, то и аз нямаше, буламач голям. Ще яде кърма за закуска. Вече ми се иска да почваме попарата и глутена като цяло, но имаме още 2 риби за въвеждане - хек и сьомга, днес и утре ще е едната, понеделник и вторник другата, така че сряда може би ще дам начало на глутена.

И на мен ми се стори странно изопринозин и авирон. Принципно изопринозина е по-силен, а авирона с натурални съставки, но никога не са ни ги изписвали и двете. Първото при по-тежки вируси, авирона при по-леки, така е било при нас до сега. При диария много помага да се изпие чаена лъжичка оцет. Винаги е пресичало разстройството от раз, но не знам от каква възраст е ОК, може би след 5-6годинки.

# 728
  • Замък сред облаците
Днес топчетата станаха тамън 😁

Сварих броколи и карфиол, отцедих и намачках с вилица. Отделно задуших лук с моркови във водичка и мазнина, добавих ориз и варих до готовност. Смесих ориза с броколите и карфиола, като поизстина направих на топчета (останаха такива минута и половина след като ги дадох на Йоан 😁).

Скрит текст:

# 729
А това за регресията  в 10-ти месец, ще се направя че не го видях  Grinning аз до скоро бях на вълна тази от 8ми месец.От две вечери към 12/1 почва да плаче и квичи, но спи дълбоко, носим го няколко минути и си сеуспокоява, не рабирам от какво е, но си спи докато реве.

Miss,  виж ако искаш  кус куса на Плазмон Forellini, доста е ситен. Иначе аз давам и тази измишльотина безглутенов кус кус/ реално e дребен ориз, но се разварява много бързо и е мекичък/ пак на Плазмон  Bebiriso.
Авиронът разхлабва и променя цвета на изпражненията.

Ние днес бяхме на ДК- 75 см  и 7,950, с цялото си неядене, пак е качил 250 грама, направо уау. Според ЛЛ това неядене и съзнателен протест и при доста деца се появявало, опитвали се да си отстояват граници и затова  се давел и повръщал. Кога се роди, граници отстоява вече Grinning и май ще се върнем на 6 хранения, така или иначе яде по по-малко. Друг е въпросът как точно ще ги подредя, но да видим. Педи каза,че мога да му давам по малко сок/ аз съм против по принцип/  да видим дали само водата не харесва или всички други течности различни от млякото.

Сега се сещам, какви пюребрани ползвате? Бях купила на Кикабу и Cangaroo, е и двата са много твърди и не са му удобни, а единият се скапа от прането веднага.

За седенето каза,че според нея не иска да седи, не че не може защото го видя как се набира и почна да мъкне една огромна подложка докато бяхме в кабинета и ни даде направление за физиотерапия да ни покажат разни упражнения, но сега ми казаха,че имаш час чак за края на  май, та сигурно ще  ползваме друг физиотерапевт на частно. Иначе новата любима поза е на 4 крака и се  клати напред-назад, но не може да тръгне още.

И колкото и да съм против обиколниците, трябва да сложа нещо на задната табла, защото постоянно си бие главата като седи на ръце подпрян, изправя се колкото може и със зверска засилка се мята настрани. Та сещате ли за нещо, което по-скоро може да се закачи я горната част на таблата. Досега не съм ползвала обиколници и съм малко боса по темата.

И финално май преустановявам изцяло даването на био зеленчуци и плодове, става ми много трудно да намирам и поддържам наличности без да изгниват или застояват. Ако поръчвам онлайн не върви да взема 1 кг само и пазарувам доста неща,които после пък хвърлям, защото много по-бързо се развалят от нормалните продукти.

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 12:13 от mexicana___

# 730
  • Замък сред облаците
На Кикабу са ужасни пюребраните, отделих ги за хвърляне, отвратителна мушама.

Взех един да пробвам от Бамбуки и сега ме подсещаш да поръчам втори, че ми хареса.
2 минимум са необходими. Мек, водоустойчив, с джобче, с ластик на китките, на мен ми е идеален.
Този поръчвам сега, а нашият цвят го видяхте на снимките: https://bambukifamily.com/produkt/vodoustojchiv-ligavnik-s-rakavi-farm/

За обиколниците и аз го мислех, че насън се набира нагоре по чаршафа да се опре в нещо и бам, чуква глава в таблата. Това беше и част от причините да спи при нас, та не съм взела още. Прави същото на таблата на спалнята, но навих на руло хавлиена кърпа колкото да не се удря нощем, понеже търси къде да се гушне несъзнателно както спи и пак нагоре, нагоре - бам, рев. Понякога успява да ни нацели и се гушва в мен или ММ.

За био храните и аз давам небио вече - тиквички, чушки, ябълки примерно. Гледам, ако не са български, да НЕ са от Турция или Полша, предимно Гърция, Италия и Испания като внос (в Лидл гръцките мини краставици са да си оближеш пръстите). Био моркови се старая да взимам, както и картофи, като кореноплодни се притеснявам че може да абсорбират повече торове ако не са био (може да не съм права, просто тази муха ми влезе в главата). А карфиол и броколи имам още замразени био и си ги ползван че са ми удобни като ми трябват по 2-3 розички.
От ДМ взех био просо, полента, ориз и леща ама освен ориза не съм давала от другите още, че имам и такива отворени каши и първо тях ще приключа. А за лещата ще питам ЛЛ или ще дам понеделник (вторник сме на ДК), че ме е страх от реакция като след нахута (нали са едно семейство растения и четох че можело да реагира).

# 731
Цоп и от мен. Великденските празници ги минахме с постоянно мрънкане и рев. Ей, хора, това дете от момента на събуждане, до момента на запиване нон - стоп мрънкаше! В чудо се видях, даже по едно време мислех да записвам час при лекар, да не да му има нещо а аз да  изпускам. От два дни вече е по - спокоен, та мога да си поема въздух. Страшно се бях изнервила и напрегнала. Май си е баш в регресия, защото и съня отново отиде по дяволите. Не заспива и това си е. Сложа го в леглото, той скача да пълзи, да се върти, да вика... Все едно съм го завела в увеселителен парк, а не да спи. Ама така е, въодушевил се е от новите умения. Вече започна да си пълзи с коленцата както си трябва, обаче е много смешен, когато се опитва да е бърз - някак повдига дупето и после се пльосва. Вчера не съм видяла как стана, но успя да седне сам. Повече не е повторил. 😄

Аз си признавам, че почти не му давам био, органик и подобни. Преди доста години работих във ферма за аспержи, където предлагаха органик. Ами, момичета... Уж органик, но си пакетирахме обикновените аспержи, та съм видяла от първо лице, че много често се плаща повече за една илюзия.

С яденето му, започнах да го давам малко през просото. През просото имам предвид, че започнах да си експериментирам сама с готвенето и не гледам толкова много рецепти. Онзи ден му направих кюфтенца от червена леща, добре се приеха. Рецепта не мога да дам, защото готвя на око, но - Сварих малко леща и един картоф. Като станаха готови ги намачках заедно. Настъргах един морков, едно яйце и брашно от спелта. Омесих всичко и оформих като плоски кюфтенца, които сложих на тиган с малко масълце.
Една от любимите му закуски пък е тост с авокадо и варено яйце. Препичам леко филийка хляб, върху която мажа намачкано авокадо с малко лимонов сок и отгоре вареното яйце. Днес пък, понеже ми свършиха яйцата, омесих авокадото с малко рикота. Много му хареса и така.  
Макаронести неща също много обича и му е лесно да ги хваща. Аз му давам от спираловидните, като редувам, понякога глутенови, понякогя безглутенови. Видях, че има и макарони от леща и тем подобни, та мисля да ги видя какво представляват. Иначе си ги правя с доматен сос, подправки каквито ми скимнат  и малко настърган чедър.

Ставам малко досадна, но да ви препоръчам занимания за малките с подръчни средства, ако се чудите.

Направих дупки в картонена кутия с нож и набучих клечки за уши. Той ги хваща и дърпа. Подобно е и с етикетите. Прегъвам си лепящи етикети, като ги залепвам за стената на кутията и той ти хваща и отлепя. Тези занимания ми спестиха около 30 мин мрънкане и рев, та препоръчвам, а и спомага за фината моторика.

# 732
  • Замък сред облаците
Не ти ли яде етикетите? При нас добара ли дребна хартийка като касова бележка я вре в устата. Беше набарал и клечки за уши, тях ги смучеше…

# 733
Лаватера, много интересни занимания! Аз все си мисля, че е малка още, но баш си става време за такива игри. За сега само я оставям на постелката и слагам всеки ден различна играчка до нея, на следващото слагане (след ядене, сън или друго) слагам различна и така. Все още си седи в постелката, само малко може да излезе от нея, но не пълзи активно.
Наистина ли яде тост с авокадо и яйце? Ама си отхапва и дъвче ли? Леле, браво!! Ние имаме драма ако не е пюрирано до гладко, днес яде хек с готово пюре от батат и морков, изяде го цялото. Вчера имаше парченца жълтък - не иска. Закуската както писах я отказа, но не толкова заради сладко-соления вкус, колкото заради парченцата сирене. Иска си гладко пюрирано, май закъснях с предлагането на по-твърди храни. Дано попарата и кус-куса й помогнат да свикне да ги дъвче и гълта. Иначе зъбите станаха 6, вчера или онзи ден окончателно са пробили още два.

И аз съм в търсене на обиколник, но и на ново спално бельо. Предното го бях поръчала без ластик на чаршафа и след няколко пранета се е свил, изобщо не стига до края да го подпъхна, вижда се поне 20см от протектора и ме дразни. Та сега си търся 2 нови спални комплекта с чаршафи с ластик. Ще ги взема с олекотена завивка и чаршаф, тя си ползва и чувал, но като цяло още спи при нас и не знам от какво ще има нужда като я преместя в кошарата, а вече започнахме с опитите да си свиква обратно там.

# 734
А, опитва се, ама вкарвам светкавичната ръка в действие.

Общи условия

Активация на акаунт