Третиноин/Ретин-А/Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди - 11

• 63 909
  • 755
  •   1
Отговори
# 90
Раздразнения от ретинол ми оправя това:
https://makeup.bg/product/554170/#/option/1220670/
с колко добавено четете в описанието това:
https://makeup.bg/product/376812/#/option/1528728/
Такъв микс пръскам цял ден и нищо друго. За един ден съм готова и постепенно започвам да добавям другите си ритуали.

# 91
И при мен се появи сухота в очите. Аз съм на 0,1% трет и мажех обилно в околоочната зона, защото имам доста бръчки там. Спрях активите, докато се успокои положението и сега мажа по малко и разчитам да мигрира. Ако усетя дискомфорт, разреждам ползването. Наистина трябва да се внимава много. На мен и устните ми са се цепили, мисля, че е пак от трет. Обаче пък много добре ми се отразява на пустите бръчки, да му се не знае. Доста се уплътни кожата и намаляха като дълбочина.
Изобщо напоследък комбинирам трет и с червения пилинг на ТО и резултатите са много по-добри и кожата ми е по-спокойна (и сияйна). Като денят преди и след червения пилинг залагам само на обилна хидратация.

# 92
Странно, но във ФБ групата за ретиноли, където споменатата българска фирма е издигната в култ, тук там се прокрадват и не особено ласкави мнения за продуктите им. Исках да пробвам нощната маска, но поръчка и доставка се оказаха по-сложни, отколкото очаквах.

Не всеки продукт е подходящ за всяка кожа 🙂
Аз за пръв път поръчвам от тази марка, признавам от чисто любопитство/едно телефонно обаждане и на следващият ден бяха при мен/.И съм впечатлена. Не мога да се нарадвам на кожата си , мисля че добре се включиха в рутината ми.
Друго за сега не планирам да пробвам от тях.
И обещавам- няма и да пиша повече за тях.

За ретиноидите и на мен ми е интересно - с проблем с очите съм , ползвам нисък процент ретинОл засега. Благодаря, че повдигнахте въпроса,ще следя с интерес.

# 93
  • Бургас/Пз
Принцеса, ползваш ли серума Дермалифт в една рутина с ретинал??

# 94
  • Варна
Не ,ползвам го сутрин .

# 95
  • Бургас/Пз
Не ,ползвам го сутрин .
Благодаря, много за бързия отговор

# 96
Има ли в бг някакъв третеноин, макар и с рецепта?
Само забъркан в аптеката на Токуда съм
чела и то с рецепта.

Аптеката на Токуда е затворена от месец ноември 2022.
Отворили са някаква друга на нейно място - не знам обаче дали правят лекарства на място, защото служителите са съвсем различни. Явно друга фирма е поела помещението под наем.

Иначе на въпроса - няма. В мрежата не се продава третиноин.

# 97
А защо, много ми е интересно... как навсякъде го има само у нас не. Мирише ми на някаква схема Simple Smile

# 98
Имаше акнедерм преди в аптеките за 6 лв - третиноин 0.05%. И ретин А пак 0.05%. Но това беше преди влизането ни в ЕС през 2007 г.
Оттогава няма чист третиноин вероятно, защото фирмите нямат интерес да го продават тук на такава цена (6 лв), затова и е изтеглен от мрежата.

Иначе това са разрешените за употреба лекарства по лекарско предписание със състав изо/третиноин.
Източник сайта на Европейската комисия:

Както виждате от 7 лекарства, в момента се продава само 1 от тях - роакутан, което ту изчезва, ту се появява.
Софарма АД има разрешение за акнедерм крем, но явно нямат интерес да го продават на българския пазар.

# 99
  • София
Акнатак се предлага сега по аптеките в БГ. Поне преди няколко месеца го имаше. Но при него третиноинът е в комбинация с антибиотика Клиндамицин.

# 100
  • При децата ми
Здравейте момичета,

За пръв път ще използвам продукт с ретинол. Ето този:

Прочетох доста по темата, но бих искала ако някоя от вас е ползвала продукта да сподели впечатления?
Имам познат фармацевт и неговото мнение е, че продукти с ретинол не бива да се използват постоянно и, че такива продукти би трябвало да се ползват по лекарско предписание, защото след спирането им кожата се изглеждала по-зле. Според вас има ли доза истина в това?

но казал ли е защо, обяснил ли нещо конкретно, някакви изследвания или наблюдения? Или просто така му се струва на него?

Ами, всъщност говорих ме пак и той поясни, че става дума само за продукти с третиноин...

# 101
  • пустинята Гоби
А обясни ли Ви защо? Каква е логиката или медицинската обосновка на подобно твърдение? Лично аз когато спра третиноина  (лятото задължително) съм най-доволна от моята кожа. Докато го ползвам не съм очарована, много ми я изсушава, особено около очите видимо и с неприятен ефект.

# 102
  • При децата ми
А обясни ли Ви защо? Каква е логиката или медицинската обосновка на подобно твърдение? Лично аз когато спра третиноина  (лятото задължително) съм най-доволна от моята кожа. Докато го ползвам не съм очарована, много ми я изсушава, особено около очите видимо и с неприятен ефект.

Обясни, само, че тези продукти трябва да бъдат изписани по лекарско предписание, защото третирали белези. Не се позова на изследвания и наблюдения.

# 103
  • пустинята Гоби
Акне по-скоро. Иначе вероятно е прав, че трябва да се изписват от лекар, но пък лично аз съм споделяла с лекар-дерматолог, че ползвам и неговото мнение беше друго. Отделен е въпроса, че се продават свободно в Европа, където регулациите са доста строги.

# 104
Не навсякъде се продават свободно в Европа.

Общи условия

Активация на акаунт