Третиноин/Ретин-А/Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди - 11

 • 53 385
 • 755
 •   1
Отговори
 • Мнения: 36 302
Темата е предназначена за всички, които се интересуват от продукти съдържащи различни форми на витамин А и тяхната ефективност, правилен начин на използване и продукти с които успешно може да се комбинира.

Продуктите с ретиноиди и основно третиноин са неоспоримо доказани като ефективни и безопасни при правилна употреба в борбата с бръчките, фините линии и отпускането на кожата в следствие загубата на колаген и реално, една от малкото доказани съставки, способни да обърнат часовника в обратна посока.

Крем с третиноин/ретиноидна киселина в чист вид, не се предлага в България никакъв от няколко години. Единственият вариант е Акнатак комбинация на третиноин (0,025%) с антибиотик клиндамицин (0,1%). Акнатак се използва върху кожата за лечение на акне при пациенти на и над 12 години. Ако не страдате от акне, този вариант не е препоръчителен заради наличието на антибиотик в продукта.

Териноин е генеричното име на веществото ретиноидна киселина, което е лекарство против акне, а също така FDA (Food and Drug Administration на САЩ) одобрено за използване като противостареешо средство. Третиноин е лекарствено средство, а не козметично и в много държави можеш да се сдобиеш с него само с рецепта.
Поради особеностите и правилата, които трябва да се спазват при употребата му, не е и надали ще бъде освободено за продажба като козметика.

Факт е, че не е за всеки.
Има хора с много чувствителна кожа, които не могат да се адаптират /или им е необходим специален режим наблюдаван/изписан от дерматолог.
Има хора с различни кожни състояния, които не им позволяват да ползват толкова силно вечество или имат нужда от специален режим за адаптация наблюдаван от дерматолог.
Има хора, които не са способни да спазват режим в дългосрочен план, защото това не е продукт, който може да ползваш от време на време и употребата му изисква задължително ползване ежедневно на слънцезащита.

Крем третиноин/ретиноидна киселина в България не се педлага под никаква форма.
На пазара в страната има само козметични продукти с ретинол. При желание да се сдобиете с третинон, трябва да поръчате от чужбина.
Моля, преди да пристъпите към ползване на това лекарство, да направите подробно собствено проучване.


Някои от названията на медикамента и държавата, в която се намират
Гърция - Airol - само 0.05%
Турция - Aknelyse - 0,05% и 0,1%
Тайланд - Vitacid - 0.025%, 0.05% и 0.1%
Индия - A Ret - 0.025%, 0.05% и 0.1%
Испания - Retirides - 0,025%, 0,05%, 0,1%

Предупреждения:
- ретиноидни продукти не трябва да се използват, ако сте бременна, опитвате се да забременеете или кърмите. Ако по време на ползването установите бременност, трябва да спрете използването на продукта веднага. Ако не го направите, има риск от малформации в плода.
- ретиноидни продукти не трябва да се ползват, ако не сте способни да ползвате ежедневно и да подновявате редовно (на 2-3 часа) слънцезащита. Ползването на ретиноиди без такава увеличава рискът от появата на пигментни петна.


Информация за ретиноидите (на английски)

Adapalene е генеричното име на препарата Differin, който се използва главно за лечение на акне и няма достатъчно проучвания дали притежава същия или подобен антиейдж ефект като третиноин.

СТАРАТА ТЕМА

# 1
 • тук-там
 • Мнения: 5 958
Благодаря, Бубанка!
На ски не успях да опазя лицето особено, въпреки сериозното и редовно мазане на слънцезащита. Ползвам на авен ретинала. Нямам друга реакция, освен зачервяване от слънцето.

# 2
 • Мнения: 2 518
Защо нанасяте ретинал на суха кожа?

# 3
 • Mostly in my mind
 • Мнения: 8 890
Защо нанасяте ретинал на суха кожа?
а как?

благодаря за темата! Simple Smile

# 4
 • Мнения: 2 518
Вечер на влажа кожа слагам първо хк, после един серум, изчаквам да попият, после КР6, пак чакам, после хидратация и накрая шипково масло. Дали е ок рутината ми?

# 5
 • Mostly in my mind
 • Мнения: 8 890
Шипковото масло на цялото лице ли го слагате?
Аз слагам на суха кожа, защото рутината ми е доста семпла. Двойно почистване, ретинал, хидратация. Евентуално шипково масло накрая, ако има време да попие преди да легна, че голям мазньоч,  въпреки че слагам само около очите.

# 6
 • тук-там
 • Мнения: 5 958
А какво е двойното почистване?

# 7
 • INFJ
 • Мнения: 9 917
Най-често се практикува чрез почистване на лицето с маслен продукт/миц. вода, а след това и с измивен гел/пяна.

# 8
 • Мнения: 1 773
Доскоро отричах двойното почистване, но откакто започнах, кожата ми се омазнява по-малко и има по-свеж вид.

# 9
 • Мнения: 5 684
Защо нанасяте ретинал на суха кожа?
Защото върху влажна кожа съставките проникват по-дълбоко и се увеличава рискът от дразнене. Случвало ми се е да си измия зъбите вечер, да не изчакам да ми изсъхне хубаво кожата (поне 20 минути) и да намажа трет и на другия ден задължително имам белене по брадичка и горна устна.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 361
Най-често се практикува чрез почистване на лицето с маслен продукт/миц. вода, а след това и с измивен гел/пяна.
Ха! Винаги съм мислела, че е обратното... Първо, гела/пяната, после тоалетно мляко и тоник. Поне аз така го правя и сега се чудя дали не греша...
Моля, за начало на темата всеки да опише рутината си кати отбележи приблизителната възраст и типа кожа. Аз ще съм оърва, но да знаете, че съм новак и още се уча.
Възраст: около 50, кожа - на младини мазна, сега вече по-скоро суха и чувствителна, тук-там с петънца и капиляри
Сутрин: двойно почистване, тоник, витамин С на Theramid, крем за лице, слънцезащитен крем с цвят
Вечер: двойно почистване, тоник, ретинол, крем за лице
Ваш ред е😀

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 21:13 от босоногата херцогиня

# 11
 • Мнения: 2 518
херцогиньо, според мене няма нужда от двойно почистване сутрин. Понякога сутрин се мия само с вода даже. Иначе и моята рутина е горе долу същата.

# 12
 • Мнения: 2 027
Първо, гела/пяната, после тоалетно мляко и тоник. Поне аз така го правя и сега се чудя дали не греша...

Двойно почистване е просто измиване на лицето два пъти. Първо с продукт на маслена основа, след това продукт на водна основа. Т.е. - измивно олио/балм, след него - измивен гел/пяна.  Такъв е азиатският тертип. Има различни вариации, например мицеларна вода като първи продукт и измивно мляко като втори и пр.

# 13
 • пустинята Гоби
 • Мнения: 7 482
Моята кожа има нужда от сериозно почистване сутрин - пяна и лек тоник след нея. После мажа витамин С и дневен крем, отгоре оцветен крем с фактор или фоньотен с фактор. Вечер вече двойно почистване, след него тоник ( имам нужда от всичко). После мажа ретинАл или третиноин, отгоре крем. Толкова. Ако не ме мързи слагам и други продукти, но напоследък ме мързи Simple Smile.

# 14
 • Мнения: 1 773
На 41 години, нормална кожа-
#Сутрин- измиване с гел, тоник Press and Glow, вит.Ц на Medik 8, слънцезащита на Eucerin;
#Вечер-двойно почистване с масло на The body shop, измиване с гел, тоник Press and Glow, Ретинал Allies of skin, пептиден крем на Allies of skin.
Два пъти седмично пропускам Ретинала и ползвам Sleep glucolic на Medik 8, също така два пъти седмично пропускам сутрин вит.Ц и слагам медни пептиди на Medik 8.

Общи условия

Активация на акаунт