Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 60

• 26 178
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
Нати, точно.
Грижата за себе си те възнаграждава. А и резултатите идват. Ако започнеш с мъка, с усещане, че се наказваш, доникъде си.
А вредните навици трябва да се отрежат от раз.
Вредната храна е навсякъде и е лесна за употреба.
Аз преди, дори да гладувам, щото в офиса обикновено нямах нищо, на път към нас се отбивах в магазина на спирката и хоп, едни тестени пълнозърнести кръгчета има / вече им забравих заглавието/ . В чантата, и рупам ли рупам , в трамвая и метрото.
Ужас просто.
Е сега си купих яйцеварка за там, зехтин и буркани с мръвки 😀
Като започне да свири, залагам 3 яйца , похапвам си добре и после чак вечерта се храня. Не ми треперят ръцете от глад.

Ашли, и това е фаст, ама ако не можеш без закуска, е половинчат 😀. Свиквай , дресирай там навиците, ако можеш.
Аз от сряда се опитвам да изместя обяда около 17, да е нещо малко и до 21 още веднъж, за да стигна до фаст с едно хранене поне веднъж седмично.
Но аз не закусвам.

Елора, не мога да ти намеря практиката.
Освен да  те водя при Кристинка поне първия път .

Само след раждането съм била запечена и знам какъм кошмар е това.

# 661
Аз не мога да не закуся, но много често не вечерям, или вечерям към 16-17ч нещо като следобедна закуска.
Връщам се от йога. Изпотих се, ще имам мускулна треска. Обаче това шкембенце никога не е било 😤 задушавам пържола бутче и днес гарнитурата ми е салата от бяла ряпа с морков...

# 662
  • София
Здравейте, изчетох всички линкове и изгледах видеата в началото на темата. Имам инсулинова рвзистентност, точно преди 1 година, го установих по повод удължен цикъл, кръвната ми захар е нормална, инсулина на гладно 12, след час 40, след 2 часа 35... Нещо такова ми бяха изследванията. Исках да забременея и ми изписа ендокриноложка глюкофаж, след 2 месеца бях бременна. Не се ограничавах особено през бременността, кръвната ми захар беше около 4 през цялото време. Родих на 24.01, и сега съм с 10 кг над тези от, които почнах, а бях наднормена. Сега имам да свалям 30 кг. Знам, че това е правилният за мен начин на хранене, но ми се вижда трудно. Може ли да ми дадете насоки за старт. По колко пъти на ден да се храня? Отделно от това много ми се яде сладко, като пристрастена съм. Преди първата бременност, когато килограмите ми бяха нормални, можех да не ям сладко с месеци. Просто не ми се ядеше, сега не мога да го контролирам. По моя инициатива спряхме да купуваме хляб вкъщи, мъжа ми се съгласи, че и той качи с мен през бременноста, а голямото дете си го набавя в детската. Аз трябва да спра картофите и ориза, а бобови може ли? От какво си набавяте въглехидратите, само от зеленчуци ли? Много ми станаха въпросите може би, но ще се радвам да ми дадете насоки, предполагам, че началото ще ми е най-трудно. Вече не кърмя, така че ми е време  да започвам. Благодаря предварително за орговорите. Ето ми и изследванията от преди 1 година, 2 месеца преди да забременея

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 14:49 от Koralche

# 663
В условия на висок инсулин не може да се отслабне.
Високия инсулин предизвиква глад за сладко.
Иначе по изследванията си имаш ир, но инсулина се справя чудесно с нейната регулация. Лошото , че е височък. Но има хора много по-зле от теб.
Колко яденета ще имаш си е твое решение.
Боб, леща, фъстъци, грах - не са за теб. Не и докато не стабилизараш изследванията и не отслабнеш.
После почваш плавно и малко вкарване.
Фастовете също са задължителни. Ако искаш тялото ти да се оправи по-бързо, да се изчисти и да може да усвоява правилно въглехидрати.
Иначе може 5 години да живееш на НВ и купа леща да те събори.
Също така премахни сладки шкафове и не купувай сладки неща.
Ако ти се хапва, изяж по-добре половин мандарина. Може на два приема да я разпределиш.

# 664
  • София
Елора, благодаря за отговора. Фастовете от по колко часа? Няма да мога да издържа 24 часа със сигурност. Бебето се буди през нощта поне по  2 пъти и съня ми не е качествен изобщо. През деня също не спя. За начало да вечерям 7-8 и до 12 на обяд на следващият ден, дали се брои за фаст? Да карам на месо, яйца и зеленчуци и всичко производно от тези? Сирене, кисело мляко, кашкавал, прясно мляко са позволени нали? Бях започнала преди 2 години режима на Узунов, ама там големи рестрикции- без прясно мляко в кафето, без лук, по половин домат... Издържах месец и половина и особен ефект не видях. А ми беше тормоз през цялото време. Чувствах се гладна, въпреки мазнините. Бяха ми малко зеленчуците. В този ред на мисли ягоди, малини, боровинки позволени ли са?

# 665
Коралче, трудно ще е с бебето, но.
Трябва да влезеш в кетоза. За целта на първо време изключи всякакви плодове, млечните намалаваш до минимум.
Яйца , масло, авокадо, гъби, всякакви меса и задължително салати. Тиквички, репи, патладжан, пащърнак, зеле. Щом си чела Узунов, за мазнините знаеш - кокосова, патешка, масло, зехтин. Сметана, ама животинска. В Лидл има. За подтискането на апетита за сладко момичетата тук ядат много магданоз, препоръчва се по връзка дневно. Смилаш в блендера, ако не можеш другояче. Аз слагам на връзка и скилидка чесън, сол, шепа орехи и зехтин, после и малко пармезан добавям, да стане на песто, че иначе не го обичам.
Трябва да изключиш всичко друго. На първо време дори бобови недей, нито грах. Яж алабаши, моркови, броколи, карфиол, селэри, целина, чушки,спанак, краставици, зелении всякакви.
Виж пак задължителния клип на първа страница, за да разбереш как работи тялото и защо е нужно храната да е по възможност два пъти на ден. Ти можеш и 3, аз по два пъти ям, ама до ситост, та да си изчакам вечерята. Първо, докато ти си свие стомахът, вземи си и тахани, бадемов, сусамов, ама внимавай с количествата.
Вземи си магнезий и омега 3. Много вода. Поне 2 литра.
Първо трябва да не опитваш плодове и млека, че тия тука са " стари кучета", по 5 години на режим, ама за новобранци се почва от най- големите лишения.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 16:43 от tays

# 666
Чакай сега, ти си родила преди няма и 3 месеца, дали изобщо са ти се наместили хормоните още? Ако до ей сега си кърмила, съвсем не се знае реално накъде си.
А изследвания от преди бременността и от преди една година... виж поне на гладно как са ти стойностите, да знаеш в момента какво и що. КЗ, инсулин, гликиран хемоглобин, ако имаш възможност и за дефицити да провериш също.
Месец и половина и сега няма да те "оправят", не знам какъв ефект си очаквала да видиш от режим... не че одобрявам Узунов, но то сигурно няколко седмици само си се адаптирала. Е, може някое кило да падне набързо отначало но това е основно задържана вода.
Мляко в кафето и тук едва ли да ти препоръча някой и да ти каже че е ОК. То зависи и колко мляко е де, ама прясното мляко поначало не е за нас. Млечните ти трябва да си установиш понасят ли ти изобщо, но те не са за наяждане като основна храна. Но отначало по-добре да ги изчистиш, веднъж вкараш ли се малко в ред ще ти е по-лесно да разбереш какви и колко толерираш.
Зеленчуците наистина прекалява Узонов с ограниченията там, това е едното дето не му харесвам. Точно от салата от свежи зеленчуци не знам някой да е надебелял.
Според мен не е за всеки да ограничи наведнъж и видовете храна, и времето за хранене, количествата дори не ги засягам тъй като те сами се нагаждат с времето. То не че не може и двете наведнъж, но по-лесно би било едно по едно... отначало докато се напасваш с видовете храна по-трудно би спазвала интервално хранене. После и ти ще си по-спокойна че няма да останеш гладна, и глад наистина няма да имаш, та ще стане без усилие. Това е което аз бих направила, де, ти си решаваш.
Месо/риба/яйца/гъби/вътрешности - нещо от тези, плюс салата отстрани, за салатата и като цяло гледай да избягваш слънчогледово олио, както и рапично и прочие, мисля че бяха изброени в началото. Млечни - ако не е масло или висок процент сметана - никакви или колкото за украса, имаш време и за тях да видиш как ще е. Зелении, магданоз там, яж на воля от тях, само ще са ти от полза. Само гледай да не става така да се назобиш с треволяк и да не изядеш месцето, че не сме такива Grinning Не са хубави тия работи. Гледай да си нахранена, а не да се чувстваш гладна и нещастна, не е това целта.

# 667
  • София
Едва ли са се наместили хормоните, но не знам с тези излишни килограми и дали ще се наместят. Ами бях гладна през цялото време при Узунов, вкарах се в кетоза, нямах сили за нищо, ставаше ми лошо, имах ужасен дъх въпреки 3те литра вода... при такъв тормоз и 20 излишни кг, очаквах да сваля поне 3- 4 за месец и половина. Някак си не ми беше леко на душата и корема. За това се отказах. Честно казано многото мазнини не ми понесоха изобщо. Сутрин започвах с онова кафе с лъжица краве масло и лъжица кокосово масло разбито в блендер. Готвех с мас, Мажех си варените яйца с масло отгоре, правих и яйчен фаст. Не ми беше ок.

# 668
Идеята изобщо не е да се слага по лъжица масло+ още толкова кокосово масло...🙂

# 669
Странно ми звучи, да не би пък много малко храна да си ядяла, знам ли? Гладна да оставаш не бива, то е и тъпо и няма как да си така постоянно. Пак казвам че на неговия подход не съм фен, не може да е едно и също за всички и "правилният" начин да е само един - неговият.
Никога не съм се тъпкала с мазнини нарочно, ей така да има. Е, не съм и гонила стриктно кето и да си броя въглехидратите от домата и от лука, де. Кафе с мазнина пробвах 1-2 пъти да видя какво е, установих че не ми е вкусно и до там бях. Бронираното кафе е за тези дето "не могат без закуска", да ги залъже да изкарат без нея. Няма какво да му пия, аз закуска не търся и без това. Има си достатъчно мазнини в храната ми, нали месото не го гоня да е постно, пилешкото ми е с кожа, зехтин имам в салатите че и маслини. В яйцата също има някакви, евентуално гъби с масло там, на някои неща бих сложила малко сметана ако им отива. Пък ако те не стигнат мазнините от храната - на трътката ми още колко има, ехее... Grinning
Т.е. говорим си за съвсем нормално и постижимо хранене, просто въглехидратните храни и напитки сме ги разкарали и вместо тях евентуално имаме зеленчуци в чинията. То не е и целта да ти присядат мазни мръвки и да са без гарнитура... Заради тоя Узунов сума народ като чуе ВМНВ хранене и казва "Аа, това са ония лудите дето ядат сланина и се плашат от морков. Остави ги, те ще се изпонатръшкат от тая всичката мас". Аман.
Яйчен фаст за някой дето сега почва само мога да си представя колко стресиращо звучи. Но пък аз за близо 5 години на режим не съм направила и един такъв, то пък не е задължително и това.
Наистина зависи ти как го възприемаш, ако тръгнеш с нагласата че ще започваш "тормоз" и че трябва насила да се тъпчеш с мазно - това и ще получиш. Ама по принцип не е нужно да се чувстваш така.

# 670
Той Узунов ги подлага на инквизиция.

Я опитай да изядеш три яйца с масло и извара на едно ядене и ела кажи след колко часа си огладняла.
Аз си слагам в първото кафе сметана да изстине, че го льокам рано с една цигара.
Другите са ми чисти. Че много ги пия.
Мани го онзи, опитай по- либерално при нас .
Ние ядем и праз, и лук 😀
Изяж две пържоли, или 3 кюфтета със салата, първо салатата и после виж кога ще огладнеш.
Тук се храним стабилно, виж кви картинки с блюда качваме

# 671
Узунов... сал една реклама е това неговото, дори и доколкото знам режимът му е базиран на тая дама дето Долче показа книгите вчера че си ги е взела. Води се че бил неин последовател, един вид. И ако на някого му се струва че тук понякога говорим по-рязко - да отвори някое видео да види тоя простак как се набира Grinning

# 672
О, аз съм в групата му във ФБ, той има такъв харем от строги господарки, че ако някой нещо невинно попита извън плана, веднага му скачат поне 5 женоря

# 673
Човек трябва да е адаптиран да гори мазнини, иначе може да гълта и много мазнина и пак да е без енергия. Яйчен фаст се прави, когато сме вече кето адаптирани (а и по принцип не е задължителен и не се прави с цел отслабване, а по други причини).
С бебе и недоспиване аз бих започнала с постепенно намаляване на вгх, после с намаляване на броя на храненията и чак накрая с фастове, яйчен фаст, спорт и т.н. Важно е порциите да са засищащи, а не салатки с парченце месо за украса.🙂

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 21:17 от dolce miele

# 674
Елора, благодаря за отговора. Фастовете от по колко часа? Няма да мога да издържа 24 часа със сигурност. Бебето се буди през нощта поне по  2 пъти и съня ми не е качествен изобщо. През деня също не спя. За начало да вечерям 7-8 и до 12 на обяд на следващият ден, дали се брои за фаст? Да карам на месо, яйца и зеленчуци и всичко производно от тези? Сирене, кисело мляко, кашкавал, прясно мляко са позволени нали? Бях започнала преди 2 години режима на Узунов, ама там големи рестрикции- без прясно мляко в кафето, без лук, по половин домат... Издържах месец и половина и особен ефект не видях. А ми беше тормоз през цялото време. Чувствах се гладна, въпреки мазнините. Бяха ми малко зеленчуците. В този ред на мисли ягоди, малини, боровинки позволени ли са?

Е, почваш с малко. Никой не те кара да се мяташ на 24 или повече.
Аз заради щитовидната съм на 18-20.
Закусвам, обядвам по режима и спирам и почвам водица.
На теб както ти е удобно. Просто може да пробваш да пропускаш едно хранене. Което си избереш. Трябва да четеш много за фастовете.
Предвид нещата, които пишеш мисля,че макар че си чела нещо не си наясно с режима/пък уж си чела първия пост/, нито с това как работи тялото.Явно изпускаш много обяснения и се съсредоточаваш върху менюта може би.
Трябва ти още четене. Може би книгите на Фънг ще те просветлят повечко. А игралните филми гледа ли?
Ако толерираш млечни - ок.
Но млечните са лактозни, тоест са инсулиногенни. Особено прясно мляко и кисело. Просто не прекалявай.
Да, Узунов не става. Няма там балансирано хранене. Там отиват хора, които им трябва нещо наготово, не искат да се занимават с четене и мислене и някой просто да им каже какво да яде. И после почват да плюят нввмх, а режима на узунов е кето, не нвввмх. Впрочем Узунов пак е станал дебел. Също така грозно промотира еритритола /явно печели от това/.
Не знам защо искаш да се излекуваш за месец. Това става с години. С промяна в мисленето и храненето и баланс.
Не знам, аз там спрях да влизам, когато някаква кукундрелка се изказа грубо към жена само защото изяла суров морков. Още не съм напуснала, изключих известията.
Имала си кетозен грип.
Айда изяж една хубава и стабилна купа салата с омлет от 2,3 яйца с малко сирене да видим лошо ли ще ти е.
Може и с пържола.
Мисля, че още една като Узунов има, която се подвизава из фейса и инст и промотира кето, но доколкото знам резултатите не са и много добри на кето.
Но продължава, защото печели.

Общи условия

Активация на акаунт