Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 60

• 26 648
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
Ууу, това с почване от сутринта и ядене на нещо час по час целия ден, поне такова не съм правила никога. По-рано от обяд не посягах, ами лошото беше че и следобед поогладнявах, то и доста въглехидрати ядях де. Не сладко, ама те и солените неща пречат също толкова. И минус безалкохолните при мен, сладки неща за пиене не са моето. Вярно бях много зле с енергията, това ми е и достатъчна мотивация дори само то, сега ми е екстра.
И аз все още ги обичам тия неща и ме съблазняват ако са пред мен. Картофи, ориз, тестени и какво ли не. Но пък свикнах че това не са неща дето се ядат редовно, точно както Шарпи с шоколадовите неща съм Grinning Не съм спряла да ги харесвам и не мисля че някога ще спра. Но нагласата ми е че далеч не са ми първият избор на храна вече. И вторият не са, ама там са някъде, не съм ги зачеркнала изцяло и да ме е яд. Дори не търся да ги замествам с някакви подобия, просто знам че все някога ще хапна и такова, ама не точно сега.

# 256
И говорим за офисна работа. Тялото няма нужда от тези калории. Няма как да бъдат изгорени.

# 257
Мани калориите, ама от толкова захар и инсулин със сигурност няма нужда.

# 258
Да де, то въглехидратите са си доста енергия. Как да ги изгориш.
Едно време бабите и дядовците ни са яли всичко, но са имали доста физическа дейност.
Та може закуската да им е била въглехидратна. Примерно 2 филии с лютеница и сирене, ама после 4-5 часа на нивата са бачкали  и не са яли солетки и бисквитки през час. После обяд, после почивка и пак работа.

# 259
Шарпи, че за някои хора черен шоколад 45-50% НЕ е шоколад, какво да говорим за 70+%?😅 То и едно квадратче шоколад 70% за някои е като наказание...😜 По друг начин ми действа тъмния шоколад, сравнен с обикновен, по-наситен вкус има за мен и ми стига и малко количество в тази му концентрирана форма. Виж, за неща като крем карамел и шоколадов мус ми е далеч по-трудно да мина с една лъжичка.😁 Много, много рядко се хващам да правя такива неща (когато ги правя, винаги ги съобразявам с режима), много по-лесно ми е да си забъркам нещо като малко заквасена сметана с горски плодове и орехи, може и с извара.🙂
Аз обичам и сладко, и солено. Зависи дали ми се яде едното или другото. И преди режима не съм имала навик за десерти, така че в повечето случаи или ям сладко, или солено като основно хранене.
Кефи ме как чета и пиша за храна...точно в ден, когато съм на фаст.😆😂🤣 Въобще не ми се яде и нищо не ме изкуши цял ден. Мисля да се понеса по течението и да изкарам още поне два дни така, тъкмо да хвана и Пълнолунието.😉

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 03:14 от dolce miele

# 260
Браво Долче Grinning

# 261
Шарпи, че за някои хора черен шоколад 45-50% НЕ е шоколад, какво да говорим за 70+%?😅 То и едно квадратче шоколад 70% за някои е като наказание...😜 По друг начин ми действа тъмния шоколад. Виж, за неща като крем карамел и шоколадов мус ми е далеч по-трудно да мина с една лъжичка.😁 Много, много рядко се хващам да правя такива неща (когато ги правя, винаги ги съобразявам с режима), много по-лесно ми е да си забъркам нещо като малко заквасена сметана с горски плодове и орехи, може и с извара.🙂
Аз обичам и сладко, и солено. Зависи дали ми се яде едното или другото. И преди режима не съм имала навик за десерти, така че в повечето случаи или ям сладко, или солено като основно хранене.
Кефи ме как чета и пиша за храна...точно в ден, когато съм на фаст.😆😂🤣 Въобще не ми се яде и нищо не ме изкуши цял ден. Мисля да се понеса по течението и да изкарам още поне два дни така, тъкмо да хвана и Пълнолунието.😉
Ей това е много съществено, на днешно време май малко хора са така. Край мен масово са с презумпцията че в края на храненето трябва да имат нещо там за десерт. Шоколад, бонбон, вафла, каквото има, ама да има.
Сладките неща от магазина - в детството ми бяха само по повод и по малко, сега повечето семейства държат шкаф с такива неща вкъщи, сакън да не останат без. Какъвто и да е десерт изобщо не беше ежедневие, а нещо по повод или на гости или ако вкъщи има гости и се сервира заради тях. Сега масово са в края на повечето хранения, че и между тях.

# 262
Брат ми току що си паркира едни солени и едни сладки бисквити на бюрото и цял ден ще си похапва от тях. Опитах се да му обясня, че това означава, че захарта ще му е нон стоп нагоре, той ми каза "От нещо трябва да се мре" и аз само попитах "От диабет ли точно?" и прекратих темата. Аз самата съм правила тези глупости и до нищо добро не са ме довели. Ако аз дето съм му пред очите не съм пример, не знам кой. В крайна сметка всеки си отговаря за неговия си живот и тяло.
Обичам си и сладко и солено аз, ама колкото по- рядко, толкова по-добре.

# 263
Разбирам те.
Обаче аз съм била на брат ти на мястото. И съм се дразнила някой да ми каже - не яж толкова сладко.
Даже обратен ефект.
Все едно да пуша /аз пуша/ и някой да ми казва да ги спра.
Веднага посягам към следващата.
Иначе и с майка ми съм същата. Дудна чат пат. Няма ефект.
За чужди хора не ми пука и няма как да правя забележки, ама на близки не прощавам.

# 264
Мен пък ме е яд, че в обкръжението ми е нямало кой да ми обърне внимание. Поне щях да си пусна изследвания и да опитам.
Но това да е човек, подплатен със знания и да е показал поне физически резултат.
Дебелеех и гладувах, колкото и да се стремях към физическа активност и какви ли не ограничения.
Някой, един човек поне, да ми беше казал- виж си показателите, виж инсулин.
нЕма, братче, и предишният ми джипко, / лека му пръст на човека/, какви ли не подробни ми беше пуснал 2017г, платих луда парА, но той за холестерола само ми каза да огранича кашкавали и колбаси. А кз си ми е била  към 5,7.
Той за килата ми казваше, че съм идеална за годините ми. То верно 168 на 68 , за обикновения човек е добре. Изобщо не ми заостри вниманието, отпрати ме с най- голям кеф, че всичко ми е наред.
Не съм и питала за гладуванията ми и други неща и аз, просто си мислех, че е от годините, менопаузата и т.н.
Сегашната и тя ми разправя, че се фиксирам. Е, как бе , вчера мм яде сандвичи с кашкавал, мерих му кз на първи час - 5, 1. Аз бях с 5, 9 на почти 14 часа фаст.
Та се опитвам да ломотя, дано някой поне чуе. Обикновено ме изслушват от възпитание, то се усеща, няма истински интерес.
Но продължавам Joy

# 265
На мен също никой не ми обърна внимание да си пусна някакви изследвания, добре, че сама си реших да проверя как ми е захарта преди година, защото тъпчех яко сладко като се оправдавах с кърменето.... Дори майка ми се подиграваше, че се вайкам толкова за инсулина (а тя е стоматолог, медицинско лице все пак). За съжаление все още не мога да се похваля, че съм особено стабилна с режима, мине не мине и нарушавам с нещо, но поне наблягам на домашно приготвени вкусотии с плодове и без или с много малко кокосова захар. Междинните похапвания обаче успях трайно да спра, за което съм доволна.

Откакто се следя с глюкомер забелязвам интересни неща. Например уикенда съгреших следобед с една купичка маскарпоне и вътре една чаена лъжичка домашно сладко от череши без захар. КЗ на гладно беше 5.1, на първи час - 5.2, на втори - 6, на трети (след разходка) - 4.9. Забелязала съм и при други „нарушения“, които съм хапнала за десерт примерно пак така - няма голям скок в захарта, но на втори час е по-висока от първия. Чудя се това дали не е по-вредно и от рязкото качване, защото на практика така поддържам висока захар повече време, било то и в „нормите“ за първи и втори час. А относно глюкомера принципно имам едно съмнение, че малко завишава стойностите, защото лабораторните ми стойности са с 0,3-0,5 по-ниски.

# 266
Да, капилярната кръв дава по-висока стойност, поне при мен е така, защото винаги меря сутрин на ставане, независимо дали отивам към лаборатория.
А тя е до нас, не бързам, та за 15-20 минути не виждам как ще падне поне с 6-7 стотни.
Мен това ме успокоява Blush

Зухта, стават тези неща с кз , аз поне година мерих постоянно да следя, но много се шашкам и предпочитам да не си причинявам стрес през деня. Като се изследвам, ще се види общата картина.

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 16:22 от tays

# 267
Аз "навик за десерти" също не съм имала, поради простата причина, че когато ми се преядеше нещо сладко - просто го ядях. Не да спазвам първо, второ и десерт. Яде ми се шоколад - отварям един и го изяждам. Яде ми се торта - купувам продукти и си правя. Крем карамел, шоколадов крем  ... абе вся и всьо. При все, че съм и майстор на домашните торти и тутманици. Ей ся на момента бих опукала половин торта, ама нъцки. И то не че съм гладна, сита съм, ама си обичам сладкото, не мога да си изкривя душата. Просто проявявам големият си овнешки инат и не посягам.

# 268
zuhta, след десерт дето е основно маскарпоне е нормално по-бавно да се качи КЗ. То си е мазничко и като е всичкото заедно, тая захар не ти влиза от раз в системата ами се храносмила бавно целият десерт.
И по принцип когато е десерт, се предполага че е изяден след другата храна, дето не вдига КЗ чак толкова както сладкото. Не може да сравняваш реакцията с тази при чиста глюкоза дето нищо не й пречи и нищо не я забавя да се усвои при изследването. Там наистина основно първият половин-един час е качването и е много по-голямо като няма друго.

И на мен никой не ми беше споменавал за такива работи като инсулин и прочие, камо ли да изследвам, че има такова нещо като ИР и че е проблем. Имах бегла представа за инсулина че пречи на сваляне покрай някакъв режим дето бях пробвала преди време, там въглехидратите бяха само сутрин, на обяд я има - я няма, а вечер никакви и обяснението беше да има по-дълго време без да се отделя кой знае колко инсулин, че белким отслабне човек. Не помня какво му беше заглавието на режима, име на човек беше а пък аз съм зле с имената.
Добре че попаднах на една от първите теми от тази поредица и нали съм си любопитна, та се зачетох и се разрових и аз. И се познах почти във всичко, от горе до долу. Та така.
Иначе чувах само как КЗ ми е в норма, другото ми в норма каквото са изследвали, "само" трябвало да отслабна и ще съм топ. Познато, нали?

# 269
  • София
Аз "навик за десерти" също не съм имала, поради простата причина, че когато ми се преядеше нещо сладко - просто го ядях. Не да спазвам първо, второ и десерт. Яде ми се шоколад - отварям един и го изяждам. Яде ми се торта - купувам продукти и си правя. Крем карамел, шоколадов крем  ... абе вся и всьо. При все, че съм и майстор на домашните торти и тутманици. Ей ся на момента бих опукала половин торта, ама нъцки. И то не че съм гладна, сита съм, ама си обичам сладкото, не мога да си изкривя душата. Просто проявявам големият си овнешки инат и не посягам.

Все едно аз съм го писала. Даже погледнах от кого е, защото тази сутрин си мислех да напиша същото Blush
Включително и за овнешкия инат Grinning

Относно изследванията, да не досаждам - но никой никакво внимание. Чак когато се показа инсулин 42 на гладно, ендокриноложката каза, че е "леко повишен" и предписа хапчета. За режим не говорим, каза че трябва да отслабна - но аз това си го знаех и се мъчех от години.

Общи условия

Активация на акаунт