Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 60

• 26 608
  • 746
  •   2
Отговори
# 360
  • София
А за тази ендокриноложка Катя Тодорова някой да е чул нещо?
Доц. Тодорова е много добър специалист, но трудно се записва час при нея.

# 361
Не пия аз алкохол, никакъв и никога.
Инак докторката (супер доволен от това момиче, е такива доктори да има всичко ще е ОК) ми обясни, че стрептокока е едно да го има навсякъде, но е съвсем друго да попадне в кръвта в големи количества директно. Дори на идеално здрав човек стрептокока попаднал в кръвообращението през големи рани е силно опасен.

За имунитета не знам, възможно е тоя ковид да го компрометирал, правих няколко изследвания и все имам антитела х10, тоест явно минава през мен непрекъснато.
Храни всякакви ям, аз съм голям фен на млякото (само кисело, кефир и скир) и тази храна я има при мен абсолютно всеки ден (не пропускам) по 1 кофичка (500 грама).
Ям зеле (любимия ми зеленчук), сирена разни, кашкавал. На двора имам 2 бидончета със зеле, пия сока сутрин на гладно по 1 чаша (300мл сок + 500мл вода), ама не съм супер редовен с тоя сок, гледам поне 3 пъти в седмицата да пия. Плодове ям само ябълки и банани, това харесвам, но ги ям редовно, понякога и круши. Фибри вероятно правя поне 40 грама всеки ден. Грах, нахут, боб, овесени ядки - луд фен съм на тия храни аз.

Храна няма която да ми вреди - като почнеш от чист оцет (2 лъжици + 500мл вода, пия ги със сламка) на гладно, до всичко каквото се сетиш във всякаква комбинация.
Някаква ГЕРБ преди време ми намериха (3та степен) при изследване с бариев сулфат и малка хиатална херния. Нямам много идея какво е точно, но аз киселини (това било симптом) никога не съм имал, от никаква храна и дори често след като се нахраня съм тренирал без никакви ядове. Игонорирах го, може да са сгрешили (дадоха снимка със становище).

Черния дроб имаше силно омазняване, но няколко месеца след като почнах яко активност + бял трън скенера показа над 70% намалено това омазняване. Проблеми с ензимите нямам, в идиални граници са.

За еризипела - слагат ми антибиотик на всеки 12 седмици, пеницилин (Депосилин). Като се появи това чудо крака беше яко червен, но 10 дни след това нямаше и следа от тая напаст, нямаше грам нищо по крака. От изследванията които правих последно актителата са 10 пъти над нормата, явно са били доста повече преди.
В болницата имаше деца, хора на средна възраст и много други с този еризипел, аз останаха с впечатление, че е при по-възрастни, ама явно не е точно така.

Въглехидрата 120-130 грама на ден. Не правя повече експерименти, че за кратко ядох дървото с ЩЖ. Само вдигане на въглехидрата + малко kelp и селен и за 5 месеца изчезна и болката, всички хормони минаха в идеално отношение, а възела се сви на половина (може и повече, това тествах 11.2022).

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 08:06 от Vlad14

# 362
Със сигурност си много по-добре от мсйка ми. Но според мен традиционните лекари имат друга школовка на мислене. Навсякъде пише, че никой не знае точно защо се получава еризипел. Майка ми не се е драла по огради. А пък мен редовно ме дере котак, всяко лято по двора на вилата геройствам, бода се, дера се, да не дърпам дявола за опашката, ама къде тия стрептококи, по нощите по двора се пронизват кучета, котки, миналата година нагазих да кастря зад къщата, настъпих пирон, проби ми маратонката и възглавничката на крака... паникьосах се първонсчално да ходя за тетанус, после се успокоих, мацнах малко реванол, и забравих, може би неправилно, но да чукна, нищо ми няма. Зсхарта според мен, и също трябва да се тестват млечни, то хубаео полезни в определени форми и дози, но не знсм, на мен много ми се струват... за ИР, не е само до калории, въглехидрати, ми възпалението трябва да се намали, продуктите трябва да са минимално обработени, химично, термично, чисти от химия, например, безглутенов хляб? Какво чудо трябва да е видял този хляб, за да му махнат глутена... после, колко храни са ГНО... и едно постоянно състояние на тлеещи възпаления навсякъде. В кашкавала колко мляко има... една колежка от съседна тема работи в мандра. Еми... всеки си преценя. Прясното мляко, понеже няма млечнокисели бактерии, богато на протеини, вдига възпаленията. Пастьоризирано, ептем. Аз затова само кисело. ДрСтен Екберг казва, взимайте био прясно мляко, не пастьоризирано, а сурово, поне това. Друго, като цяло малко хора толерират добре млечните, аз в това число. От темата разбрах за козето, че е с най-малко казеин - козе мляко вьимам. На периоди, ето сега в момента добре ми понася на раздразнения стомах, по половин кофичйа на ден изяждам. Тука пълно със снимки на пържоли със салати, не на плата от сирене, много възпаление поддържат в големи количества.

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 08:34 от Анонимен

# 363
ИР установих (личен тест, но с насоки де) че основното зависи от физическата активност.
Без грам да се променя храната (дори вдигнат обем) при мен свали от почти 7 на гладно до към 5 на гладно. HOMA достига нормални гарници (не има още работа).
Храната е важна, но е малка част.
90% от хората с ИР имат наднормено тегло, и това е ОГРОМЕН проблем. Да не говорим, че масово имат и затлъстяване в някаква степен. Минаване в нормални килограми пада товара над тялото, намалява коремните мазнини, черния дроб се чувства ОК, ИР намалява доста.
Това е на база личен тест с изследвания лични.

# 364
Влад, ир не зависи от физическа активност. Това е метаболитен проблем.
Зависи от хормони и стрес.Състоянието на щж също влияе и то много.
Имала съм страшна физическа активност и пак съм била 120 кг.
Имаш доста пропуски.
В темата много хора с режим са си оправили проблемите, а не спортуват кой знае колко.
Храната е 90% от значение. Спорта - 10%.

Бобови, фъстътци, кашу не са за хора с ИР. Или поне не в стадий на лечение.

# 365
Аз говоря само от личен тест.
Килограмите нямат нищо общо с храната.
Човек отслабва тогава и само тогава когато харчи повече отколкото приема калории. Може да набиваш цял ден вафли и чипс и ако си приети калории под изразходваните - отслабваш.
Може да ядеш само ядки и топ полезни храни - минеш ли в калориен преразход - дебелееш.
Аз бях точно от тия хора - само ползна храна, ама големи количства и голям калориен преразход. Сега пак ги ям но вече разхода е многооо по-голям, и реално съм в калориен дефицит и отслабвам. Само така свалих от 141кг на 88кг. Без ограничения, но много много физическа активност.
Сега за какво е полезна физическата активност няма да се разисква, отслабването е малка част от ползите.

Но това както казвам си е личен тест (не мой само естествено).

@Елора - ти се бориш с ИР вероятно, но би ли спменала какви килгорами си, тоест аз не вярвам да си 50кг и да имаш ИР... но мога да повярвам че имаш ИР ако си 80кг при 160см височина. При мен сега са 183см и малко над 87кг (ама опуках 500 грама скир сега с 2 банана, и те си тежат Grinning ) и има още работа, но няма как, не става всичко веднага.

Както казах по-горе - тия диети оправят нещата. То има и глупости като това "житна диета", диета на ябълки и подобни глупости от които се отслабва - ами да, що се отслабва. С това жито и яблъки я приемеш 800калории я не, тоест си в брутален дефицит. Гарантирам ти че ако минеш на вефлена диета с 5 вафли на ден ще отслабваш яко Grinning (ама ще е само захар). Въпроса е колко се тормозите, ограничавате и т.н. Мерят се калории, гледат се чинии, срамуваш се да вземеш един картоф и т.н. За мен лично това глупаво.

# 366
Аз се объркАх в коя тема чета, честно... два пъти превъртах до горе, ами не - НВ-ВМХ и кето си пише. То са едни шоколади на лягане и на ставане, то бобови да се ядат много, то са банани всеки ден, ама то не било проблем да си яде човек каквото му иде отвътре. А най-много обичам мъж да ми обяснява колко лесно се отслабва Grinning Само въпрос на калории е, мда, точно така.
Време беше, предполагам. Колко месеца минаха от последния път дето някой влетя и размаха пръста тука колко сме заблудени и как не сме се сетили че само калориите трябва да на ни на минус и ще сме топ? Май доста стана, а пък иначе си е редовно.

# 367
Да, от миналия месец съм го записала чак
А за тази ендокриноложка Катя Тодорова някой да е чул нещо?
Доц. Тодорова е много добър специалист, но трудно се записва час при нея.

# 368
Влад, не съм чула в тази тема някой да брои калории. Масово си хапваме без да се ограничаваме в количеството, просто залагаме на качествени храни и то не какви да е, а с малко въглехидрати. Аз винаги съм казвала, че  всеки трябва да открие сам за себе си какво действа най-добре за неговия организъм. Но да говориш, че храненето няма значение за ИР не съм съгласна. Самия факт, че ИР се поражда НЕ от застояване (може да допринася, но не е първоизточника), а от неправилно хранене, говори за това колко е важна храната. И тук не говорим за отслабване, а за излекуване от метаболитен проблем, килограмите не винаги са показателни. Има слаби хора с омазнени органи. На мен честно казано килограмите са ми последна грижа, важно ми е показателите да са в норма. Чудесно е, че ти си намерил своя начин да се справиш с проблема и не ти казвам да си променяш храненето щом така се чувстваш добре. Но не съдавай грешно впечатление за хората, четящи темата, че могат да бухат вафли и шоколади и всичко да е наред. При всички положения, с ИР или без, захарта във всичките й форми не е здравословна храна, поне не в големи количества. Млечните също са си възпалителна храна откъдето и да го гледаш и да се пропагандира, че видиш ли като ядем млечни ще се оправим също не е ок. (Аз си хапвам доста млечни, но с ясното съзнание, че не са най-добрата храна, и не съветвам другите да го правят, защото аз го правя)

# 369
Да ви кажа честно, от ферманите на Влад разбрах , защо половинката му на 48г. е в стрес и не иска да отслабва.  Ако по цял ден слуша неговите философии.
 Нека тя сама, да дойде и чете тук, щото на 48г., пременопауза, аз не разбрах жената има ли ИР и нещо на Щитовидната или не, но  1800 ккал, са и много.
Щото 200гр. кашу са едни близо 750 ккал + кашкавала още толкова ...... мазало става.

# 370
Те не са много като калории, за който настоява да ги брои калориите... но 200г кашу че и 200 кашкавал са много, камо ли редовно. Все пак има значение какво се яде, то иначе наистина с шоколади щеше да става работата Grinning

# 371
Щото 200гр. кашу са едни близо 750 ккал + кашкавала още толкова ...... мазало става.
200 гр. кашу надхвърлят 1000 калории.
@Елора - ти се бориш с ИР вероятно, но би ли спменала какви килгорами си, тоест аз не вярвам да си 50кг и да имаш ИР... но мога да повярвам че имаш ИР ако си 80кг при 160см височина.
Аз не съм Елора, но съм с мерки 162 см/49 кг и съм с ИР.

# 372
Аз говоря само от личен тест.
Килограмите нямат нищо общо с храната.
Човек отслабва тогава и само тогава когато харчи повече отколкото приема калории. Може да набиваш цял ден вафли и чипс и ако си приети калории под изразходваните - отслабваш.
Може да ядеш само ядки и топ полезни храни - минеш ли в калориен преразход - дебелееш.
Аз бях точно от тия хора - само ползна храна, ама големи количства и голям калориен преразход. Сега пак ги ям но вече разхода е многооо по-голям, и реално съм в калориен дефицит и отслабвам. Само така свалих от 141кг на 88кг. Без ограничения, но много много физическа активност.
Сега за какво е полезна физическата активност няма да се разисква, отслабването е малка част от ползите.

Но това както казвам си е личен тест (не мой само естествено).

@Елора - ти се бориш с ИР вероятно, но би ли спменала какви килгорами си, тоест аз не вярвам да си 50кг и да имаш ИР... но мога да повярвам че имаш ИР ако си 80кг при 160см височина. При мен сега са 183см и малко над 87кг (ама опуках 500 грама скир сега с 2 банана, и те си тежат Grinning ) и има още работа, но няма как, не става всичко веднага.

Както казах по-горе - тия диети оправят нещата. То има и глупости като това "житна диета", диета на ябълки и подобни глупости от които се отслабва - ами да, що се отслабва. С това жито и яблъки я приемеш 800калории я не, тоест си в брутален дефицит. Гарантирам ти че ако минеш на вефлена диета с 5 вафли на ден ще отслабваш яко Grinning (ама ще е само захар). Въпроса е колко се тормозите, ограничавате и т.н. Мерят се калории, гледат се чинии, срамуваш се да вземеш един картоф и т.н. За мен лично това глупаво.

Ако се интересуваш какво съм борила, какво имам точно, през какво съм преминала се чувствай  свободен да прочетеш мненията ми от началото на темата. Плюс ти  е нужно и доста четене - първи пост, книжките посочени там, филмите и постовете на Невена.
Лични тестове, опит + огромно количество изчетени книги имам аз. Както и други тук. Та след един  тон успехи, практика, четене, сериозно ли си позволяваш да ми даваш акъл. И то който не съм искала. Нито някой друг.

Но като ти гледам разсъжденията за ядки, кашкавал и не знам си колко шоколада е ясно, че имаш изключително откъслечни познания.
Тоя първи пост съм го направила благодарение на много четене, много практика и помощ от доста съфорумници.
Ако обичаш недей да се изказваш като последна инстанция само на база личен опит, щото е жалко.
Също така съвети за отслабване с вафли  АБОСОЛЮТНО НЯМА ДА ТОЛЕРИРАМ. Нито глупости за набавяне на В от незнам си колко шоколада.
Нито глупави изказвания, че храната нямало общо с килата. ЖДНБ. Ми защо мина на режим? Нали нямало общо и само физическо натоварване било важно Joy
Метафоричен въпрос, хич не държа на отговор. Просто не си човек от който може да се научи нещо. Даже обратното. Сам си противоречиш.

# 373
Да ви кажа честно, от ферманите на Влад разбрах , защо половинката му на 48г. е в стрес и не иска да отслабва.  Ако по цял ден слуша неговите философии.
 Нека тя сама, да дойде и чете тук, щото на 48г., пременопауза, аз не разбрах жената има ли ИР и нещо на Щитовидната или не, но  1800 ккал, са и много.

А не, тя има доста работа и няма време за почти нищо. Има ИР (това поне ще се установи скоро, но 99% вероятно е да има), няма проблем с ЩЖ. Аз имам повече време да чета, просто защото работата ми е покрай тия компютри (софтуерен инженер съм). А 200 грама кашу са много над 750калории, за съжаление.

А темата прочетох че е за ИР, аз и за това пиша. Поне не видях друга тема само за ИР.

@Елора - не ти давам акъл никакъв, дори не се и опитвам. Споделям ЛИЧЕН опит, пиша го дори. Аз не спортувам по форуми, не ям и по форуми. Гледам това което лично на мен ми е ОК, правя изследвания и по тях гледам дали е добре за мен това което правя. Ако не е добре - коригирам. Ако е ОК - давам напред.
Грам не искам да уча когото и да е. Нямам нито време, нито намерение.
Не съм минал на режим по-различен от преди, просто изразходвам много повече калории на ден, което води до отслабване.

П.П.
А случайно някой да знае метод как да разбера мляна канела дали е касиа или сайлонска ? (това с йода не работи, и двете изглеждат еднакво, като една 100% е сайлонска, от кора я стъргах). За сега за сигурност я вземам от кора, ама си е друго да вземам готова смляна.

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 14:23 от Vlad14

# 374
На леля ми измерих кръвната захар... Следобед беше уж след парче шоколад и глътка кафе със захар и мляко.. Удари 9.6😱, помислихме, че има проблем с глюкомер, аз измерих 4.9 беше моята. После малко изчакахме тя пуши една цигара и 8.3. Вече след 30 40 минути беше 5.9.
Утре ще ходи на изследвания 😱
Може ли моментна стойност да удари 9.6? Те й казали, че мъжа й може да има диабет, за това и донесох глюкомера..

Принципно преди Коледа роди естествено, преди това имаше под 5 винаги.

Общи условия

Активация на акаунт