Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 60

• 26 591
  • 746
  •   1
Отговори
# 435
Само трябва да се внимава с тези оцети, че те са с ниско pH - около 2.5,  а ние тука нали гоним да ни е по-високо, че повечето протеинови и мазнинни храни са киселинни. Опитвам се да заместя оцета в салатите с лимон, е невинаги ми се получава, де. Много повече харесвам вкуса на оцета. Hug

Аз имам Код Диабет на Фънг, беше първата, която прочетох по темата. Много интересна ми се стори за лаик като мен. Основополагащите концепции ги има там.

P. S. Сложих малко сол в кафето тази сутрин, докато си чета темата. Stuck Out Tongue Winking Eye
рН на храната пък как точно се очаква да промени рН на урината... То ако беше така, да взема човек хлебна сода и да си свирка. Ама не е точно така.
Точно оня ден се разправях с приятел, похвали се гордо че си купувал незнамсикаква минерална вода с високо рН, да се бил алкализирал. Само такава пиел вече, голяма работа. Е какво може да постигне поглъщайки нещо алкално? Най-много да си смути храносмилането ако успее да свали малко киселинността в стомаха, което пък хич не е добре също.
Скрит текст:
Подагра има, та се хваща за каквато глупост чуе, само не и да си оправи храненето... честно ви казвам, ако ми е наблизо наистина ще го ритна отзад. Аз, дето през живота си не съм ударила някого първа. Ама той е за шамари. Гледа реклами и се връзва на най-големите глупости и се успокоява че нещо прави, а иначе продължава да си намира оправдания да не се вземе в ръце. Млад мъж, на една възраст сме, рано му е да грохва от болести.
Цитрати всякакви са това което сваля рН на урината, независимо дали добавка там магнезиев, калиев или друг цитрат, дали хлебна сода угасена с изцеден лимон и изпито във вода - ей тези неща алкализират урината.
Не се мъчи да махаш оцета щом го харесваш, ябълковият оцет си е полезен и той.
Аз с години такъв зор да върна оцета в менюто си, бях го намразила като малка. Вкъщи нашите винаги са ползвали винен оцет, даже често домашен, ей тая миризма не я трая. Сега гледам и те минали на ябълков, даже чат-пат си парвят домашен и от него.
Много неща не ядях де, то само оцета да беше. Но за него се радвам и за гъбите, както и за магданоза - тия неща всичките не щях и с пръчка да ги пипна дълги години. Сега си наваксвам Grinning

# 436
След малко ще правя второто кафенце и ще сложа сол да видя какво толкова му има Grinning
А оцет и аз взмимам. Обаче от Лидл, и е био оцет. Каниа се казва и не е скъп.Снимка не намирам в гуглето да го покажа. Повечето био като ги срещна и са над пет лева. Този е към 3 лв.
Много обичам марулена салата с лучец и оцета. Ама повечко слагам. Даже някъде четох, че уж марулата за щж не трябвало да я ядем,но да ме цункат отзад. Аз от марулята не се отказвам.
Иначе и в двете книги нещата се припокриват. И в код диабет има това за ниските калории.

Иначе кростренажора е уникален. Много по-различен е от стария. При стария почти не се усещаще напрежение в талия и корем. А този така е направен, че се усеща и то яко. Защото принципно при кростренажорите не се усеща баш в талия и корем натоварване. Оказва влияние, но индиректно, но тук си има натоварване и шапка им свалям на производителите. И следващия ми ще бъде същия. Разбира се дано този издържи дълго.
Отдавна не бях яла магданозена салата. Вчера вечерях магданозена салата - цяла връзка, настъркани моркови, лук, краставица. Плюс чисто телешко със зеленчуци - тиквички, чушки, праз, бамя.
Още една връзка имам и днес на обед отново. Ама ще съм на фастче след като обядвам.
1 кило свалих от пълнолунието и то на моя кратък фаст.

# 437
Иху, 57 кг съм станала, без да се старая. 😁Уж засилих пак тренировките миналия месец, но като ме удари стомаха, подвих опашка няколко седмици. На мен идеалното ми е 54-55 - естествено, излишното е по коремче 🤗
Сега тази седмица имам и ходене по лаборатории с направления, но ще пусна и хома и инсулин (обременяване не знсм дали и кога да правя... също още не съм решила за панела хранителни непоносимости, че си е пара)

# 438
  • София
рН на храната пък как точно се очаква да промени рН на урината... То ако беше така, да взема човек хлебна сода и да си свирка. Ама не е точно така.
Натка, искаш да кажеш, че човек, който не пие цитрати, не може да има алкализиран организъм само от храни ли?
Аз все си мисля, че pH то на организма зависи И от това, какво хапваш, а не само от какви добавки приемаш допълнително. Лично съм измервала pH на урина в домашни условия след консумация на краставица (високо pH) и кафе (ниско pH) и ясно се вижда разликата.

Ето таблица за киселинните храни, почти всички протеини от животински произход са такива (тук вегетарианците имат предимство, защото "техните храни" не са киселинни Stuck Out Tongue Winking Eye ). Старая се да балансирам със зеленчуци аз, дано успявам Blush, напоследък станах голям фен на тиквичките.
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 11:36 от BFF_

# 439
Естествено че не казвам че ако не вземаш цитрати допълнително като добавка задължително ще ти стане нещо...
Такова нещо като алкален или киселинен организъм няма, рН на кръвта и на различните органи се поддържа в много тесни граници. И няма как иначе, то ако не е това ще се натръшкаме. Разликата се вижда в урината, но тя си е вече изходен продукт дето не остава в тялото. И по нейното рН си правиш изводи да наблегнеш на едно или друго.
рН на кръвта си стои едно и също. Не може да е друго, ще се гътнеш иначе.
рН в стомаха е много, много ниско - там е силна киселина при храносмилане. Ако не е кисело достатъчно, това е проблем. Та не знам рН на храната, хеле пък леко алкално като тая измислена минерална вода какво се очаква да направи. Или киселината в оцета дето е толкова слаба че направо не се брои спрямо стомашната.
рН после в червата е друго пък - такова каквото е нужно за обработката там.
Ами не, не ми трябва да ми е "алкален" организмът, трябва ми да си ми работи всичко както си му е ред.
Ако тия таблици имат предвид че на урината рН се променя по съответния начин - тогава ОК. Но като прочета фразата "алкален организъм" освен да ме избие на смях, друго няма какво да стане, съжалявам ако звуча грубо.
За зеленчуци естествено че е хубаво да се ядат, не помня да съм твърдяла обратното.

# 440
Опитах го това скира. Хич не ми хареса.
Аз кисело и прясно рядко ям. Нещо не ми понасят. Подуват ме редовно.
Сирене ми понася. Ама не ям по 500 гр на ден.
И заквасена обичам, но не мога цяла кофа да изям за един ден. Виж за 2-3 дни може.

Иначе не разбирам защо трябва да се яде много и после 4 часа спорт.
По-добре ми е да ям нормално и нормални часове спорт. Когато мога.

Както казах 5 пъти - ти ако имаш нужда от 1800 калории, аз имам нужда от 3500 калории. Нормално е на теб да ти стигне 100 грама храна, но на мен ми трябват вече 200+ грама. Така работят нещата.
А как определяш нормални часове не знам. Тия дето седят по 3 часа сутрин и 3 вечер във фитнеса явно са доста ненормални Grinning

Ех...🤔🤔🤔 Само аз ли прочетох 20 км+ 20 км дневно, т.е. общо 40 км/ден- половината сутрин, другата половина (или повече) след това?!😃😃😃

Повече са, но закръглям. 20км са ходене / тичане, около 3 часа отнема някъде. 20 км колоездене зависи колко ти се занимава, средно около 1 час отнема. Сега като се затопли повече ще вдигна лимита на колоезденето на 40км.

Инак колоезденето с моята скорост (18-20км / час) харчи приблизително 600калории, ходенето / тичането са около 45 калории на километър (тук варира, зависи ако си с тежести може и повече, ако изкачваш пак може повече). Така реално моята активност добавя още 1500 калории дневен прием. При калории на задържане при мен без спорт около 1950, със спорта стават 3450 калории. Така храната ми на ден може да е 3450 калории и да не качвам килограми. Тоест спокойно си хапваш каквото искаш, буквално на корем.
В началото при свърх интензивно сваляне, свалях бъзо, като буквално се тъпчех с храна за да не свалям толкова бързо. Сега вече не съм 141кг, а малко под 88кг и гледам да се храня с поне 3450 калории или ако не го правя не си давам зор много защото често съм имал свръх дефицит, а няколко пъти имах калориен дефицит от над 3000 калории за деня, което не е добре за организма - разход само, но няма приход.

Как горе долу изглежда един ден ходенето (изоставих този софтуер, не ми харесва, от 2 седмици ползвам друг вече), изгорените калории НЕ СА верни на нито един софтуер, това което съм отчел аз на база наблюдение са 45 калории на 1км, почти всички тракери ги показват на 60-65 калории, ама не е така:

За това когато не се храня за 24 часа не правя никаква физическа активност.

П.П.
Тъкмо изваждах колелото и ни заля яко дъжд тук, явно го пишем дъждовен днес Simple Smile

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 12:07 от Vlad14

# 441
Опитах го това скира. Хич не ми хареса.
Аз кисело и прясно рядко ям. Нещо не ми понасят. Подуват ме редовно.
Сирене ми понася. Ама не ям по 500 гр на ден.
И заквасена обичам, но не мога цяла кофа да изям за един ден. Виж за 2-3 дни може.

Иначе не разбирам защо трябва да се яде много и после 4 часа спорт.
По-добре ми е да ям нормално и нормални часове спорт. Когато мога.

Както казах 5 пъти - ти ако имаш нужда от 1800 калории, аз имам нужда от 3500 калории. Нормално е на теб да ти стигне 100 грама храна, но на мен ми трябват вече 200+ грама. Така работят нещата.
А как определяш нормални часове не знам. Тия дето седят по 3 часа сутрин и 3 вечер във фитнеса явно са доста ненормални Grinning

Сваляла съм кила и без спорт. Както и много други тук хора има, които не спортуват и на режима на който сме си имат страхотни резултати.
А ти защо спортуваш по толкова много? Любопитно ми е.
Винаги ли си спортувал така?
Или просто идеята ти е да ядеш много, но искаш да си слаб, но и  да ядеш много.

И Шарпи тук ти писа, че винаги е била слаба и има ИР. И много други такива хора има. Слаби и то трениращи и  пак с ир.
Така че не приемам противоречивите ти и неинформирани мнения.
Писали сме предостатъчно, все пак това е тема номер 60.  И няма да преразказвам елементарни неща дъфкани и , които ги пише в първия пост.

Оф, днес ще е някакъв странен фаст. Станах късно. Преди 20 минути си приключих 15 минутна силова и 15 минути йога. Хапнах първо круша, кафета пих, киснати тиквени семки след тренировка и сега не съм гладна грам.
Сигурно ще обядвам към 15, та ще е по-кратък фаст. Някъв странен.
Ще видим резултата утре.
Впрочем в сряда е четвърт лунна някаква. Пак ще фаствам.
Напомням, особено на Таис Stuck Out Tongue Winking Eye

# 442
Леля ми и мъжа й си направиха изследвания.

Тя:

Захар: 4.87
Инсулин 3.8
Гликиран 5.3
Хома 0.82

Той

Захар - 5.08
Инсулин - 2.8
Гликиран - 5.6
Хома - 0.63

Мен неговия инсулин ми св струва нисък. Какво мислите вие?

# 443
Елора, като наближи сряда, пак свирни 😀.
Далечко ми е, но тъкмо да се подготвя.
Вчера първо хранене ми беше в 17, можех и с него да си остана, но Ламята Спаска в 22 полудя 😀.
Днес пак мисля да обядвам късно, правих запеканка плик спанак, 5 яйца, сирене доста, малко бадемово брашно и отгоре някакво сирене на слайсове. И пуешка супа направих. Тъкмо финиширах домашните дейности.

Нати, а дали ми пречи, че пия преимуществено Горна баня и Девин синята, тя е с най- високо пх. Не е постоянно, но откакто  Невена тук от лятото ми обърна внимание на пх- то, започнах да си купувам такава.
Аз и не меря вече всяка сутрин това пх, пия си магнезия. Но ей го, от 5 дни съм на трапезни води, вчера храната си ми беше без салата, сутринта направо към 5 ми отиваше пх - то 😬.
Накупила съм и аз днес салати, има едни в лидъл, много вкусни, и аз с много оцет и зехтин само. Покрай това ми откритие ще проям и зелении. Щото нашите са гадни.
То вярно, че още няма свежи, но и свежи да са, са ми някакви нелюбими.

Ще си препрочета и аз Фънг
Шарпи дали си намери в Сиела книжката. Тя яде два дни, с нейните 50 кила и  взе да търси Код затлъстяване 😀.
Влад, ти по колко пъти ядеш на ден ?
Много си се фиксирал във физическа активност и калории. Добри ти бяха изследванията, но ако си с ИР ще прецакаш инсулнина. Мериш ли си кръвната захар ? Ако си си здрав, тичай, лапай , не е проблем. Но ние тук повечето сме с ИР и внимаваме много с храните.

# 444
Той като че ли повечко има проблем. Възможна начална ир. Хиперинсулинемия едва ли към момента. И за двамата. Сякаш неговия инсулин по не си върши работа.
За да се види има или не проблем сме писали, че трябва обременяване. Особено ако никога не са правили. Такава по-висока кз и нисък инсулин хич не е ок. Аз съм имала такъв, но кз ми беше почти същата.
И че често първите резултати на гладно не винаги показват проблем. В първия пост съм дала пример с обременяване на трима човека и как на гладно уж нямат някои от тях, но след обременяването се вижда проблем.
КЗ е по-висока, отколкото трябва. Кз и инсулин знам, че трябва да са в приблизително еднакви граници.

Таис, впрочем водата е хубаво да е повече трапезна, отколкото минерална. Може да прецака бъбреците.
От опит казвам. Трябва да се редуват.

# 445
@Елора Винаги има изключения, както и винаги има хора с по 20 цигари на ден доживяли 95+ години. Но това са само части от картинката.

Спорта най-малко е за ИР при мен (макар да е основния за това при мен).
Движението решава много други проблеми (възпаленията, мастните натрувания, мускулното развитие и т.н.) и изобщо не са за пренебрегване.

Аз ИР я боря основно от страните на:
- минимални и никакви натрупвания около корема (това е много важно)
- черен дроб без стеатоза
- холестерола и триглицеридите да са на нива като на 20 годишен светвен шампион по бягане
- физическа активност

Много би ми било интересно да видя липидния профил на някой на повече години (към 45-50 като мен) и години на кето.

# 446
Минавам да се похваля и се връщам да прочета новите отговори, после почвам и книгата. Ох, харесах си поне още 5 на тази тематика...

# 447
Нати, а дали ми пречи, че пия преимуществено Горна баня и Девин синята, тя е с най- високо пх. Не е постоянно, но откакто  Невена тук от лятото ми обърна внимание на пх- то, започнах да си купувам такава.
Аз и не меря вече всяка сутрин това пх, пия си магнезия. Но ей го, от 5 дни съм на трапезни води, вчера храната си ми беше без салата, сутринта направо към 5 ми отиваше пх - то 😬.
Накупила съм и аз днес салати, има едни в лидъл, много вкусни, и аз с много оцет и зехтин само. Покрай това ми откритие ще проям и зелении. Щото нашите са гадни.
То вярно, че още няма свежи, но и свежи да са, са ми някакви нелюбими.
Не знам дали ти пречи по-алкалната вода, ама се съмнявам и точно за това да помага... Виж салатата помага със сигурност.
То всъщност точно с Невена бяха тръгнали тия дискусии и ако си спомняш и тя постоянно за цитрати говореше. Да, по принцип бикарбонат ни трябва, но тялото ни си го вади от цитрата а не директно от нещо алкално изядено и изпито. Лимоните затова се водят алкализиращи, а иначе ако пробваш лимон или лимонов сок с лентичките знаеш какво ще видиш - киселинни са си. То това и на вкус още го разбираш.
Вече не помня всички подробности, че беше преди доста време, но това съм запомнила за цитратите. Натриев по принцип е най-лесен защото става от сода и лимон, но ние натрий обикновено си приемаме достатъчно с храната, солта и прочие. Тя затова набляагаше за калиев и магнезиев, магнезий и без това повечето вземаме допълнително. Все съм се канила да почна да си изваждам такава информация във файлове, като дискутираме нещо такова, но все забравям. Особено ако чета от телефона хептен няма как. И после ей такива никакви обяснения като се опитам да възпроизведа нещо...

Салатите са голяма работа, особено пролетни зелени обожавам... ей сега докато го пиша ми се пълни устата със слюнка направо Grinning Налазих градината на нашите, марулите са още малки, но опосках там външните по-големи листа на половината леха, ще стигнат за салати за довечера. Няма кой да ги чака по-дълго. Репичките не са станали още, но ще го преживея. Набарах една голяма черна ряпа от есента съхранена, ще я режа нея на тънко, нищо не може ме спря и моите умират от смях как се остря от сега за довечера Joy
Представям си каква картинка съм била - надупила съм се в лехата кална, въоръжена с ножица и ухилена до ушите - ей толкова ми трябва да се зарадвам Grinning

# 448
  • София
Много би ми било интересно да видя липидния профил на някой на повече години (към 45-50 като мен) и години на кето.
Влад, можеш да видиш моя лип. профил в пост # 387, аз съм в тези възрастови граници, но не съм точно на кето, а по-скоро на нисковъглехидратно-високомазнинно хранене.

# 449
Ох, не дейте, че ми се реве... а пък аз всяка година от короната насам, гледам доматки - био, ароматни, от 10 метра мирише на домат... ще се разрева...

Общи условия

Активация на акаунт