Дискова херния - 22

• 83 663
  • 730
  •   3
Отговори
# 315
  • Г.Оряховица
Абсолютно може и тежест и стягане, както и усещането за нож, забит в крака, може да предизвика и крампи отвреме-навреме, или пък усещане за изгаряне, ледени тръпки, може и повишена чувствителност на кожата на крайника, все едно е ожулена. Въобще, пълен спектър от усещания, които могат да достигнат до крайника по нерва. За съжаление.
Имам същите симтоми и не знам вече какво да правя! Преди около 7 години си правих операция, но ефектът беше за около година и след това постепенно нещата се влошаваха! При кой невролог да ходя /операция вече не искам да правя/ и къде?Мисля да отида в Плевен,тъй като ми е най-близо. Дайте съвет.

# 316
Някой може ли да ми препоръча неврохирург в Св. Иван Рилски или ВМА ?
Касае се за дискова херния на L5.

# 317
Аз съм много доволна от доцент Фердинандов в" Св. Иван Рилски".

# 318
  • София
Аз съм много доволна от доцент Фердинандов в" Св. Иван Рилски".
А преглежда ли по каса

# 319
Здравейте!
При мен скенера, освен дискова херния, разчете и спина бефида инкомплета вдясно- лумбализация на ес1, а хернията е вляво на ниво л5- - ес1. Като имам болки от лявата страна на кръста и в десния крак.Досега не съм знаела, че я имам. Тези от вас, които са запознати бихте ли споделили при възрастни как се лекува, вбъдеще дали ще ми създава повече проблеми? И как до сега не съм разбрала, че я имам?

# 320
Здравейте,
Някой може ли да ми разгадае този резултат от ЯМР. Неврологът е в отпуск до края на месеца, а на мен ми е много притеснено.
Какво е компресия върху дуралния сак и наличие на костномозъчен едем  и трябва ли спешна реакция/операция ?

# 321
  • София
Това са фрактури на прешлени, не е ДХ! Имало ли е падане/травма? Задължително консултиране с неврохирург.
Ако са стабилни - не е толкова страшно/спешно (ужким).
От скромната ми обща култура по темата знам това:
Консервативното лечение е да се носи колан и да не се навежда болния.  Предимно лежане и но не и залежаване - кратки разходки на всеки час. Така поне 2-3 месеца.
Другия вариант - "циментиране" на прешлените. Тогава почти веднага човек може да се върне към нормален начин на живот, но самата интервенция крие рискове. Аз все пак бих избрал това, но пак ще се повторя, консултация с НХ!
Ако не е имало травма, означава, че има остеопороза и то сериозна.
При всички случаи е хубаво да се приемат и Vit D, Vit K2 (Mk4 или Mk7) калций и то в по-големи количества.

# 322
Това са фрактури на прешлени, не е ДХ! Имало ли е падане/травма? Задължително консултиране с неврохирург.
Ако са стабилни - не е толкова страшно/спешно (ужким).
От скромната ми обща култура по темата знам това:
Консервативното лечение е да се носи колан и да не се навежда болния.  Предимно лежане и но не и залежаване - кратки разходки на всеки час. Така поне 2-3 месеца.
Другия вариант - "циментиране" на прешлените. Тогава почти веднага човек може да се върне към нормален начин на живот, но самата интервенция крие рискове. Аз все пак бих избрал това, но пак ще се повторя, консултация с НХ!
Ако не е имало травма, означава, че има остеопороза и то сериозна.
При всички случаи е хубаво да се приемат и Vit D, Vit K2 (Mk4 или Mk7) калций и то в по-големи количества.

Благодаря Ви много за реакцията. Майка ми падна преди 2 години, на едни стълби, но се беше подпряла на длани и счупи китка. Поне в Пирогов не ни съобщиха да е получила и други травми. При изследване на костна плътност преди години се установиха изменения съобразно възрастта.

Лошото е, че изобщо не иска да става и да върви, дори и за 10 минути, казва че има слабост в краката, а в същото време стои седнала подпряна на масат напред.
Чакаме за час при НХ.

# 323
Моля дайте мнение колко сериозно е това и според вас.
Става въпрос за 16 годишно дете. Оплакваше се от болки в кръста от известно време и това беше поводът да се направи ямр. Щом дискът е дехидратиран, значи ли, че хернията е стара?
Минахме невролог, но разбирате колко сме уплашени. Всяка информация ще ми е от полза.
Изписаха диклопрам за седмица, но в листовката пише, че не е за деца под 18 и не знам да го давам ли.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 17:51 от Анонимен

# 324
Обикновено проблемът е механичен. На тази възраст силно се надявам, че с упражнения и подходящ хранителен режим ще се излекува напълно. Посъветвайте се с кинезитерапевт.
Успех!

# 325

Милички , помагайте, това е нов mri , какво мислите?
Човека е почти неподвижен, мъж на 53.

# 326
Моля дайте мнение колко сериозно е това и според вас.
Става въпрос за 16 годишно дете. Оплакваше се от болки в кръста от известно време и това беше поводът да се направи ямр. Щом дискът е дехидратиран, значи ли, че хернията е стара?
Минахме невролог, но разбирате колко сме уплашени. Всяка информация ще ми е от полза.
Изписаха диклопрам за седмица, но в листовката пише, че не е за деца под 18 и не знам да го давам ли.

Това е много интересна херния. Някакъв удар, травма ли е претърпял? Или от носене на тежка раница е това? Дехидратацията е най-малкият проблем. Не значи, че е стара. Възрастта на хартия няма значение, важно е теглото на детето дали позволява приема на лекарството. Давай го спокойно, според мен. Все някакво противовъзпалително трябва да пие. Да го пие по схема, без да прескача, обаче. То се приема на гладно, може да раздразни стомаха. Ако има проблеми със стомаха, питайте лл за гастро протектор.
На мен тази херния ми изглежда голяма. Но на това ниво не би трябвало да създава сериозни проблеми. Просто да се пази от тук нататък да не се натоварва с вдигане на тежко.

Милички , помагайте, това е нов mri , какво мислите?
Човека е почти неподвижен, мъж на 53.

Как така почти неподвижен? Според този разчет, не би трябвало да е почти неподвижен, ами да има радикулопатия по десен крак. Може би проблемът да идва от ставите, по-скоро?

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 19:54 от amy_nka

# 327
Здравейте, майка ми има проблем с изтръпване на ръката и главоболие - най-вероятно са шипове във врата. Тя има и остеопороза. Взе глюкозамин и Пироксикам днес.  От няколко дни взима и Милгама. Пироксикам са й препоръчали да не го пие повече от 5 дни. Но четох, че ще раздразни стомаха. Тя е хипертоник и пие лекарства за кръвно. Дали това е проблем за прием на нестероидно противовъзпалително?

# 328
Аминка, 58кг е. Започнах да давам лекарството.
Не знаем от какво се е получила хернията. Понякога е носена е тежка раница. Тази година ходихме и в увеселителен парк. Там някои съоръжения бяха с въртене, спускане. Нямам представа може ли оттам да се е получило нещо...
Казаха ми да ходи на  плуване. Може ли сега да прави лека йога или някакви упражнения за подпомагане?
Лекарят препоръча мануален терапевт. Препичайте ми добър такъв в София.

# 329
Аминка, 58кг е. Започнах да давам лекарството.
Не знаем от какво се е получила хернията. Понякога е носена е тежка раница. Тази година ходихме и в увеселителен парк. Там някои съоръжения бяха с въртене, спускане. Нямам представа може ли оттам да се е получило нещо...
Казаха ми да ходи на  плуване. Може ли сега да прави лека йога или някакви упражнения за подпомагане?
Лекарят препоръча мануален терапевт. Препичайте ми добър такъв в София.

Възможно е от увеселителния парк нещо да се е случило... Плуване и лека йога са идеални, но първо да му мине малко болката, да си почива в правилна поза, да не товари мускулатурата в тази област, например, миенето на чинии и продължително движение или носене на предмети с изпънати напред ръце е противопоказано. Дано да го облекчи диклофенака.
И аз съм толкова кг и що противовъзпалителни съм изпила...
Аз не ти препоръчвам да го водиш на мануален терапевт, при наличието на толкова голяма и рядка херния. По скоро организмът трябва сам да резорбира хернията. А, за да му се помогне, трябва да стихне локалното възпаление (от което всъщност може да е и самата болка) и след това да се пази от тежести, усуквния и травми и да спортува умерено, не силови спортове.

Общи условия

Активация на акаунт