Дискова херния - 22

• 83 639
  • 730
  •   2
Отговори
# 345
Ама какво общо има ямр с лечение? Ямр е диагностичен инструмент. Rolling Eyes

Тази дъска ме заинтригува. Какво се прави с нея? Стречинг ли?

Естествено, че е диагностичен инструмент ЯМР. И като го имаме - какво? Нещата се променят, ЯМР струва цифра и ок, ще си го направя сега, ще ме види доктора и след 3 месеца нещата ще са различни и...пак ли ЯМР? Операция определено не мисля да правя за момента, другите лечения съм ги пробвала, няма пълно излекуване.

Flushed Не си длъжна да си правиш ЯМР, ако не искаш да знаеш какво ти е положението през 3 месеца, ама да не си правиш въобще ямр...? Като не знаеш какво ти е положението, рискуваш да се прецакаш още повече, точно ей така като пробваш на сляпо най-различни неща за терапия.

Все едно да имаш стеноза и да не знаеш и да тръгнеш да правиш Макензи упражнение всеки ден, защото видиш ли американците много го хвалят.

Операцията е друга тема. Ако не си за операция, не се оперираш за проба. Не би трябвало.

Как ще прецакаш нещо повече, щом едва се движиш от болки? Отивам на доктор да ми даде евентуално някое по-ново нестероидно противовъзпалително, че искам да ги сменям отвреме навреме. Напоследък пих Аркоксия (естествено под защитата на Нексиум, не че особено ме защитава, с годините стомахът ще се прецаква), добре ми действа, но ако има нещо по-добро...пък той ми иска ЯМР и за какво? Какво нещо вълшебно ще ми каже за болките ми в гърба освен НСПВ или операция? Инжекциите с кортизони и озони няма да правя, дават облекчение само няколко месеца, а са над 600 лв. едната. Кортизон съм правила, само бели ми докара, никакво облекчение. Остава ми ЛФК и НСПВ...а да и смяна на позата на ходене, което между другото си става от самосебе си (изкривявам се напред, за да компенсирам постоянната тъпа болка и представи си, това е едно от леченията за спинална стеноза, според американски доктори в тяхната гръбначна клиника - промяна на позата). Че имам спинална стеноза мога и аз сама да го кажа без да ходя на доктор, нежели да си правя ЯМР. Но...това е положението, трябва да въртя икономиката, какво да се прави. Къде остана добрият стар чичко Рентген?

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 20:44 от Janelle

# 346
Може да смениш лекаря или да кажеш, че не искаш ямр. За мен е напълно безсмислено да се прави рентген и скенер при съмнение за дх, защото не показват достатъчно, особено първото.
Моя приятелка е с изтръпване на пръстите от месец. Не иска да си прави ямр заради тръбата. Направи рентген и излезе изгладена лордоза и остеохондроза. Емгто показва увредени коренчета.

Аминка, а какво ти е мнението за ток с вендузи при болка в крака? Някъде четох, че влошава.

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 21:44 от Дъждец

# 347
Може да смениш лекаря или да кажеш, че не искаш ямр. За мен е напълно безсмислено да се прави рентген и скенер при съмнение за дх, защото не показват достатъчно, особено първото.
Моя приятелка е с изтръпване на пръстите от месец. Не иска да си прави ямр заради тръбата. Направи рентген и излезе изгладена лордоза и остеохондроза. Емгто показва увредени коренчета.

Аминка, а какво ти е мнението за ток с вендузи при болка в крака? Някъде четох, че влошава.

И какво й препоръчаха да прави приятелката ти с така поставените диагнози? Нещо по-различно ли би било, ако беше направила ЯМР?

# 348
  • София
Тези от вас, които са успешно оперирани от дискова херния, бихте ли споделили дали след операцията болките напълно изчезват или от време на време си напомнят за тях? И ако може малко повече информация за операцията - като коремните ли е ( да дават свещички, да има катетър), колко време се стои в реанимация и кога ставаш, има ли нужда някой близък да ти помага в болницата (придружител) или обслужването става от персонала на лечебното заведение и за всичко друго, което се сетите!
С операция съм преди...вече не помня колко години минаха, ама са повечко, но това не е толкова важно, важното е, че се чувствам добре. Болката след операцията , поне при мен, напълно изчезна, може да се случи във времето,  но това е крайно минимално, не обръщам внимание. По време на операцията не са слагали катетър, също така не съм била и в реанимация, събудих се в стаята си. Веднага исках да стана и да отида до банята да си измия ръцете и лицето и ми трябваше малко помощ, помогнаха ми леко ме повдигнаха от леглото, стъпих на краката си и внимателно като кукла отидох до банята. Пишках, измих се и отново си легнах. Мога да кажа, че от този ден до днес, ама и преди съм била така, не съм носила тежко, не пазарувам, и ако се наложи случайно съм си купила една количка, колкото и грозно да е, предпочитам да си я търкалям пълна,  да не нося нищо на ръце, ако правя голям пазар. В общи линии това е.

# 349
Janelle, чичко рентген показва само кокали и то вертикално, в едно измерение. Не показва нито нервите, нито дава възможност да се завърти гръбнака на 180 градуса, както ЯМР.
Със скенера вече имаме две измерения - освен вертикално има и хоризонтално сечение на гръбнака, но пак не показва нерви, ами само изменения във формата на диска.

От една страна те разбирам, звучиш малко отчаяна, писнало ти е да търсиш как да се подобриш, но от друга не те разбирам. Да игнорираш не е решение.
За мен, например, беше от голяма полза втория ямр, който си направих, тъй-като ме обнадежди, че има промяна, а не усещах да има такава... На третия ми ямр вече усещах, че има промяна и си обяснявах промяната гледайки диск 1, 2 и 3. Сега мисля да си направя 4-то контролно ямр. Искам да знам какво се случва с тялото ми, за колко време, при какви обстоятелства, за да знам как да продължа да си помагам.

Дъждец, аз нямам никакво мнение за физиотерапия, тъй-като не съм правила никаква. Защо не съм правила ли? Защото след като изслушах много видни професори стигнах до заключението, че с нея и без нея, докато тялото ми само не се справи с хернията, положението ще е все едно и също, а може би и по-лошо да стане, като експериментирам с разни токове, мокове и подобни. Аз просто ѝ нямам доверие на физиотерапията. Прецаках се веднъж след масаж. Прецаках се и след мануална терапия. И си казах повече никакви експерименти. Или без операция или с операция - сиво няма.
Има хора в темата, които са доволни от електростимулацията. Общо взето, каквото се пробва е за справяне с болката, не за лечение на хернията. Има хора са доволни от иглотерапия. Тези процедури не лекуват. Те само помагат за справяне с болката.

# 350
Да отричаш ЯМР е несериозно. Ако някой ме беше насочил към ЯМР при първите ми по-сериозни болки в кръста  преди години нямаше да стигна до операция.
Иначе аз се чувствам добре, мина 1г. и 2 месеца, като през този период забременях и сега дондуркам 8 кг бебе.

# 351
Ако не беше ямр как щях да разбера,че имам кисти на тарлов по целия си гръбнак?Всеки ми викаше от рентгена имаш дископатия и толкова...сега като знам за тези кисти поне знам от какво да се пазя за да не се влоши още повече състоянието ми недай си боже...как щях да разбера от рентгена,че ги имам? Толкова много неща са противопоказания при тях...например нищо с ток...а като те пратят на физиотерапия ти си мислиш,че ще ти помогне и правиш противопоказани неща...без никакви упойки в гръбнака....без нормално раждане....и още и още...

# 352
Надежда, и аз имам кисти на тарлов в сакралната част. Това за тока го прочетох наскоро. Какви други противопоказания има?
Мога ли да правя ток на шията, след като там нямам кисти, но имам протрузии?
Аз съм раждала нормално, но кистите ги открих след това.

Имам освен тях и протрузия на л5, но въпреки ходенето по невролози, не са ми казвали дали кистите или протрузията притискат нерв. От години имам болка в лявото ходило от външната страна под кокалчето и ортопед смята, че е от нерва от кръста.

Търся добър кинезитерапевт, който да се занимава с гимнастика. Ходих при уж много хвален Захари Михайлов и не останах с добри впечатления.

# 353

Имам освен тях и протрузия на л5, но въпреки ходенето по невролози, не са ми казвали дали кистите или протрузията притискат нерв. От години имам болка в лявото ходило от външната страна под кокалчето и ортопед смята, че е от нерва от кръста.

Невролозите не гледат ямр, те само четат разчета. При неврохирург трябва да зададеш този въпрос.

# 354
Протрузията може ли да засяга нерв и да боли кракът?
Може може, и още как, 3 години ме боля.
На дъщеря ми понякога и правят заедно с масажа и вендузи, но дали пускат ток, и как точно, не съм се интересувала.

# 355
Скрит текст:
Janelle, чичко рентген показва само кокали и то вертикално, в едно измерение. Не показва нито нервите, нито дава възможност да се завърти гръбнака на 180 градуса, както ЯМР.
Със скенера вече имаме две измерения - освен вертикално има и хоризонтално сечение на гръбнака, но пак не показва нерви, ами само изменения във формата на диска.

От една страна те разбирам, звучиш малко отчаяна, писнало ти е да търсиш как да се подобриш, но от друга не те разбирам. Да игнорираш не е решение.
За мен, например, беше от голяма полза втория ямр, който си направих, тъй-като ме обнадежди, че има промяна, а не усещах да има такава...
На третия ми ямр вече усещах, че има промяна и си обяснявах промяната гледайки диск 1, 2 и 3. Сега мисля да си направя 4-то контролно ямр. Искам да знам какво се случва с тялото ми, за колко време, при какви обстоятелства, за да знам как да продължа да си помагам.

Скрит текст:
Дъждец, аз нямам никакво мнение за физиотерапия, тъй-като не съм правила никаква. Защо не съм правила ли? Защото след като изслушах много видни професори стигнах до заключението, че с нея и без нея, докато тялото ми само не се справи с хернията, положението ще е все едно и също, а може би и по-лошо да стане, като експериментирам с разни токове, мокове и подобни. Аз просто ѝ нямам доверие на физиотерапията. Прецаках се веднъж след масаж. Прецаках се и след мануална терапия. И си казах повече никакви експерименти. Или без операция или с операция - сиво няма.
Има хора в темата, които са доволни от електростимулацията. Общо взето, каквото се пробва е за справяне с болката, не за лечение на хернията. Има хора са доволни от иглотерапия. Тези процедури не лекуват. Те само помагат за справяне с болката.

По думите ти разбирам, че се подобряваш. Може ли да споделиш как? Извинявам се, ако си писала назад, но нямам време да чета. С две думи какво правиш, за да получиш подобрение, което чак на ЯМР да се вижда?

# 356
Добре де, защо се опитваш да ни убедиш нас, че не ти трябва ЯМР.
Това е нещо, което касае единствено теб,  решението си е твое, и няма нужда да убеждаваш нас.

# 357
Добре де, защо се опитваш да ни убедиш нас, че не ти трябва ЯМР.
Това е нещо, което касае единствено теб,  решението си е твое, и няма нужда да убеждаваш нас.

Не се опитвам никого да убедя в нищо.
Просто питах дамата как се е подобрила, за да пробвам и аз нейния метод, ако вече не съм го пробвала.

Иначе има и още нещо, на което да обърна внимание. Болест на Бехтерев (счита се за мъжко заболяване, но последните научни изследвания показват, че не е така). Минава скрито, от началото на болестта до нейното откриване особено при жените са едни 10-ина години, ако въобще я открият... Който желае, може да прочете за нея, много гадно заболяване е и касае гърба. За съжаление трудно се открива. Сега съм решила да отида за всеки случай на ревматолог, защото болките в гърба ми не се подобряват от нищо.

Бубновски е страхотен. След много тежка травма на коляното, за която ми предлагаха операция, се оправих сама само с неговите упражнения по книгата за колената. Не съм видяла, че има книги и за гърба, ще си ги купя, благодаря на потребителката, че сподели.

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 17:21 от Janelle

# 358
Скрит текст:

За мен, например, беше от голяма полза втория ямр, който си направих, тъй-като ме обнадежди, че има промяна, а не усещах да има такава...
На третия ми ямр вече усещах, че има промяна и си обяснявах промяната гледайки диск 1, 2 и 3. Сега мисля да си направя 4-то контролно ямр. Искам да знам какво се случва с тялото ми, за колко време, при какви обстоятелства, за да знам как да продължа да си помагам.

Скрит текст:

По думите ти разбирам, че се подобряваш. Може ли да споделиш как? Извинявам се, ако си писала назад, но нямам време да чета. С две думи какво правиш, за да получиш подобрение, което чак на ЯМР да се вижда?
Там е работата, че нищо не правя. Пазя се. Не ходя по разни процедури от които не знам как ще се повлияя. Това, което правя вкъщи задължително е стречинг упражнения. Надявам се скоро да мога да включа упражнения и за укрепване на поясните мускули. Последно ще укрепвам корема. Първо започнах с глутеосите. Сетих се, че и добавки бая време пих.
Твоят и моят казус са различни, обаче. Теб те боли кръста. Мен не ме боли. Аз имам слабост в крака и като се назоря мускулите ми на крака блокират. Моята херния е фораминална и на ямр се вижда кой точно нерв засяга.
Единственото общо, което имаме с теб, е стеноза.

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 02:57 от amy_nka

# 359
amy_nka,
Бихте ли описали каква е разликата при фораминална. На моето разчитане пише интра към екстрафораминална дискова херния.

Общи условия

Активация на акаунт