За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 326
  • 802
  •   1
Отговори
# 225
Има такива, защото има фирми взимащи такива хора без договор.
Работила съм в такава в която имаше хора взимащи обезщетение, шефа ги взима без договор, взимат си в пликче заплатата, а от борсата са осигуровките и още пари.
След изтичане на срока или почваха на договор или друга работа. Някои се разбираха с шефа след три години да ги съкрати, че да взимат и пак в пликче.
Идваха и на проверки. Тогава шефа изгонваше всички без договор. Знаеше кога е проверката.
А проверката за мен трябва да е внезапна. Без предупреждение. Чук чук, я да видим кой е тук.

# 226
  • софия
MojaveGhost,  до някъде съм съгласна, явно не си попадала на читав шеф и фирма.
Бюрата по труда предлагат различни опции за тези, които не искат да работят. Например включване в някакъв курс, за който на безработния се изплаща стипендия за всеки присъствен ден. Не са много парите, но хем ги взимаш, хем накрая можеш и документ за някаква професия да получиш.

# 227
10 лева на ден и никой не иска да се записва за толкова.Накрая излъжат циганите, че ако не се запишат, трябва да ги отпишат, а отпишат ли ги, няма за отопление.И това са два месеца в годината, 40 учебни дни.

# 228
  • софия
15 лв. на ден и досега цигани не съм виждала. Даже голяма част от хората са с висше образование. Някои след това си намират работа, но някои директно си казват, че не искат да работят, защото има кой да ги издържа.

# 229
MojaveGhost,  до някъде съм съгласна, явно не си попадала на читав шеф и фирма.
Бюрата по труда предлагат различни опции за тези, които не искат да работят. Например включване в някакъв курс, за който на безработния се изплаща стипендия за всеки присъствен ден. Не са много парите, но хем ги взимаш, хем накрая можеш и документ за някаква професия да получиш.

И колко години според теб можеш да стоиш на борсата и да точиш пари, на колко курса мислиш, че можеш да отидеш? Веднъж на 3 години имаш право на пълно обезщетение на базата на това, на което си се осигурявал, и трябва да имаш поне 10-12 години стаж, за да взимаш една година обезщетение, който няма как да го натрупаш, ако седиш с години на борсата, и общо-взето си прецакан с парите, не е като заплатата, особено ако се падне месец с повече празници и неработни дни. А на колко курса със заплащане мислиш, че могат да ги запишат от бюрото, и с каква продължителност? Нали има някакви изисквания, на които трябва да отговаряш, за да те запишат на някой курс - възраст, образование, квалификация, някои са за специфични групи безработни. Аз като се интересуваха в бюрото за курсове, ми каза, че няма като за мен, имало само за камериерки и озеленители и предвид моето образование и досегашен стаж не съм подходяща. Имало преди и някакви за начална компютърна грамотност и английски за начинаещи, но пак хора с диплома и документи, доказващи по-висока квалификация от начинаещи, не вземат на тези курсове. И няма как един човек да ходи с години на курсове по английски и компютърна грамотност за начинаещи, или пък да го одобряват на курсове от готвачи до ракетни инженери. Ще го запишат максимум на 2-3 за няколко години, които не са разнопосочни и взаимоизключващи се, то и в бюрото няма постоянно и някакъв извънредно голям брой такива курсове, и ще взима за това време месец ли, два ли, докато тече курсът, по 10 лева дневно, че и 20 да са. Силно се съмнявам, че има хора, стоящи с години на борсата, които се издържат от борса, а не от някой член на семейството им.

# 230
  • софия
Имах предвид, че тези курсове са бонус, ако така или иначе си решил да не работиш и има кой да те издържа.
Много мога да пиша по този въпрос, но не искам да разводнявам темата.

# 231
Никой не е казал, че се издържат от там, от там веднъж в годината 400 лева от курсове, ама желаещи няма , да си губят 6 часа от деня за 10 лева.И като си платят пътните и кафето и толкова не им остава.

# 232
Защото се появиха намеци, че е някаква страшна далавера да стоиш с години на борсата, и явно има някакви методи за точене на пари от там, известни само на малцината от богоизбраните, стоящи с години на борсата. Та ако е толкова изгодно, сподели ги тези методи, че и ние да се запишем на борсата, и да ударим кьоравото.

# 233
Да не ги споделя, че ще я изядат с парцалите. Иначе и за тия курсове много може да се изпише - едни фирми за обучение, точат едни големи пари по програми.

# 234
  • софия
кукумицинка, явно не си ме разбрала. Няма да се повтарям.

# 235
Разбира  се, че има схеми. Има цели региони, в които под крилото на една определена партия, се точи двойно - веднъж хората са на борсата и взимат пари оттам, отделно работят без всякакви договори, и взимат пари в плик. Това са публични тайни, които никой няма интерес да раздухва или прекратява, защото не става изобщо дума за икономика,  а за политика и влияние. Кой ще посмее да "вземе хляба" на електората? Нали това означава да го заличат веднага от политическата карта. Корупцията в морала на редовия гражданин е пряко следствие от корупцията по всички етажи на властта. Затова и е толкова ценно свестните хора да се поддържат и да си дават взаимно сила - за да има някаква надеждица, че ако не ние, то поне децата ни ще изгазят от блатото на далаверката и тарикатлъка - като се започне от стотачките в пликче, и се стигне до милиардите по сметки.

# 236
15 лв. на ден и досега цигани не съм виждала. Даже голяма част от хората са с висше образование. Някои след това си намират работа, но някои директно си казват, че не искат да работят, защото има кой да ги издържа.
Точно така е! Водила съм точно такива курсове от БТ.
Доста образовани хора, които не искат да работят. Случвало се е фирми да идват и да им предлагат работа и те да отказват.
Има някакво доста обидно схващане, че хора които не са достатъчно образовани едва ли не са по-мързеливи и заслужават по-лоша съдба.
Всеки, който си изкарва парите с честен труд заслужава достоен живот.
Нагледала съм се в България на крадци и връзкари, които лапат като за последно, а работещите бедни опъват каиша. Че им се вменява вина. Все не е достатъчно, нито труда им, нито дипломите. Интересно как има места по света, където е предостатъчно.

# 237
Абе, аз не познавам някой, стоящ с години на борса, и забогатял от това. Иначе за фирмите, организиращи такива курсове, вярвам, че имат някаква изгода от това, че имат един сигурен контингент клиенти за тези курсове, а не е като да организират частни курсове, на които не се знае колко хора биха се записали.

За здравето, дано не се налага. Като ти дойде на главата, изобщо не ти е до това колко си внесъл и колко си изнесъл или колко ще изнесеш. Дъщеря ми имаше нужда от операция за 5-цифрена сума, която операция се финансира от Здравната каса. Отиваш с документите от лекаря и счетоводството да кандидатстваш за финансиране. Вярно, бюрокрация, но максимално се стараят хората да те улеснят. Наясно са че такива операции при децата са с приоритет, приемат документите, помагат ти за попълването, с временен документ се извършва операцията, още преди да е разгледана молбата за финансиране от комисията медицински светила, и получаваш документите, че си одобрен, след като операцията вече е направена. А има много по-скъпи процедури и операции. Наскоро гледах за дете, транспортирано по спешност със самолет до чужбина за животоспасяваща процедура. Гледаш и не смяташ колко е излязъл самолетът и процедурата, и кой го е платил, а се радваш, че все пак има кой да го плати, и че не е твоето дете, ти самият или някой близък, да точи за такива неща пари от съвестните работещи.

# 238
Работата с пликовете е симптом на по-общо заболяване - мутрократция и корупция. Ако имаше действащи контролни органи, ефектът на пликовете щеше да намалява с времето. Случайно четох за румънската прокурорка Лаура Кьовеши. Подобен климат, но явно си действат хората, защото дребната и едра корупция им пречат. А тук се гледа в паничката на борсаджиите и колко много “богатеят” от това, че не плащат за пенсии или че пък работодател осигурявал на МРЗ и пак каква голяма била печалбата от това, за тези на минимална заплата. И понеже истинска статистика няма, и нуждаещи се и ощетени от работодатели и наистина злоупотребяващи, вървят под един знаменател. И ако тръгнеш да разсъждаваш, било Хийт и провокация.

# 239
Да, ierldan, защото ако ти се нуждаеш, мен това не би следвало много да ме интересува, т.к. вероятно не си заета както трябва, за да си изкараш заплатата, но това какво общо има с мен. Нали и аз мога да си намеря работа от 9 до 17, с обедната почивка, със следобедното кафепиене и да си клатя краката по цял ден, вместо да треперя за срокове и да работя по нощите? Ето това е разликата между нуждаещите се и тези които се смятат за ощетени. И да, провокация е, да ни обясняваш как този, който има трябва да даде на този, който имал нужда, но да не кажеш този който има нужда какво прави, че е все в нужда. Наистина ли не разбираш, че тези които говорят за реални осигуровки ги заработват и никой не им ги дарява, както и фирмаджиите, за да осигури работа на хора, той поема рискове ежедневно и трябва да им осигури работа, ама отстрани е лесно да се говори колко социални трябва да са всички и да не гледаме в пликчетата. Казах, оправдавам само хора, които се грижат за свои болни близки и инвалиди, там наистина имат нужда от подкрепа, само че за съжаление, тези хора никога не са на преден план.

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 00:16 от blackcat6

Общи условия

Активация на акаунт