За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 333
  • 802
  •   1
Отговори
# 240
Аз не виждам къде съм казала, че трябва да се подпомагат, хора, които нямат нужда? Точно никъде. Напротив, писах, че статистика няма и всички нуждаещи и не нуждаещи се, са заедно в кюпа. Както например и корумпираните и не корумпирани могат да бъдат, например богати. Но тогава е гледане в чуждото канче, а гледането в какво правят най-непавнопоставените в обществото, не било. Най се дразня, когато вместо в корупцията, се търси причината другаде. Но всеки си чете както му е изгодно и даже пуска квалификации към друго мислещите. Няма начин всички да мислят едно и също, и то да съвпада точно с твоето мнение. А ти ако така мислиш, това вече е друг въпрос.

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 00:48 от ierldan

# 241
В България данък доход не е ли плосък - 10%? Дали 700 или 7000лв на месец взимаш. Тези с 7к не е ли по-добре 30% да плащат? В крайна сметка, защо да взимаш малкото от тези, които нямат? Може и да помогне за намаляване на плико раздаването, което е станало разплащателна практика пост соц, въпреки че наченките са твърдо преди 10ти.
Ето ти твоето предложение по отношение на увеличаване на данъка на тези които вземат повече.

По отношение на различното мислене. Първо не е нужно някой да мисли като мен, тогава няма да има диалог и човек нищо не може да вземе от един разговор или спор, второ дори самата аз в продължение на година, две, три, пет си променям мисленето, така че не е нужно някой да е на моето мнение.

Трето, не бих нарекла всичко корупция. Смятам, че на всички е удобно всичко да се определя като корупция. Когато един каже - този ми поиска пари, другия по какъв начин може да докаже, че това е лъжа? И като се повтори 5 пъти и то става иди доказвай, че никой нищо подобно не е имал предвид. Дали я има, дали я няма, в какъв размер е - никой не знае, само дето всеки я споменава.

Какво отношение има корупцията върху заплатата в пликчето? Глобалното затопляне на планетата има ли отношение върху заплатата в пликчето?

# 242
Хайде пак глупостите за бедни и богати и опитите за вменяване на вина на алчните, дето не искат да си споделят заплатите с всички паразити.
Това, че някой взима пари е плик и декларира само МРЗ, не значи, че е беден.
Това, че някой е беден, защото е тъп и мързелив, не значи, че е нуждаещ се и трябва да му се дават пари.
Нуждаещи се са тези, които не могат сами да се изхранват, по-независещи от тях причини. Инвалиди, сираци, умствено изостанали и т.н. Мързела и тъпотия не са такива причини. Свободата на избор идва с личната отговорност за този избор.

# 243
И какво? Предложения да не правя, и мнения да не изказвам, защото на теб не ти харесват? Няма нужда да пишеш фермани. Корупцията е в основата, висля аз, (няма нужда са се съгласяваш), защото няма контрол. Ако някой работодател постъпва така, то е защото знае, че никакъв държавен орган няма да го провери, може да си плати или почерпи, за да няма санкция,; защото знае че наемникът няма и да опита да се оплаче….още трябва ли да изброявам? Липсата на доверие в държавните органи на какво се дължи? На климатичните промени? Разбирам че е по-приятно да слушаш собственото си мнение, но освен теб или дори да си мнозинството, има хора, които не мислят като теб. Излизам от този спор, защото нищо допълнително нямам да кажа и избягвам въртенето в кръг.

# 244
Контрол няма, защото мнозинството от обществото не иска да има контрол. Тая корупция от къде идва, от извънземните ли? Ако мнозинството от хората не я приемаха и докладваха всичко, нямаше да има корупция.
И това го пиша за поне 3ти път, та да въртим се в кръг. Ама това е защото ти аргументи не даваш, само хвърляш обвинения към някакви абстрактни понятия, за да излезе, че няма виновни, а животът е крив. И накрая все заключваш, категорично, че някой е длъжен да плаща чуждата сметка. Все повече се убеждавам, че и ти висиш на някоя хранилка, я помощи, я държавна работа, я общинска... Важното е парите да идват, от някъде там - тия дето са им излишни, според теб.

И какво? Предложения да не правя, и мнения да не изказвам, защото на теб не ти харесват?
Бях ти писал в друга тема, че ти ако искаш можеш да си раздадеш всичките пари на когото смяташ за нуждаещ се. Ама да изискваш да се раздават чужди - не. И не, мнение как да си харча моите пари и дали са ми в излишък не можеш да изказваш. Защото моите пари са си мои, а не общи, комунизма си отиде, осъзнай го.

# 245
  • София
Ако някой работодател постъпва така, то е защото знае, че никакъв държавен орган няма да го провери, може да си плати или почерпи, за да няма санкция
Възможността да извършиш престъпление означава ли, че непременно трябва да извършиш престъпление?

Всички работодатели в България съществуват в еднакви условия. Само че някои, въпреки че имат възможност да не плащат осигуровки и знаят къде да почерпят, не го правят. Защо?

И ако така и така работодателят дава пари за подкупи и почерпки, не е ли по-смислено да инвестира тези пари в осигуровките на служителите?

Корупцията не е някакво абстрактно чудовище, което върлува из коридорите на администрацията. Корупцията е в мисленето на хората. Чиновникът от държавния орган няма да вземе подкуп, колкото и да му се ще, ако няма кой да му даде. Корупцията е функция на ниския морал и отказа от обществена отговорност.

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 11:03 от MojaveGhost

# 246
Не съм много сигурен че за всички работодатели тук, условията са еднакви. Както знаем има и по-равни. Същото е и с работници и служители.

# 247
Точно до мисленето на хората опира всичко.
Защо мен никой не ме е принудил да подпиша договор с такъв работодател? И не само мен, а много други хора. Подписват такива, които не си търсят правата, които не се информират, че има и други, изрядни работодатели.
И най-вече такива, които не искат да плащат данъци "на тая държава". Обаче все реват, че същата държава нещо не им е осигурила. А как да стане, ако няма приходи, не обясняват.

# 248
И аз не искам да плащам на тая държава, дето не се грижи адекватно за народа си, но го правя, защото се осигурявам както трябва.

И противно на едно изказване по-горе смятам, че точно процентното облагане с данъци и осигуровки е честно и така трябва да бъде.
Зако тия на 780лв да плащат 10%, а аз като вземам да речем 3000лв да ми удържат 30%? От какъв зор? Ми учила съм, работила съм Х години, имам данни за високоплатена работа и работя такава. Бай Иван да ме прощава.

# 249
Бай Иван и той може да взема 3000, нищо, че е с основно, макс. средно образование, ако е тираджия примерно. Но бай Иван се осигурява на МРЗ, а другите са в плика. И като му дойде ред за пенсия, ауууу, 40 години стаж на тая държава, и накрая минимална пенсия?!
Имам реален познат, наистина бай Иван се казва и е бил тираджия. Е, кой му е крив, че сам си е дал д*-то под наем, а после реве?

# 250
И бай Иван разчита на пенсията? Работила съм 10 години в транспортна фирма и мога да  кажа, че тираджиите имат много повече от ИТ. Освен заплатите получават и безотчетни и никога не са върнали, отделно продават цигари и други работи, отделно возят хора срещу заплащане и др. На тях изобщо да не им дадат пенсия, гладни няма да останат. Реват, че нямат пари, за да не им искат.

# 251
Скоро не съм го виждала, но понеже не му стигали парите, работеше след пенсия. Явно нищо не е спестил.

# 252
Човек като е прахосник, каквато и заплата да взема, каквато и пенсия да взема, никога няма и винаги не му стигат. И при мъжа ми има двама такива, почти всички вземат едни и същи пари, всички купиха по няколко жилища без кредити, само тия не могат да изкарат месеца, 10 дена преди заплата вземат заеми.

# 253
Много хора, които по принцип не са умрели от глад, работят след пенсия.

# 254
  • тук-там
всички купиха по няколко жилища без кредити,

Оправи ми деня! JoyJoyJoy

Общи условия

Активация на акаунт