За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 293
  • 802
  •   1
Отговори
# 435
Ето калкулаторът
https://zaplatavplik.bg/

# 436
  • тук-там
Този калкулатор го знам. Няма ли обратен, който да смята колко си на далавера, ако взимаш пликчета?
Както и да го въртите - ние сме социална държава - тези на макс винаги дават повече, отколкото получават и обратното.

# 437

Този калкулатор ми е малко като вица:
- Ти от колко години пушиш?
- От 20
- Ех, ако беше събирал парите за цигари, щеше да имаш ферари.
- Ти пушиш ли?
- Не!
- А къде е ферарито ти тогава?

Пътят за излизане на светло е дигитализацията и преминаването към картови плащания. Като не можеш да плащаш с хартиени пари, да видим как ще се правят преводи под масата.  Така ще се научат и двете страни!

# 438
Повсеместна дигитализация няма как да стане. В чужбина как...в целия свят ли ще махаш хартиените пари? Нонсенс е това...

# 439
По-назад посочих Дания за пример. Дори в селцата ползването на хартиени пари е сведено до абсолютния минимум. Трудно е дори да направиш чейндж за някой евроцент, който да ползваш за тоалетна в "чужбина". Grin

Заплати - задължително по банков път, плащания над 100 лв - с карта! И въобще не ме интересува, че някой е необразован малоумник! Цялото общество се съобразява с необразованите малоумници.
Ето, днес е ден за избори и пак по ТВ извесни хора промиват мозъци колко е трудно да се гласува с машина. WTF!?!?

# 440
...но не е изключено съвсем...

Това няма са реши пробрема.
Ще го решат други теща - висок стандарт, големи заплати, посилни осигуровки и т.н.....то и това няма да стане, тук.

# 441
Гледаш на опаки на нещата. Високия стандарт и големите заплати идват като следствие от изграждането на общество и държава, а не ги предшестват.

Кой ще дойде и ще ги даде ей така тия заплати срещу нищо в замяна? Нали няколко десетилетия вече се чака да дойде такъв спасител и го няма.
ЕС повече от две десетилетия наливат пари за да може българската държава и българският бизнес да се изградят като самостоятелни и да почнат сами да си осигуряват високия стандарт. Ама вместо това тия пари се изядоха и изпиха и сега се търси някой да даде още повече, ама няма кой.

# 442
Не гледам наопаки, просто не ми се пишат очевидни неща. Ясно е какво съм имала предвид - да станем като нормалните, бели,  държави...
Кратко и ясно го казвам.
Локумите...съм ги спестила.

# 443
  • Другата България
Гледаш на опаки на нещата. Високия стандарт и големите заплати идват като следствие от изграждането на общество и държава, а не ги предшестват.

Кой ще дойде и ще ги даде ей така тия заплати срещу нищо в замяна? Нали няколко десетилетия вече се чака да дойде такъв спасител и го няма.
.......
Ей тук е заровено кучето, според мен. Това е начин не само на мислене, това е начин на поведение и манталитет. За съжаление на едно цяло поколение или част от него, за моя радост не само на теория, а и на практика елементи от него са изчезващ вид поради достигане на пенсионна възраст. Говоря по принцип, разбира се.
Хора, които основно и само искат и очакват. Да получават като в другите държави, ама ако може срещу нищо насреща. Или срещу почти нищо. По-напред стана въпрос за държавната работа....благинка. Цял живот /наистина има хора, на които съзнателната им трудова дейност минава в държавни учереждения/ зад бюрото, от 9 до 17:00, от понеделник до петък, време, през което цъкаш в нета  в 60% /поне/ от времето, обаче това не ти пречи да искаш и да изискваш възнаграждението ти да е еднакво с това на един работник в производство, трудещ се на смени, или човек с дипломи и езици, работещ в частна фирма или за чужд работодател, също понякога на ненормиран работен ден, или дори селскостопански работник или респективно ЗП, който прекарва времето си на полето през повечето месеци на годината. Хора, които понякога нямат време да се нахранят нормално, да не говорим за друго.
Та много вода още следва да изтече, защото именно - понятието “общество“ у нас е доста размито, да не говорим колко е разтегливо и пречупвано през личните ни разбирания, обикновено отъждествявани с искания и изисквания, но не и с реципрочност насреща.
Иначе се подписвам под ето това мнение
Цитат
Новите и честни хора няма да оцелеят дълго в управлението. Всъщност никой няма да ги допусне да управляват. Политиката не е за честни хора по принцип. Но да - нищо не ни е както трябва да бъде, защото и голяма част от обществото ни е тотал щета. И няма да се извиня за това мнение, защото за мен е неоспорим факт.

# 444
По-назад посочих Дания за пример. Дори в селцата ползването на хартиени пари е сведено до абсолютния минимум. Трудно е дори да направиш чейндж за някой евроцент, който да ползваш за тоалетна в "чужбина". Grin

Заплати - задължително по банков път, плащания над 100 лв - с карта! И въобще не ме интересува, че някой е необразован малоумник! Цялото общество се съобразява с необразованите малоумници.
Ето, днес е ден за избори и пак по ТВ извесни хора промиват мозъци колко е трудно да се гласува с машина. WTF!?!?
Това може да стане у нас, само когато банките заработят с политиката на западните банки, а не да взимат комисионни за всяко нещо. Преминаването на картово плащане над 100 лв ще облагодетелствува банките за сметка на съвестните работодатели и работниците. В Испания при плащане с карта не се взима комисионна, а се правят отстъпки от цената на стоката, а тук  банките взимат комисионни не само за преводи, но и за внасяне на пари в брой или за теглене, а влоговете на граждани или фирми са без никаква лихва.

# 445
Всичко електронно - това ми звучи като утопия.
И сега има изисквания за по банков път за опр.дейности и суми, но докато го има и плащането с кеш, ще има и пликове...не виждам как може да се премахнат изцяло парите.

# 446
И у нас има банки без такси и с лихви за депозити. Плащане на ПОС терминал е без комисионна. Даже слушам, че на много места слагат такса за наложен платеж.

# 447
Кои банки са?

# 448
Има информация, потърси.

# 449
За съжаление на едно цяло поколение или част от него, за моя радост не само на теория, а и на практика елементи от него са изчезващ вид поради достигане на пенсионна възраст.
И на мен ми се искаше да си мисля, че са на изчезване. Докато не попаднах на една дискусия в LinkedIn, където едни моми наскоро завършили УНСС убедено твърдяха, че електронното управление е нещо лошо, защото държавата била длъжна да осигури на всяка неграмотна лелка възможност за работа в комфортен климатизиран офис, с добра заплата, без да изисква знаене на чужди езици, умения за работа с компютър или общуване с клиенти. Тоест закрила на калинките или чисто и просто комунизъм.
И това се защитава от момичетата на по 22-24 години с висше образование.
И далеч не са единствените, нито пък са малцинство. Българските политици много успешно са си отгледали нови поколения паразити, които да ги преизбират до безкрай срещу дребни подаяния. За съжаление аз не виждам какво би могло да промени това, освен истински апокалипсис.

Не гледам наопаки, просто не ми се пишат очевидни неща. Ясно е какво съм имала предвид - да станем като нормалните, бели,  държави...
Кратко и ясно го казвам.
Локумите...съм ги спестила.
Кога и как? За 30 години не се е случило, защо да се случи в близките 30. Положително развитие разбира се има в тези 30 години, само че когато то се сравни с това на остатъка от източния блок се вижда, че пропастта се увеличава всяка година. Тоест в сравнение с останалите България се движи назад. Как ще се промени това без да се случи някакво огромно сътресение?

Последна редакция: нд, 02 апр 2023, 19:24 от bboiko

Общи условия

Активация на акаунт