За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 296
  • 802
  •   1
Отговори
# 420
Не, не ги дават даром разбира се, но си имал.възважност да ги получиш. Бил си в по-изгодна позиция при началния старт.

# 421
Какво значи имаш възможност? Зад един добър език, да не говорим за 2, знаеш ли колко труд стои?
Кой няма възможност днес да учи?
Ако някой го мързи е друг въпрос.

# 422
Не е така, Дева. Знам колко труд стои зад един чужд език, владея три, но съм имала родители, които да ми осигурят възможността да ги науча. Не е само моя заслугата, имала съм късмет да се родя в такова семейство. И наследствен апартамент имам в идеалния център на София, но това пак не е моя заслугата.

bboiko, родил си се в такова семейство, това ти е по-изгодната позиция. Не си паднал от Марс.

# 423
  • тук-там
Ами не, Рабит. Не е 40% от макс. осигуровки. Има коефициент и по него се смята върху целия осигурителен доход за целия трудов стаж.
Затова не мога да сметна и на Тета, защото не се гледа последната заплата, нито за определен период.

Добре, де - ето ти си си я сметнала. Горе -долу сме набори като гледам. Дай някакъв пример.
Аз на пенсия не мога да разчитам явно, ако ще е в порядъка на 1000-1500 лв. Та някак си още повече ми "натежава" това, което съм внесла като осигуровки. За здравното няма да отварям дума. Другата седмица ще се изръся с едни 3500, защото касата е сметнала, че операцията ми е лиготия и не я поема. А, че без нея не съм трудоспособна .... и няма да мога да им внасям 460 + данък всеки месец на никой не му дреме. Защо на мен трябва да ми, ако си ги спестявам.

Не, не ги дават даром разбира се, но си имал.възважност да ги получиш. Бил си в по-изгодна позиция при началния старт.

На 14 г. съм излезнала от вкъщи и съм се оправяла сама, за да уча това, което искам и да получа това, което ми трябва. Толкова за началния старт.

# 424
Дали и 20лв+ към пенсията има, съмнявам се.

Съмнявате се, защото изобщо не знаете как се смята. 500 лв. месечно в плик са много голям минус за пенсията в бъдеще.

ти понеже знаеш как се смята, нали.... Grinning осигурителен доход +500лв...  Какъв толкова голям минус е? Обясни моля на простосмъртните.
В сайта на НОИ Прогнозна пенсия не можеш да определиш какво е влиянието на дохода. Но може да се види какво е влиянието на годините стаж. Пенсията се увеличава драстично с броя на годините.

# 425
Пенсията се изчислява на база години трудов стаж - всяка се умножава по 1.35. Което за жени, при 37 години стаж е почти 50% , а за мъже - при 40 години - 54%.
Освен този коефициент се взема и  осигурителната сума. То иначе всички пенсии щяха да са еднакви.

# 426
Пенсията се изчислява на база години трудов стаж - всяка се умножава по 1.35. Което за жени, при 37 години стаж е почти 50% , а за мъже - при 40 години - 54%.
Освен този коефициент се взема и  осигурителната сума. То иначе всички пенсии щяха да са еднакви.
Това си го пише на сайта и е ясно.  Но не и какво се прави с резултата от умножението на годините * 1.35.
Въпросът е за +/- 500лв осигурителен доход. Какво печели Димитър Манолов като шеф на борда в НОИ и какво губя аз.

# 427
  • София
Формула за изчисляване на пенсии
https://trudipravo.bg/index.php/znanie-za-vas/1083-formuli-za-iz … lyavane-na-pensii
Индивидуалният коефициент е съотношението между средномесечния осигурителен доход на лицето през годините до пенсионирането му и средномесечния осигурителен доход за страната за същия период, обявен от НОИ.

# 428
Формула за изчисляване на пенсии
https://trudipravo.bg/index.php/znanie-za-vas/1083-formuli-za-iz … lyavane-na-pensii
Индивидуалният коефициент е съотношението между средномесечния осигурителен доход на лицето през годините до пенсионирането му и средномесечния осигурителен доход за страната за същия период, обявен от НОИ.
това май е старото. Новото го пише тук https://reps.nssi.bg/PensionsCalc/ - "Индивидуалният коефициент се изчислява, като сборът на месечните съотношения между осигурителния доход на лицето за месеца и средния осигурителен доход за страната за същия месец се раздели на сбора от съотношенията между броя на работните дни, за които се отнася осигурителният доход на лицето за съответния месец, и броя на работните дни през месеца – за всички месеци, участващи при изчисляване на индивидуалния коефициент."
И нещо интересно. Родените след 1972 г. и жени и мъже ще се пенсионират на 65г. https://nssi.bg/fizicheski-lica/pensii-bg/trudova-deinost-pridob … v-namalen-razmer/ Макрон пасти да яде. Нашите не си поплюват.

Последна редакция: нд, 02 апр 2023, 00:20 от FB680797BGM

# 429
Истината не е в размера на осигуровките, а в това, че много се краде в тази държава. Да припомня за лекаря, който слагал стендове на хора, които нямат нужда - така взимал над 50 бона заплата. А къде са 53-те милиона откраднати от магистралата - не ги намериха, но и не ги търсят. Откраднатите пари от некачествено направените магистрали пак няма да ги търсят, защото минал гаранционния срок. Колко още много такива случаи има... изписаните скъпи лекарства, които незнайно как се връщат обратно при вносителя и се плащат по няколко пъти от ЗК... фиктивния престой в болница, фиктивните скъпи манипулации също. Бившия финансов министър много вярно каза, че държавата има пари, но не отиват по предназначение. Ако се смени модела на управление на страната, много неща ще си дойдат на мястото. Търсите проблема на много ниско ниво.

# 430
Може ли пример за различен модел на управление на страната?

# 431
Знам само, че в управлението трябва да са нови и честни хора. Защото нищо не ни е както трябва да бъде, нито здравеопазването, нито съдебната система, нито образователната ни система, нито банките...можете да допълните каквото се сетите. Списъка е дълъг.

# 432
Новите и честни хора няма да оцелеят дълго в управлението. Всъщност никой няма да ги допусне да управляват. Политиката не е за честни хора по принцип. Но да - нищо не ни е както трябва да бъде, защото и голяма част от обществото ни е тотал щета. И няма да се извиня за това мнение, защото за мен е неоспорим факт.

# 433
Подписвам се под последното мнение.
Ще намеря по-късно един калкулатор, всеки да си изчисли колко губи, като взема пари в плик.
Сега отивам на избори.

# 434
Нищо не може да изчисли, защото има значение дали ще се пенсионира след 2-5 години или след 20 ... И каква ще е формулата тогава... И колко време ще в взима тая златна пенсия, и какво ще означават +/- 50 лв към пенсията след 20 години... Ей такива неща...

Общи условия

Активация на акаунт