За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 258
  • 802
  •   1
Отговори
# 480
Сервитьорско-кръчмарските, фризьорските, козметичните; предполагам, че също и шивашките, автомонтьорските и нататък по списък.
Не знам колко са в София, но при нас никак не са евтини, особено сервитьорско-кръчмарските. Градският транспорт е на цената на софийския, ако не кажа по-скъп предвид разстоянията. Сега погледнах за пенсионерите цените - за 1 линия 35 лв/месец, за 2 - 54 лв, за всички линии - 70 лв. Прекалено евтино ми се вижда, да не говорим за качествения фитнес ако пенсионерите решат да ходят пеша. В нашия град има само 3 посоки - нагоре, надолу и по стълбите. Laughing
Заплатите и в частност пенсиите, са едни от най-ниските в страната, доскоро бяхме градът на 500-те лева, сега по обективни причини, сумата е друга. При нас няма работеща икономика, за сметка на това имаме огромна администрация (за 20-ина години общинската администрация е увеличена 10! пъти), два университета и много други знайни и незнайни държавни службички.
Рай за пенсионери и самоосигуряващи се.

# 481
  • Пловдив
Не думай, при тия огромни разстояния в Търново (предполагам, Търново, за там съм го чувала това за стълбите, но важи за който и да е по-малък град) няма начин и транспортът да не излиза месечно по-скъп от София. Wink
Естествено, че не говоря за цена на километър, все пак общите разноски за живот обсъждаме.

Не знам колко точно лева е това "никак не са евтини", но средна квартална кръчма в Пловдив или Разград е по-евтина от средна квартална кръчма в София.

# 482
Да, по-евтини са услугите в провинцията, ама нали се сещате защо. Защото хората в провинцията си продават по-евтино труда, отколкото в столицата. Те не го правят с благотворителни подбуди а защото иначе няма кой да им го купи този труд, при положение, че реалните доходи, с пликче или без пликче, са осезаемо по-ниски и нормалните хора първо си покриват екзистенц минимума (храна, която често е по-скъпа, ако няма вериги магазини в населеното място, ток (спомням си, че на ЕВН беше по-скъп от на ЧЕЗ, който е столичният доставчик) и т.н.), и после, ако има пари, ходят на кръчма и пр. Че майка ми поръчва на сестра си да ѝ праща лекарства от София всеки месец, защото, ако ги купи в местната аптека, ще даде 30-40 лева повече за същите лекарства. На кръчми не ходи, едва основните разходи си покрива.

# 483
От провинция до провинция има разлика в цените, предполагам. Аз мога да говоря само за тази, в която живея в момента и да сравнявам със София, в която съм живяла до преди 2 месеца. И пак казвам, тук цените на услугите, които аз ползвам и съм запозната, не са по-евтини от същите в София. За това, смятам, не трябва да се обобщава.

# 484
Доход от 800-900лв е мизеруване, независимо с какви думи го обличате.
Хората, с такъв доход ядат евтини кренвирши, маргарин, имитации на сирене и седят зимата на студено. Оцеляват, а не живеят.
Извън София НЕ Е по-евтино! Цени на храни, ток, вода, топлофикация, гориво, мобилни услуги, телевизия, интернет, данъци, такси са почти идентични. Голям праз, че във Видин можеш да ходиш пеша, а в София - не. Нищо не спестява това.

# 485
Нали не вярвате, че живеят само с толкова? Всеки си докарва и нещо странично.На младини съм работила в социалните, и се е налагало да ходим по къщите, хора с минимален и без доход, бяха с луксозно обзавеждане, по закачалките до входните врати палта от лисици, разпиляни по пода скъпи детски играчки.

# 486
Кому е нужно това противопоставяне - София срещу провинция? И без това обществото ни е силно разделено.

# 487
Не е нужно. Но и е странно понеже някой не е виждал хора да се борят да оцелеят с нисък доход да си мисли че няма такива, то ясно че винаги собствената съдба е по-тежка пък на другите им е леко и меко ама... наистина бива малко повече съпричастност. Колкото и да не му се вярва на някого, една немалка част от хората в България са работещи бедни, ама наистина, не само на документи.

# 488
И в София и в провинцията има и по- бедни и по- богати.Не е важно къде живееш, а с колко разполагаш.И в София да живееш няма да можеш да се възползваш от доста неща, ако не можеш да си платиш, и от най- забутаното село да си, ако имаш пари, ще ползваш софийските благинки.

# 489
Не знам защо въобще тръгнахте да сравнявате София с провинцията.
Ако не плащаш наем, с 800-900 лева се живее и в София, но се живее зле. Но правото на добър живот се заработва, а не се дава по рождение.

# 490
Айде  пак как всичко се заработва....
Ами, не е точно така.
Не ви ли омръзна да се надувате какви сте се супер-дупер?

# 491
Колко да са супер- дупер след като работят за заплата? Един плочкаджия който работи за себе си е по- супер.

# 492
  • Наблизо
Айде бе правото на добър живот се заработва.В България много по-често се краде.Най-скорошна справка-онази св*ня Батинков и клоунската му жена.

# 493
Защо да се надува Бойко? Аз не разбирам как се чака държавата да ти осигури светло бъдеще, а ти да не си мърдаш пръста?
Или да не мислиш за какво си харчиш парите? Защото и много богати пропадат, от лоши навици.

# 494
Колко да са супер- дупер след като работят за заплата? Един плочкаджия който работи за себе си е по- супер.

Явно не познаваш всички видове служби на заплата и всички размери заплати.
Да не говорим, че онзи на заплата не носи отговорност за фирмата, не може да фалира, лесно може да се прехвърли на по-добра работа, а и може да има много по-интересна и вълнуваща работа, да пътува, да среща интересни хора...

Общи условия

Активация на акаунт