За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 270
  • 802
  •   1
Отговори
# 450
Няма да стане това...за това не питай как. Никак..писах го горе. Кауза пердута...причините-много са.

# 451
  • гр.Пловдив
Не е така, Дева. Знам колко труд стои зад един чужд език, владея три, но съм имала родители, които да ми осигурят възможността да ги науча. Не е само моя заслугата, имала съм късмет да се родя в такова семейство. И наследствен апартамент имам в идеалния център на София, но това пак не е моя заслугата.

bboiko, родил си се в такова семейство, това ти е по-изгодната позиция. Не си паднал от Марс.

Dincho,ти си вечеряла с Господ направо..

Темата е страхотна,прочетох я с интерес,за съжаление в провинцията чужди езици,кол центрове,ИТ специалисти,частни болници и т.н такива възможности са близки до научно-фантастичното ...
Свекъра ми от село до Пловдив  40г е бил общак по строежите и си е хранил семейството с МРЗ и бонуси и почерпки в плик по празниците,от 1г е пенсионер със 736лв пенсия и не може да се нарадва човека ..Баба ми 40г беше медицинска сестра в Окръжна болница в Пловдив,мин.година почина на 86г и не можеше да вземе и 400лв пенсия с всичките добавки и актуализации ..

# 452
И значи по-добре бонусът в пликче? Че има шанс да си доволен на пенсията. И чакайте да се оправим с такова мислене.

# 453
И значи по-добре бонусът в пликче?

Това са твои думи.

Горе е споделен реален опит само.
Изводите...са оставени всеки да си ги направи.

# 454
Не може да се сравнява току що пенсионирал се и такъв преди 35 години.
За жалост мед. сестри получаваха много ниски заплати. И ниски пенсии, съответно.
А 700 лв. е ниска пенсия, което е доказателство, че пликовете ощетяват хората.

# 455
  • София
Да и мен ми направи впчетление, че човекът е доволен на 730лв. след като на предните страници се писа, че 660лв. в мизерна пенсия.
В провинцитя има много езикови гимназии, има и курсове. Някои фирми сами организират курсове по език за средно ниво, та хич не е фантастика. Много млади хора работят дистанционно от родните си места за аутсорсинг компании, така че когато човек има желание, намира решение.

# 456
Ако говорим за научаване на чужд език, аз си го научих точно в основното училище + гимназията (математическа, не езикова). И то на доста добро ниво, за да боравя с този език постоянно - писмено и устно. А съм родом от град с население около 70 000 души и се преместих в София заради университета.

# 457
Ами тя  МРЗ се движи така: 2023г - 780 лв, 2022г. - 710 лв, 2021- 650 лв, 2020 - 610 лв, 2019 - 560 лв, 2018 - 510 лв, 2017 г. - 460 лв. И това е бруто.
Та тоя човек, ако вярно е бил на МРЗ, то взима пенсия в пъти по-висока от средната му заплата за целия му трудов стаж и по-висока от най-високата нетна заплата, която е виждал.
Та нормално да се радва, въпросът е защо аз трябва да плащам за неговата радост?

# 458
  • София /Абсурдистан
Моя близка се пенсионира миналия месец с 820 лв. пенсия. Цял живот е била учителка и никога не е вземала пари в пликче. Голяма сума, няма що. За София иде реч.
Няма как всички да са умни и красиви, все някой трябва да учи децата, да лекува хората и да бие инжекции, да работи в банката на гишето, в производството, да продава в магазина и т.н. Няма как всички да са началници. Но е редно всеки да може да се издържа от доходите си, независимо дали е пенсия или заплата.

# 459
820 лева за провинцията е сума. Ако е работещ би трябвало да получава 1057 лева бруто. А в моя град това е висока заплата, колкото и да не ви се вярва. При това работещите не получават пари в пликче, най-много до 200 лева ваучери за храна.
Мъжът ми е с инвалидна пенсия от 500 лева, има около 36 г трудов стаж и не е осигуряван на минимума, някъде около средния осигурителен доход за съответния период са му осигуровките.

# 460
На фона на познатите ми с 470 и 520 лв пенсия, 820 звучи съвсем прилично.

# 461
  • София /Абсурдистан
За София никак не е много и не може да се живее само с тази сума. И да, знам, че някои хора вземат и много по-малко.

# 462
За София никак не е много и не може да се живее само с тази сума. И да, знам, че някои хора вземат и много по-малко.

А извън София може ли ?

# 463
  • София /Абсурдистан

А извън София може ли ?

Ами сигурно може и да може за тези, които живеят в къща с двор. Хората си гледат градини и животни, помагат си. В София всичко купуваш и не е евтино никак.  А само на гола пенсия е много тегаво навсякъде, според мен.

# 464
Много странна логика.
За живота извън София...
Да припомня че цените извън София в магазините, са като цените в магазините в София.

Общи условия

Активация на акаунт