За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 241
  • 802
  •   1
Отговори
# 525
Първо дърва не ползвам, и второ пари за дърва не получавам, защото имам  няколко жилища.И детски не съм получавала.

# 526
Не знам за Буболина, но в реала наглите и нахални хора са навсякъде. На мен много ми е писнало от такива.

# 527
А държавата с нейното нищоправене защо я забравяте? Рибата се вмирисва откъм главата....ако държавата си беше на мястото, контрол реален с мерки реални за тези пари в плик, мислите ли че нямаше да е по-различно положението?
Като няма реален контрол и санкции от страна на държавата, всеки си развява коня както му е угодно...

# 528
Малка поправка, пенсиите не са замислени със социален елемент.
Е как да не е социална системата? Парите за пенсиите в момента от къде се взимат? Изцяло от натрупани средства в лична сметка или се финансират основно от вноските на работещите в момента ? Това е непреодолимия проблем в замисъла на системата. Франсетата защо си пидпалиха държавата? Има ли и една държава в така наречения развит свят в която да не е така?
Отделно от това е факта, който се коментира, че пропорционално на внесеното в системата хората с ниски доходи взимат много повече от хората с високи, което си е баш социалистически похват.

Ако това е социално то и застраховката на колата ти е социална - плащаш сега, потребяваш някога, ако изобщо.
Това е отложено потребление, а не социалност. Виж, съгласна съм, че пенсиите стават социални когато тези с ниските вноски почнат да вземат непропорционално високи пенсии, гледано откъм вноски.

# 529
  • софия
teta, държава няма. Има една партия, която такива корени е пуснала и такива схеми е изградила, че спасение няма. Много бизнеси са обвързани, много хора са замесени и още повече пари са откраднати.
Тук ми изниква едно изказване на Асен Василев, което не мога да напиша, но съм сигурна, че ще се сетите.

# 530
Ако това е социално то и застраховката на колата ти е социална - плащаш сега, потребяваш някога, ако изобщо.
Това е отложено потребление, а не социалност.
Нищо подобно. Застраховката се плаща на база риск, но всичко се събира предварително. Ако стане нещо се плаща от вече налични пари, а не се чака да дойдат нови хора, които да сключат застраховка, за да се набавят необходимите пари. И покритието е изцяло зависимо от твоята вноска, а не от бъдещи политически решения.
Пенсионната система разчита на евентуални бъдещи плащания. И то на дългосрочни твърде оптимистични прогнози, заради което се срива. Очаквали са все повече работещи, които да правят все по-големи вноски, а работещите всъщност намаляват. Затова и се вдига пенсионната възраст и пропорционалния размер на вноските.

teta, държава няма. Има една партия, която такива корени е пуснала и такива схеми е изградила, че спасение няма. Много бизнеси са обвързани, много хора са замесени и още повече пари са откраднати.
Тук ми изниква едно изказване на Асен Василев, което не мога да напиша, но съм сигурна, че ще се сетите.
Партията не е една, ама всичките крадат еднакво и затова няма никаква промяна, само подмяна. Кирчо и Асенчо крадат не по-малко от Боко. Това чакане да дойде някой нов спасител само подхранва омагьосания кръг. Навремето Боко изчегъртваше комунистите и всички го боготворяха, същите дето сега скандират за Подмяната.
Но докато някои скандират по площадите или се жалват как нямат избор и какво трябва да им даде държавата, други успяват сами да си оправят живота, без да мамят и крадат.

# 531
  • софия
bboiko, съгласна съм. Просто едните са управлявали по-дълго и са си построили техен си комунизъм.
Притеснителен е фактът, че има все по-малко работещи и все повече такива, които се оплакват и чакат на готово.

# 532
Ами те в политиката циркулират едни и същи хора/семейства, само сменят логото и лицето на партята, затова в безумно да се чака на спасители. На герб половината хора преди това са били в БСП, сега на ПП и ДБ е подобно.

Във всички "развити" държави има проблем с намаляването на работещите. Тези които са били империи навремето все още имат достатъчно натрупани ресурси да го компенсират. Източна Европа няма това щастие.

# 533

Нищо подобно. Застраховката се плаща на база риск, но всичко се събира предварително. Ако стане нещо се плаща от вече налични пари, а не се чака да дойдат нови хора, които да сключат застраховка, за да се набавят необходимите пари. И покритието е изцяло зависимо от твоята вноска, а не от бъдещи политически решения.
Пенсионната система разчита на евентуални бъдещи плащания. И то на дългосрочни твърде оптимистични прогнози, заради което се срива. Очаквали са все повече работещи, които да правят все по-големи вноски, а работещите всъщност намаляват. Затова и се вдига пенсионната възраст и пропорционалния размер на вноските.

Всичко това е така и прави пенсията много неща, но не и социална. По идея пенсията не е социална, а всеки получава според приноса си. Но днес се наблюдават изкривявания на идеята и тези без вноски или с ниски вноски получават повече. Това вече е въвеждане на социален  елемент и не е правилно, но по идея не трябва да го има.

# 534
По идея..има и социална пенсия.
А иначе системата е солидарна.

# 535
По идея..има и социална пенсия.
А иначе системата е солидарна.
+1
Точно това беше думата, избягала ми беше - солидарна е.

А отделно си има социални пенсии и други социални плащания.

# 536
Солидарна вероятно е по-точната дума, но ми беше избягала. Важното е, че системата разчита на бъдещите вноски на още неродени хора за да изпълни обещаното към плащащите в момента. Което я прави нестабилна и вече невъзможна за поддържане в текущия ѝ вид.
Отделно социалното преразпределение в системата не е никак малко, независимо дали го считаш за част от началния замисъл или за добавка. Това само влошава състоянието на системата, но тя и без този елемент е компрометирана по начало.

# 537
Значи пак стигаме до план Б, т.е. човек не трябва да харчи всичко, а да мисли отдалеко, та да е леко.

# 538
Значи пак стигаме до план Б, т.е. човек не трябва да харчи всичко, а да мисли отдалеко, та да е леко.
Ха, добър ден! Открихме топлата вода!

# 539
Не към мен, аз от заплата 1 го прилагам.

Общи условия

Активация на акаунт