За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 233
  • 802
  •   1
Отговори
# 540
Проблема е, че си принуден да финансираш система, която е прогнила, без право на избор.

# 541
Това финансиране не касае само пенсиите.
Всеки ползва болнични, жените майчинство, случва се да отидеш на борсата.
За всички плащания се гледат осигуровките.

# 542
Далеч не всеки ползва болничен.
На някои не им разрешават..

# 543
Те осигуровките не са една обща сума, за всяко нещо са в отделен фонд. Но иначе да, с болничните и борсата е още по несправедливо за осигуряващите се на високи доходи. А начинът на изчисляване на обезщетенията на дневна база е просто безумен.

# 544
  • Другата България
Никой не може да те забрани да ползваш болничен. Това да не е концерт по желание, да се разболяваш по желание?
Наистина не е истина какви измислени доводи могат да се донесат само за да се оправдае нечие лично бездействие и незаинтересованост, но пък за сметка на това искания и изисквания.

# 545
За болничен се взема база 18 месеца, за майчинство 24.

На какво основание не им разрешават?
Ако си опериран или със счупен крак?

# 546
С изключение на определен период през бременността ми, аз нямам нито 1 ден болничен. Никога, нито веднъж. Лятото нула почивка, зимата 90% хоум офис. Никога не ми се е налагало да ползвам. Никой не ми е забранявал.  Наскоро питах ТРЗто ни каква е процедурата за взимане на болничен... от любопитство. Grinning

И да, на много места не разрешават болничен и не плащат платения отпуск. Сериозно ли не го знаете?

# 547
  • Другата България
Болничният лист не е прищявка, и сравнението с платен отпуск е нерелевантно.
Говоря за реални ситуации, с реални заболявания, за реални фирми и работодатели, с реални осигуровки и коректни трудово правни, или служебни отношения. Имам над 25 години трудов стаж, не за един и същи работодател, никога не съм била ограничавана, спирана или каквото и да е друго относно заболяване и използване на болнични. Чувала съм, чела съм и вероятно има работодатели, които “забраняват“, но това им действие е противозаконно и работникът има право да се оплаче в ИТ за ограничаване на правата си. Ако стои и търпи, проблемът си е негов.

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 21:26 от Merri_An

# 548
Като има балами да работят за такива работодатели, ще им забраняват.
Имаме 2 колежки с онкодиагнози. Дълги болнични. Как ще им забраняват?

# 549
Как точно се забранява ползването на болничен, ако си на трудов договор?

# 550
И аз не знам как.
Работодателят е длъжен да го представи в НОИ/НАП.

# 551

Знаете ли,че в известна Софийска болница  преди 20 години ми рекоха, че 5 години нямам право да раждам, също и болнични да взимам.
Е, спазих си обещанието, само и само да съм там. Но, човек знае ли дали утре няма да се разболее сериозно.
Сега вече нещата са различни ,взимат си хората болничен, но пак си търпят орезките и негативите.

# 552
Е, как се дават пари в плик?
"Ако взимаш болнични - аут" и толкоз или въобще не плащат първите 3 дни...

# 553
Да, просто при 3 болнични те освобождават, защото за твоето място чакат 10.
Но  сега с тая криза за кадри, нещата коренно се промениха.

# 554
  • Другата България
Това вече е съвсем различно.
Зависи си от работодателя и работника срещу него.
Като му позволява - ще забранява.
За това не му е виновен никой друг.

Общи условия

Активация на акаунт