За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 158
  • 802
  •   1
Отговори
# 585
Пробвах да потърся и намерих някакъв пример:

https://www.barometar.net/62610/

Имаме работник, бивш работодател и дело за набеждаване/набедяване. Прочети го и кажи - вярно ли е, въобразявам ли си. Може би това е "друго нещо" или щом не пише, че е осъден значи не се брои. Като спомене някой за еднорози ми е ясно, че няма смисъл да се задълбочава разговора.

# 586
Новина от жълт вестник как някакъв станал партиен член, ама бил реално клеветил масово и затова може би евентуално едва ли не щял да бъде разследван от прокуратурата...
И това трябва да докаже, че няма избор и всички са принудени да лъжат, мамят и крадат?!?
Взимай си пликчетата и се самоуспокоявай как нямаш избор. Или ще се опиташ още по-ниско да паднеш с измислици?

# 587
Ти що не вземеш да пуснеш 5-10 сигнала до НАП? Ей така като трето лице. Или не знаеш нито една фирма, която плаща в плик - иначе си готов? Докажи, че си мъж. Малък напън и ще оправиш цялата държава.

PS: Въздържай се от споменаване на еднорози, че ставаш за смях с тях, колкото и ефектно да ти звучат.

Последна редакция: ср, 12 апр 2023, 01:03 от BCD

# 588
Аз сигнали към НАП съм пускал и към други агенции дъм пускал. И о чудо! Още съм на свобода, неосъждан.
И не, мен никога не са ми плащали в плик, нито съм подпитвал да ми предложат такава опция. О второ чудо, имало хора дето работят само на светло!

Ама давай, продължавай да копаеш дъното!

# 589
Сигнал към НАП бих подала с чиста съвест, ако ме касае лично. Но да правя "услуги" на хора, които сами искат да си пречат, не. Да се оправят. Кой каквото си надроби, това ще сърба.
Само да не обвиняват на стари години държавата, че са работили без ТД, или са ги осигурявали на МРЗ.

# 590
Аз съм изумена как някои хора с гордост си казват, че нарушават закона. Но явно без контрол от властите почти всеки ще се опитва да мами на дребно. Тук в моята чужбина хванаха един работник с пари в плик. На секундата 45 000 франка (80 000 лв) глоба за работодателя. Работникът (от Косово) депортиран с черен печат. Да го питам сега в Косово без пенсия по кои кофи ще рови.
Ама те до пенсия нямало да доживеят, чета тук. Ами ако доживеят какво? Аз си плащам данъци за всяка стотинка. Държавна здравна застраховка тук няма. Всички са частни и си избираш модел, който на теб ти харесва. Основната е задължителна за всички. По повод оплакванията, че всичко се доплаща...не можеш да очакваш да плащаш 50 лв и медицинските услуги да са ти безплатни. Аз плащам 400 франка на месец, а не съм богата. Ами правиш си една ДЗ и готово. Направо съм потресена как може да мислиш само за себе си и да очакваш държавата да ти е длъжна за всичко.

Да, затова през лятото и когато се съберат малко повече почивни дни, не може да се вреди човек да отиде на лекар и зъболекар, заради българи, живеещи в чужбина, които идват да се лекуват тук. Малко ли сме ги чели и тук. Парадират с просперитет, но от Канада и от не-знам-си-къде идват тук да се лекуват и да оправят зъби. Те пак плащат минималното, а ползват солидарно. Защо това не ви прави впечатление, а се хванахте с хората на МРЗ в забутаната провинция?

# 591
  • Швейцария
Защото първо това не е по темата, второ да се лекуваш някъде и да си плащаш не е престъпление, а да даваш или да прибираш пари в плик е. Което ощетява всъщност и теб.

Последна редакция: ср, 12 апр 2023, 22:18 от JennyBG

# 592
Дадоха ни бонус за Великден. Някои колеги бяха силно възмутени, че не бил в плик и ще бъде обложен. Казах им, че това не е някоя долнопробна фирма, да дава пликове. Не им хареса обяснението.

# 593
Защото първо това не е по темата, второ да се лекуваш някъде и да си плащаш не е престъпление, а да даваш или да прибираш пари в плик е. Което ощетява всъщност и теб.

Как да не е по темата? Защо според теб търсят лекари и зъболекари, работещи със ЗК? Идват от чужбина, плащат минимални здравни вноски за себе си, а за децата си нищо, и точат Здравната каса. И това хора, парадиращи с имане и високо заплащане, не някакви оръфляци на МРЗ

В моя роден град, в който вече по ред причини рядко ходя, но все пак поддържам контакти и знам какво е положението, категорично мога да кажа отново, че няма работодатели, даващи в пликче, хеле пък по 500 лева и отгоре месечно. Заплата е МРЗ в повечето случаи, извън администрациите и някои някои частни дейности, че и няма достатъчно работни места за всички. Няма митичен работодател, който да дава бонуси в пликчета. Което не значи, че хората не се опитват да оцеляват, работейки допълнително или изцяло на черно, ако не могат да си намерят работа на договор, каквото могат - лозя, градини, животни, сезонна селскостопанска работа на черно за някой друг, гледане на стари/болни хора, че дори и най-древната професия.

Колко от вас си купуват от някое село месо, млечни продукти, яйца, плодове, зеленчуци и т.н.? Колко от вас плащат на чистачка за блока им или за личния им дом пари на ръка? Коло от вас плащат на ръка на някого, за да им нареже и нацепи дървата? Колко от вас плащат на ръка и без договор за гледане на болен човек или дете? Колко от вас са ползвали програмата "Родители в заетост", за да могат да платят в пликче на детегледачката по програмата, че тя да получи повече от МРЗ, а те да минат по-тънко?

Като се иска съвет тук за допълнителни или каквито и да е доходи, какви съвети се дават? Прави торти, плети, ший и пр., и продавай по Фейсбук и останалите канали, прави мартеници, чисти къщи и входове, бери билки, събирай орехи и вторични суровини, гледай болен или дете, пиши за някой статии от 3 лева/100 думи? Сигурно всичко това е доход на светло?

# 594
Не разбрах как българите живеещи в чужбина пречат ако си плащат за прегледите? Аз всичко плащам на частно, не се усигурявам двойно, това би трябвало да е незаконно за ЕС. Това е допълнителен доход, който ако се облага належащо би бил само от полза за местните общини.

Ясно че в малките градове е трудно, но това е от централизацията на властта, то много хора и затова отидоха в чужбина, защото вместо в Софийския див запад, по-добре беше в реалния. Това противопоставяне на никого нищо добро не носи.

Аз пък например в момента предпочитам да си карам значителна част от ваканциите в северозапада. Вместо да си харча ваканциониите фондове другаде. Не купувам идеята, че с това вредя.

Последна редакция: чт, 13 апр 2023, 17:26 от ierldan

# 595
Човек дето не се е осигурявал, за да придобие здравноосигурителни права тук, го карат да плати за години назад, май три години бяха. Наведнъж. Не знам към момента каква сума излиза това и дали не им слагат и лихви за това време. Отделно каква част от здравеопазването ни е покрита дори и за здравноосигурени, нали пак човек ходи с парите в ръцете навсякъде иначе кой знае каква работа няма да му свършат.
Някой дето живее в чужбина, хептен в ръцете го гледат и го скубят, не са ги оставили безплатно да се лекуват, поне около мен не знам за такъв случай. За стоматологични услуги пък съвсем да не говорим, те са си скъпи навсякъде спрямо стандарта на съответната страна. Там пък как се извиват ръце ако споменеш че си в страната за ограничено време и трябва да планирате лечението, свят ти се завива накрая.
Сега, леко не се съгласявам с това че на тия пари дето ще ги оскубят, ще бъдат платени данъци, предимно са дадени на ръка такива. Хич не ми се вярва че за всяко нещо са получили фискален бон или фактура и съответно са отчетени тия пари и ще се декларират. Чат-пат по някой взема фактура ако ще му ги покрие застраховка, евентуално, но и това май е по-често за лекарства отколкото за лекарите.

# 596
Не е честно да плащаме различни здравни осигуровки, а да получаваме еднаква здравна услуга, адски демотивиращо е.

# 597
Специално дентални услуги почти не се покриват от НЗОК, та все тая.

# 598
5 години назад се плащат здравните осигуровки. И отделно работещите в чужбина се осигуряват и там. А и ако се връщат в България по-скоро минават на частно.
Това ли е голямото уважение на чуждия труд - пресмятане кой колко време прекарвал във форума, следене кой къде ходел на зъболекар, къде на почивка... Ама иначе се претендира за право на хубав живот и високо заплащане, ама някой друг да ги осигури.
Confounded

# 599
Не е честно да плащаме различни здравни осигуровки, а да получаваме еднаква здравна услуга, адски демотивиращо е.

Да, не е честно, но такава е системата - социална, освен солидарна.  И всеки трябва да се настрои към нея каквато е.

Общи условия

Активация на акаунт