За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 155
  • 802
  •   1
Отговори
# 615
За братята и аз съм съгласна. И ходят в спешното, и вдигат скандали.

# 616
Който се осигурява, да ползва.
Мен ме дразни, че братята са все по болници, а нищо не внасят.

А мен държавата ме дразни, че го позволява.

# 617
И аз не съм наясно как става.

Както и да е, аз реално не се дразня на отделен индивид, който си иска пликчето или се опитва да мине тънко, защото системата го позволява. Включително и идващите от чужбина да се лекуват и преглеждат тук не ме дразнят наистина, просто правех паралел, защото нещата са идентични в този случай

Проблемът е в системата. Ако никой не предлага заплати в пликче, какво значение има, че някой си иска пликчето?  Едни и същи хора тук цапат, рушат хвърлят боклуци, не си прибират изпражненията на кучетата, но в чужбина не го правят, защото има санкции. Най-лесното е всички работодатели да предлагат само реални заплати, но някой няма интерес това да стане и това не малкият човек, не зависи от него, че да си фокусирам гнева върху него.

# 618
Ако никой не предлага заплати в пликче, какво значение има, че някой си иска пликчето?
Ако никой не приема заплати в пликче, какво значение има дали някой предлага?

# 619
Ако никой не предлага заплати в пликче, какво значение има, че някой си иска пликчето?

А държавата...къде е Grinning
А, що я забравяте?
Седи и гледа. Буквално.
Няма я регулацията...то регулация и правила има де, на хартия, само на хартия. Контрол що няма?
Щот не искат. Не им изнася.
Не че не могат да контролират...могат.
Ама нямат желание..някак.

# 620

Може да ти звучи също толкова логично, колкото първия вариант, но сигурно има някаква причина в държавите, за които се сещам, включително и България, на санкция да подлежи работодателят, а не работникът, защото в никоя от развитите държави не разчитат на съвестта и морала хората, за да спазват законите.
Най-малкото, да проверяваш системно всеки един отделен работник/служител, е по-трудоемко, отколкото да провериш предприятие.

Друг въпрос е, че приложението на закона при нас куца, обаче като идея смятам, че е добре, стига да се спазва и да не може шефът със съответното пликче където трябва да се отървава от санкции и да продължава с нарушенията.

# 621
Всъщност тъжната истина е, че държавата толерира сивата икономика, защото по-добре сива, отколкото никаква и хора на социални помощи. А много от нашите фирми са толкова неефективни, че няма да оцелеят на светло и ако ги натиснат наистина ще затворят.

# 622
Да, вероятно и това. Бях видяла в една фейсбук страница как работодатели се оплакват, че минималната работна заплата е твърде висока.

# 623
Да, вероятно и това. Бях видяла в една фейсбук страница как работодатели се оплакват, че минималната работна заплата е твърде висока.

МРЗ е нож с две остриета и ако не се прилага внимателно и с мярка може вместо да изпише вежди да извади очи.
От една страна изважда доходи на светло и защитава работниците от прекомерна експлоатация, но от друга ако някой наеме един неграмотен да му мете двора и реши, че си струва 500 лева, после като направят МРЗ 700 той може да реши, че вече не си струва и ще уволни чистача. И онзи какво да прави, като друго не може? Та се оказва, че точно тези хора, които МРЗ уж защитава, може да са прецакани от нея. Една машина за метене може да замести десет човека и ако разходите по тези десет човека надвишат разходите по машината тогава какво ще стане с метачите?

Последна редакция: чт, 13 апр 2023, 20:13 от Черна станция

# 624
  • Швейцария
Кукумицинка, мен досега никой в България не ме е прегледал безплатно. Сега дали лекарят тези пари ги облага с данъци аз не знам, но си получавам фактура. Нямам здравни осигуровки в България, ползвала съм медицински услуги само ако се е случило да се разболея там. Имам си ЛЛ тук и си се лекувам тук, и на зъболекар ходя тук. И никой в тази тема не е парадирал с просперитет. Аз казах, че не съм богата, но си плащам всяка стотинка данъци и не укривам доходи. А това, че сезонният работник в Германия Пешо се осигурява в България къде е проблемът? Нали си плаща осигуровките. Като ги плаща ще ползва.

# 625
Може да ти звучи също толкова логично, колкото първия вариант, но сигурно има някаква причина в държавите, за които се сещам, включително и България, на санкция да подлежи работодателят, а не работникът, защото в никоя от развитите държави не разчитат на съвестта и морала хората, за да спазват законите.
Отидохме в поредния имагинерен свят. И в България, и в развитите държави на санкция подлежат и двамата - и работника, и работодателя.
Упорито търсиш кой да ти е виновен за ниските доходи и искаш някой да е длъжен да ти ги вдигне, ама друг освен себе си няма да намериш.

# 626
Е, гледам, че за трети път се опитваш да ме уязвиш за ниските ми доходи. Аз не работя, така че можеш да приемеш, че доходите ми са нулеви, не ниски. Преди раждането би могло да се каже, че бях доста добре платена, но бях в София и т.н.

Всъщност излъгах, не са съвсем нулеви доходите ми. Ето днес една позната ми се примоли да ѝ дам яйца за Великден, имаме кокошки, и не можах да ѝ откажа, та и аз малко сив доход получих.

# 627
Това, че доходите ти са нулеви, не означава, че материално не си по- добре от хора с доходи, не се засягай.

# 628
Аз никого не се опитвам да уязвя, ама ти вече куп страници пишеш как доходите те извиняват да нарушаваш целенасочено закона, как тия със светлите доходи сме били длъжни да ти осигуряваме нещо, както и още куп измишльотини и лъжи за това какви са законите в България и в чужбина. И колкото и да ти се показва че грешиш, продължаваш отново и отново с неизчерпаема наглост и сипейки нападки на каквато тема измислиш.

# 629
Младеж, хайде по темата да се придържаш, без лични нападки да има. Става ли?
Принципно да разсъждаваме ...

Общи условия

Активация на акаунт