За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 151
  • 802
  •   1
Отговори
# 630
Аз никого не се опитвам да уязвя, ама ти вече куп страници пишеш как доходите те извиняват да нарушаваш целенасочено закона, как тия със светлите доходи сме били длъжни да ти осигуряваме нещо, както и още куп измишльотини и лъжи за това какви са законите в България и в чужбина. И колкото и да ти се показва че грешиш, продължаваш отново и отново с неизчерпаема наглост и сипейки нападки на каквато тема измислиш.

И как точно нарушавам целенасочено закона, при положение, че мъжът ми ме издържа, не ползвам никакви социални помощи и прочие? Как точно очаквам от теб от чужбината да ми осигуриш нещо, че и от някой друг със светли доходи, който не ми е мъж? Сигурно чакам да ми пратиш пари по Мъниграм или с Револют, че да свържа двата края?

# 631
От поне 6-7 пишеш, как да се укриеат доходи било приемливо, че и даже право, на всеки дето се чувствал беден. Законът обаче твърди друго.
Ти какво получаваш и кой те издържа не знам и хич не ме интересува, но до сега не съм виждал човек, изрядно плащаш си данъците, да защитава толкова активно сивата икономика.

Младеж, хайде по темата да се придържаш, без лични нападки да има. Става ли?
Принципно да разсъждаваме ...
Ако мен визираш - аз принципно никого не нападам, ама като почне някой да ми прави сметка колко съм пишел във форумите и колко съм работил, да ми цитира мненията сипейки неистини или да ми обяснява за какво мога да пиша и за какво не, то отговарям. И без това в този раздел като мине "разчистване" и се оставят само мнения с определена насоченост, нека поне да поработят малко.

# 632
Напротив, никога не съм писала, че приемливо, че чак и право на всеки, който е беден, да укриват доходи.

Аз отказах да започна работа на места, където предлагаха в пликче, защото не бях в безизходица и предпочитам, ако ще работя, да се осигурявам на по-висока сума. Ако нямаше какво да ям и с какво да си гледам детето, естествено, че щях да работя каквото има и каквото мога. Нямаше да пусна тема в бг-мама Бойко и сие да ми пращат пари, защото предпочитам да не работя, след като ми предлагат пликчета.

Я пак обясни какви данъци трябва да плащам изрядно, а не съм платила?

# 633
  • Пловдив
"Ако нямаше какво да ям и с какво да си гледам детето, естествено, че щях да работя каквото има и каквото мога."
Всеки щеше. В една част от случаите работникът няма избор, в тоя смисъл е глупаво да се пита защо се е съгласил. То не е само да се съгласиш да вземаш нето двайсе' и две на сто по-малко. Работодателите са за бой, не работниците.

Но и мнозина така предпочитат. От тях не на всички им стига предвидливост поне да заделят сами. Повечето изобщо не мислят.

# 634
Скрит текст:
Да, затова през лятото и когато се съберат малко повече почивни дни, не може да се вреди човек да отиде на лекар и зъболекар, заради българи, живеещи в чужбина, които идват да се лекуват тук. Малко ли сме ги чели и тук. Парадират с просперитет, но от Канада и от не-знам-си-къде идват тук да се лекуват и да оправят зъби. Те пак плащат минималното, а ползват солидарно. Защо това не ви прави впечатление, а се хванахте с хората на МРЗ в забутаната провинция?
Как да не е по темата? Защо според теб търсят лекари и зъболекари, работещи със ЗК? Идват от чужбина, плащат минимални здравни вноски за себе си, а за децата си нищо, и точат Здравната каса. И това хора, парадиращи с имане и високо заплащане, не някакви оръфляци на МРЗ
Защо 5 години назад да се плащат осигуровките? Безработни ли да стояли тези хора, преди да емигрират? Просто продължават да си плащат минимума като самоосигуряващи се лица, че да ползват тук услугите. И редовно си ги ползват. Естествено, не говоря за хора, които не са се връщали от 20 години в България, ама някои основно за прегледи идват всяка година. Иначе, естествено, че не всичко се покрива от ЗК. И на постоянно живеещите в България пак не им се покрива всичко. И ние плащаме отгоре на здравната каса за прегледи при специалисти, консумативи и пр. Медицинско лице ми е казвало, че става дума за значителен брой хора и това се отразява негативно, освен заради ползването на клинични пътеки, и като болничен капацитет и брой персонал, които не са предвидени да обслужват още 1-2 милиона приходящи емигранти, особено в някакви тесни периоди от време. И в София има проблеми заради недостатъчния капацитет спрямо всички живущи в нея, нали.

Като е толкова хубаво и уредено в чужбина, защо не ползват там, а идват да ползват простата здравна система в България?
Кукумицинка, има нещо грешно в базовите факти, на които почиват тези ти наблюдения. Или разминаване в декларирани претенции за просперитет в чужбина и обективната реалност. Ще обясня подробно защо мисля така.
Двойно здравно осигуряване е незаконно в рамките на ЕС, вече са писали за това. И това вече се засича, все повече национални данъчни, застрахователни и здравни системи се синхронизират на ниво ЕС.
Логично е сезонните работници да държат на здравните си права в БГ , защото те са извън здравната система в чужбина, заетостта е временна, обикновено нископлатена, без дългосрочни перспективи.
Също и тези, които работят в чужбина нелегално, без договор и осигуровки, без адресна регистрация - обикновено са от крими-контингента или малцинствата или работещи за такива.
Още една група емигранти често търсят здравни услуги в БГ - тези неинтегрираните, работещи без познания по местния език, които не са опознали как функционират местните здравни системи, манталитет, обществени порядки, закони. Те са здравно осигурени в чужбина, но са несигурни поради незнанието си и предпочитат познатия здравен хаос в България.
И последната група са тези, живеещи и работещи в страни с несолидарна здравна система (като например САЩ), където добрата здравна застраховка струва сериозни средства, които те не могат да си позволят.
Всички изброени до тук са много далеч от групата с добри доходи и просперитет в чужбина.
Има една друга група емигранти, които въпреки добрите си доходи и доброто си осигуряване в чужбина, живеят в държави с труден или бавен достъп до добро здравеопазване. Те се лекуват в БГ, но обикновено извън здравната система.

НО! Хора, установили се трайно в нормални държави с читаво здравеопазване, с нормални здравни застраховки и добри доходи, интегрирали се, проспериращи, нямат НИКАКВО разумно основание да държат да пазят здравните си права в БГ. Здравната ни система е тежко бюрократична, много бавна, ЗК покрива ужасно малко неща и за много базови неща се доплаща, лекува се на парче, корупцията е жестока и плащането на ръка е норма. Единствения плюс е бързия достъп до медицински светила и изследвания и процедури по желание на пациента (обикновено платено, не по ЗК), но стигне ли се до продължително или сериозно лечение, ходенето по мъките е задължително. Тежко и хронично болните и инвалидите,  здравно осигурени в БГ,  са подложени на тормоз, на геноцид. За да получат адекватно лечение трябва да преборят пълчища бездушни болнични администратори и сложна здравна бюрокрация. Сравнявайки с начина, по който протичат тежки и дълги лечения в страни с нормална здравна система и колко улеснен е пациента и близките му, изводите сами идват.

Извинявам се, че бях многословна.

# 635
Набъркването на съвременната българска медицина в темата е много актуално. Споменах, че най-редовно плащам за прегледи повече, от обявеното като ценоразпис и съм получила разписка един, единствен път(по спомен)!

Какво обаче говори това за каймака на българското общество? Просто “без разписка” - “в плик”  подходът говори колко дълбоко вкоренена е идеята, че данъци не трябва да се плащат.

# 636
От 50 прегледа на частно, само за 2- 3 съм платила на каса и имам касова бележка.

# 637
  • София /Абсурдистан
Лекарите и зъболекарите работят на патент и не са длъжни да поддържат касов апарат. Ако кабинетът е болничен такъв, тогава се плаща на касата на болницата. Често ходя в София мед и си плащам на касата в болницата. В поликлиниките също е така за платен преглед.

# 638
На патент могат да работят само ако нямат договор с НЗОК.Иначе трябва да има фирма и съответно касов апарат.

# 639
Лекарите работели....на патент?
Всъщност изразът е патентна дейност...фризьорката ми развива такава, но лекар и стоматолог..за пръв път чувам, и не ми звучи изобщо да е така...

Нещо понятията може би бъркате, не знам.
ЕТ са повечето...да нямате предвид свободна професия, а не патентна дейност точно...

# 640
Няма патент за здравни услуги.

# 641
И аз така знам...но така се писа горе ?

# 642
Не са длъжни да имат касов апарат, но са длъжни да издават касова бележка.
Искала съм такава, ДЗО не изплащат без документ за плащане. Пише си УИН на лекаря и сумата.

# 643
Издават като им поискаш и те гледат накриво.

# 644
Рядко дават..това са и моите наблюдения.

Общи условия

Активация на акаунт