За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 135
  • 802
  •   1
Отговори
# 690
Пенсионери? Безработни...
Мислех че работещи с ниски доходи се визират...

# 691
Пенсионери? Безработни...
Мислех че работещи с ниски доходи се визират...

И те, но не исках да ги споменавам. Но иначе пенсионерите ползват системата, макар да не плащат осигуровки. Безработните също ползват, но плащат минимални осигуровки. Работещите на МРЗ или на друга ниска заплата пак ползват системата и плащат минимални или малки вноски.
Докато масата осигурени на висока заплата имат и втора здравна осигуровка от работодателя и ползват нея, защото е по-бързо и удобно. Другите още по-богати също не чакат на опашка пред личния лекар.

# 692
Според мен не е коректно. Плаща ги работодателя, не се удържат от твоята заплата. Не са част от заплатата ти, а част от разходите на работодателя.
Така е, голям разход и за работодателя са. Но в здравната система отива цялата вноска, която е 8 % от осигурителния доход.

# 693
8те процента са това което влиза от нечие име като вноска, тях не ги интересува кой ги плаща а да влязат. А може примерно и аз да съм си работодател, това също не е тяхна работа. За мен пък е некоректно да каже някой че плаща само тая по-малката част и за толкова пари - такава услуга. Ами не, не са толкова.

# 694
Според мен не е коректно. Плаща ги работодателя, не се удържат от твоята заплата. Не са част от заплатата ти, а част от разходите на работодателя.
Така е, голям разход и за работодателя са. Но в здравната система отива цялата вноска, която е 8 % от осигурителния доход.

Да, отиват 8% от средния осигурителен доход, а той е под 1400 лева. Или с други думи за всеки осигурен в системата се наливат около 110 лева.  Но осигурените лица са около 2,1 милиона и затова можем да приемем, че в системата всеки месец влизат 230 милиона лева, с които трябва да се лекуват 7 милиона пациенти, да се поддържат болниците, личните лекари, да се инвестира...
И така за всеки българин месечно в системата се вливат по 33 лева.

# 695
Средното всъщност вероятно и по-малко да е, тъй като здравно осигурени са и много безработни, а те се осигуряват върху половин минимална заплата, дори не върху цяла. Това е малко по-друго нещо от дискутираното по-горе, но си е така и то.

# 696
И безработна съм била 5 години и пак на частно съм си плащала, и родителите ни са пенсионери и те на частно ходят.Направления никога няма, ползват си ги ЛЛ и близките им, за другите няма.Два пъти съм поискала, нямало и вече 15 години изобщо не искаме.Защо да плащаме.Осигуровките не се ползват от безработни и пенсионери, а от лекарите и семействата им.Всички други си плащаме, даже и циганите.

# 697
Скрит текст:
С това съм напълно съгласна. Казах само, че частта на работодателя не излиза от джоба на работника. Което е различно.

8те процента са това което влиза от нечие име като вноска, тях не ги интересува кой ги плаща а да влязат. А може примерно и аз да съм си работодател, това също не е тяхна работа. За мен пък е некоректно да каже някой че плаща само тая по-малката част и за толкова пари - такава услуга. Ами не, не са толкова.
Това пък е в съвсем различна посока, от това което аз коментирах.

# 698
И безработна съм била 5 години и пак на частно съм си плащала, и родителите ни са пенсионери и те на частно ходят.Направления никога няма, ползват си ги ЛЛ и близките им, за другите няма.Два пъти съм поискала, нямало и вече 15 години изобщо не искаме.Защо да плащаме.Осигуровките не се ползват от безработни и пенсионери, а от лекарите и семействата им.Всички други си плащаме, даже и циганите.
Аз смятам, че за България, в която "солидарност" е мръсна дума и една голяма част от хората тарикатеят и се чудят как да заобиколят законите, най-подходяща е американската система за здравно и социално осигуряване. Каквото сам си платиш, това ще получиш и като закъсаш, оправяй се, както можеш. Солидарността не е за нас.

# 699
Солидарната система в България е: всички плащат, само Богоизбраните ползват.

# 700
С това съм напълно съгласна. Казах само, че частта на работодателя не излиза от джоба на работника. Което е различно.
Надявам се, че не си икономист, че с такива разсъждения е страшно.

Работодателят откъде мислиш, че внася тези пари, кой ги заработва?

# 701
Е как кой ги заработва?Господ кой друг!

# 702

Това е абсолютно вярно, но не забравяйте, че същото важи и едно стъпало нагоре - държавата също няма свои пари и исканията към държавата де факто са искания същата да взема повече от едни за да даде на други.

# 703
А, нямала...дали...

# 704
Е как кой ги заработва?Господ кой друг!
Къде го споменах това? Ще помоля с точен цитат.
Ако не могат да се предоставят аргументи, се започва със заяждане. Много зряло.

Скрит текст:

Квалификациите ще помоля да ги запазиш за себе си.
Един работник ли има работодателя? И със заработеното от един ли му върви бизнеса?

Общи условия

Активация на акаунт