Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 476
  • 787
  •   1
Отговори
# 450

В ЕСПА има депозит при записване, който се задържа ако детето бъде отписано преди седми клас. Практика е да се приспада от последната вноска седми клас.
Това някаква наказателна такса, че не сте останали до седми клас ли е? Колко е този  депозит? Ако детето тръгне в първи клас в училището и преди да подпишете договора за втори клас, решите, че ще го преместите, не ви връщат депозита?
Сто процента аз не разбирам нещо, защото няма как да има такова малоумие.

Пазарът досега беше на продавача, но с инфлацията напоследък и предстоящата криза ще видим дали училищата ще си развяват прищевките по този начин.

# 451
  • София
Да допълня само /за Британика/, че този депозит е част от таксата за годината и е за "запазване на място". И когато дойде време за първа вноска от таксата, депозитът се приспада.

Не е ли така във всички частни училища?

Доколкото разбрах обаче в Иззи не е така - депозитът не е аванс, а нещо извън цялата такса? Родителите на деца да кажат.
Точно така, този депозит е част от таксата за годината, и се приспада с първата вноска - която е дължима до края на юни. Но пък първата вноска (при избор на плащане на вноски, които са без оскъпяване) е по-висока от останалите. Така че пак си го има варианта, че си е вид депозит, по същество невъзвръщаем. За да е ясно, не се оплаквам, просто споделям. Както и по-горе съм писал, важно е да се чете малкият шрифт в договорите Simple Smile

# 452
В Иван Апостолов при подписване на договор за обучение се дължи първа вноска (25%) от таксата за обучение. Тази вноска не се връща, ако детето се запише в друго училище междувременно. За мен това е различно от депозит, тъй като е вноска от самата годишна такса.
Разбирането му за случая в ИЗЗИ е, че депозитът там е сума отделна от годишната такса за обучение и следва да бъде върната след приключване на договорните отношения между двете страни. Много подобно на депозит при наем за жилище.

# 453

В ЕСПА има депозит при записване, който се задържа ако детето бъде отписано преди седми клас. Практика е да се приспада от последната вноска седми клас.
Това някаква наказателна такса, че не сте останали до седми клас ли е? Колко е този  депозит? Ако детето тръгне в първи клас в училището и преди да подпишете договора за втори клас, решите, че ще го преместите, не ви връщат депозита?

Пазарът досега беше на продавача, но с инфлацията напоследък и предстоящата криза ще видим дали училищата ще си развяват прищевките по този начин.
Сумата на депозита е различна през годините. В договорите има срок за уведомяване за отписване - при спазванетото му, депозитите се възстановяват (личен опит).

# 454
  • Отвъд алеята зад шкафа
Както стана ясно, опитът на ненарочените няма значение. Не знам броят на семействата общо, но са сигурно около 200. Но търпеливо ще изчакам проверките. Ако училището е постъпило нередно, да понесе предвидените по наредба глоби, предписания и т.н. Със сигурност ще има извадени поуки. За родителите на нарочените деца се надявам да случат повече на новите места. Някои деца сменят по 3-4-5 училища, докато попаднат на своето.

# 455
  • София
Не, ние пишем, защото Доротея ни плаща. Щом е негативно се ескалира до не знам къде, но позитивното е такова, защото е нагласено. Спирам по темата сериозно, няма смисъл. Започвам мълчаливо да чета.

# 456
Да, явно няма смисъл изобщо да си споделяме мнението или личния опит, тъй като те не се считат за "правилни" в дадената ситуация. Само дано от общата истерия нашите деца не пострадат накрая, тъй като желанието за кървава мъст май е най-важно в момента.
Между другото, за частните училища в България не мога да се изкажа, но предишното Кеймбридж училище, което посещаваха децата ми, събираше еднократен депозит при записване, който си остава в училището и то може да го използва за подобрения и други свои инициативи (development levy). Не е съвсем същото предполагам, но има подобна практика в някои държави.

# 457
Няма проблем да пишете за позитиви. Има проблем да твърдите, че нещо казано от други родители е невярно. И че всички описано не отговаря на истината. Или да внушавате, че са си залужили изключване, защото "имате да кажете нещо за тяхното дете и тормоза над вашето". Или да задавате уж невинни, но всъщност ехидни и иронични въпроси, с цел омаловажаване на описаното и преживяното.

А иначе, аз не съм ви обвинявала, че пишете положително, защото Доротея ви плаща. Но както излезе наяве, таксите не са еднакви за всички.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 20:50 от Fancy

# 458
Няма проблем да пишете за позитиви. Има проблем да твърдите, че нещо казано от други родители е невярно. И, че всички описано не отговаря на истината. Или да внушавате, че са си залужили изключване, защото "имате да кажете нещо за тяхното дете и тормоза над вашето". Или да задавате уж невинни, но всъщност ехидни и иронични въпроси, с цел омаловажаване на описаното и преживяното.

А иначе, аз не съм ви обвинявала, че пише положително, защото Доротея ви плаща. Но както излезе наяве, таксите не са еднакви за всички.

Нямам идея след колко години писане във форума съм 10 654 пъти съгласна с Фенси Simple Smile
Разбира се, че има най-вероятно много положителни неща в училището. Имала съм досег с някои от преподавателите и считам, че са фантастични. Но и аз като Фенски вярвам, че много деца са наранени от цялата ситуация. И внушението, че децата заслужават отншението, хич не ми харесва.
Но в днешното комерисално общество и ужасно образование у нас, явно психиката на едно дете струва 2000 лева.

# 459

Ние бяхме само последните две години, пък и избор голям нямахме, та не съм се съсредоточавала върху смисъла. От позитивен ъгъл погледнато е, защото училището инвестира дългосрочно в детето и ако се откажем по-рано те ще загубят. Във всички случаи не ми беше хрумнало че може да е каквото родители твърдят за Изи-да ти “помогнат” да се откажеш, за да приберат депозита.

# 460
Няма проблем да пишете за позитиви. Има проблем да твърдите, че нещо казано от други родители е невярно. И, че всички описано не отговаря на истината. Или да внушавате, че са си залужили изключване, защото "имате да кажете нещо за тяхното дете и тормоза над вашето". Или да задавате уж невинни, но всъщност ехидни и иронични въпроси, с цел омаловажаване на описаното и преживяното.

А иначе, аз не съм ви обвинявала, че пише положително, защото Доротея ви плаща. Но както излезе наяве, таксите не са еднакви за всички.

Нямам идея след колко години писане във форума съм 10 654 пъти съгласна с Фенси Simple Smile
Разбира се, че има най-вероятно много положителни неща в училището. Имала съм досег с някои от преподавателите и считам, че са фантастични. Но и аз като Фенски вярвам, че много деца са наранени от цялата ситуация. И внушението, че децата заслужават отншението, хич не ми харесва.
Но в днешното комерисално общество и ужасно образование у нас, явно психиката на едно дете струва 2000 лева.

Ето с това и аз съм 100% съгласна - няма дете на света, което да заслужава да бъде тормозено по какъвто и да е било начин, под каквато и да била форма.
И не мисля, че някой тук е обвинил семействата в лъжа? Това, което аз се опитах да направя, беше да дам мнение на база опита на моите деца дотук и да припомня, че във всеки скандал има две замесени страни и е добре да се изслушат и двете.

# 461
Е, че кой е спрял другата страна също да се изкаже? Никой!

Тяхното становище е дълго чакано, според мен.

# 462
Съвсем добронамерено бих посъветвала доволните в Иззи да обърнат наистина сериозно внимание на недоволните. Това го казвам от личен опит с ЧУ и частни ДГ. С времето се убедих, че няма дим без огън. Днес е друго дете, но утре може да е вашето.

И колкото и да ни се иска да вярваме, че с нашето дете всичко е наред и това не може да се случи, може да се окаже, че не е точно така.

Например в ДГ едното ми дете е било подлагано на тормоз от по-големи деца по време на игра на двора, но си е мълчало. Със седмици. Разбрахме доста късно, обратната връзка през цялото време беше, че всичко е ОК, като почнахме да нищим проблема, от персонала признаха с половин уста и след последвалите скандали с облекчение приеха да си прекратим договора по взаимно съгласие преди края на годината.

Във ФЛ имаше недоволни от качеството на обучението родители. Като си прехвърлихме детето в чужбина се убедихме, че приказките за ниското ниво не са били празни. Защото се наложи детето да остава в училище всеки ден, за да навакса, а уж тук беше топ.

# 463
  • Blondeville
Зачетох се в казуса с Иззи и съм потресена от някои споделени неща:

- отделянето на низвергнатите деца в нов клас, където дори не учат, а си рисуват по цял ден?!?
- гонене от час на малки деца навън, при минусови температури?!?
- ако не ползваш бус можеш да си вземеш детето чак след 17:20, при положение, че явно свършват в 16:40
- извиват ти ръцете да започнеш веднага в детския център или в самото училище ако искаш мястото, а не да започне детето наесен; лятното училище явно има задължителен характер
- говорене на децата неща, с които да уязвят родителите?!??
- по 2 деца на единичен чин?!?

Невръщането на депозити ми се струва най-белият кахър!

Разбирам, че явно има и доста доволни родители, но явно това важи за тези, които са удобни…към момента. Понеже и нарочените до един момент са били доволни, после явно някъде са стъпили накриво…

Дано се вземат някакви мерки подобни неща да не се случват, аз самата бях фен на Иззи преди това и се надявах да се развива успешно.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 20:16 от blondie_anna

# 464
  • София
Във ФЛ винаги е имало такса записване, която си е такса, не се връща. В момента е 2400 лв. Взимат я само веднъж обаче. Аз бях записала сина ми в детската градина и го преместих, после се върна във втори клас и не съм плащала втори път.

Общи условия

Активация на акаунт