Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 461
  • 787
  •   1
Отговори
# 540
ПБ има 4 деца, които се готвят за СМГ И са си състезатели, но заслугата не е на ПБ Simple Smile даже не знаят как да ги използват да си повдигнат рейтинга Simple Smile

# 541
Много ви се радвам как се хвърляте, че се и надъхвате. 95 са точките, наистина ли си помислихте, че ще се направи чак такава грешка?

Явно се случват чак такива грешки щом има два публикувани файла от НПМГ с два различни резултата. То май имаше публикуван резултат и от 133 точки на ЕК. Случва се. В края на краищата, браво на детето. Дали и за друго дете от училището щяха да си направят труда да коригират протоколи на фона на всичко, което се изписа?!?!?!?

# 542
  • София
Много ви се радвам как се хвърляте, че се и надъхвате. 95 са точките, наистина ли си помислихте, че ще се направи чак такава грешка?
Rainy, явно аз не гледам нещо като хората. Това е от линка, който ти изпращаш.
Скрит текст:

# 543
  • София
Нещо явно с кеша има проблем. Окончателният протокол е с 95 точки.
Явно много от вас не са били на състезания по математика, но едно време имаше лаф, като приключи състезанието и всички си казвахме вместо чао- Хайде до контестациите Grinning За всяко дете от всяко училище може да се подаде контестация. Често стават технически грешки и какво ли още не. То пише, че срокът за оспорване на първоначалният файл, където резултатът е 65 точки е до 31.03. В окончателният са нанесени всички корекции.
Този път признавам, че Кенгуруто са объркали баш на много неподходящо дете, което наведе до много смут.

# 544
  • София
Данделион, гледаш първия протокол. В окончателния протокол пише 95т. Не знам как става това.

# 545
Meleovara, детето Ви ще бъде много зле по български език във ФЛ. Ако планирате местене в българско училище, то е добре от първи клас да започнете частни уроци по БЕЛ. Същото се отнася и за математиката, по френската програма тя е по-назад спрямо българската. Например в 6 клас учат % и десетични дроби, прости уравнения с едно неизвестно, мисля, че в местните училища това се случва в 4 клас (дами от темата, моля да ме поправите, ако греша). Може би ще трябва да запишете детето и на мат.

Накрая ще получите нито риба, нито рак. В 4-5 клас на ФЛ има деца, които едва говорят и разбират френски. Вашето ще им е съученик, т.е. няма да е във френска среда. Наученото до 4-6 клас във ФЛ няма да му остане за цял живот, след преместването ще трябва да продължите да развивате и надграждате с частни уроци по френски.

В класа на детето ми във ФЛ имаше дете, което в 4 клас се премести в Питагор. Три години по-късно казва, че нищо не помни по френски. Майката каза, че е било голям стрес, детето цяло лято преди запозването в новото училище е чело учебниците по бг системата, за да се ориентира и навакса.

Аз на Ваше място бих търсила училище с английски още от самото начало и бих записала детето направо там. Френският бих решила с частен учител (навремето се бяхме обърнали към Френския културен институт и поискахме да ни свържат с учител за индивидуални частни уроци; намера една страхотна франзуцойка, а уроците се провеждаха в малката им база на ул. Д. Игнатий; единственият минус беше, че французите не искат да работят в събота Simple Smile).

# 546
В Кенгурото няма контестации, доколкото помня. Само изправяне на грешка в срок. Преди да се прати на училището-домакин.

# 547
  • София
Да се мести дете в 6-ти клас и да изкара двете най-трудни години преди НВО в 7-ми клас в нова система, ми се струва ексцентрично. По-добре да се мести след 8-ми клас, но е права Силвиана, хубаво е ако не уроци по БЕЛ, то поне да помагате съществено, детето да чете на български иначе някои са много зле в началните класове особено. А и имайте предвид, че другите деца ще са учили всичко на български, а вашето ще е учило всичко на френски и още ще е малко, за да прехожда лесно между езиците по предметите. Докато учи ще трябва да обяснявате и да запомня например какво е катет по математика, химичните елементи, термините по биология и по всички останали предмети. При целодневно обучение, което не е със занималня, а са си уроци по цял ден, после и домашни, детето ви трябва да е доста ученолюбиво и кротко, за да иска да поема и още в малкото си свободно време. Иначе във ФЛ винаги е имало и деца, които паралелно учат като частни ученици в българско училище, с цел да се преместят в АК, например, без да плащат като чужденци. Ама, това наистина сега с 3 годишно няма как да прецените дали ще е ок. Вижте градината, ако не си оскубете косите още първата година може и да обсъждаме пак как ще е в училище. Поне аз след първата група на ДГ, даже след първите шест месеца, бях в пълно отрицание и незабавно отписах. После видях предучилищната в държавно училище и реших пак да го върна във ФЛ във втори клас, защото беше на такава възраст. И не знам пандемията или друго, но в последните години бях доста разочарована, а и не само аз. 200 ученика са се махнали само последната година и половина, та не е мое мнение. В началното училище може и да става, там ситуацията е различна, но пропуските лъсват после, затова не е лошо и да се следи какво точно се случва.

# 548
Бояна, пропадането на ФЛ май продължава, за съжаление. Тази година за пръв път чух да рекламират отворените си врати по... радиото! С наборите на дъщеря ми отворените врати се обявяваха тихичко, само на сайта, едва записахме детето за изпит тогава, че бяхме пропуснали отворените врати и ни казаха, че сме изтървали срока (какъв срок не стана ясно, защото на сайта им няма краен срок за записване). Даже не искаха да ни дадат да попълним формуляр за кандидатстване, ами да сме се преберели у дома и да попълним през сайта, та се скарах лошо.После мина прословутият изпит и получихме "за нас ще е чест да обучаваме Вашето дете" след като мъжът ми очакваше да не я приемат, защото съм се заяла още с влизането в училището Simple Smile Сега за нас е чест, че се махнахме и наваксахме пропуснатото Simple Smile

# 549
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хм, близко дете се премести в ФЛ в гимназията, уж за по-добро, дано не стане по-лошо.

По френската система започват от 6 г, но не учат ли 13 години така и да завършват на същата възраст като по бг системата? Това, което при нас се води ПУК 2, във Франция е "1 клас" или?

# 550
  • София
Хм, близко дете се премести в ФЛ в гимназията, уж за по-добро, дано не стане по-лошо.

По френската система започват от 6 г, но не учат ли 13 години така и да завършват на същата възраст като по бг системата? Това, което при нас се води ПУК 2, във Франция е "1 клас" или?
Не. Независимо, че първи клас се нарича подготвителен, той си е първи клас. Всички останали класове преди колежа също имат наименования, а не номера, което не пречи да са еквивалент на нашите от 1-ви до 12-ти. Българските ученици единствени завършват училище на 19 години, останалия свят учи от 6 и завършват на 18.

А за близкото дете... не знам. От бившия клас на сина ми още 3-ма души се преместиха по средата на тази година. Колко ли им е било байгън, за да се местят по средата на годината. Випуска му бяха почти 80 ученика преди няколко години, сега са към 35.

# 551
Здравейте, от скоро следя темите. В нашето семейство живо се интересуваме от Френския лицей, тъй като партньорът ми/бащата на детето е французин. Сега обмисляме да започне в детската им градина, средната група, и евентуално да остане за началното образование, максимум до нашия 4-ти клас. Целта ни е да усвои достатъчно добре френския език в училищна среда. За жалост опциите за изучаване на френски са ужасно малко, почти никакви в София. Освен това при детето е като втори “майчин” и някакви курсчета, където да се учи да казва “Бонжур” са безсмислени. Обаче не желаем да завърши докрай ФЛ, защото искаме след това да наблегне на английски и дай боже математика. Знаете, че има много по-добри училища за това. Притеснението ми е до колко е осъществим този преход. Четох наредбите, че до нашия 6-ти клас признаването на завършени класове от чуждестранно училище става от училището, където искаме да продължи, след като се представят набор от документи. Стига да мине това признаване, няма изискване за приравнителни изпити за ученици с признат до 6-ти клас. Обаче до колко им се занимава да признават?… Нямам никаква представа дали малки ученици от Френския лицей са желани по другите училища. Освен това се получава едно възрастово разминаване, защото 1-ви клас във ФЛ е от годината на навършване на 6 години на детето. Детето е родено в края на годината и се получава започване на училище доста рано. Вероятно една година няма да е призната след това, за да е на една възраст с бъдещите си съученици в бг училището. Всъщност аз дори силно се надявам да е така - да отиде в клас според възрастта си. Осъзнавам и че ще са необходими допълнителни занимания по български, математика и вероятно английски, за да има въобще шанс да влезе в добро частно училище след 4-ти. Ако някой има опит с такъв преход ще съм благодарна да сподели. Възможно ли е? Попаднах на едно мнение в търсачката: “веднъж във ФЛ, докрай във ФЛ”, и силно се надявам да не е така.
Здравейте, ние минахме процеса по приравняване за дете 6ти клас и процеса е безпроблемен, стига частното училище да реши, че иска детето (ако математиката му е на ниво, английският също е важен). Две години ни беше трудно, но сега детето е в АК. Щом детето Ви е родено декември, по-скоро ще имате по-голям избор  да го запишете горен или долен клас, също от опит споделям . Ако искате пишете ми на лични.

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 18:49 от primavera

# 552
primavera, а защо преместихте детето? Винаги ми е било странно намаляването на випуските с нарастването на класовете, само в местния ФЛ се случва сякаш. Ясно е, че има записани в бординг, изтекли мандати и т.н., но чак пък толкова, че 1 клас да е 4 паралелки, а последният - 20-тина деца...

Нединка, ние се решихме за ФЛ Simple Smile

# 553
primavera, а защо преместихте детето? Винаги ми е било странно намаляването на випуските с нарастването на класовете, само в местния ФЛ се случва сякаш. Ясно е, че има записани в бординг, изтекли мандати и т.н., но чак пък толкова, че 1 клас да е 4 паралелки, а последният - 20-тина деца...

Явно не съм се изразила достатъчно ясно. Детето не беше във ФЛ, а в международно училище извън БГ. Когато се прибрахме приравняваме и нямахме проблеми.

# 554

Успех на детето. Да намери много приятели и да се чувства добре там.

Общи условия

Активация на акаунт