Прошки...

• 5 856
  • 137
  •   1
Отговори
# 75
Ох, като почнете с това „Не ми трябва специален ден, за да...“
Ми да бе, не трябва. Не трябва мартеници на 1 март, защото са остаряла традиция, дрън-дрън, не е ли по-добре цяла година да си подаряваме и да си ги носим.
Не трябва цвете на Свети Валентин (ау, ужас, католически празник!) и на 8 март (той пък комунистически).
Не трябва подарък за Коледа и рожден ден, защото нали, ние цяла година си подаряваме подаръци.
Не трябва подарък за 1 юни, аз на моето дете всеки ден му купувам подаръци, не ми трябва специален ден, ама-ха.
Не ми трябва Трифон Зарезан, за да се напия, аз всеки ден се насвятквам зверската.
Извинете, но ми идва в повече редовният хейт по време на всеки празник, който и да е той.

Както и да е, дръжте фронта и не се отпускайте. Идват 1, 3 и 8 март.

# 76
Сийке, не си права. Наистина не е нужен специален ден за прощаване. Особено пък в социалните мрежи, с рисуваните рози или пък близък план на свещ и икона и надпис върху тях с шрифт monotype corsiva/някакъв кирилски ретро, че да изглежда по-деликатно и вярващо. Иначе постващата цяла година те кове къде в лице, къде зад гърба ти, ама днес точно да си простите, мн.ч.
Точно тази демонстративност на фона на целогодишното неприятно отношение отблъсква. Какво пречистване на душата, какви пет леа?

# 77
Да бе, съгласна съм, че демонстрациите отблъскват, ама няма нужда да се отричаме от корените и традициите си само защото са остарели или някои чели-недочели, чули-недочули, разбрали-недоразбрали флудят във фейса.
Честно, дойде ли някакъв празник, гледам да не отварям социалните мрежи – главно флууд, хейт и съревнования по хейтърски остроумия.

# 78
  • Далечният изток
Сериозно ли някой свързва определени празници или традиции с постове във фейсбук?!

# 79
Сериозно ли някой свързва определени празници или традиции с постове във фейсбук?!
и аз доста се шашнах на това. нямам фб, но по имейли или в този форум не виждам подобни изцепки.

# 80
Те и вярващите флудят, запознати-незапознати. Само че онези, на които не им трябвал специален ден, не са против традициите в общия случай, който аз виждам, а са против демонстрациите.

# 81
Разбрах, че съм пораснала и помъдряла, когато спрях да съм гневна и опортюнист на всички официално приети празници и традиции.
Ами, който това му дава радост, опрощение, опора, нека. Няма лошо.
Аз продължава да си имам мое мнение по въпроса, но не търся да го доказвам или налагам.

# 82
От кога се търси дълбок смисъл в традиции и обичаи?
Все едно да питам, какъв е смисъла от постните ястия под бройка за Бъдни вечер, още повече, че малцина са тия, които постят 40 дни както трябва.
Та никой не ми изисква, но спазвам традицията и вчера поисках прошка от родителите си.  Ако не бях болна и хора щях да играя около огъня .

# 83
  • София
Винаги е имало някаква логична причина за дадена традиция.
Ако традицията ми носи нещо положително, ако виждам логична причина в нея, не ми пречи, възможно е да я спазя.
Конкретно тази не намирам нищо положително в идеята, че винаги  си виновен, защото си по-млад.

# 84
Празнувам празници, които ми носят приятни усещания. Дали ще са български или не, не подбирам. Не ми е приятно да поставям хората в неудобни ситуации, а тази традиция я разбирам точно така. Иска, не иска, длъжен е да каже, че ми прощава.

постепепенно стават нещата, в началото е формално. Постепенно, като видиш Стефка на хорото, че пак имаш да и се извиняваш...ще се замислиш.
Там е работата, че традицията те задължава да се извиняваш, само защото Стефка е по-възрастна. Няма значение, че дори не е хорото.

ами, ти самият трябва да го направиш, силите на вселената не се месят, това си е между двамата души. Точно това се има предвид, разговори, искрени, да си кажете каквото не е казано... Традицията е това главното, актът на прощаването, а формата си я избери според съвремието, ако искаш идете на ресторант с най-големия ти враг и седни с него на една маса.
Правя го, но не на този празник. Така знам, че прошката, ако я получа, е искрена, не защото трябва да си каже репликата.

# 85
  • Далечният изток
Логичната причина е, човек да се замисли дали не е обидил, нагрубил, може и несъзнателно, близките си. Да се замислим, че сме грешни и е възможно да сме сгрешили. Аз така го разбирам този ден.

# 86
  • София
Не е съвсем така. Не всеки човек. Според традицията само по-младите трябва да го правят. Което няма как да е вярно.

# 87
Приемам традициите, не защото така трябва, а защото така ги чувствам. Да приема прошката и да я дам ме прави щастлива. Абсолютно ми е безразлично, че някой не приема това.

# 88
Логичната причина е, човек да се замисли дали не е обидил, нагрубил, може и несъзнателно, близките си. Да се замислим, че сме грешни и е възможно да сме сгрешили. Аз така го разбирам този ден.
Така има смисъл. Но традицията е само и единствено за по-възрастните. Може да се сетиш, че си обидил всички по-млади от теб, но щом ти си по-стар, те трябва да дойдат и да ти искат прошка. Логика - никаква. Просто трябва младите да живеят с мисълта, че те винаги грешат и трябва да се извиняват на по-възрастните, дори когато те се отнасят зле с тях.

# 89
  • Далечният изток
Ако от мен иска прошка синът ми, абстрахирам се от конкретната традиция, аз също бих поискала прошка от него. Не бъдете буквалисти.
Пък и традициите не са това, което бяха (са били някога).

Общи условия

Активация на акаунт